Jag älskar film: en till halvårsrapport

Ett nytt år har börjat, och det innebär att det är dags för mig att göra summeringar av olika slag. Förra året hade jag utöver litterära mål även ett för film, vilket jag pratar om i min halvårsrapport (här). Så nu känns det inte mer än rätt att visa vilka de resterande filmerna är som jag sett det senaste halvåret. Som vanligt lär jag ha glömt nämna en del, men ja - jag klarade i alla fall av mitt mål!

Antal filmer: 40 stycken, varav 16 är sådana jag redan sett tidigare, med ett snitt på 1,67 per vecka.
Baserade på böcker: 24, varav 1 är en biografi, 15 skönlitterära, 7 serietidningar och 2 pjäser.

Även denna gång nämns vilka filmer som är baserade på böcker för sakens skull.

Easy A är inspirerad av The Scarlet Letter av Nathaniel Hawthorne. (Sv: Den eldröda bokstaven) || Flipped av Wendelin Van Draanen. (Sv: Han sa, hon sa) || Men in Black och Men in Black II är baserade på serietidningen The Men in Black av Lowell Cunningham. || Stardust av Neil Gaiman. (Sv: Stjärnstoft)

The Amazing Spider-Man är baserad på serietidningarna om Spider-Man av Stan Lee och Steve Ditko (Marvel). ||  Sherlock Holmes är löst baserad på detektiven skapad av Sir Arthur Conan Doyle. || The Decendants av Kaui Hart Hemmings. || Tamara Drewe av Posy Simmonds.

Lost in Austen är löst baserad och inspirerad av Pride and Prejudice av Jane Austen. || Kick-Ass av Mark Millar och John Romita Jr. (Marvel). || Something Borrowed av Emily Giffin. || Northanger Abbey av Jane Austen. 


From Prada to Nada är lätt inspirerad av Sense and Sensebility av Jane Austen. || The Romantics av Galt Niederhoffer. || The Dark Knight Rises är baserad på superhjälten Batman skapad av Bob Kane (DC Comics). || The Hobbit av J.R.R. Tolkien. || Green Lantern är baserad på superhjälten skapad av Bill Finger och Martin Nodell (DC Comics).


Sedan finns det ju alltid några filmer som man inte tittade på så noggrant..

How to Train Your Dragon är lätt baserad på boken av Cressida Cowell. || Twilight-filmerna: New Moon och Eclipse av Stephenie Meyer. || A Beautiful Mind av Sylvia Nasar. || You've Got Mail är baserad på pjäsen Parfumerie av Miklós László. || Gnomeo & Juliet är baserad på Romeo and Juliet av William Shakespeare.

Mina allra starkaste filmupplevelser:
Mükemmel ötesi bir film. Keşke daha önce izleseydim dedirten cinsten. Çok sevdim. Oldukça etkileyici.
Till skillnad från första halvårets explosion av nya favoriter har jag det här senaste halvåret varit betydligt mer kräsen och svårflörtad. Det kan visserligen bero på att jag mest sett repriser och "ofrivilligt" tittat på sådant som visats på svensk television. De fyra som står ut förvånade mig på ett eller annat sätt. The Amazing Spider-Man vågade jag aldrig hoppas på för mycket - jag kan meddela att Garfields version slog Maguires totalt. The Dark Knight Rises var verkligen det perfekta (och bitterljuva) avslutet på Christopher Nolans utmärkta Batman-trilogi. The Hobbit: An Unexpected Journey hade jag som året 2012s biohöjdpunkt och japp, inledningsscenen fick mig att bli tårögd! Intouchables (eller En oväntad vänskap som den heter på svenska) kom som en överraskning, och den fick mig att både skratta och gråta hysteriskt. Sistnämnda tipset tackar jag hjärtligt min bror för!

Andra fantastiska filmer som jag älskar eller tycker mycket om:
funniest shit ever. Like if you agree.
Stardust kommer jag nog aldrig att tröttna på. Detsamma gäller även sockersöta Flipped och Rush Hour-filmerna med bästaste humorduon Tucker/Chan - jag väntar fortfarande på en fjärde uppföljare! Några omsedda filmer som jag värdesätter är musikalklassiskern Grease, Emma Stone-pärlan Easy A, halvlöjlig men ändå fina Northanger Abbey med charmören JJ Field och James Camerons massiva Avatar. Eftersom Downey Jr. och jag är ganska kompatibla tyckte jag såklart om att se om på Sherlock Holmes. I övrigt tyckte jag också om The King's Speech.

Filmer jag gillade och skulle rekommendera:

Some Like It Hot var roligare än jag trott, och Marilyn Monroe var lagom glättig. Men in Black har jag inte gett någon chans förrän nyligen, men jag gillar ju Will Smith så det var inte konstigt att jag gillade filmerna. The Descendants (i vilken Shailene Wood visade på att manus kan betyda typ allt!) och Waitress berörde mig liteäven om jag inte skulle påstå att de är alldeles för minnesvärda. Något oregelbundna New York, I Love You har jag sett tidigare, men gillar själva konceptet så det gör inget. (Den föregående filmen Paris, je t'aime är nog vasset stråare.) Den tredje filmen om Shanghai ska bli intressant. The Proposal kan jag titta på hur många gånger som helst, mest för att det är min slags humor.. How to Train Your Dragon och Kick-Ass var bra för stunden, men förstnämnda måste jag se om.

Filmer som jag inte fastnade för men ändå bara måste kommentera:

Country Strong var emellanåt rätt pinsam och dassig, men jisses - vilken röst Garrett Hedlund har! (Klick!) Efter att ha sett Something Borrowed två gånger kan jag säga att den inte är särskilt bra - fast det är däremot John Krasinski. Och Bachelorette, vad ska jag säga? Dålig film, men den där kemin mellan Lizzy Caplan och Adam Scott är sinnessjuk. Green Lantern - Vad. Tusan. Hände?!

Jag ska så småningom skriva lite utförligare omdömen om filmerna här, på min andra blogg.
Slutligen vill jag dock ännu en gång säga: Gott nytt år!
 

Kommentarer
Postat av: Pia

Åhhh så många bra filmer! Ska kolla in en hel del av dem, det vill jag lova :) GOTT NYTT ÅR!! <3

Svar: Ska bli intressant att se om/när de dyker upp i dina kommande månadssammanfattningar! :-) Och gott nytt år på dig, Pia!!
Man Truong

2013-01-01 @ 18:35:25
URL: http://bookrelated.devote.se
Postat av: Tessans Bokblogg

Gott nytt år Mani Man Man <3

2013-01-01 @ 19:24:26
URL: http://tessansbokblogg.blogg.se/
Postat av: Maria

Menar du att du inte gillar den där tonårsgraviditetsserien-som-jag-inte-ens-kommer-på-vad-den-heter-så-mycket-gillar-jag-den? ;)

Stor miss igår att vara för sjuk för att hålla ögonen öppna under Some Like It Hot, men jag hoppas se den en annan gång. Vill också se The Hobbit, The Amazing Spiderman och kanske Waiting for Forever. Och Flipped! Aldrig hört talas om men den verkar supercute så tack för tipset. :)

Svar: Nej då, i all hemlighet så är graviditetsserien faktiskt min favoritserie. ;-)
Jag hoppas med att du kommer få tillfälle att se den någon annan gång. Och att du kryar på dig (såklart). Jag har märkt att det sänds väldigt mycket film såhär i juletid, och då inte bara dåliga sådana - har suttit och markerat en massa! Med undantag för Waiting for Forever så tycker jag verkligen att du har mycket att se fram emot! WfF var lite av en besvikelse, men så hade jag också lite svårt för karaktärerna.. :-)
Man Truong

2013-01-01 @ 19:39:39
URL: http://ungavuxna.blogspot.se/
Postat av: Jessica

JOHN KRASINSKI alltså! (Har sett allt The Office ikväll och älskar Jim till döds och allra mest Jim + Pam.)
Och älskade Spider-Man, även om jag dog lite under spindelscenerna. Men Garfields Spider-Man var så underbart charmig, rolig och tonårssuperhjältig. Och alltså man kan ju inte göra något annat än att älska honom ihop med Emma Stone!

2013-01-02 @ 17:32:08
URL: http://litesocker.blogg.se
Postat av: Jessica

Vad tyckte du om happythankyoumoreplease? Var taggad på att se Josh Radnor i något annat, men fann den rätt så underlig. Plus att den heter Kärlek i New York på svenska - LIKSOM VA.
(Den råkade vi förresten lämna tillbaka bara fodralet på till filmuthyrningen och hittade skivan några månader senare. Oops.)

Svar: Men åh, vill ju också se The Office med anledning av Jim + Pam!! Och Garfields Spider-Man överträffade verkligen mina förväntningar. Precis som Emma - de två ihop var verkligen så fina! Angående happythankyoumoreplease var - som du säger - rätt så underlig. Fattade inte riktigt den/tyckte inte så mycket om den, om jag ska vara ärlig. Sämsta översättning på titel, ja. (Och hahahaha!)
Man Truong

2013-01-02 @ 17:35:30
URL: http://litesocker.blogg.se/
Postat av: Elen [bokpotaten]

Skulle vilja säga att Evan den allsmäktige är löst baserad på Bibeln, om vi nu ändå talar om böcker ;]
God fortsättning på det nya året, må det regna film- och bokunder över dig! :D

Svar: Haha, så jäkla bra sagt! ;-) Och jag önskar dig detsamma, Elen!
Man Truong

2013-01-05 @ 19:54:58
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0