Ett utmärkt avslut på året som gick


Titel: Jag vill ha min hatt
Originaltitel: I Want My Hat Back
Författare: Jon Klassen
Utgivningsår: 
2011
Förlag: 
Hippo Bokförlag (2012)
Sidor: 
40

Mina tankar:
För att ha utsetts till New York Times bästa bilderbok 2011 borde Jon Klassen med andra ord ha skapat ett verk som är något särskilt, visst? Som jag sade i min bokvideo (här) handlar Jag vill ha min hatt mer eller mindre om en butter björn som tappat bort sin röda hatt. Så han går runt och frågar skogens invånare om de möjligtvis har sett den. Med den handlingsbeskrivingen var mina förväntningar ganska så blandade.

Fast grejen med bilderböcker är att illustrationerna är de som hamnar i strålkastarljuset. Och Klassen har gjort dem så simpelt. Ordet simpelt behöver dock inte vara något dåligt, för i all simplicitet finns där en tydlig vision för hur historien ska utspelas och Klassen har (uppenbarligen) en känsla för det konstnärliga.

Illustrationerna tillsammans med texten utgör en snygg historia som alla åldrar kan ta till sig. Personligen tror jag att jag skulle ha älskat boken som liten, med alla de knasigt målade karaktärerna och längtan efter att hitta hatten först.Samtidigt som jag är lite besviken över att jag inte fick chansen att läsa Jag vill ha min hatt som liten är jag också otroligt tacksam. Som lite äldre roas jag på ett annat sätt. Jag fascineras av snarlika grejer som jag gjorde för tio år sedan, men jag har också fått upp ögonen för uppbyggnad och struktur. Jag ser framförallt sånt som förmodligen hade undgått mig som liten. Exempelvis tror jag att jag inte skulle ha uppfattat humorn i boken, vilket jag gör nu.

I vilket fall som helst är det här en bok som jag tänker spara till mina barn, men också mig. Förhoppningsvis finner de samma charm som jag gör. Jag är - utan att överdriva - så jäkla svag för finurliga och dessutom fint utformade bilderböcker, och Jag vill ha min hatt är definitivt både och. Avslutningsvis tror jag faktiskt inte att jag hade kunnat avsluta bokåret 2012 på ett bättre vis än med den här pärlan.

Tack så hemskt mycket för recensionsexemplaret, Hippo Bokförlag!

Kommentarer
Postat av: Elen [bokpotaten]

Åh, det är ju han som gjorde fisken med hatten! :D Varför ska bilderböcker vara så attans dyra? D: Biblioteket nästa!

Svar: Fisken med hatten?! Utveckla eller länka, Elen! (Jisses, vad lat man blivit om man inte längre orkar googla.) Och du, jag vet faktiskt inte. Ledsamt är det i alla fall! Biblioteket får duga tills vidare. ;-)
Man Truong

2013-02-06 @ 22:09:40
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Elen [bokpotaten]

Här, söddö: http://bokpotaten.blogspot.se/2012/10/natsnubblerier-5-fredagstrevligt.html

Svar: Åh, tack!!
Man Truong

2013-02-10 @ 15:45:59
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0