Ja, det har ju införskaffats litteratur

En bild på Pikachu får duga som introduktion av lite nygamla böcker som fått sig ett hem hos mig på senare dagar och månader (och så ignorerar vi min biblioteksböter på dryga 100 riksdaler - så kan det gå)..


Som jag tidigare visat köpte jag alltså äntligen(!) Lewis Carrolls Alice's Adventures in Wonderland med illustrationerna gjorda av Tove Jansson. Detta är en nyutgåva som jag köpte via Amazon, vilket känns som en bra kompromiss då de gamla är svåra att få tag på.

Min systers julklapp till mig bestod av två böcker "som jag tydligen hade önskat mig länge". En titel visste jag redan att jag skulle få sedan innan öppningen, och det var The Scorpio Races. The Tales of Beedle the Bard var dock en överraskning!

Andrautskicket av Novellixer dök upp i form av Dogge Doggelitos Shuno och Karin Ströms Stamtavla. Personen bakom designen av båda är allra bästa Lotta Kühlhorn.


I samband med en personlig seger belönade jag mig med min första Oliver Jeffers-bok. Det blev en inbunden variant av This Moose Belongs to Me, och detta var även 2013s första utlästa bok.



I filmatiseringens värld har en del släppts som i sin tur är baserat på skönlitteratur. Fastän jag redan äger Yann Martels bok på engelska sedan tidigare kunde jag inte låta bli översättningen Berättelsen om Pi. Förlaget [sekwa]:s böcker har jag allmänt svårt att låta bli när de finns i häftat format, så det blev ett inköp av Nathalie. Är dock inte superförtjust i filmomslaget med Audrey Tautou.

Det blev en box med Madeleine L'Engle och hennes A Wrinkle in Time-serie om fem. Klassiskt och otroligt tjusigt måste jag säga. Priset gick på mindre än 200 kronor, och det var nog därför som jag slutligen slog till.


Sedan hade min mamma tur och hittade en nästintill oläst Pippi-bok på tyska, så den fick följa med hem. Pippi Langstrumpf kostade nog bara 15 kr, hurra! Men mindre hurra för det fula omslaget.

En lite gulnad paperback-version av Underground kostade 5 kr. Haruki Murakami - det är nog snart dags för oss att bli vänner på riktigt.



Och häromdagen åkte jag till Erikshjälpen och hade ganska så tråkigt. Mitt i allt hittades dock Amerikanska gudar av Neil Gaiman. Perfekt! HBO ska lansera den som en tv-serie i år. Eftersom mitt intresse för boken samt Gaiman är ganska stort som det är så är det bara bra.
− Det var nog allt! För övrigt: jag lever och mår bra. Uppdateringarna kan bli mycket sporadiska framöver, men jag kommer tillbaka och läser (samt svarar på) alla era kommentarer. Tävlingen som skulle hållas i år spånar jag fortfarande på, bara så att ni vet.
Lite sådär som jag tänker

TAG: Your Life As A Reader

1. HUR GAMMAL VAR DU NÄR DU BÖRJADE LÄSA?
Det är lite besvärligt att avgöra när jag faktiskt började läsa (och inte bara - let's face it - tittade i bilderböcker). Men, om jag skulle tillåta mig själv få gissa tror jag att det först var vid 6-årsåldern som jag började uppfattade ord och meningar i sin helhet.
2. VAD ÄR TITELN PÅ DEN FÖRSTA BOKEN DU LÄSTE?
Den första kapitelboken som jag läste ut brukar jag räkna som den första boken jag allmänt läste, och det är Tomtemaskinen av Sven Nordqvist. (Kärlek till Pettson och Findus!)
3. VILKEN BOK FICK DIG ATT ÄLSKA ATT LÄSA?
Som liten läste jag så otroligt mycket bra att jag dessvärre glömt bort i vilken ordning jag läste vad. Förutom Pettson och Findus avgudade jag till exempel Kerstin Sundhs Miranda-serie, Maj Bylock, Harry Potter och Gull Åkerbloms Moa och Samuel-serie.

4. VILKET ÄR DET TIDIGASTE MINNET DU HAR AV LÄSNING?
Mitt minne alltså.. På min sjätte födelsedag fick jag i alla fall bilderboken Tiger-Jussi av mina fostermorföräldrar, och den minns jag jättetydligt.

5. HUR MÅNGA BÖCKER ÄGER DU JUST NU?
Senast jag räknade landade summan nog på 500 titlar. Fast det lär vara åtminstone hundra, eller tvåhundra, till.

6. VILKEN AV DEM ÄR DIN FAVORIT?
För tillfället är det Shaun Tans briljanta Tales from Outer Suburbia. Och Lewis Carrolls Alice's Adventures in Wonderland som jag tycker om lite extra, dels för att jag har suktat efter den så länge och dels för att Tove Janssons illustrationer förhöjer nästan vad som helst.
7. VILKEN AV DEM OGILLAR DU MEST?
Ärligt talat behåller jag inte särskilt många böcker som jag ogillar, men visst har jag en del halvljumna titlar i stil med Ingrid Olssons Komma över och David Nicholls En dag.
8. VILKEN ÄR DIN FAVORITGENRE?
Jag är i första hand förälskad i verklighetsförankrad skönlitteratur, men är inte alldeles för rädd för att läsa utanför den genren.
9. HUR OFTA LÄSER DU?
De senaste två åren har jag läst vanligtvis varje eller varannan dag, men på senare tid har det blivit betydligt mindre av den varan. Det skiftar väldigt mycket. Fast tidningar läser jag i alla fall jämt.

10. BARN, UNGDOM ELLER VUXENBÖCKER?
Varför begränsa sig? Allt.
11. LÅNGSAM, MEDELMÅTTIG ELLER SNABB LÄSARE?
För det mesta medelmåttig.
12. VEM ÄR DIN FAVORITFÖRFATTARE OCH VARFÖR?
För ett år sedan svarade jag Jonathan Safran Foer samt David Levithan. Numera kan jag inte riktigt svara lika tydligt, men skulle nog ändå vilja nämna Sven Nordqvist och Shaun Tan för att allt de rör vid - till synes - blir till guld.

13. POCKET ELLER INBUNDET?
Delad plats.
14. VEM ÄR DIN FAVORITHUVUDKARAKTÄR?
Det får bli Miranda, som jag skrev väldigt mycket mer om här.
15. VEM ÄR DIN FAVORITSKURK?
Frågan är om jag har en sådan. Nä, tror inte det.
16. HUR LÅNGA BÖCKER BRUKAR DU VANLIGTVIS LÄSA?
Böcker på dryga 300 sidor.

17. SER DU DIG SJÄLV HA EN KARRIÄR INOM LITTERATUR?
Inte direkt, men som yngre trodde jag dock det. Fast samtidigt är det ingen karriär jag tänker utesluta bara för att. Någon dag vill jag nog testa.

18. TROR DU ATT LÄSPLATTOR KOMMER ATT TA ÖVER DE FYSISKA BÖCKERNA?
Aldrig.
19. KOMMER DU SE TILL ATT INTRODUCERA LÄSNING FÖR DINA FRAMTIDA BARN?
För mig är det ett uppenbart ja på den frågan. Dagen då jag får för mig att inte göra det måste jag ha tappat förmågan att tänka rationellt och slutat drömma.
(Tackar Pia för lånet av tempusbilder, det gör jag!)