Om vampyrer, varulvar och parasoll


Titel: Själlös
Originaltitel: Soulless
Författare: Gail Carriger
Utgivningsår: 2009
Förlag: 
Styxx Fantasy (2012)
Sidor: 365
Serie: Parasollprotektoratet #1

Handling:
Alexia Tarabotti är på ett ungefär allt man inte ska vara i det viktorianska London - halvitalienska, frispråkig, kurvig, en redan 26-årig ungmö och övermänniska. Men de bekymmerna tycks vara nästintill obetydliga när det plötsligt börjar hända märkliga saker runtom i staden - ja, det tills Alexia dras in i dem personligen.

Mina tankar:
Så många goda ting har jag hört om Gail Carrigers Själlös, som ingår i en numera avslutad serie omfattande fem böcker om Alexia Tarabotti. Och av den anledningen frågade jag och fick hem ett recex av Styxx Fantasy.

Bara någon timme efter att ha tagit ut boken från paketet kunde jag inte längre hålla mig, trots att andra böcker låg och väntade på att bli lästa, och påbörjade således min bekantskap med Alexia Tarabotti. Mötet i sig var väl lite blandat vad gäller känslor. För det mesta upplevde jag henne som en väldigt modern kvinna - självständig med tydliga åsikter och ett sinne för humor! Hon var så kvicktänkt att jag vid flera tillfällen började skratta högt, vilket sannerligen lyfte handlingen.

För sanningen är den att det inte hände tillräckligt mycket för att jag skulle bli eld och lågor. Jag satt istället mest och väntade, och väntade. Och väntade. Det var först efter dryga 200 sidor som jag tyckte att historien tog fart, med några ledtrådar och lite action, vilket såklart kändes fantastiskt roligt! Men det var samtidigt tråkigt, för jag tycker inte att det ska behöva dröja så lång tid innan ens intresse väcks.


Karaktärerna tyckte jag om, för det kändes som om Carriger hade lagt ner tid på deras olika personlighetsdrag och alla små nycker. Förutom Alexia tyckte jag allra mest om butlern Floote och Lord Akeldama - butlern sådär mysig och vampyrlorden härligt excentrisk. (För hur charmig låter inte Lord Akeldama i utdraget ovan?)

Annars kunde jag inte förhindra tankarna från att gå till genren harlequin. Faktiskt! Vissa partier kändes lagom awkward (den svenska ordmotsvarigheten fungerar bara inte) att läsa på bussen med antalet okända personer i närheten. Utifrån måste det ha sett normalt ut, men jag kunde inte undgå att fnissa till då och då på grund av situationen.

På det hela är jag dock rätt överseende med att farten är halvlångsam eftersom detta bara är första delen i en serie om fem. Och jag känner på mig att det finns mycket kvar att utforska i den här steampunk/paranormal romance-världen som Själlös bara lätt börjat skrapa ytan på. Även om jag kanske inte slänger mig omedelbart på nästa del (som snart ska släppas på svenska!), så är det defintivt en som jag kan tänka mig läsa när den väl når mina händer.

Och jag tackar så mycket för recensionsexemplaret, Styxx Fantasy!

Kommentarer
Postat av: Elen

Det finns så många böcker jag absolut måste läsa, den här känns inte som en av dem. Kanske om jag lyckas vinna hem den från Miriam, annars får det nog vara. Fortsättningen ska åtminstone vara bättre än första delen, alltid nåt!

Svar: Ja, jag har sett att varje fortsättningsdel har fått bättre och bättre betyg så det låter ju lovande!
Man Truong

2012-09-04 @ 23:01:20
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Meron

Haha embrace the awkward! Försökte tänka mig en värld där jag sa "tafatt" istället, men den världen verkade inte alls lika rolig. Måste nog ta och läsa Själlös, om bara för att handlingen är så speciell. Jag gillar namnet på serien!

Svar: Haha, det ska jag göra! Och nej, den världen låter inte alls tillräckligt rolig. Så, med det sagt borde du alltså också läsa Själlös på bussen eller tåget. :)
Man Truong

2012-09-05 @ 02:26:22
URL: http://fiktivagalaxer.wordpress.com
Postat av: Jennifer

Den här serien låter jättebra, kanske borde ta och läsa den!

Svar: Ja, det tycker jag att du kan göra! Även om jag inte var helt såld så var den i alla fall underhållande. :)
Man Truong

2012-09-05 @ 17:43:42
URL: http://aloveforbooks.blogg.se
Postat av: Linda

Den boken finns med på min låna böcker-lista. Jag föll för bokomslaget och förväntar mig att den ska vara jätte bra. Tack för du tog ner mig på jorden igen;). Nu kanske jag inte blir allför besviken när jag lånar den.

Svar: Så lite så! Men vem vet - den kanske överraskar dig ändå, haha. :)
Man Truong

2012-09-06 @ 00:24:59
URL: http://www.nakit.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0