Gårdagen i några bilder


Jag befann mig i Kristianstad igår och gick längs med gatan där folk ställt upp bokbord. Det var mindre än jag hade förväntat mig, men det kan å andra sidan ha berott på vädret som skiftade mellan smådroppar, solsken och sedan vind.

(Jag skippade alltså Kristin Cashore-evenemanget, ty jag ännu inte läst något av henne. Fast tydligen valde vi roligt nog att föreviga samma bokstånd.)Utbudet var väldigt varierande, med mycket gammalt och likaså nyproducerat. Priserna gick från 5 kr upp till "massiva" 120 kr. (Kan inte riktigt förstå vissa prissättningar, i alla fall inte när det gäller trasiga Astrid Lindgren-verk i femte upplagan med oroväckande många snorliknande fläckar.)


Trevliga pratstunder hade jag nog med de flesta försäljarna ändå, och humöret förhöjdes ytterligare på grund av det! Ska kanske sälja där nästa år, om jag får tid över. Själv gick jag runt sisådär fem rundor innan jag nöjde mig och åkte vidare för att gå på en av sensommarens sista utomhusloppisar.


Sammanlagt hittade jag en fin mängd med böcker, fast de tillsammans med andra fynd från andra dagar visar jag istället i en bookhaul om någon vecka eller så.

I och med att 80-90% av allt jag köper i bokväg är begagnat får det mig att undra:
1) Hur ser du på att köpa litteratur second hand?
2) Köper du själv mycket begagnat?
3) Hur mycket är du villig att betala om man jämför med nypriset?

Kommentarer
Postat av: Anna

1. Jag köper mycket böcker begagnat då man kan få dem i väldigt bra skick billigt! Dessutom kan man hitta böcker som inte är i tryck längre. Att det är lite som en skattjakt försämrar absolut inte saken.

2. Ja, jag köper en hel del begagnat måste jag nog säga(:

3. Ska jag vara ärlig är jag rätt snål när det kommer till begagnade böcker. Fast det beror också helt och hållet på vad det är för bok. Om det är någon som är i väldigt fint skick och som jag dessutom velat ha ett längre tag så kan jag tänka mig att betala lite mer, men är ryggen ful och jag är medelsugen på att läsa den så betalar jag helst inte mer än 5-10 kr.

2012-09-09 @ 19:54:56
URL: http://bookshelf.blogg.se
Postat av: Anna - Boktycke

1. Jag tycker att det är jättebra. Nu för tiden är det så mycket slit och släng att det känns bra att man kan återanvända böcker.
2. Tyvärr så gör jag ju inte det. Jag går sällan på loppis, besöker kanske en bokhandel varannan månad. Köper mycket online och då blir det alltid nya böcker.
3. Det beror på i vilket skick boken är. Om det är som nytt så kan jag tänka mig betala 90% av marknadspriset.

2012-09-09 @ 19:56:15
URL: http://boktycke.se
Postat av: Julia

1. Köper faktiskt det mesta second hand eller loppis. Är nog för snål och lägger hellre mina pengar på upplevelser, tex: bio, fika, lunch, osv.
Men det är något med känslan att typ hitta ett guldkorn för en billig peng. Typ nya böcker som finns i affärn och så hittar man dom för en tia kanske! :DOj, svarade visst på alla frågor och delade inte upp dom. Haha :D

2012-09-09 @ 20:17:02
URL: http://loobook.blogg.se
Postat av: Boktrollet

Härliga bilder. Det är rätt så mysigt att gå runt på loppisar och second hand och prata med dem som säljer för de har alltid någon historia som de delar med sig av och man kan alltid få upp lite disskutioner :P

1. Jag tycker det är bra att man kan handla på loppis, tycker det är så synd att böcker slängs!
2. Tyvärr handlar jag tekniskt sett aldrig, men det är nog mestandels för att jag alltid är upptagen när en loppis hålls i närheten.
3. Beror på hur skicket av boken är. Men 20-30kr skulle jag nog lägga om den är fin.

2012-09-09 @ 20:37:07
URL: http://boktrollet.wordpress.com/
Postat av: Anna (readingthisworld)

Jag tycker att det är kul att köpa second-hand, för man kan hitta så mycket annorlunda än i affärer. Och så är det bra att återanvända också! Själv köper jag en del böcker på loppis och second-hand, men jag är ganska snål med hur mycket det ska kosta. Är det ingen superfin engelsk bok som jag velat ha länge ger jag ogärna mer än en femma för pocket och femton-tjugo för en inbunden. Brutna ryggar och böjda sidor har jag inget emot, men jag vill såklart att boken ska kännas fräsch i övrigt. Kul inlägg :)

2012-09-09 @ 21:05:38
URL: http://readingthisworld.blogspot.se
Postat av: Quivivraverra

Köper ofta böcker secondhand. Om det är pocket så tycker jag att max 15 kronor är skäligt, skicket på en läst pocket brukar ju ändå vara lite si så där. Sen kan man begära lite mer för en inbunden, men det köper jag aldrig eftersom jag inte gillar att läsa det formatet. Ibland köper jag böcker på tradera eller bokbörsen, och då kan jag lägga lite extra för att få en viss utgåva, en bok som inte trycks längre eller en bok på ett annat språk. Så länge det är billigare än att köpa en ny bok så brukar jag tycka det är okej.

2012-09-09 @ 21:54:21
Postat av: Maria

Jag köper ganska mycket begagnat när jag samlar på mig böcker jag lånat förut men vill äga nu. Då är vi på samma ställe - de har blivit lästa förut och jag har läst dem förut och så möts vi och går vidare tillsammans. :)

Senast igår köpte jag Kärlekens historia och I en klass för sig. De kostade 10 kr/st. Är det dyrare tycker jag det är för mycket, vilket är lite snett. Blev bortskämd med 1 kr/st i somras!

2012-09-09 @ 22:32:36
URL: http://ungavuxna.blogspot.se/
Postat av: Yrsha

Jag älskar att gå runt på loppisar eller i second hand-affärer av olika slag. Jag köper nog majoriteten av mina böcker begagnade för tillfället. Det är de man har råd att spontanköpa. Och det är så mysigt att gå runt och inte ha någon aning om vad man kommer hitta där.
Senast igår var jag och köpte böcker för 5 kr styck. En bra deal tycker jag :)

2012-09-09 @ 23:10:25
URL: http://haveyoureadthisone.com
Postat av: [Anna]

Jag köper mycke på loppis älskar när man fyndar nya böcker för 5-20:- och när man hittar böcker som inte längre trycks. Barnböcker i bra skick älskar jag så man får introducera mer böcker för min dotter sen finns det ju MASSOR med nostalgiböcker som man läste som ung :)
5-10:- brukar priserna ligga på, var på en loppis där det faktiskt såldes massa YA böcker MEN hon tog 50:-styck och de var väldigt "lästa" i ryggen så då fick det vara!! :)

2012-09-10 @ 06:04:00
URL: http://bokraden.blogspot.com
Postat av: Alekzandra

Jag tycker att det är bra, bra, bra! Både för miljön och min egen ekonomi. Köper mycket begagnat, helst egentligen. Hur mycket det får kosta beror lite på, men det är ju alltid kul att fynda billigt ;)

2012-09-10 @ 13:51:36
URL: http://rouletterusse.blogg.se
Postat av: Tessans Bokblogg

Jag ville ju diiiit!!! Buhuhu! Ser så mysigt ut på dina bilder! Älskar att lukta på gamla böcker (fetisch?). Och begagnat är så nice! Bra för miljön, bra för min plånbok och samtidigt trevligt att få träffa personen som haft boken innan. Nu får du göra en video på alla böckerna du införskaffat, Man! Längtar =)

2012-09-10 @ 16:47:14
URL: http://tessansbokblogg.blogg.se/
Postat av: Petra

1. Jag tycker det är jättebra, mycket bättre än om böckerna skulle slängas. Plus att man kan hitta böcker som inte längre trycks.

2. Jag köper nästan inget begagnat alls (tyvärr), jag har köpt 4 första delarna i John Marsdens Imorgon-serien begagnat och två andra böcker. Jag är väldigt försiktig med mina böcker och försöker hålla dem i nyskick, och det är svårt att hitta begagnade böcker i sånt skick tycker jag.

3. Beror helt på vilket skick och hur mycket jag vill ha den. :)

2012-09-10 @ 17:16:55
URL: http://petrasbokblogg.blogspot.se/
Postat av: Linnea

Jag har fått upp ögonen för second hand ganska nyligen. Förut trodde jag att det bara fanns tråkiga böcker där, och att alla var i väldigt dåligt skick. Men man kan ju faktiskt göra riktiga kap :)

Hur mycket jag kan betala beror väl lite på bokens skick och hur gärna jag vill ha den (såklart). Men inte mer än 50 kronor för en inbunden... Om det inte är en väldigt eftertraktad bok :)

2012-09-10 @ 21:48:55
URL: http://liijobooks.blogspot.com
Postat av: Elen

Känns som vi pratat om detta tidigare, eller har jag drömt det?
1. Köpaköpaköpa, tvättatvättatvätta. (men tvättar inte så mycet nu som jag brukade. Var faktiskt ett bra tag sedan jag gnuggade mina gammelnya böcker.)
2. Höhö, that's funny!
3. Hmm, jag vet inte... Om en bok är för dyr köper jag mycket hellre den splitterny. Secondhandhandlande handlar (handlahandlahandla) mest om spontana inköp av böcker jag förmodligen aldrig ens hade sneglat åt om de kostat mer. Verkar som vi är bortskämda här i staun med extremlåga priser på secondhandböcker, hade de kostat över 10kr/st hade jag nog nöjt mig med en bråkdel av det jag nu drar hem varje lördag... När faktaböckerna kostar 15kr/st blir jag velig och lägger oftast tillbaka istället för att köpa. Lite stört, kan jag tycka. Har jag svarat på frågan? Tveksamt. Gonatt!

2012-09-10 @ 22:44:34
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Stockholmsflickan

Mysigt inlägg! Skulle inte haft något emot att få titta runt där :)

1. Jag tycker verkligen om att köpa böcker second hand! Brukar planera in det och se till att jag inte har några planer efteråt (att bara hoppa in och titta lite snabbt funkar inte för mig).
2. Det blir en hel del! Men jag brukar försöka låta det gå någon månad mellan varje runda så jag hinner läsa undan lite också. Har dock inga problem med att köpa nya böcker heller, lägger gärna ut pengar på en ny, efterlängtad bok.
3. 10-20 kr kan jag betala utan problem, men blir priset högre än så brukar jag tänka en extra gång innan jag köper boken.

2012-09-11 @ 18:05:45
URL: http://skrivande.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0