Med en hemlighet som sakta äter upp en inifrån

Titel: Cracked Up to Be
Författare: 
Courtney Summers
Utgivningsår: 
2008
Förlag: 
St. Martin's Griffin (2008)
Sidor: 
214

Handling:
Från att vara populär och en exemplarisk mönsterelev förvändras Parker Fadley snabbt till någon ingen känner igen. Hon börjar dricka i skolan, struntar fullkomligt i läxorna, pratar ogärna med någon och ingen förstår egentligen varför.  Och Parker vill inte prata om det. För något hände, något som mycket väl kan vara hennes fel.

Mina tankar:
Efter sommarens lyckade läsning av Courtneys This Is Not a Test förväntade jag mig snarlik, det vill säga högklassig, kvalitet på de resterande av hennes böcker. Eftersom Cracked Up to Be för mig hade den mest lockande handlingen var ribban satt ännu högre.

Precis som i hennes senast utkomna bok kunde jag se att karaktärerna, språket och den psykologiska aspekten var minst lika bra i hennes debutroman. Faktum är att om jag inte hade vetat om att detta var hennes debut så skulle jag ha gissat på att det här var hennes tionde.

Huvudpersonen Parker Fadley är en intensiv karaktär; hon är full av dolda sidor, uppkäftig och snabbtänkt. Hennes sarkasm är på något sätt både humoristisk men också uppriktig, vilket gör att man aldrig vet var man har henne. Jag kan tänka mig att det lätt skulle kunna påverka läsaren negativt - att inte kunna förstå sig på huvudpersonen. Men hon är en sympatisk karaktär med väldigt stark röst som alltid är närvarande.

Beskrivningarna och språket höjer verkligen och gör allt mer känsloladdat. Ena stunden är stämningen runt omkring henne nästintill lättsam för att i nästa var mörkmörkmörk. Speciellt de delarna där man får se henne interagera med andra är oerhört intressanta eftersom de är en sådan kontrast från när hon är ensam. Trots att skillnaden är markant mellan de två Parker-versionerna är båda lika trovärdiga.

Lager för lager och sida efter sida får man reda på vad som lett till det som är bokens presens, och det är berättat som en dröm som sakta blir en mardröm. Parker Fadleys senaste månader kan nog från håll beskrivas på ett snarlikt vis, och det är vad jag dras till här. Jag älskar komplexiteten, att inte riktigt veta anledningen till varför Parker är så tilltrasslad.

Så om du frågar mig om boken är läsvärd är mitt svar: Ja, för bövelen!

Kommentarer
Postat av: Elin - Bokparadiset

Usch ja! Sen orkar man ju inte spela in nästa direkt efter, eftersom man orkar ju inte säga exakt samma saker igen. Men idag tog jag tag i saken! :)

2012-10-25 @ 14:08:28
URL: http://bokparadis.blogg.se
Postat av: Anna - Boktycke

Känner jag att verkligen borde läsa mer av Courtney Summers när alla verkar gilla hennes böcker. Slutar den här boken också väldigt abrupt som This is not a test?

Svar: Det tycker jag att du borde - skulle vara intressant att se vad du tycker om hennes andra verk! Nej, det skulle jag inte vilja påstå. : )
Man Truong

2012-10-25 @ 18:05:44
URL: http://boktycke.se
Postat av: Tessans Bokblogg

Looooove it, Man. Loooove it! :P

Svar: Looove it too, Tessan!
Man Truong

2012-10-25 @ 20:32:24
URL: http://tessansbokblogg.blogg.se/
Postat av: Petra

Jag blir alltid så glad när andra gillar mina favoritböcker! ;D

Svar: Samma här! ;-)
Man Truong

2012-10-26 @ 12:38:11
URL: http://petrasbokblogg.blogspot.se/
Postat av: Elin - Bokparadiset

SV: Ja det var väl dags för att man visar upp sig lite, haha. Ja lite tråkigt när det är så, men helt rätt! Inom något år hoppas jag att jag är en expert på det här med second hand, precis som du!

Det var faktiskt därför jag köpte den även om jag aldrig läst något från Stephen King tänkte jag att hans lovord ändå måste betyda något, haha ;)
Jag håller som sagt på att läsa den, bilderna är så fina men texterna om jag ska va ärlig förstår jag mig inte riktigt på..

2012-10-26 @ 14:11:54
URL: http://bokparadis.blogg.se
Postat av: Elin - Bokparadiset

SV: Ojo, jag skulle nog kalla dig expert! Du hittar ju alltid massa fynd :) Ja det märker jag, haha men bilderna är så fina i alla fall!

2012-10-27 @ 10:30:57
URL: http://bokparadis.blogg.se
Postat av: Ebba

Det verkar verkligen vara en bok för mig! Jag älskar verkligen din blogg ^^

Svar: God smak har du alltså. ;-) Jag tackar så hjärtligt och mycket!
Man Truong

2012-10-28 @ 12:55:36
URL: http://iceandfire.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0