48 veckor på New York Times bästsäljande lista

48 veckor säger du det, New York Times-bästsäljarlista? För ja, jag kan faktiskt förstå det.


Titel: Edward Tulanes fantastiska resa
Originaltitel: 
The Miraculous Journey of Edward Tulane
Författare: 
Kate DiCamillo
Illustratör: Bagram Ibatoulline
Utgivningsår: 
2006
Förlag: 
Kabusa böcker (2008)
Sidor: 
200

Handling:
Edward Tulane är en ståtlig och vacker porslinskanin som förses med det bästa som går att erbjudas - sidenkostymer, hattar och kärlek av den lilla flickan Abilene. Dessvärre är det en känsla han själv inte kan känna och när Edward Tulane en dag faller överbord - rakt ner i den stora och mörka havsbotten - påbörjas en lång resa som väcker nya känslor som han aldrig tidigare känt.

Mina tankar:
Samtidigt som jag själv inte direkt dras till verk som legat ett x antal veckor på diverse högt ansedda topplistor så är det helt klart ändå något med det som imponerar mig. Att en bok kan hålla sig på ettaplats så lång tid kan dock bero på en mängd olika faktorer - uppsving på grund av /prestigefyllda/ vinster, filmatiseringsnyheter, en författares dramatiska död och så vidare. Eller också för att boken i sig är briljant.

Så ja, ettaplats-verkets kvalitet kan alltså variera väldigt mycket. Och av den anledningen plockar jag inte per automatik upp en bok bara för att den stått som etta på någon lista och/eller fått mycket publicitet under en längre period. Just Edward Tulanes fantastiska resa fick jag faktiskt först nys om för några månader sedan, och inte för att jag sett den vinna priser eller på NYT-bästsäljarlista, utan för att jag slösurfade omkring på internet. Jag lockades av titeln, såg omslaget, läste handlingen och blev galet nyfiken på hur historien skulle utvecklas.

Av den anledningen letade jag efter den på mitt bibliotek, men så var den såklart utlånad. Nästa gång jag kollade var den ännu en gång utlånad. Varför reserverade du den inte bara?, kanske någon undrar. I sin tur kan jag faktiskt inte svara på det. Knasigt, jag vet.

Efter fjärde tittens utlånat-datum kontaktade jag förlaget Kabusa böcker och fick hem boken en kort tid därefter. Väntan var ganska så smärtsam, men när den väl kom klappade jag på den hur länge som helst - liksom dröjde ut på läsningen. Sedan fick det duga, för ärligt talat - jag och tålamod - almost non existing, och jag började läsa.

Bagram Ibatoullines illustrationer kan jag inte precis klaga på. ↑

Efter bara några kapitel hade DiCamillo och Ibatoulline övertygat mig till varför den här boken stannat på bästsäljarlistan i 48 veckor. Jag läste ut det här verket på nolltid. Fastän jag verkligen försökte dröja mig kvar vid varje mening och varje illustration, vilket jag tycker säger en del. (Icke-existerande tålamod, som sagt.)

Slutligen får det här mig att undra: Hur tusan lyckas jag få hem sådana här (recensionsex)pärlor i brevlådan? Mycket står i det här fallet Kabusa böcker för - så tusentusentusen tack! Japp, jag måste nog se till att läsa mer av DiCamillos andra verk - som sägs vara minst lika bra.


Kommentarer
Postat av: alekzandra

Åh, den blev jag jätte sugen på att läsa nu! Kanske ska kolla efter den på bibblan någon dag.

Svar: Det kan du göra - den bör ju finnas tillgänglig varstans. ;-)
Man Truong

2012-09-22 @ 15:46:56
URL: http://rouletterusse.blogg.se
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie's Bokblogg

Vilken underbart fin framsida. Blev lite nyfiken!

Svar: Framsidan är väldigt fin och historien likaså. Korta kapitel och inte jättemycket illustrationer. :-)
Man Truong

2012-09-22 @ 16:26:36
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Pia, The Never End

Hahha åh herregud, jag skulle också kunna prata på i evigheter om överkonsumtion! Det är ett galet fascinerande ämne och jag tror aldrig man kan komma till underfund med det :)

2012-09-23 @ 13:02:04
URL: http://theneverend.blogg.se
Postat av: Elen

Den här verkar fin, tack för tipset :)

Svar: Och det är den! Så lite så. ;-)
Man Truong

2012-09-23 @ 22:04:17
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Stockholmsflickan

Åh, stort ha-begär på den här...

Svar: Förståeligt, haha. : )
Man Truong

2012-09-24 @ 18:04:38
URL: http://skrivande.blogspot.com
Postat av: Cecilia

Den låter helt underbar! Måste kolla upp den. Tack :)

Svar: Himla tur att den är det! Och det var mitt nöje att tipsa, så varsågod. : )
Man Truong

2012-09-24 @ 19:48:32
URL: http://varbokvarld.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0