Ett alldeles utmärkt citat


© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

Det blir ett nej


Bokmässan är på tapeten, och efter att ha sagt både nej och ja till att jag kommer befinna mig där kan jag nu meddela att svaret är nej. Jag kommer inte att hosta mig fram mellan montrar, inte kånka omkring på alldeles för många böcker, inte få favoriter signerade, inte snörvla under seminarier, inte ha stirrig blick och inte knipa ihop ögonen i jakt på särskilda fantastiska förlag (och bokbloggare).

Hösten blev helt enkelt inte som jag planerade den och med tanke på att jag ändå håller på att återhämta mig efter första och värsta förkylningen på ett år så är det nog bara bra. Jag är fullständigt övertygad om att alla kommer att ha en utmärkt tid där! Men vi kanske syns på bokmässan nästa år istället? (Om ni vill får ni hemskt gärna krama Sven Nordqvist åt mig!)

Trasiga soppor kan vara precis vad man behöver


Titel: Trasig soppa
Originaltitel: 
Broken Soup
Författare: 
Jenny Valentine
Utgivningsår: 
2010
Förlag: 
Atrium Förlag (2011)
Sidor: 
252

Handling:
En knackning på axeln från en främmande kille förändrar Rowans liv. Han ger henne ett fotonegativ som han påstår att hon tappat fastän hon själv är helt övertygad om att det inte är hennes. Trots att hon har annat tänka på, som att ta hand om sin deprimerade mamma och lillasyster efter att pappan flytt till följd av broderns död, tar hon ändå emot negativet.

Mina tankar:
Jag fick ett mejl från Atrium Förlag som lyfte fram Jenny Valentine, då hon ska på årets bokmässa, och fick förfrågan om recensionsexemplar. Därför jag gick in på deras hemsida och precis efter att ha läst beskrivningen av Trasig soppa kände jag "Den här måste jag läsa!" för själva historien lät så märklig, mystisk och fullproppad av vardagsbekymmer. Lite sådant som jag känner ett behov av att läsa ibland.

Välskriven. Och fylld med en mängd tänkvärda citat. Så skulle jag välja att kort beskriva boken.

Jag älskade liknelserna Valentine drog för att förklara exempelvis hur Rowan tänker innan hon ska prata - och de uttryckte verkligen hur jag personligen tycker att det är. Sedan tyckte jag även om hur situationen beskrevs och hur den fick mig att känna vrede och sorg för att livet inte ska behöva se ut på det viset, men att det gör det för somliga.Man känner sig lite handfallen av Rowans livssituation, och det får mig att bli imponerad av att hon faktiskt orkar ta hand om allt själv. Samtidigt vill jag ryta åt henne, säga åt henne att hon är för benhårt säker på att det är såhär det måste vara och att hon istället borde be andra om hjälp. (Och det är positivt att jag blev så engagerad!)

Mitt lilla problem jag hade med boken var nog några av de väsentligare karaktärerna, som var pyttelite för - jag kan inte riktigt finna rätt ord - men kanske stela? Jag blev väl bara inte helt övertygad av dem. Det var inte så att jag inte kände sympati för samtliga, för det hade jag, men många var så ensidigt porträtterade.

Ändå gillar jag hur de passade in i Valentines tårframkallande historia. Men sedan måste jag också erkänna att jag ofta brukar tycka mycket om böcker där någon är döende eller död. Japp, jag är lite morbid. (Vurmen för död är att den drabbar oss alla, att den fulländar cirkeln på livet, och det är nog det som gör mig så sentimental och får mig att vilja läsa böcker som på något vis berör döden.)

Så ja, även om jag inte blev fullständigt förälskad i boken måste jag säga att detta är en väldigt bra början på ett stort författarskap. Jag ser fram emot att få följa Jenny Valentines litterära resor i framtiden.

Så stort tack till Atrium Förlag för det här recensionsexemplaret!

Favoritutrag:


En somrig summering

Både Elin och HannaTonårsboken har valt att summera sommarens lästa böcker i varsitt inlägg på ett högst passande sätt. Så jag frågade om lov och fick så snällt låna deras rubriker, vilket då leder oss till min litterära sommarsummering.

 
Bästa strandläsning - Tales from Outer Suburbia av Shaun Tan
I det här fallet bör rubriken istället lyda 'Bästa bibliotekshallsläsning' eftersom det var där jag läste boken, men jag kan tänka mig att den passar vid havet. Enligt mig är det här Shaun Tans bästa verk än så länge - han besitter den där särskilda förmågan att skriva de mest intressanta små historierna och skapa de mest fascinerande illustrationerna som passar så himla bra ihop.

Största överraskning - Bilbo - En hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien
Bara Tolkiens namn har avskräckt mig i åratal, och det gäller även Bilbo trots att den har blivit klassificerad som barnbok. Språket är väl den främsta anledningen (och det gäller även översättningarna), men i ärlighetens namn var den svenska översättningen inte alls svår. Och så var boken oväntat humoristiskt skriven. Detta är en lättläst och otroligt spännande saga.

Mysigaste läsupplevelse - Harry Potter och De vises sten av J.K. Rowling
Mitt återbesök av Harry Potter; mysiga Hogwarts med sina rörliga trappor och begynnelsen på en fin vänskap! Jag tror knappast det behövs sägas mer än så.

Läskigaste läsupplevelse - This is Not a Test av Courtney Summers
Inte direkt en läskig upplevelse, men obehaglig då man inte riktigt kunde förutspå vad som skulle hända. Och att zombies fanns på andra sidan väggen gjorde väl inte saken bättre. (Föreställde mig liksom The Walking Dead-walkers.)

Bästa engelska bok - The Ghost's Child av Sonya Hartnett
Mest för att förväntningarna inte var skyhöga, och för att högläsningen gjorde allt lite mer högtidligt. En berättelse om livet, kärleken och så mycket mer. 

Bästa bokköpen
- The Magicians av Lev Grossman (Favoritomslaget för 15 ynka kr!)
- This is Not a Test av Courtney Summers (Blev helt tagen av Summers språk.)

48 veckor på New York Times bästsäljande lista

48 veckor säger du det, New York Times-bästsäljarlista? För ja, jag kan faktiskt förstå det.


Titel: Edward Tulanes fantastiska resa
Originaltitel: 
The Miraculous Journey of Edward Tulane
Författare: 
Kate DiCamillo
Illustratör: Bagram Ibatoulline
Utgivningsår: 
2006
Förlag: 
Kabusa böcker (2008)
Sidor: 
200

Handling:
Edward Tulane är en ståtlig och vacker porslinskanin som förses med det bästa som går att erbjudas - sidenkostymer, hattar och kärlek av den lilla flickan Abilene. Dessvärre är det en känsla han själv inte kan känna och när Edward Tulane en dag faller överbord - rakt ner i den stora och mörka havsbotten - påbörjas en lång resa som väcker nya känslor som han aldrig tidigare känt.

Mina tankar:
Samtidigt som jag själv inte direkt dras till verk som legat ett x antal veckor på diverse högt ansedda topplistor så är det helt klart ändå något med det som imponerar mig. Att en bok kan hålla sig på ettaplats så lång tid kan dock bero på en mängd olika faktorer - uppsving på grund av /prestigefyllda/ vinster, filmatiseringsnyheter, en författares dramatiska död och så vidare. Eller också för att boken i sig är briljant.

Så ja, ettaplats-verkets kvalitet kan alltså variera väldigt mycket. Och av den anledningen plockar jag inte per automatik upp en bok bara för att den stått som etta på någon lista och/eller fått mycket publicitet under en längre period. Just Edward Tulanes fantastiska resa fick jag faktiskt först nys om för några månader sedan, och inte för att jag sett den vinna priser eller på NYT-bästsäljarlista, utan för att jag slösurfade omkring på internet. Jag lockades av titeln, såg omslaget, läste handlingen och blev galet nyfiken på hur historien skulle utvecklas.

Av den anledningen letade jag efter den på mitt bibliotek, men så var den såklart utlånad. Nästa gång jag kollade var den ännu en gång utlånad. Varför reserverade du den inte bara?, kanske någon undrar. I sin tur kan jag faktiskt inte svara på det. Knasigt, jag vet.

Efter fjärde tittens utlånat-datum kontaktade jag förlaget Kabusa böcker och fick hem boken en kort tid därefter. Väntan var ganska så smärtsam, men när den väl kom klappade jag på den hur länge som helst - liksom dröjde ut på läsningen. Sedan fick det duga, för ärligt talat - jag och tålamod - almost non existing, och jag började läsa.

Bagram Ibatoullines illustrationer kan jag inte precis klaga på. ↑

Efter bara några kapitel hade DiCamillo och Ibatoulline övertygat mig till varför den här boken stannat på bästsäljarlistan i 48 veckor. Jag läste ut det här verket på nolltid. Fastän jag verkligen försökte dröja mig kvar vid varje mening och varje illustration, vilket jag tycker säger en del. (Icke-existerande tålamod, som sagt.)

Slutligen får det här mig att undra: Hur tusan lyckas jag få hem sådana här (recensionsex)pärlor i brevlådan? Mycket står i det här fallet Kabusa böcker för - så tusentusentusen tack! Japp, jag måste nog se till att läsa mer av DiCamillos andra verk - som sägs vara minst lika bra.


Ett fredagstips till er som älskar sagor

"In a countryside town bordering on a magical land, a young man makes a promise to his beloved that he'll retrieve a fallen star by venturing into the magical realm."

TV4 VISAR IKVÄLL FILMEN STARDUST (2007) KL. 21:30.

Och den är baserad på Neil Gaimans roman* med samma namn (på svenska går den även att hitta under namnet Stjärnstoft). Själv har jag sett filmen tiotals gånger och varje gång tycker jag att den är minst lika charmig som första gången. Bra betyg, med andra ord. *(Boken är helt klart godkänd.)

Ett par stillbilder från filmen får locka er ytterligare:

Plus i kanten för alla birollerna - man får nämligen lyssna på Ian McKellens ljuva sagoröst; se Robert DeNiro spela excentrisk pirat, en uppblåst Sienna Miller och en pompös Henry Cavill, Mark Strong som skoningslös tronarvinge, en kacklande Ricky Gervais och Ben Barnes som en ung Dunstan Thorne.

Hösten är fylld med litterära tävlingar

Alltså passar det väldigt bra att skriva samman ett inlägg, och här är alltså de jag sett:


Miriam på Schitzo-Cookie anordnar en klurighetstävling där högsta vinsten är en valfri bok för 9€ på thebookdepository, och andrapris är Soulless och Dealing with Dragons. ||Amelies boktips lottas Rubinröd ut.


Anna på Reading this World håller i en tävling där populära ungdomsböcker med några år på nacken är i fokus. || Hos teenbooks är vinsten ett signerat exemplar av Ett litet hål i mörkret.


Bokzoem anordnar en tävling där ett presentkort på 200 kr hos Adlibris är priset. || biblophilia lottar ut några av bokmässans officiella presentartiklar.


Annika på Alkb fyller år och vinsterna är (i viss mån) okända, men många och generösa. || Nelly på Nellons bokblogg tävlar ut en mängd bra böcker i samband med sin bloggs födelsedag.


Boklysten lottar ut Fifty Shades-trilogin. || Hos Malin på Nilmas Bokhylla är vinsten de två första delarna i Percy Jackson-serien på svenska.

— Skynda på att delta, ty vissa av tävlingarna avslutas redan på tisdag!

Ett litet citat


© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

Slutsats: Jag måste läsa något av Murakami. Helst igår.

Gårdagen i några bilder


Jag befann mig i Kristianstad igår och gick längs med gatan där folk ställt upp bokbord. Det var mindre än jag hade förväntat mig, men det kan å andra sidan ha berott på vädret som skiftade mellan smådroppar, solsken och sedan vind.

(Jag skippade alltså Kristin Cashore-evenemanget, ty jag ännu inte läst något av henne. Fast tydligen valde vi roligt nog att föreviga samma bokstånd.)Utbudet var väldigt varierande, med mycket gammalt och likaså nyproducerat. Priserna gick från 5 kr upp till "massiva" 120 kr. (Kan inte riktigt förstå vissa prissättningar, i alla fall inte när det gäller trasiga Astrid Lindgren-verk i femte upplagan med oroväckande många snorliknande fläckar.)


Trevliga pratstunder hade jag nog med de flesta försäljarna ändå, och humöret förhöjdes ytterligare på grund av det! Ska kanske sälja där nästa år, om jag får tid över. Själv gick jag runt sisådär fem rundor innan jag nöjde mig och åkte vidare för att gå på en av sensommarens sista utomhusloppisar.


Sammanlagt hittade jag en fin mängd med böcker, fast de tillsammans med andra fynd från andra dagar visar jag istället i en bookhaul om någon vecka eller så.

I och med att 80-90% av allt jag köper i bokväg är begagnat får det mig att undra:
1) Hur ser du på att köpa litteratur second hand?
2) Köper du själv mycket begagnat?
3) Hur mycket är du villig att betala om man jämför med nypriset?

En oförglömlig sommar fortsätter

Varning för spoilers!


Titel:
Ingen sommar utan dig
Originaltitel:
It's Not Summer Without You
Författare:
Jenny Han
Utgivningsår:
2010
Förlag:
B. Wahlströms (2011)
Sidor:
252
Serie:
Sommar-serien #2

Handling:
Det som inte fick hända inträffade, och följderna av detta påverkar Belly och alla i hennes omgivning. Efter Susannahs begravning är en sommar spenderad i Cousins inte längre aktuell. Belly drar sig bort från Fisher-familjen och sörjer på egen hand. Men när Jeremiah plötsligt ringer Belly och berättar att Conrad har försvunnit bestämmer hon sig för att tillsammans med Jeremiah hitta honom.

Mina tankar:
Förra boken slutade på ett högst avslappnat vis för att till den här bokens början ha förändrats totalt. Istället slängs man mer eller mindre rakt in i en alternativ värld där sorgen tagit överhand och Bellys omgivning sörjer på varsitt håll efter Susannahs död.

Och jag måste säga - hur sorgligt det än alltid är när någon går bort - att jag gillade riktningen som boken tog. Även om uppföljaren Ingen sommar utan dig är precis lika lättsmält som första boken har det skett tydliga förändringar hos samtliga karaktärer, och man får se fler sidor hos dem - vissa mer sympatiska än andra.

Av alla är det defintivt Belly som stör mig mest, som envisas med att hon är ensam om att sörja och klandrar sig själv för allt. För att mer eller mindre påstå sig ha växt upp på grund av Susannahs död så syns det knappt och hon beter sig i ärlighetens namn ännu barnsligare än tidigare. (Och min fråga är om det ens är möjligt?)

På grund av det omfamnar jag Jeremiah mer, som blir den andra av två huvudkaraktärer, vars perspektiv växlar med Bellys. Han känns betydligt mer vuxen, och verkar faktiskt vara en ganska så fantastisk som person. Det här får mig såklart att tänka på hans bror Conrad, och om det triangeldrama som hela tiden skymtas genom samtliga tre delar. Hur mycket jag än lär mig tycka om Jeremiahs naivitet och positivitet hejar jag på Conrad tillsammans med Belly. Så, nu vet ni det! (Jag är för övrigt fullt medveten och håller med om att en tjej inte alltid behöver välja en kille i slutet för att vara lycklig, eller dylikt.)

Och tack för recensionsexemplaret, B. Wahlströms!

Övrigt:
Min recension på första delen, Sommaren jag blev vacker, går att läsa här.

En liten Game of Thrones-relaterad fråga

.. eller snarare fler.


Jag såg för ett tag sedan klart på de två säsonger av Game of Thrones (2011—) som kommit ut, men undrar nu om jag ska läsa bokserien som tv-serien är baserad på. För grejen är den att jag redan spoilat för mig själv om vad som kommer att hända, mest för att jag är så hemskt nyfiken av mig..
Ni som sett och läst båda versionerna - vad säger ni? Är det värt de enorma sidantalen? Ska jag låna eller köpa isåfall? Och vilket språk är att föredra - engelska eller svenska?

Och din önskan är min lag


På förhand ber jag om ursäkt för alla felsägningar av titel- och serienamn, men man blir allt mer snurrig (och otålig) efter att ha spelat in samma video om och om igen. Annars verkar min standardfras vara "Sen köpte jag även" och så ser det emellanåt ut som om jag lider av gulsot, alternativt inte kan leva utan BUS (brun-utan-sol).
För den som vill ha en överblick över vad jag köpte:

Böcker som jag glömde att nämna i videorna: Agatha Christies Begravningar är farliga och Michelle Pavers Demonernas port (del tre i Vargbröder-serien).

Har du läst någon av böckerna? Vilken bör jag läsa först?

Om vampyrer, varulvar och parasoll


Titel: Själlös
Originaltitel: Soulless
Författare: Gail Carriger
Utgivningsår: 2009
Förlag: 
Styxx Fantasy (2012)
Sidor: 365
Serie: Parasollprotektoratet #1

Handling:
Alexia Tarabotti är på ett ungefär allt man inte ska vara i det viktorianska London - halvitalienska, frispråkig, kurvig, en redan 26-årig ungmö och övermänniska. Men de bekymmerna tycks vara nästintill obetydliga när det plötsligt börjar hända märkliga saker runtom i staden - ja, det tills Alexia dras in i dem personligen.

Mina tankar:
Så många goda ting har jag hört om Gail Carrigers Själlös, som ingår i en numera avslutad serie omfattande fem böcker om Alexia Tarabotti. Och av den anledningen frågade jag och fick hem ett recex av Styxx Fantasy.

Bara någon timme efter att ha tagit ut boken från paketet kunde jag inte längre hålla mig, trots att andra böcker låg och väntade på att bli lästa, och påbörjade således min bekantskap med Alexia Tarabotti. Mötet i sig var väl lite blandat vad gäller känslor. För det mesta upplevde jag henne som en väldigt modern kvinna - självständig med tydliga åsikter och ett sinne för humor! Hon var så kvicktänkt att jag vid flera tillfällen började skratta högt, vilket sannerligen lyfte handlingen.

För sanningen är den att det inte hände tillräckligt mycket för att jag skulle bli eld och lågor. Jag satt istället mest och väntade, och väntade. Och väntade. Det var först efter dryga 200 sidor som jag tyckte att historien tog fart, med några ledtrådar och lite action, vilket såklart kändes fantastiskt roligt! Men det var samtidigt tråkigt, för jag tycker inte att det ska behöva dröja så lång tid innan ens intresse väcks.


Karaktärerna tyckte jag om, för det kändes som om Carriger hade lagt ner tid på deras olika personlighetsdrag och alla små nycker. Förutom Alexia tyckte jag allra mest om butlern Floote och Lord Akeldama - butlern sådär mysig och vampyrlorden härligt excentrisk. (För hur charmig låter inte Lord Akeldama i utdraget ovan?)

Annars kunde jag inte förhindra tankarna från att gå till genren harlequin. Faktiskt! Vissa partier kändes lagom awkward (den svenska ordmotsvarigheten fungerar bara inte) att läsa på bussen med antalet okända personer i närheten. Utifrån måste det ha sett normalt ut, men jag kunde inte undgå att fnissa till då och då på grund av situationen.

På det hela är jag dock rätt överseende med att farten är halvlångsam eftersom detta bara är första delen i en serie om fem. Och jag känner på mig att det finns mycket kvar att utforska i den här steampunk/paranormal romance-världen som Själlös bara lätt börjat skrapa ytan på. Även om jag kanske inte slänger mig omedelbart på nästa del (som snart ska släppas på svenska!), så är det defintivt en som jag kan tänka mig läsa när den väl når mina händer.

Och jag tackar så mycket för recensionsexemplaret, Styxx Fantasy!

Läsrapport för augusti


Antal böcker: 
16 (109 av 100)*
Kvinnor/män: 6/10
Klassiker: 0 (5 av 5)*
Svenska/engelska: 13/3
Vuxen/ungdom/barn: 2/0/14
Bilderböcker: 9
Serieroman: 1
Omläsningar: 2
*Mitt mål för 2012 är att läsa minst 50 100 skönlitterära titlar, varav 5 ska vara klassiker. (Moderna klassiker ingår.)

Tankar kring läsandet
Mina prioriteringar har inte legat på att läsa i augusti, vilket lett till det minskade antalet lästa böcker. Men, jag påbörjade äntligen min efterlängtade Harry Potter-omläsning! Stannade upp lite i och med fyran då jag bestämde mig för att läsa ut mitt recensionex av Själlös och då jag ville avsluta Härskarringen-trilogin, även om jag inte kommit så långt med sistnämnda. Till min stora glädje (och förvåning) stiftade jag istället större bekantskap med Roald Dahl - en författare som jag inte haft någon direkt "kontakt" med sedan jag var liten - och allra bästaste Oliver Jeffers.

Titlarna jag läste

1. J.K. Rowling - Harry Potter och De vises sten || 2. Roald Dahl - Rhyme Stew || 3. J.K. Rowling - Harry Potter och Hemligheternas kammare || 4. J.K. Rowling och Fången från Azkaban || 5. Jan Lööf - Födelsedagspresenten || 6. Oliver Jeffers - The Incredible Book Eating Boy || 7. Oliver Jeffers - The Great Paper Caper || 8. Oliver Jeffers - Lost and Found || 9. Inger & Lasse Sandberg - Vit och Svart och alla de andra || 10. Max Velthuijs - Grodan och fågelsången || 11. Lars Klinting - Frippe lagar allt || 12. Eva Eriksson - Malla handlar || 13. Roald Dahl - Mitt magiska finger || 14. Roald Dahl - Giraffen och Pelikanen och jag || 15. Posy Simmonds - Tamara Drewe || 16. Gail Carriger - Själlös

Bästa boken
Det känns lagom självklart, men - H.a.r.r.y. P.o.t.t.e.r. Det är verkligen en helt annan sak att träda in i Rowlings böcker igen när man blivit mer vuxen (beroende på vem man frågar) och när man redan är bekant med karaktärerna sedan tidigare. Och sedan älskade jag Oliver Jeffers fantastiska verk, vars världar jag bara vill bosätta mig i. Tips: Om man älskar Shaun Tan lär man älska Jeffers!

Sämsta boken
Jag var väl måttligt engagerad i de resterande bilderböckerna jag läste, och skulle nog ha kunnat skippa de flesta, med undantag för Roald Dahl.

Tankar inför september månad
Nya miljöer innebär att jag är förvirrad, så det är nog vad september månad kommer att vara - ett totalt kaos. Och färre inlägg än det varit sedan jag startade den här bloggen. I övrigt hoppas jag på att kunna hinna igenom Härskarringen-trilogin och resten av Harry Potter-böckerna (big fat luck) samt recensionsexemplar - för sedan har vi säsongsstarterna för höstens alla nya (och gamla) tv-serier och så blir det tydligen en tur till Bokmässan som jag aldrig tidigare har besökt.

RSS 2.0