Lite såhär kan det vara

Jag tänkte att det kunde vara /någorlunda/ roligt för er (eller kanske mig) att se hur en relativt vanlig dag kan se ut för mig - med vardagliga och litterära inslag.


Förra veckan hade jag ett litet ärende i stan, och gick i samma veva inom mitt lilla stadsbibliotek. På jakt efter intressanta titlar i hyllorna hittade jag ett något malplacerat stilleben på golvet. Där låg en prydlig matta under ett nött och gammalt skrivbord med stol, en uppslagen bok med en penna mellan bladen och en kapphängare bredvid. Om jag minns rätt hängde där också en kappa och scarf. Jag lyfte på huvudet och stötte på August Strindberg och hans förstorade huvud. Ja, vad ska man säga? Strindberg-år.

Fortsatte letandet och bland de engelska ljudböckerna hittade jag The Casual Vacancy. Jag övervägde länge om jag skulle låna hem boxen eller inte, men kom fram till att jag inte har tålamodet för det. Det såg faktiskt lite ledsamt ut där den stod - förmodligen olånad och i princip orörd. Kanske nästa gång..


Beslutade mig för att gå genom parken och föreviga höstens nyanser. Senare samma dag fick jag ett plötsligt läsinfall och tog ner Saving Francesca av Melina Marchetta. Ni vet hon - hon som skrev bästa Jellicoe Road? Det slutade med att jag läste ut boken på en sittning, så en recension ska komma på den. Jag kan meddela att den är läsvärd! Vid fotandet av boken såg jag att omslaget matchade mitt hypnotiserande lakan. (Bäst.)


På biblioteket plockade jag förresten på mig broschyren om Jan Lööfs utställning på Dunkers i Helsingborg. Medan jag troligtvis inte kommer att besöka utställningen så ville jag föreviga en av bilderna som fanns i broschyren. Så numera står alltså ett inramat alster från Sagan om det röda äpplet överst i min DVD-hylla.

Mer litteratur i vardagen, tack!

Med en hemlighet som sakta äter upp en inifrån

Titel: Cracked Up to Be
Författare: 
Courtney Summers
Utgivningsår: 
2008
Förlag: 
St. Martin's Griffin (2008)
Sidor: 
214

Handling:
Från att vara populär och en exemplarisk mönsterelev förvändras Parker Fadley snabbt till någon ingen känner igen. Hon börjar dricka i skolan, struntar fullkomligt i läxorna, pratar ogärna med någon och ingen förstår egentligen varför.  Och Parker vill inte prata om det. För något hände, något som mycket väl kan vara hennes fel.

Mina tankar:
Efter sommarens lyckade läsning av Courtneys This Is Not a Test förväntade jag mig snarlik, det vill säga högklassig, kvalitet på de resterande av hennes böcker. Eftersom Cracked Up to Be för mig hade den mest lockande handlingen var ribban satt ännu högre.

Precis som i hennes senast utkomna bok kunde jag se att karaktärerna, språket och den psykologiska aspekten var minst lika bra i hennes debutroman. Faktum är att om jag inte hade vetat om att detta var hennes debut så skulle jag ha gissat på att det här var hennes tionde.

Huvudpersonen Parker Fadley är en intensiv karaktär; hon är full av dolda sidor, uppkäftig och snabbtänkt. Hennes sarkasm är på något sätt både humoristisk men också uppriktig, vilket gör att man aldrig vet var man har henne. Jag kan tänka mig att det lätt skulle kunna påverka läsaren negativt - att inte kunna förstå sig på huvudpersonen. Men hon är en sympatisk karaktär med väldigt stark röst som alltid är närvarande.

Beskrivningarna och språket höjer verkligen och gör allt mer känsloladdat. Ena stunden är stämningen runt omkring henne nästintill lättsam för att i nästa var mörkmörkmörk. Speciellt de delarna där man får se henne interagera med andra är oerhört intressanta eftersom de är en sådan kontrast från när hon är ensam. Trots att skillnaden är markant mellan de två Parker-versionerna är båda lika trovärdiga.

Lager för lager och sida efter sida får man reda på vad som lett till det som är bokens presens, och det är berättat som en dröm som sakta blir en mardröm. Parker Fadleys senaste månader kan nog från håll beskrivas på ett snarlikt vis, och det är vad jag dras till här. Jag älskar komplexiteten, att inte riktigt veta anledningen till varför Parker är så tilltrasslad.

Så om du frågar mig om boken är läsvärd är mitt svar: Ja, för bövelen!

Hej, dig hittade jag på nätet!

Genom åren har jag hittat väldigt många begåvade människor på internet som driver kreativa projekt. En del av dem har haft så stor framgång att böcker har givits ut. Idag hade jag tänkt nämna tre stycken böcker jag själv äger. (Ett klick på bokens titel upptill leder till respektive Goodreads-sida.)


• MARC JOHNS • SERIOUS DRAWINGS (POP CULTURE) •

Bloggadress: Marc Johns.
Går att köpa här: Tyvärr slutsåld, men den går att köpa dyrt på Amazon.
Övrigt: Hans alster går att köpa på shoppen alternativt på Spreadshirt.Jag gillar att simplicitet är nyckelordet i Marc Johns' artisteri. Varje illustration är originell, men framförallt rolig och uppmuntrande. Man mår liksom bra av att se hans verk. Det allra bästa är väl kanske det att han får konst att verka så okomplicerat samt ledigt. Ja, jag skulle mycket väl kunna tänka mig tatuera in något av hans alster (precis som så många andra).
• WILL SELF & SLINKACHU • LITTLE PEOPLE IN THE CITY

Bloggadress: The Little People Project.
Går att köpa här: Amazon, Adlibris, Bokus, CDon.
Övrigt: Sedan succén har två till böcker, Big Bad City och Global Model Village, blivit publicerade.


Jag gillar - nej, älskar miniatyrer och har gjort det sedan jag var liten och lekte med dockhus. Anledningen till varför miniatyrer ligger mig varmt om hjärtat är för att det får mig att känna mig som ett barn igen - kreativ, nytänkande och finurlig. Bra grejer alltså. I Slinkachus projekt sätts små människor in i det verkliga livets scenerier, vilket skapar enorma kontraster och sätter igång kreativiteten helt.
• INHAE LEE • MY MILK TOOF: THE ADVENTURES OF iCKLE AND LARDEE

BloggadressMy Milk Toof.
Går att köpa här: AmazonAdlibrisBokus, CDon.
Övrigt: En video över hur Inhae Lee skapar de små mjölktänderna finns tillgänglig på Youtube.


Jag gillar och beundrar verkligen Inhae Lee för hennes dedikation till de här två mjölktänderna. Varje detalj tar åtskilligt med tid att utföra och det märks. Berättelserna om ickle och Lardee visar ofta typiska vardagssysslor, men de görs magiska. Så de dystra och tråkiga associationerna försvinner. Denna duo har så egensinniga personligheter att de känns precis som riktiga personer - inte alls skapelser av lera.
— Har ni fler tips att ge mig? (Det skulle göra mig jättejätteglad!)

Ett efterlängtat äventyr med mina barndomsvänner


Titel: 
Findus flyttar ut
Författare: 
Sven Nordqvist
Utgivningsår: 
2012
Förlag: 
Opal (2012)
Sidor: 
25

Handling:
Pettson har fått nog av Findus dagliga hoppande i sängen tidigt på morgonen. Som svar på detta beslutar sig Findus för att flytta ut.

Mina tankar:
I maj månad skrev jag att jag dog - för så dramatisk kan jag vara. (Bevis här.) Det var nämligen så att tidningen bif kom ut med den fantastiska nyheten att det skulle släppas en ny Pettson och Findus-bok. Senast Nordqvist skrev om den ytterst lekgalne katten Findus och halvbuttre gubben Pettson var år 2001.

September var månaden då verket skulle släppas och jag var som på nålar. Varje dag skuttade jag ut till brevlådan i hopp om att boken skulle ligga där och varje gång kom jag Findus-tomhänt tillbaka in i huset. Men så kom den slutligen och jag kunde bara inte fatta det.

Det är nämligen så att Pettson och Findus är anledningen till varför jag ens började läsa i första taget. Mina barndomsminnen är kopplade till mucklor, höns och röda trähus tack vare Sven Nordqvist. Så det var med höga förväntningar (för vad skulle det annars vara) som boken öppnades. Särskilt som självaste titeln gjorde att jag fick hjärtknip.

↑ Baksidan.

Och jag blev inte besviken, utan det var som att träda in i en familjär miljö där tiden praktiskt taget stått still. Alla charmiga detaljer som jag förknippar med Nordqvists verk går att återfinna - stora nycklar liksom små tekoppar, tavlor med föränderliga komotiv och sniglar med dasshus på ryggen. Precis som det ska vara alltså. 

Kvalitén är hög, precis som resten av författarens bilderböcker om Pettson och Findus. Bilderna är riktigt bra, men enligt mig är historien inte riktigt lika fantastisk och vass som exempelvis Pettson får julbesök.

Fast som jag tidigare sa blev jag inte besviken, och avslutningsvis ska jag säga såhär: Den här boken är ett måste för alla som redan älskar denna oslagbara och tidlösa duo. Så nej, du kommer inte att bli besviken. (Och ja, jag vägrar tro att det här är den sista Pettson och Findus-boken.)

Tusentusentusentack för recensionsexemplaret, Opal!

Top Ten: Favorite Authors In X Genre

Varje tisdag hålls Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish, som helt enkelt går ut på att lista tio ting till tisdagens bokrelaterade tema.

Och dagens tema är Top Ten Favorite Authors In X Genre där man ska lista tio favoritförfattare inom en viss genre.

Själv tänkte jag dela upp det i två mindre kategorier eftersom min fantasi för tillfället är obefintlig. Kategorierna är inga mindre än..

YA contemporary
— Kanske inte helt oväntade val, om jag ska vara ärlig.
 
Melina Marchetta → Jellicoe Road

Sonya Hartnett → The Ghost's Child

Courtney Summers → Cracked Up to Be

David Levithan → En bit av mig fattas

John Green → The Fault in Our Stars

samt..

Fantasy
— Här kan jag väl ha "fuskat" lite, men om Goodreads säger att det är fantasy så..
Erin Morgenstern → Nattens cirkus

J.K. Rowling → Harry Potter och Den flammande bägaren

Shaun Tan → Tales from Outer Suburbia

J.R.R. Tolkien → Ringens brödraskap

Suzanne Collins → The Hunger Games

Med författaren till vänster och deras verk som jag älskar /mest/ till höger.
(För övrigt okronologisk ordning, och ja - jag rekommenderar samtliga nämnda verk.)

Vad jag lägger mina pengar på

Del ett visas i videoformat, vilket kan ses nedan. ↓

Det märks att jag inte brukar syssla med videoredigering, va? (Och som vanligt blir jag gul, och även bajsbrun, så fort en bok visas - precis som det ska vara alltså.)

Början på något väldigt storslaget


Titel: Ringens brödraskap
Originaltitel:
The Fellowship of the Ring
Författare: 
J.R.R. Tolkien
Utgivningsår: 
1954
Förlag: 
Norstedts (2004)
Sidor: 
512
Serie: 
Ringarnas herre #1

Handling:
Många år har förflutit sedan Bilbo Baggins kom tillbaka till Fylke med Gollums ring, och inte mycket har heller sagts om den sedan återkomsten. Den gamle Bilbo lever numera ett stillsamt liv tillsammans med sin avlägsne släkting Frodo. När de båda fyller år den 22 september hålls en storslagen födelsedagsfest och på förhand har Bilbo bestämt sig för att genomföra sin sista stora resa och lämna ifrån sig ringen till Frodo. En ring som återigen eftersöks av Sauron, mörkrets herre.

Mina tankar:
När förfrågan kom om någon skulle vara intresserad av att läsa Tolkiens Sagan om ringen var det ett självklart val för mig. Trilogin stod redan på sommarens läslista, men jag anade att det skulle vara så mycket roligare och mer givande att läsa första boken tillsammans med andra för att sedan kunna diskutera de olika bitarna. Och det var det verkligen!

Varje vecka under fyra veckors tid skrevs kilometerlånga kommentarer hos Bookshelf och drizzleandhurricanes, som svar på de olika sakerna de själva hade tänkt på under läsningen. Jag kan säga som såhär - att läsningen inte alls hade varit lika intressant utan deras cyberspacebokcirkel. (Ett "Stort tack!" passar väl därför in bra.)

Nu var det ju ett tag sedan jag läste ut Ringens brödraskap. Men det påverkar nog inte den här recensionen avsevärt för jag ska inte prata om bokens direkta handling, utan snarare ge råd. Och så har jag nu fått tillfälle att smälta Tolkiens värld ytterligare.


↑ Ett av mina favoritcitat - både från boken och allmänt. (Gör sig dock bättre på originalspråk.)

Mina 'brödraskapliga' tips till dig som inte läst boken:
  • För det första vill jag rekommendera att man läser Bilbo - En hobbits äventyr först, mest för principens och kronologins skull. Där får man nämligen lära känna de karaktärer som driver oss till den här bokens premiss bättre, vilka omnämns även i boktrilogin. Fast på lång sikt gör det nog inget om man kastar om verken eftersom Tolkien går igenom "förhistorien" i Ringens brödraskap. Men ja, det är ändå min rekommendation.

  • För det andra tycker jag att det är fördelaktigt att ha sett filmen innan man läser första boken. För trots Tolkiens alla noggranna (liksom långa) miljö- och utseendebeskrivningar hade jag emellanåt svårt att föreställa mig hur vissa platser och karaktärer såg ut fastän jag sett filmatiseringarna antalet gånger redan. Beskrivningarna tog liksom delvis bort udden av rädslan som finns i Midgård, som jag tycker är kritisk, och man tappade tråden något.

  • För det tredje - låt dig inte bli avskräckt av prologen! Den kan uppfattas som dryg, och ja - kanske hade den gjort sig bättre att ha i slutet istället. Men så fort man har avklarat de där sidorna och påbörjat den "riktiga" boken tänker man inte mer på prologen.

Annars? Ringens brödraskap var inte alls vad jag hade förväntat mig. På ett bra sätt! Jag tyckte att läsningen stundtals var riktigt mastig. Det var mycket att ta in, både kart- och namnmässigt, men det var ändå alltid informerande och intressant på ett eller annat sätt. Speciellt imponerande är det faktum att man verkligen ser hur mycket tid samt kärlek som Tolkien öst över den här världen, och det gör att han har min fulla respekt.

Ja. Uppföljaren De två tornen ligger på mitt nattduksbord, och den ska vara utläst innan 12:e december. För då har The Hobbit: An Unexpected Journey biopremiär!

Övrigt:
- Min recension på Bilbo - En hobbits äventyr hittas här.
- I juli höll alltså Anna och Emelie i en bokcirkel, där man veckovis diskuterade de lästa kapitlena, vilken jag kan rekommendera er att kika på om ni vill få mersmak på boken. (Här hos Anna och v. 1 + 2 + 3 + 4 hos Emelie.)

Läsrapport för september

 

Antal böcker: 7 (116 av 100)*
Kvinnor/män: 6/1
Klassiker: 0 (5 av 5)*
Svenska/engelska: 1/6
Vuxen/ungdom/barn: 1/2/4
Bilderböcker: 3
Seriealbum: 1
Omläsningar: 0
*Mitt mål för 2012 är att läsa minst 50 100 skönlitterära titlar, varav 5 ska vara klassiker. (Moderna klassiker ingår.)

Tankar kring läsandet
Det känns lite som om jag inte läst något överhuvudtaget den här månaden. Jag började september med fyra riktigt bra (och tunna) böcker, vilka alla lästes ut relativt snabbt, och det var ungefär det. Därefter började jag tänka på helt andra saker som gjorde att tiden försvann i ett nafs. Men ja, så är det ibland.

Titlarna jag läste
1. Courtney Summers - Cracked Up to Be || 2. Sven Nordqvist - Findus flyttar ut
3. Kate DiCamillo - Edward Tulanes fantastiska resa || 4. Jenny Valentine - Trasig soppa
5. Joanna Hellgren - Frances (del 1) || 6
. Anna Dunér - Emilias jul || 7. Kay Thompson - Eloise

Bästa boken
Bäst betyg fick Kate DiCamillo med sin Edward Tulanes fantastiska resa, som Lisa Bjärbo för övrigt har påstått sig vara den bästa högläsningboken. (Läs mer om det här.) Annars måste jag såklart säga HURRA! för Courtney Summers' starka debutroman och Sven Nordqvists nya dos med Pettson och Findus, men mer om det senare..

Sämsta boken
Förväntningar alltså. Jag hade förväntat mig mer av Hellgrens Frances-seriealbum, som inte riktigt höll måttet för vad den utlovade rent omslagsmässigt. Visserligen kan jag tänka mig att låna hem de två resterande delarna, mest för att jag är nyfiken nog, men nja. Tecknarstilen och författandet var inte riktigt min grej. Lovord har jag ej heller för Dunérs och Thompsons bilderböcker.

Tankar inför oktober månad
Oktober, oktober. Ja, det kan nog hända allt möjligt då. I alla fall - i samband med början av oktober så har alla tv-premiärerna kommit igång - med det nämnt ska jag inte förneka att de kommer att sluka stor del av min fritid. Riktigt stor del. Men jag har ju en del som jag verkligen vill läsa med - så förhoppningsvis blir det mer bokserieläsning + tre på tre-utmaningen + fristående böcker à la Murakami, Eugenides och Levithan.

Top Ten Tuesday: Rewind

Jag tyckte det var dags för lite nytt här på bloggen, och vad passar då inte bättre än det här?

Varje tisdag hålls Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish, som helt enkelt går ut på att lista tio ting till tisdagens bokrelaterade tema.

Och dagens tema är Top Ten Tuesday Rewind där man får välja vilket tidigare tema som helst. Precis som Petra hade jag tänkt välja..


Top Ten Books That Broke Your Heart A Little
.. och såklart hade jag tänkt motivera varför jag valde böckerna.


1) Jellicoe Road / On the Jellicoe Road - Melina Marchetta
För att det är frustrerande att vara vilsen och samtidigt känna att det här är platsen man hör hemma.
2) The Ghost's Child / Pojken i soffan - Sonya Hartnett
För att alla val man någonsin gjort leder upp till det här tillfället.


3) The Fault in Our Stars / Förr eller senare exploderar jag - John Green
För att det alltid finns en såkallad 'silver lining' mitt i all skiten.
4) Innan jag dör / Before I Die - Jenny Downham
För att man ska våga begära mer fastän kroppen inte vill lyda en.
 
5) Extremt högt och otroligt nära / Extremely Loud & Incredibly Close - Jonathan Safran Foer
För att ingen - framförallt inte ett barn - förtjänar att vara utan förälder.
6) Miranda och friheten - Kerstin Sundh
För att döden bor i alla hörn och livet ändå fortsätter och framtiden är ljus.

7) Harry Potter och Dödsrelikerna / Harry Potter and the Deathly Hallows - J.K. Rowling
För att de goda i kampen mot de onda inte alltid överlever.
8) Himlen börjar här / The Sky Is Everywhere - Jandy Nelson
För att vardagen trasslar till sig så jävla mycket när någon man älskar dör.
 
9) Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow / Water for Elephants - Sara Gruen
För att man lever i det förgångna och inte längre kan se vart åren försvann.
10) Cracked Up to Be - Courtney Summers
För att djupa hemligheter kan leda till självdestruktivitet och till slut bli för tunga.

Ett lördagstips till er som är nyfikna på Murakami

“Our faces were no more than ten inches apart but she was lightyears away from me.”

SVT2 VISAR IKVÄLL NORWEGIAN WOOD (2010) KL. 22:00.
Filmen är baserad på Haruki Murakamis roman, som jag fortfarande måste läsa (och därmed alltså inte kan se som film än), men jag tänkte det kunde vara trevligt att veta. Jag har dock fått höra att boken är bättre - fast utifrån stillbilderna nedan tycker jag att det ser rätt lovande ut.

I övrigt är bokens originaltitel, Noruwei no Mori, översättningen på The Beatles' otroligt fina låt Norwegian Wood (This Bird Has Flown).

Så mycket att säga

Det har hänt en del den senaste månaden, som det brukar göra under september varje år. Så vart ska jag börja? Bra fråga. Jag kan börja med att berätta att universitetsutbildningen jag påbörjade nu i höst inte var något för mig så den avbröt jag inom kort. Om någon undrar så var det Biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

En recension på Nordqvists senaste kan ni vänta er. ↑

Annars har jag infört ett smärre bokköpsförbud (fastän jag inte alls tror på sådana) - men först hade jag tänkt göra en väldigt vacker bookhaul över mina senaste köp. Och så har vi tre på tre-utmaningen som i ärlighetens namn går sisådär. (Jag ber om ursäkt, Fördjupade studier i katastroffysik.) Överlag har lästiden krympt oerhört då jag prioriterar tv-premiärerna istället, vilket i sin tur leder till att jag håller på att skriva en massa tankar kring avsnitt och säsonger på andra bloggen. Som jag måste se till att fixa rent utseendemässigt.

Det var nog det.

Slutligen ber jag om ursäkt för mitt sporadiska uppdaterande här, och jag kan inte garantera att det kommer bli bättre i oktober. Men - jag kan lova att det kommer nya recensioner och dylikt inom kort!

RSS 2.0