Top Ten Tuesday: Books/Authors We Are Thankful For

Varje tisdag hålls Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish, som helt enkelt går ut på att lista tio ting till tisdagens bokrelaterade tema.

Dagens tema är Top Ten Books/Authors We Are Thankful For, något jag har tänkt på en del i helgen.

För att inte göra mina val alldeles för upprepande ska jag nämna tio verk samt författare som har betytt mycket och/eller som helt enkelt har förändrat min syn på litteratur.

Top Ten Books/Authors We Are Thankful For
— Några av mina mest minnesvärda läsmilstolpar, från 4 till 14 års ålder.

1) ASTRID LINDGREN
Om jag ska vara ärlig påverkade hennes böcker mig kanske inte mest, utan snarare filmadaptionerna av dem. Speciellt i åtanke har jag Pippi Långstrump och Lotta på Bråkmakargatan, som verkligen genomsyrade min barndom. För det jag önskade mig som liten var att ha det precis så som de hade det: besök i godisaffären, hänga tvätt på gungställningen i regnet, dela ut sockerdricka genom ett träd, äta prickig macka i en säng uppe i luften, gömma chokladtomtar i trädgården till påsk, få min mat upphissad genom fönstret och rota i granntantens skrivbordslådor.

2) SVEN NORDQVIST
Och då syftar jag speciellt på hans Pettson och Findus-böcker som var bland de allra första /bilder/böckerna jag någonsin läste och kom ihåg i efterhand. Visserligen satt jag nog de första åren med att bara stirra mig förundrad över alla små detaljer som fanns på varje sida. Som ett litet toadass bakom en mosstäckt sten, två mucklor stirrande på Findus små fyndigheter och vad för slags prylar som möjligtvis kunde undvaras för att kunna placeras i en hemmasnickrad julgran. Sedan ligger det något i att Tomtemaskinen var den första boken med mer text i som jag läste ut på egen hand.

3) HARRY POTTER AV J.K. ROWLING
Hennes Harry Potter-serie är en ovärderlig bit ur min barndom som jag delar inte bara med vänner och familj utan också med miljontals människor runt om i världen. Att läsa om Harry och följa hans utveckling öppnade upp så många dörrar för min fantasi, som jag inte tror andra böcker hade kunnat. Varje boksläpp var något speciellt, en egen högtid såsom bokrean en gång var, och jag minns tydligt de där nätterna som mamma väckte mig och mina syskon så att vi kunde gå upp och köa mitt i natten.

4) MIRANDA AV KERSTIN SUNDH
Hur många gånger kan jag egentligen nämna Miranda-serien utan att någon kommer att klubba ner mig? Förhoppningsvis hur många gånger jag vill - för herrejävlar vad jag älskar den här serien! Det var så att jag hade passerat bilderboksstadiet och börjat läsa böcker med mer text i, men jag ville ge mig på lite svårare utmaningar - nämligen ännu tjockare kapitelböcker. Som tur var introducerade min storasyster mig för Kerstin Sundh och jag blev kär omedelbart. Efter första läsningen av de åtta böckerna kunde jag inte glömma Mirandas historia och har således läst om serien fem eller sex gånger, senaste gången vid 17 års ålder.

5) LANDET INNANFÖR AV MAUD MANGOLD
I samma veva som jag började läsa Miranda-serien påbörjade jag en annan, som även denna upptäcktes av min syster, och det var alltså Landet innanför. Den här serien minns jag som väldigt spännande, och ganska skrämmande, vid 10 års ålder. När en var utläst var det bara att låna hem nästa del. Den här serien visade att det fanns andra magiska värld än Harry Potters, just för att den utspelade sig i svenska skogen och man skulle väl därför kunna påstå att det är ytterligare en anledning till varför serien gjorde ett så stort intryck på mig.

6) MOLLY MOON AV GEORGIA BYNG
Jag hamnade i en fas då jag var jättefascinerad av föräldralösa barn, och när jag först hade vunnit Molly Moons fantastiska bok om hypnos i en tävling på biblioteket lockade handlingen mig inte alls. När jag väl hade "kommit över mig själv" drogs jag med i berättelsen. Jag tyckte så mycket om vändningarna i Molly Moons liv, hur hon vågade att stå på sig och göra som hon ville efter att ha behandlats så dåligt. Nu när jag tänker efter är det nog under den här perioden som jag verkligen började heja på underdogs, och det är nog på grund av Petula som jag idag älskar mopsar.

7) SYSTRAR I JEANS AV ANN BRASHARES
Jag influerades väldigt mycket av min syster - om ni inte redan märkt det - i mitt läsande (och på övriga fronter) och började vid 11-12 års ålder leta efter ungdomsböcker om komplicerad kärlek och tonårsdepressioner. Ett av mina allra första och minnesvärda val var Systrar i jeans med sina underbara citatinledande kapitel. Läsningen fick en boost och öppnade upp en ny värld på nytt och jag hade så många tankar om allt och ingenting - var arg på min favorit Bridget för att hon var för impuls för sitt eget bästa och grät floder när Lena pratade om sin farfars tofflor.

8) KATE CANN
En annan fas som jag hamnade i under 13-årsåldern var att läsa exakt allt som biblioteket hade av Kate Cann, även detta berodde på syskonet nämnt ovan. Då kände jag inte alls till YA som uttryck, men det var vad jag läste mest hela tiden och inte bara när det kommer till Kate Cann. Och jag tyckte verkligen att jag blev så himla vuxen. Ena stunden kunde jag läsa om Art och Colettes kärleksproblem och i andra läste jag (på engelska!) om Rowans beslut att bli au pair i USA. Sammanlagt har jag nog läst mer än ett dussintals titlar av Cann.

9) MARIAN KEYES
Jag avancerade nog alldeles för tidigt (för att vara på den tiden?), och vid 14 års ålder hade jag redan hunnit utforska mycket inom speciellt chicklit-genren. Marian Keyes var min gud, varje bok en läsupplevelse och där började även mitt eget boksamlande av inbundna böcker. Det enda jag kunde läsa under några års tid var chicklit - allt från Jane Green till Nora Roberts - att jag till slut mest bara ville spy över genren eftersom de till slut, enligt mig, bara blev sämre och sämre. Sedan hjälpte det väl kanske inte heller att ingen jag kände i min egen ålder läste böcker i denna genre.


10) TWILIGHT AV STEPHENIE MEYER
Det är vissa böcker som man aldrig kommer glömma och i mitt (och många andras) fall är Twilight en av dem. Mitt i min bokdepression, orsakad av chicklit, var denna vampyrbok alltså min räddare i nöden! Jag minns till och med dagen då jag först såg den. Min skolbibliotekarie hade precis köpt in översättningen och jag plockade upp boken men bestämde mig för att inte läsa den utan gav den till min vän istället. Hon läste, älskade och prisade den, och sedan dess har historien typ skrivit sig självt.

Kommentarer
Postat av: Sandy @ Somewhere Only We Know

JK Rowling and Stephenie Meyer definitely transcend continental boundaries. Great picks!

Check out my TTT.

Sandy @ Somewhere Only We Know

Svar: Thanks! And I have to agree - it's kind of insane and amazing at the same time! But I guess that's what's so great with movies/tv-series/literature etc.
I'll definitely check out your TTT!
Man Truong

2012-11-21 @ 01:35:50
URL: http://sandyfarmer.blogspot.com
Postat av: Elin - Bokparadiset

Åh jag läste också Molly Moon!

Svar: Sådan nostalgi, och himla kul att se att andra läste samma verk! Läste du fortsättningarna med? Själv tröttnade jag i väntan på tredje boken (vilket nog kan ha berott på att andra delen kändes så fristående), och jag har för mig att det finns ännu fler böcker i serien. Kanske ska kolla upp detta, hrm.
Man Truong

2012-11-21 @ 11:59:36
URL: http://bokparadis.blogg.se
Postat av: Anna

Vilken fin lista!

Svar: Tack, Anna! : )
Man Truong

2012-11-21 @ 15:26:22
URL: http://readingthisworld.blogspot.com
Postat av: Ebba

oj, herregud! Kom precis på att jag läste en Miranda bok när jag var ungefär 7 år och verkligen älskade den! Sjukt konstigt att jag minns det här nu!

Svar: Jag älskar minnet och hur märkligt det kan fungera! Och fint att höra att någon annan med älskade Miranda. :-)
Man Truong

2012-11-21 @ 19:17:07
URL: http://iceandfire.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0