Att se livet ur ett nytt perspektiv


Titel: Saving Francesca
Författare: Melina Marchetta
Utgivningsår: 
2003
Förlag: 
Knopf (2006)
Sidor: 243

Handling:
Sextonåriga Francesca Spinelli går mot sin vilja på St. Sebastian's, en pojkskola som numera även tar emot flickor. Hennes mamma är helt övertygad om att skolan är vad hon behöver, men sanningen är den att Francesca saknar sina gamla skolkamrater. Nu har hon ett begränsat umgänge i form av en ultrafeminist, en som enligt ryktet är en slampa och en nördig dragspelare. Pojkarna är till synes inte bättre. Men när Francescas mamma blir akut deprimerad väcks frågan: Vem är Francesca egentligen?

Mina tankar:
Det andra verket av Marchetta var det, ja. Både för henne och för mig. Så den stora frågan är om Saving Francesca levde upp till mina höga förväntningar jag hade efter att ha läst bästa och finaste Jellicoe Road. Mitt svar? På sätt och vis!

Innan ni får för er något ska det betonas att det (såklart) är två helt skilda verk. Medan Jellicoe Road lämnade mig fullständigt förkrossad är Saving Francesca betydligt mildare. Jag gråter inte mig själv fördärvad, men visst genomsyras även den här historien av en rejäl dos allvar som kompletterar de lättsammare delarna mycket bra. Och man blir som vanligt tagen av situationen och de inledande beskrivningarna av alla karaktärer som verkligen är distinkta.

Något annat välbekant är Marchettas uppfriskande språk och dialoger, som ger ytterligare liv åt karaktärerna i boken. Jag kan inte undgå att falla för Francesca och hennes tankar, hennes familj och de flesta av eleverna (som omnämns) på St. Sebastian's - för de passar nämligen så bra ihop. I slutändan tycker jag om att samtliga känns äkta och genomtänkta.

Med det här fina omslaget är jag väldigt nyfiken på hur det svenska kommer se ut. ↑

Så jag ser otroligt mycket fram emot att få träffa några av karaktärerna igen i den fristående fortsättningen The Piper's Son, som fokuserar på Thomas Mackee och som utspelar sig fem år senare. Boken står redo i bokhyllan, förhoppningsvis också en pärla.

Det är så härligt att kunna säga att jag har hittat en favoritförfattare i Melina Marchetta, och jag tycker att ni som inte läst något av henne än ska göra det! Gärna omedelbart.

För övrigt fick jag nyss reda på att X-Publishing ska släppa boken under namnet Francesca. Det fick jag reda på här och utgivningen sker redan i maj nästa år - så himla roligt!

Kommentarer
Postat av: Ebba

Den låter grymt intressant, jag har inte läst någonting av Marchetta. :)

Svar: Den är intressant, och jag tycker ju absolut att du borde pröva något av Marchetta! :-)
Man Truong

2012-11-11 @ 17:20:07
URL: http://iceandfire.blogg.se
Postat av: Maria

Visst är det kul att X fortsätter ge ut Marchetta i Sverige!
Och Frankie &co! Jag älskar verkligen den lilla gruppen av människor. Blir seriöst tårögd bara jag tänker på dem.

Svar: Verkligen - känns som de lyckats lägga tassarna på andra goda ting dessutom!Sedan måste jag ju hålla med, men sen har vi ju The Piper's Son som jag inte riktigt vågar mig på än. När den blivit utläst ska jag läsa ditt inlägg om den. ;-)
Man Truong

2012-11-11 @ 18:20:42
URL: http://ungavuxna.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0