Himlen börjar här


Titel: Himlen börjar här
Originaltitel: The Sky is Everywhere
Författare: Jandy Nelson
Utgivningsår: 2010
Förlag: Gilla Böcker (2010)
Sidor: 264

Handling:
Lennie är sjutton år och har alltid levt i skuggan av sin äldre, energiska syster. Hennes värld rasar samman när systern plötsligt faller ihop i en hjärtattack och dör. Sorgen och saknaden sätter sina spår på allt i omgivningen och Lennie drar sig tillbaka från alla i sin närhet. I all den här tumulten finner hon tröst i Toby, sin systers pojkvän, samtidigt som hon oväntat drabbas av kärleken för första gången.

Mitt omdöme:
Först hade jag inte tänkt läsa boken omedelbart när den kom på posten, utan ville dryga ut det med tanken om att "Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge". Bestämde mig samma kväll för att strunta i det och slukade boken i en sittning.

Det här är helt klart en bok som faller mig i smaken, mycket på grund av a) strukturen med dikterna som finns utspridda här och där, b) det lugna tempot, c) det avskalade språket som alla tillsammans leder till d) stämningen i boken. Ack, stämningen! Utifrån bara baksidetexten visste jag att boken skulle passa mig. Till min förtjusning var den faktiskt mycket bättre än jag vågat tro.

Sorgen och förvirringen som Lennie går igenom efter att ha förlorat sin syster tycker jag är trovärdig. Det är väl det som är grejen, att sorg bearbetas på väldigt skilda sätt. Men just Lennies bearbetning är så läsvärd. Detaljerna med dikterna som hon lämnar överallt - i vinden, under en sten, i Svindlande höjder - ger ett större djup till karaktären. Och det som står på de diverse sakerna hon skriver på får mig att bli riktigt tårögd och jag fick sådan stor lust att leta efter de som ännu inte blivit hittade. Men jag fick också lust att skriva egna som jag kan lämna på olika platser. När böcker väcker inspiration får det mig att tycka ännu mer om verket, så hurra för Himlen börjar här.

Under läsningen var jag så irriterad på alla misstag som Lennie gjorde, men var så glad när hon gjorde något rätt. Jag ville så gärna ligga på gräsmattan och stirra upp mot himlen tillsammans med Lennie och Joe. (Ska inte prata om Joe, men åh - vilken finis!) Om vi ska närmare in på hur insatt jag var så kan jag tala om för er att jag nästan konstant var tårögd och en gång storvrålade "NEEEEEEJ!!" i mitt läsande klockan två på natten när en viss Lennie gjorde något väldigt dumt. Som resultat krossade hon mitt hjärta litet (som Danielsson envisas med att översätta ordet) och jag ville liksom skrika "Men konsekvenserna då?!". Ehum, ja. Känslostormen har talat.

Jag ska för övrigt testa pestoreceptet som finns i boken:
  • 2 kaffekoppar färsk basilika (packad)
  • ⅔ kopp olivolja
  • ½ kopp rostade pecannötter
  • ⅓ kopp nyriven parmesan
  • 2 stora krossade vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt
— Om ni får för er att göra den - återkom gärna med resultat!

Kort sagt är det här definitivt en pärla till bok som passar de flesta åldrar och det var ett bra val jag gjorde, som struntade i att vänta. (Samt ett stort plus för det härliga omslaget.) Så för Guds skull - LÄS HIMLEN BÖRJAR HÄR NU! Och jag hoppas innerligt att en ny roman av Jandy Nelson ska komma ut inom kort..

Några favoritutdrag:


Tack, snälla Gilla böcker för recensionsexemplaret!

Kommentarer
Postat av: Lisa

aaaah jag älskar the sky is everywhere (eller himlen börjar här)!!! och jag måste även säga att dina recensioner alltid är så bra skrivna, keep it up! :))

2012-05-16 @ 20:00:11
URL: http://bladvandaren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0