I brist på annat att göra

När man precis läst en galet bra bok händer det att jag ibland vill läsa en bok som påminner om den, så idag sökte jag lite - visserligen på måfå - på sajten literature-map (som jag tidigare har tipsat om) och fick upp de här resultaten:

Mina tankar:
1) Det är ju inte egendomligt att sajten envisas med att nämna Sara Gruen då hon precis som Erin Morgenstern skrev om en cirkus, liksom J.K. Rowling med magi-temat och Neil Gaiman med det övernaturliga samt sagolika. Dock tycker jag att likheterna tar slut där.
2) Stephen Fry har jag ännu inte bekantat mig med som författare, men jag blev lite förvånad över att se hans namn där ändå. Precis som jag blev med Haruki Murakami, Herman Hesse och Charles Dickens.
3) Överlag ser jag bara små detaljer som gör att några författare dyker upp i samband med Morgenstern, och skulle påstå att detta var ett tämligen intressant resultat.


Mina tankar:
1) Jag tycker att stavningen av Foers namn - Jonathon - och det faktum att Stephen Chbosky är med hela tre gånger automatiskt sänker min tillförlitlighet till sajten. (Det känns rätt B..)
2) Annars blev jag rätt förvånad över att se författarnamnen Jeff Lindsey, Ally Condie, Curtis SittenfeldMo Willems och Sarah Dessen. De flesta andra med faktiskt - och
3) .. ändå inteha med David Levithan! Mäkta märkligt. Eller vad tycker ni? De andra författarna tycker jag har mindre likheter med Greens författarstil, men det kan kanske också bero på att jag läst en del Levithan-verk men endast läst Greens The Fault in Our Stars..


Mina tankar:
1) Kontinuitet finns det i alla fall, för här nämns John Green.
2) Den största protesten jag har i den här sökningen är utan tvekan Nicholas Sparks, som jag inte vill se här alls. Visst har Collins en del kärlek med i The Hunger Games-trilogin, men Sparks främsta ledord är ju klyschig! Stor skillnad.
3) Annars var det inte överraskande att se namn som Veronica Roth, Stephenie Meyer, Michael Grant, L.J. Smith etc. bland resultaten - för det känns som om de flesta som läser THG läser böcker av nyligen nämnda.

Mina sluttankar:
Jag vet inte riktigt hur ens sökningar sammanställs (mer än att det är av en dator), men det har kanske mer med vilken sorts läskrets som en bok eller författare har? Att man gillar Chbosky om man gillar Green osv. Och så är jag tydligen en tönt som överanalyserar saker och ting. 8')


Trackback
RSS 2.0