Ett litet fågeltips

När det i veckan gjordes reklam för BBC-produktionen Birdsong (2012) med Eddie Redmayne och Clémence Poésy i huvudrollerna blev jag nyfiken. Det var också kul att se Matthew Goode i en av rollerna! Anade att miniserien var baserad på Sebastian Faulks verk med samma titel, och visst var det så. Första delen sändes igår på SVT, men avsnittet går att se på svtplay.se [länk] fram till 20 maj.

Om jag skulle få beskriva serien så är det en blandning av det bästa från tre världar: succén Downton Abbey (vars två första avsnitt också går att se på svtplay.se [länk] fram till 11 juni), den franska pärlan En långvarig förlovning och en pytteliten gnutta lik fantastiska North & South; men jag ska säga att de här tre är svåra att slå.


Birdsong beskrivs såhär: Den brittiske officieren Stephen Wraysford kämpar i de franska skyttegravarna nära staden Amiens, där han en gång träffade Isabelle - en förbjuden passion och hans livs kärlek.

Det tog lite tid för mig att komma in i serien, fast då talar vi om 20-30 minuter, vilket är rätt lång tid då jag alltid haft en grej för framför allt brittiska men också franska kostymdraman. I vilket fall som helst blev jag riktigt insatt i berättelsen. Eller snarare berättelserna, en av dem utspelar sig i nutid under kriget och den andra under sommaren innan första världskriget bröt ut. Mestadels får man följa Stephen i skyttegraven, men stundvis får man se tillbakablickar på hans tid i Amiens.


Hela historien är så oerhört tragisk, och jag kan inte låta bli att följa händelserna med mina känslostormar. Är upprymd i ena stunden för att i nästa vara nervös och orolig. Kärleksparet Stephen och Isabelle vinner över mig nästan direkt, likaså Firebrace för att han är så genuin och Weir för kommentaren "Christ. Mother has surpassed herself." när han får en stickad tröja i skyttegraven. Så som avsnittet slutade är jag riktigt spänd inför vad som ska hända, både vad gäller kriget och hur sommaren avslutades innan kriget började.

Jag kommer definitivt räkna ner dagarna till andra och avslutande avsnittet. Och längtan efter att få läsa Birdsong är ännu större nu än tidigare. Lycka!

Kommentarer
Postat av: Maria

Hade laddat upp med popcorn och skulle se igår men så ringde mamma och störde så jag behöver nog se om det på play för jag sjönk inte riktigt ned. Och Matthew Goode var inte med så himla mycket va?

2012-05-14 @ 20:14:47
URL: http://ungavuxna.blogspot.com
Postat av: Sigrid Drakhjärta

Tack för att du länkade denna, hade helt missat den annars! Fantastiskt avsnitt! Kommer sitta bänkad nästa Söndag :D

2012-05-15 @ 02:13:42
URL: http://granspira.wordpress.com
Postat av: Nea

Jag såg reklamen till denna och tänkte att det är något som jag bara måste se. Sedan glömde jag helt bort den, så tack för påminnelsen. Tur att Svt Play finns.Svar: Inception och Eternal Sunshine ... råkar faktiskt vara två av mina favoritfilmer, så det var två riktigt bra tips måste jag säga, haha.Jag har velat se The Walking Dead jättelänge, men dragit mig eftersom jag tänkt att den är något i stil med Vampire Diares. Men den verkar ju vara något helt annat så det ska jag se! Brave New World verkar också super! Tack för tipsen!

2012-05-15 @ 15:27:48
URL: http://boknea.blogspot.com
Postat av: Bea

Asså Man, det är ju SJUKT hur mycket gemensamt vi har. Först ser du färdigt once upon a time och jag har varit den serien trogen sen i höstas. Asså sista avsnittet OH MY GOD! Du ska se min tumblr, jag har bara rebloggat en massa. OCh sedan lägger du upp birdsong och jag håller på att läsa den boken nu och har velat se bbc serie jättelänge men ville läsa boken först. Oh my looooooord.

2012-05-16 @ 11:16:20
URL: http://readingsober.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0