Om en spektakulär cirkusshow

En återvunnen bokrecension från 2011 som blivit lite redigerad.


Titel: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
Originaltitel: Water for Elephants
Författare: Sara Gruen
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bra böcker (2007)
Sidor: 367
Titel: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
Originaltitel: Water for Elephants
Författare: Sara Gruen
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bra böcker (2007)
Sidor: 367

Handling:
Av oväntade händelser hamnar Jacob ombord på ett cirkuståg och inom kort blir han veterinär på cirkusen Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow. Utöver hans uppgifter att sköta om och mata djuren blir han snart förälskad i Marlena, som händelsevis också råkar vara gift med den ombytlige August. Om denna period i sitt liv talar den nu 93-årige Jacob sällan om..

Mitt omdöme:
Förra sommaren läste jag Sara Gruens Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow, och visst måste jag erkänna att den var spektakulär! Jag hade nog aldrig tidigare varit lika intresserad av cirkuslivet som under den tid då jag följde bokens berättare, Jacob Jankowski. 

Först och främst måste jag ge en eloge till Gruen som lyckades skriva en så oerhört stark inledning. Och då ska jag tala om att det är stort eftersom jag sällan ens imponeras efter endast ett kapitel. Det var nästan så att jag redan efter läsningen av det stycket ville gråta lite, just för att inledningstexten sätter ord på något stort och viktigt - även om jag inte riktigt kan sätta fingret på vad. (Se bild 1 bland mina favoritutdrag.) Även slutet tyckte jag extra mycket om - kändes liksom bra hur slutet skrevs samman.

Mina absoluta favoritdelar i boken är alla från när Jacob är gammal. Kanske mycket för att han ställer så vettiga frågor, sådana som jag själv tänkt på. Sedan har jag sådan respekt för åldrande och därför kändes det extra smärtsamt och vemodigt fint att läsa det. (Kände ungefär likadant när jag följde Noah som gammal i boken, samt filmen, Jag sökte dig och fann mitt hjärta - dvs The Notebook av Nicholas Sparks.) Mina mindre favoritdelar, sådana som jag helst hade skippat, var alltså de när Jacob var ung. För lite för ofta tyckte jag att Gruen skrev typiskt klyschiga fraser som jag mer än gärna hellre hade läst mellan raderna.

Trots sina mindre bra partier tycker jag att boken förtjänar att läsas. Fast jag skulle nog prova på att läsa boken på engelska, om inte för originalspråkets skull så för originaltiteln. Och nej, jag är inte särskilt sugen på att titta på filmen med Robert Pattinson, Reese Witherspoon och Christopher Waltz. (↑ Med tanke på att jag skrev det för nästan ett år sedan skulle man kunna tro att jag ändå sett filmen, då jag är en total sucker för halvdana filmer när de går på tv eller är i behov av förströelse, men det har jag inte!)

Mina favoritutdrag:


Kommentarer
Postat av: Boktrollet

Jag läste den på engelska och tyckte den var toppenbra. Jag såg filmen trots att jag inte gillar Pattinsson och måste erkänna han har gjort ett toppenjobb som Jacob. Och filmen respekterar boken väldigt bra. Ska inte tvinga dig att se den om du inte vill det men det är värd att se :)

2012-05-20 @ 21:36:51
URL: http://boktrollet.wordpress.com/
Postat av: Boktrollet

SV: Ja den är fantastisk. Har läst lite mer än halva boken idag bara. Kan inte slita mig. Älskar hela den historien, har dock aldrig läst boken innan så det är en helt ny kärlek till karaktärerna.

2012-05-20 @ 21:51:40
URL: http://boktrollet.wordpress.com/
Postat av: Emelie

Jag ÄLSKAR den boken. En av mina absoluta favoriter. :D

2012-05-21 @ 00:57:07
URL: http://drizzleandhurricanes.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0