Innan jag dör


Titel: Innan jag dör
Originaltitel: Before I Die
Författare: Jenny Downham
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2008
Sidor: 305
Övrigt: Innan jag dör är Downhams debutbok, har senare även kommit ut med You Against Me.

Handling:
Med sina 16 år är Tessa Scott inte som alla andra, hon har diagnosen leukemi och vet att döden kan infalla när som helst. När månaderna blir färre bestämmer Tessa sig för att skriva ihop en lista med saker hon måste göra innan hon dör, och högst upp på den står att vara tillsammans med en kille.

Omdöme:
Jag har nog aldrig brytt mig mindre om språket i en bok som när jag läst Innan jag dör, för det är inte som om Downham skriver för att få Nobelpriset i litteratur. Här ligger fokus istället på handlingen, och den här historien som berättas av Tessa berör mig in i minsta lilla cell.

Som om det inte var sorgligt nog med själva cancerhistorien kom jag på mig själv att jag gråta (inte filmiskt vackert, snarare groteskt äckligt) genom hela boken, märkte jag senare, för att Tessa sakta hade blivit en riktig person, en nära vän. Det var de där små sakerna som fick mig att tippa över, att hon gjorde en referens till Power Rangers som jag följde troget som barn eller till The Beatles-låten Blackbird som är en av mina favoriter. Att ta farväl av boken var så sorgligt, och jag tvivlar inte en sekund på att jag kommer att besöka Tessa igen.


Till dig, Tessa.

Mitt betyg:

Lokala Kristianstadsbladet säger det bäst: "Innan jag dör är inte sentimental, men tårarna är svåra att hålla borta när livet tonas ut i det slut som varit känt från första kapitlet." (Jag tror faktiskt jag ska gå och gråta en skvätt till.)

Trackback
RSS 2.0