Before I fall I will sleep a little bit


Titel: Before I Fall (på svenska: Resten får du ta reda på själv)
Författare: Lauren Oliver
Förlag: Hodder
Utgivningsår: 2010
Sidor: 341
Övrigt: Oliver har även skrivit Delirium (en dystopisk trilogi).

Handling:
En av de viktigaste datumen på skolåret är 12 februari, dagen då rosor inför alla hjärtans dag delas ut bland eleverna. De som får flest rosor är de mest populära, och Samantha Kingston är en av dessa. En dag som egentligen börjar som vilken som helst visar sig vara den sista. Allting svartnar, och 12:e februari utspelar sig på nytt. Det visar sig att Samantha får en andra chans, i själva verket sammanlagt sju chanser, att försöka förstå mysteriet kring sin död.

Mitt omdöme:
Första kapitlet var ingen särskild läsupplevelse, utan fungerade som en bra första presentation av situationen och karaktärerna. Efter att ha läst den andra dagen märkte jag dock att jag blev mer och mer otålig. Jag ville liksom rusa händelserna i förväg, skippa dagarna två till sex och komma till den sista dagen för att sedan kunna lägga undan boken och påbörja en annan(, vilket jag kanske borde ha sett som ett slags varningstecken).

För jag hade inga riktiga anmärkningar på själva språket, det var överlag bra skrivet och jag hade ett väldigt bra flyt i mitt läsande. Dessvärre var det väl så att ingen av karaktärerna riktigt grep tag i mig, och mina ansiktsmuskler arbetade knappt förrän dag fem då jag blev tårögd. 

För liksom Amelie påpekar i sin bokrecension, tycker jag att Samanthas känslor angående att förlora sin familj ställdes i skuggan av allt prat om Samanthas vänskap med Lindsay, Ally och Elody. Blev så besviken eftersom min favoritdel i boken var den dagen där Samantha skolkade tillsammans med sin lillasyster. Det är väl av den anledning som boken faller tämligen platt för mig. Visst kan jag förstå att alla familjer inte står varandra nära, men Samantha väljer att inte få in den vinkeln i sitt berättande.Överlag kände jag i viss utsträckning sympati för de flesta karaktärerna, fastän Lauren Oliver bara hyvlade bort ett ytligt lager på de flesta birollerna. Sanningen är dock att majoriteten av karaktärernas historier kändes oavslutade, knappt ens påbörjade. Liksom många andra tycker jag att Juliet Sykes fick spela en (förargligt) liten roll, och utan någon personlig djupdykning. Man stod och trampade kring hennes förflutna i evigheter, men tyvärr förgäves. Bitterljuvt. Personutvecklingen som inte var bristande var den med huvudkaraktären (något annat hade varit ren synd).

Det jag uppskattade mest med Samantha var att hon såg bristerna och lärde känna sina vänner på ett helt annat sätt än hon gjorde när "levde" och ändå älskade de lika mycket - ett tecken på en mångsidig vänskap. De små anledningarna till varför Samantha älskade sina vänner, som att Elody gick ett helt skolår med minst ett grön klädesplagg varje dag, tyckte jag förstärkte historien. (Vet ej hur översättningen är i svenska upplagan.)

Min stora anmärkning är att dagarna förflöt på ett sätt som jag inte tyckte var koncist skrivet, och jag upplevde det som om varje liten händelse beskrevs i fem meningar för att sedan hoppa till nästa, väldigt hastigt och korthugget. Uppfattade mycket som utfyllnadsfraser, som om Oliver var tankspridd under skrivandets gång, eller bara försökte få med så många sidovinklar som möjligt. Min genomgående tanke var: Snälla, skippa mellansnacket!

Av någon oförklarlig anledning blev jag så illa inställd till YA-böcker under läsningen av Before I Fall att jag vid bara tanken av en ungdomsbok blev less. För som jag ser det är Before I Fall ändå en helt okej tonårsbok, kanske till och med bättre, som jag tror kan uppskattas av många. Men boken är ingen som faller mig i smaken och i slutändan tycker jag att det fattas ett väsentligt djup i boken.

Mitt betyg:

Before I Fall får en svag trea tack vare dag fem, annars hade boken definitivt fått en tvåa (vilket är mitt betyg för alldeles precis godkänd). Kan det möjligtvis bero på att jag har blivit jättekräsen?


Kommentarer
Postat av: Nelly

Hej där! Vad tråkigt att den här boken verkar ha fått dig att tröttna på YA.Har en fråga till dig. Jag har hållt på att fixa och trixa med min layout under dagen och har nu bestämt mig, men skulle vilja fixa till bilden som jag använder som header nu. Skulle vilja ha lite snygg färgsättning på den. Du verkar alltid få till dina bilder så snygga här på bloggen, så jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig? Vet inte vilka program du använder och så, men det skulle vara jättesnällt!

2012-03-04 @ 18:24:50
URL: http://nellonsbokblogg.blogspot.com
Postat av: Nelly

Får eventuellt hjälp av en kompis nu. Får se om hon kan fixa det.

2012-03-04 @ 18:26:56
URL: http://nellonsbokblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0