Med risk för spoilers!


En trevlig liten bild som jag samlat på mig, men dessvärre glömt källan på. (missbee tycks vara skaparens alias, om det nu ger någon tröst.) Med detta säger jag att The Fault in Our Stars-recensionen inte kommer att dyka upp idag. Om ni däremot vill ha lite film- eller tv-serie-tips finns de i mängder.


I sinom tid

Av någon anledning har jag fått för mig att jag ska klara av den här högen med böcker genom att slalomläsa. Vet inte riktigt om jag egentligen tror så högt om mig själv, men det är väl bra att utmana sig själv då och då.

I dagens hög (den på bilden är några dagar gammal) hittas:
Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov, som jag läst lite mer än ett kapitel av, men ändå inte kommer in i alls - därav frågan: Blir den bättre? Och förstår man den bättre längre in?
Jag minns inte varför jag älskar dig av Gabrielle Zevin, vilken är både lättläst och bra att återkomma till när jag inte orkar med tunga klassiker som ovan nämnda.
Nocturner av Kazuo Ishiguro, som är perfekt att läsa oavsett tid på dygnet eller vilka andra böcker jag läser samtidigt; tycker om hans språk efter att ha läst hans Never Let Me Go.
Cold Spring Harbor av Richard Yates, vilken jag tror att jag börjar gilla ganska mycket. Hans porträtt av vardagsmänniskan är ärlig och tragisk, men som ändå är intressant.
Cementträdgården av Ian McEwan; har tidigare försökt mig några stycken på hans lite mer kända Försoning, men jag tror att debutromanen passar mig bättre i smaken.
Epifanier av James Joyce vilar lite i bakgrunden i väntan på att mogna. Vad för slags mognad har jag inte den blekaste aning om.
Förvandlingen av Franz Kafka, som troligen blir den första bok jag läser av honom. Kunde inte låta bli att låna den på biblioteket där den stod tillsammans med andra rekommenderade böcker. Och ja, jag skäms lite över att jag inte läser den på originalspråk (när jag ändå behöver friska upp tyskan).
Klappa händer små av Dan Rhodes låg sprillans ny på hyllan och det är något med sprillans nya böcker. Det kommer troligen ta lite tid annan jag kommer till den här. 
(I högen från biblioteket har jag även Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde, Legend of a Suicide av David Vann, Slutet på mr Y av Scarlett Thomas, En gång av Margaret Wild och Ru av Kim Thúy.)

Som vanligt vänder jag mig till er: Någon som läst? Hissat eller dissat? Nyfiken eller skräckslagen?


Dag 30: Dina absoluta tio favoritböcker

Det är sällan jag blir helt tagen med storm när jag läser en bok, vilket jag tycker är förbaskat trist. Men - när jag väl älskar en bok blir jag desto mer lyrisk. En favoritbok, i mina ögon, ska utmana en, ta ett fast tag om en och skaka runt en i en tornado, upp och ner i en berg- och dalbana, få varje muskel i kroppen att arbeta. Glädje, sorg och melankoli ska framkallas till den grad att man tror att man är nära bristningsgränsen - exakt så är en oförglömlig läsning och framförallt en riktigt bra bok.


Till böckerna ovan är det dock endast hälften som lyckats helt, men de andra är oförglömliga av liknande anledningar. (Om ni vill veta exakt vilka titlar jag talar högst om är det: Extremt högt och otroligt nära, The Hunger Games, Jellicoe Road, The Fault in Our Stars och Innan jag dör.)

Och där var dagarna slut! Här finns hela listan summerad - gör den, länka, tipsa.


Dag 29: Bästa engelska bok

Det märks att man är inne på dag 29, för rubrikerna blir bara sämre och dessutom tråkigare att svara på. (Kanske inte borde avslöjas att jag är tacksam över att morgondagen är sista dagen eftersom jag gärna vill se er göra den med, men ändå - det sägs ju att ärlighet varar längst. Hmpf.)

Jag kan inte riktigt avgöra vilken som är den bästa engelska boken jag har läst under mitt snart 20-åriga liv; det vore som att ha en pistol riktad mot huvudet och samtidigt beordra mig att spotta ur mig hela multiplikationstabellen. Och nej, om ni inte förstod det fungerar jag inte alltid bra under press och jag är verkligen inte ett mattegeni. Så istället, för att fega ur lite, säger jag vilken engelskspråkig bok som åtminstone fram tills idag är årets bästa. Det är ingen mindre än..

*Trumvirvlar, tack*
. . .


En bok skriven av en författare vars signaturkråka ser ut såhär.


Med ett favoritutdrag som ser ut såhär.


Och slutligen - titeln som lyder såhär.

(Bokrecension på boken bör komma upp i morgon eller dagen efter det, ty jag lovade en viss dam detta. Att det sägs att löften är till för att brytas bör eventuellt hållas i åtanke.)


En presentation om den person jag känner bäst


Jag föddes under babyboomåret -92 och mitt namn är Man, fastän jag är kvinna. (Ett allmänt skämt.) Namnet valdes av min farfar när jag inte var gammal nog att förstå dess innebörd på svenska. I vilket fall som helst tycker jag om mitt namn även om jag stundtals har avskytt det.


Är uppvuxen med tre äldre syskon i en relativt liten och lugn stad i nordöstra Skåne, men med lätt tillgång till tåg som kan ta mig till större städer. Jag älskar Skåne så himla mycket och vill egentligen aldrig flytta härifrån permanent.


Mig hittar man oftast i t-shirt, jeans och skjorta framför datorn eller vid köksbordet. Spenderar enligt undersökningar oroväckande många timmar framför tv-serier som både är aktuella och avslutade. Kompenserar dessa perioder med att promenera, stirra ut genom fönstret, pyssla, experimentera i köket och skratta tillsammans med min familj på sätt som aldrig slutar variera.


Gick ett specialutformat och lärorikt program med inriktning samhällsvetenskap på gymnasiet tillsammans med några av de finaste människorna jag lärt känna. (Fast självdisciplin och prepositioner var aldrig mina starka sidor.) Vi reste till Stockholm, England och Indien och tog studenten en vårdag år 2011.


Flyttade under följande höst ner till Tysklands soligaste stad med ett par gula Converse på fötterna för att studera en termin baskurs i tyska via Uppsala universitet - och med ett bagage på ofattbara 20 kg. Att jag åkte därifrån med bara drygt 15 kg mer, större kunskap om tyska språket och varit på besök i två nya länder tycker jag var ganska skickligt.


Är sedan strax innan årsskiftet permanent boende i staden och samma högljudda och stökiga hus som jag växte upp i. På några få välfyllda kvadratmeter samsas jag med ungefär allt jag någonsin samlat på mig. (Nu snackar vi väskor, pennor, vykort, böcker, hudkräm och plåtburkar m.m.)


Jag har en obotlig grej för miniatyrer av alla dess slag, böcker, t-tröjor med unika tryck, dalahästar, skjortor i alla färgkombinationer, tygkassar, symmetriska mönster, sneakers, Pettson och Findus-illustrationer, färgexplosioner, sjalar, tv-serier och filmer i de flesta genrer och smycken som berlocker och örhängen. Tur är väl då att en hel del är andrahandsfynd och gåvor.


Min favoritstad är London, men att resa till ställen jag inte varit på tidigare tycker jag överlag är nervkittlande, liksom berg- och dalbanor. I en tivolipark åker jag allt och drar mig inte för höga höjder fastän jag är höjdrädd. Inget slår dock att krypa ner i en nybäddad säng.


Mitt drömjobb är att starta eget företag, i vilken jag kan samordna mina många passioner - tv, litteratur, hemmagjort, loppisprylar och matlagning är några som kan nämnas. Där är jag inte riktigt än och därför stuvas jag för tillfället in i facket jobbsökande, vilket ger mig tid att till exempel färgsortera mina böcker och övningsköra.


Dagdrömma är jag så bra på att jag borde tilldelas ett pris. Likaså gäller nog också att tänka alldeles för mycket för mitt eget bästa. Därför tycker jag att det är urbota bra att man kan redigera gamla fotografier eller djupdyka ner i bokens värld då och då. Att jag lånar hem och köper mer än jag hinner läsa är en helt annan femma.

Och det var jag på ett par ord och bilder. Vem är du och vad brinner du för?

Dag 28: Favoritbokaffär

Fysiska bokhandlar går jag av någon anledning inte i alldeles för ofta. Måhända att jag har blivit så van vid att kunna sitta vid datorn och bara klicka hem det jag vill ha utan att behöva röra på mig. Ack, dessa dagar alltså. Men när jag väl får för mig att gå in i en bokaffär blir jag mest imponerad av den som känns mest personlig och har en härlig lokal med särskild atmosfär samt ett brett sortiment, särskilt när det gäller engelsk skönlitteratur.


I Malmö tycker jag allra mest om Hamrelius Bokhandel, på grund av deras breda sortiment. Själv håller jag mig helst till det nedre planet där pockettoppen samsas med mestadels engelsk skönlitteratur. Här hittar man de engelska titlarna som inte är lika vanliga att hitta hos andra bokhandlar - nyutkommet, men också klassiker. Jag vill kunna gå omkring i en bokhandel och vilja läsa allt de har; på ett ungefär är 80 % sådant jag inte skulle ha något emot att äga.


I Kristianstad föredrar jag Kristianstad Bokhandel, inte på grund av lokalen (eller personalen) utan för sortimentet. Det är inte jättestort och inte heller mycket att hurra för vad gäller ungdomsavdelningen, men det finns ett och annat guldkorn - de hade bland annat Tim Burton när jag var där och deras bokrea brukar vara sjysst, med många titlar som jag vill ha och läsa.
I Helsingborg gäller Akademibokhandeln - både den i stan och den på Väla. Inne i stan tycker jag bäst om avdelningen med fynd, även om den kan kännas gallrad, och deras breda pocketsektion. Den inne i köpcentrumet är inte imponerande, men fungerar vad gäller lästips.

Slutsatsen lyder att jag gillar en brokig skara med små likväl stora namn, både fristående och kedjor. Tror att jag fortfarande letar efter den där perfekta bokhandeln.. Bäst föredrar jag dock second hand!


Kom till skott och säg något då


Titel: Säg något
Originaltitel: Speak
Författare: Laurie Halse Anderson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2001
Sidor: 216


Handling:

Melinda Sordino har precis börjat high school efter en oförglömlig sommar som hon mest av allt vill förtränga. I skolan är stämningen fientlig och de som brukade vara Melindas vänner vänder henne ryggen eller ger henne mordiska blickar. Hon var nämligen den som förstörde en stor fest genom att ringa polisen, men varför hon ringde tycks ingen vilja veta.


Mitt omdöme:
I det här fallet skulle jag nog hellre ha låtit bli att läsa hyllningarna av boken på baksidan. De fullkomligt öste på med lovord och nämnde alla priser som boken mottagit, vilka jag inte riktigt kunde hålla med om.

Melinda som karaktär hade jag inga egentliga problem med, hon var sympatisk och jag hyste ett genuint medlidande med henne. Det jag istället störde mig på var hur Laurie Halse Anderson hade valt att lägga upp styckeindelningarna - korta stycken som aldrig innehöll mer än 15 meningar - som en slags kompensation för att hon hade fyra större kapitelindelningar - en för varje termin.

Vanligtvis uppskattar jag korta kapitel, men i just den här boken kändes det som om varje stycke var ett litet kapitel. Ett alldeles för kort kapitel. Det blev ingen riktigt bra rytm i läsandet, vilket gjorde de första 50 sidorna tröga att komma igenom. När 50 sidors-milstolpen var avklarad började jag räkna ner antalet sidor som var kvar, och tvingade mig i viss mån att läsa klart boken eftersom jag visste att jag annars inte skulle läsa ut boken.

Vad gäller tempot och spänningen i boken var det ungefär såhär: Sida efter sida innehållande Melindas  förträngande av sina minnen. Hon gav liksom hela tiden hintar tillbaka på sommaren och festen som fick ett tvärt slut på grund av henne, men inte mer än så och det blev långdraget i slutändan eftersom man redan visste vad som hade hänt. Då kändes det som om boken bara var en väldigt lång prolog till en bok som ändå är kort (200 sidor) - ett generellt tecken på en halvdålig bok, speciellt som det är en bok som står för sig själv. Slutet kändes trots alla negativa punkter ändå belönande. Men nej, inte tillräckligt och den här boken gick inte hem hos mig.

Mitt betyg:

Tyvärr, Boktipset hade rätt att jag skulle ge Säg något 2.2 i betyg, men en eventuell svag trea tycker jag ändå att boken förtjänar. Lite extra beröm för omslaget dock, som jag tycker är rätt snyggt!

Dag 27: En bok som du redan visste slutet på innan du hade kommit dit


HANDLING:

Källa: goodreads

Jag skulle vilja påstå att det är omöjligt att veta hur en bok kommer att sluta exakt (om man inte är synsk/läst i förväg/har en vän som har fotografiskt minne och kan återberätta slutet till 100 %) - för oavsett om man hört talas om dess slut genom djungeltelegrafen, varit smart nog att förutspå slutet eller också sett den eventuella filmatiseringen är det aldrig samma sak som att faktiskt läsa det i skrift, ord för ord.

Alla böcker jag har vetat slutet på innan jag kommit dit är typ böcker som blivit filmatiserade. Visst har jag anat ett slut, men jag är nog en sådan läsare som låter bli att tänka för mycket på hur en bok kommer att sluta. Mest för att inte göra mig själv besviken. Ett slut som dock var väldigt förutsägbart är Something Borrowed av Emily Giffin och Säg något av Laurie Halse Anderson - på grund av att deras premisser från början var mer eller mindre självklara.

Över till filmatiserade böcker. Den bok som varit närmast det slag är egentligen Flipped av Wendelin van Draanen, vars filmatisering följde boken överraskande till pricka. Men en annan bok som blev film, vars manus följde boken bra, är Whip It (eller Derby Girl) av Shauna Cross. Det var bara att luta sig tillbaka i sängen och se alla scener framför sig - vet inte om det är egentligen är dåligt eller bra, hrm.

I vilket fall som helst var filmen bättre än boken. Hallå? Ellen Page.

(Värt att notera att samtliga nämnda titlar har blivit filmer: Something Borrowed, Speak, Flipped och Whip It.)


Dag 26: Bästa bok som kom ut förra året


HANDLING:

Källa: bokus

David Levithans En bit av mig, som visserligen kom ut på originalspråk 2009, var min bästa bok som gavs ut på svenska år 2011. Bokrecensionen finns att hitta här.


Dag 25: Berätta om ett fint bokminne


HANDLING:

Källa: bokus

Återupprepar mitt bästa bokminne: När jag som, vad kan det vara, 10-åring lånade hem hela Miranda-serien av Kerstin Sundh och jag precis hade läst ut Miranda och havet på överslafen i våningssängen när mamma sa att det var dags att gå och lägga sig. Kommer ihåg att jag nöjt staplade böckerna i fyra perfekta högar precis bredvid huvudkudden, strök över dess framsidor och längtade så galet mycket fram emot att få läsa vidare dagen därpå som bara ett barn kan.


Hej på er!

Först och främst vill jag bara säga hej! Och tack till alla ni som besöker mig här på bokskadad.
Jag tycker det här - bloggosfären - är ett jättefascinerande och härligt forum att vistas i; att kunna diskutera saker man tycker om, skriva av sig, väcka känslor eller också inspireras - allt på en och samma gång. Men jag, som följer ofantliga mängder med bloggar, kan ibland tycka att personen som faktiskt skriver alla inlägg hamnar lite på sniskan, blir lite sådär suddig i kanten, och tänkte därför snart berätta mer om mig själv i en sammanfattad, men rejäl, presentation.

Jag tänkte även passa på att följa strömmen lite och säga: Följ min blogg med Bloglovin!
(Ja, det vill säga om du trivs här.)


Dag 24: Visa ditt bokmärke som du oftast använder när du läser


Bibliotekskvitton
Fungerar utmärkt att skriva på när något uppenbarar sig i läsningen, t. ex. en idé, ett citat eller ett ord som jag måste slå upp. Annars är kvittonas huvudsakliga funktion att påminna mig om när jag måste lämna tillbaka boken.


Post-its utan klister
Dess funktion är precis som bibliotekskvittonas, och är alltså till för mig att kunna pränta ner tankar om boken jag läser. Ibland klottrar jag dock ner annat som inte alls har att göra med innehållet; ovan två dansande figurer som jag såg på min vad efter att lakanet lämnat märken efter sig.

Böcker jag vill läsa efter att ha sett filmen, vol. 2

FILMER JAG HAR SETT SOM ÄR BASERADE PÅ BÖCKER JAG VILL LÄSA
En fortsättning på mitt nya projekt här på bloggen, och som titeln nämner ska jag även idag prata om filmer och/eller tv-serier jag sett som är baserade på böcker jag vill läsa. Några böcker har många filmatiseringar, men då nämner jag den jag har sett eller föredragit. Handlingarna jag har med är de från böckerna och filmversionerna kan alltså avvika.


ALICE IN WONDERLAND
/ ALICE I UNDERLANDET av Lewis Carroll

Handling
One hot summer's day Alice tumbles down, down, down a rabbit hole - and finds herself in Wonderland, where everything is topsy-turvy, upside down, and wrong-way round. Here begins a series of fantastical adventures as Alice's body GROWS and shrinks, she swims in a pool of her own tears, attends the maddest of tea parties, and meets such iconic and beloved characters as the smiling Cheshire Cat, the hookah-smoking Caterillar; and Humpty Dumpty.

Filmen kom ut på bio år 2010 och regisserades av Tim Burton. Filmen vann två Oscars. Medverkande är Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter och Anne Hathaway.

Kommentar
Publiken skrek inte precis efter mer efter att ha sett filmen, och det gjorde väl inte jag heller. Dock tyckte jag så förbaskat mycket om karaktären Chesire Cat att jag helt enkelt måste läsa boken. Att det också är en klassiker är väl inget som går någon förbi.


SENSE & SENSIBILITY / KÄNSLA OCH FÖRNUFT av Jane Austen

Handling
Marianne Dashwood wears her heart on her sleeve, and when she falls in love with the dashing but unsuitable John Willoughby she ignores her sister Elinor's warning that her impulsive behaviour leaves her open to gossip and innuendo. Meanwhile Elinor, always sensitive to social convention, is struggling to conceal her own romantic disappointment, even from those closest to her. Through their parallel experience of love - and its threatened loss - the sisters learn that sense must mix with sensibility if they are to find personal happiness in a society where status and money govern the rules of love.

Filmen utkom år 1995 och regisserades av Ang Lee. Filmen vann Oscar. Medverkande är Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant, Alan Rickman och (jag måste nämna) Hugh Laurie.

Kommentar
Den här boken måste jag läsa för att bevisa att den är bättre än den här kassa filmen! Nej, jag var inget fan av filmen - tyckte den var skrattretande dålig och jag kände ungefär noll sympati för systrarna. Däremot hittades filmens ljusglimt i Hugh Laurie som alltid är fabulös.


FINGERSMITH / FICKTJUVEN av Sarah Waters

Handling
Raised by a loving family of thieves, orphan Sue Trinder is sheltered from the worst of the Victorian underworld until it becomes her turn to make the clan's fortune. She must help a professional rogue named Gentleman marry an heiress and then steal the girl's inheritance by declaring her insane. Sue wants to please everyone, but as she's confronted with the seemingly helpless victim, Maud, she begins to have her doubts.

Miniserien kom ut 2005 och regisserades av Aisling Walsh. Medverkande är Elaine Cassidy, Sally Hawkins, Imelda Staunton och Rupert Evans.

Kommentar
Miniserien var inte helt i min smak - vet ej om det berodde på filmningen och kvalitén, men jag tycke om handlingen desto mer. Boken har en till synes vanlig och samtidigt ovanlig handling som det senare visar sig har så oändligt många oväntade intriger, vilka gör mig extremt nyfiken på att se hur Sarah Waters har lagt upp historien i boken.


THE HOURS / TIMMARNA av Michael Cunningham

Handling
The novel opens with an evocation of Woolf's last days before her suicide in 1941, and moves to the stories of two modern American women who are trying to make rewarding lives for themselves in spite of the demands of friends, lovers, and family. Clarissa Vaughan is a book editor who lives in present-day Greenwich Village; when we meet her, she is buying flowers to display at a party for her friend Richard, an ailing poet who has just won a major literary prize. Laura Brown is a housewife in postwar California who is bringing up her only son and looking for her true life outside of her stifling marriage.

Filmen regisserades år 2002 av Stephen Daldry och vann Oscar. Medverkande är Nicole Kidman, Julianne Moore och Meryl Streep.

Kommentar
Minnet är inte särskilt bra när det kommer till filmen, fast jag minns att den var sevärd. Jag fängslas av Virginia Woolfs liv och är fortfarande mycket intresserad av att läsa Timmarna.


THE LORD OF THE RINGS / SAGAN OM RINGEN / SAGAN OM DE TVÅ TORNEN / SAGAN OM KONUNGENS ÅTERKOMST av J. R. R. Tolkien

Handling
Sauron, the Dark Lord, has gathered to him all the Rings of Power -- the means by which he intends to rule Middle-earth. All he lacks in his plans for dominion is the One Ring -- the ring that rules them all -- which has fallen into the hands of the hobbit, Bilbo Baggins. In a sleepy village in the Shire, young Frodo Baggins finds himself faced with an immense task, as his elderly cousin Bilbo entrusts the Ring to his care. Frodo must leave his home and make a perilous journey across Middle-earth to the Cracks of Doom, there to destroy the Ring and foil the Dark Lord in his evil purpose.

Trilogin regisserades av Peter Jackson och utkom åren 2001, 2002 och 2003. Sammanlagt vann filmerna 17 Oscars. Medverkande är Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Billy Boyd, Domnic Monaghan, Andy Serkis, Christopher Lee och Hugo Weaving.

Kommentar
Jag erkänner att jag är lite avskräckt efter att ha hört så många tala om Tolkiens förmåga att kunna beskiva miljön in i minsta detalj - samtidigt som det gör mig ännu mer nyfiken. För jag älskar miljöbeskrivningar - tycker det målar upp en historia mer trovärdig. Så Härskarringen-trilogin: Utmana mig!


FIGHT CLUB av Chuck Palahnuik

Handling
Every weekend, in basements and parking lots across the country, young men with good white-collar jobs and absent fathers take off their shoes and shirts and fight each other barehanded for as long as they have to. Then they go back to those jobs with blackened eyes and loosened teeth and the sense that they can handle anything. Fight Club is the invention of Tyler Durden, projectionist, waiter and dark, anarchic genius. And it's only the beginning of his plans for revenge on a world where cancer support groups have the corner on human warmth.

Filmen regisserades år 1999 av David Fincher. Filmen Oscarnominerades. Medverkande är Brad Pitt, Edward Norton och Helena Bonham Carter.

Kommentar
Psykologiskt spännande historia. Allt blod i filmen tillhör inte precis min typiska preferens, men det kan jag bortse ifrån. Ser desto mer fram emot att få djupdyka i boken, i vilken jag hoppas få fler svar än de som ges i filmen.


SLUMDOG MILLIONAIRE / VEM VILL BLI MILJARDÄR? av Vikas Swarup

Handling
With the whole nation watching Jamal Malik is just one question away from winning a staggering 20 million rupees on India's 'Who Wants To Be A Millionaire?' But when the show breaks for the night, police arrest him on susicion of cheating: how could a street kid know so much? Desperate to prove his innocence, Jamal tells the story of his life in the slum where he and his brother grew up. Each chapter of Jamal's increasingly layered story reveals where he learned the answer to each of the game show's questions. But the final question remains a mystery. One Chief Inspector and Sixty Million viewers are about to find out what the answer is.

Filmen regisserades av Danny Boyle och Loveleen Tandan år 2008. Filmen vann 8 Oscars. Medverkande är Dev Patel och Freida Pinto.

Kommentar
Jag var en av väldigt få som inte imponerades av Slumdog Millionaire; filmens takt var för snabb, luckor förblev tomma och det blev kaka på kaka till sist. Min syster har läst boken, säger att den är annorlunda och oändligt mycket bättre till handling och har rekommenderat boken framför filmen - så jag ser fram emot att få läsa den.


MEMOIRS OF A GEISHA / EN GEISHAS MEMOARER av Arthur Golden

Handling
The "memoirs" of one of Japan's most celebrated geishas describes how, in 1929, as a little girl, she is sold into slavery, her efforts to learn the arts of the geisha, the impact of World War II, and her struggle to reinvent herself to win the man she loves.

Filmen regisserades av Rob Marshall år 2005 och vann 3 Oscars. Medverkande är Ziyi Zhang, Ken Watanabe och Michelle Yeoh.

Kommentar
Geishors liv har aldrig tidigare fascinerat mig, men den här filmen väckte definitivt mitt intresse. Arthur Golden har dock fått en del negativ kritik för boken som har gjort mig mindre benägen till att plocka upp den. Ska se till att läsa boken någon dag, men den ligger inte på prioriteringslistan.


THE PRESTIGE / SKENVERK av Christopher Priest

Handling
Two 19th century stage illusionists, the aristocratic Rupert Angier and the working-class Alfred Borden, engage in a bitter and deadly feud; the effects are still being felt by their respective families a hundred years later. Working in the gaslight-and-velvet world of Victorian music halls, they prowl edgily in the background of each other's shadowy life, driven to the extremes by a deadly combination of obsessive secrecy and insatiable curiosity. At the heart of the row is an amazing illusion they both perform during their stage acts. The secret of the magic is simple, and the reader is in on it almost from the start, but to the antagonists the real mystery lies deeper. Both have something more to hide than the mere workings of a trick.

Filmen regisserades av Christopher Nolan år 2006 och nominerades två gånger till Oscar. Medverkande är Christian Bale, Hugh Jackman och Scarlett Johansson.

Kommentar
Christopher Nolan lyckas alltid göra sina filmer fascinerande och karaktärerna likaså! Den här filmen tyckte jag om på grund av dess mysterier och var dessvärre inte särskilt förtjust i t. ex. Scarlett Johansson (tror jag har svårt för henne som skådespelare). Kanske får man reda på mer än det som visades i filmen?

 


SHERLOCK HOLMES av Sir Arthur Conan Doyle

Handling
Sherlock Holmes is not only the most famous character in crime fiction, but arguably the most famous character in all fiction. In sixty adventures that pit his extraordinary wits and courage against foreign spies, blackmailers, cultists, petty thieves, murderers, swindlers, policemen (both stupid and clever), and his arch-nemesis Moriarty, Sherlock Holmes, together with his faithful sidekick Doctor John H. Watson, proves himself to be not only the quintessential detective but also the most engaging and entertaining company any reader could ask for.

De två senaste filmerna har regisserats av Guy Ritchie och kom ut åren 2009 och 2011. Medverkande är Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams och Noomi Rapace. En ännu mer hyllad och prisnominerad filmadaption är tv-serien Sherlock (2010-) som utspelar sig i modern tid med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i huvudrollerna.

Kommentar
Sherlock Holmes - the one and only - en karaktär som ständigt återkommer och älskas. Jag vill så gärna gå med i gruppen som förstår storheten med Sir Arthur Conan Doyle - efter att ha läst hans verk - att jag fortfarande håller lite avstånd.


Nästkommande inlägg innehåller bl. a. rubrikerna 'Böcker jag har läst som blivit filmer som jag vill se' och 'Filmer jag har sett och böcker jag har läst'.

Idag är dagen som alla har pratat omKöpte mig en biljett igår, för vem bryr sig om att vara två när man lika gärna kan gå själv?
Klockan 18.30 smäller det här i stan - vi hörs snart!
VARNING FÖR MYCKET STRUNTPRAT.


Sådär ja, nu har jag kommit hem från biografen samt hunnit samla tankarna lite. Det var ganska intressant att sätta sig ner i salongen och inse att majoriteten av publikmassan var i åldern 12+ - inget illa menat. Men det kändes bara som om min åldersgrupp var underrepresenterad. (Så när två vuxna damer trädde in jublade jag lite i min ensamhet.)

Sedan vet jag inte om jag har blivit för gammal för att titta på bio eller om jag bara inte tål människor överlag. Blir så grymt otålig och irriterad på det kontinuerliga prasslandet av plastpåsar, småpratandet under de mest spännande scenerna, skrattandet vid fel tillfällen, överdosering av parfym (som väckte illamåendet under inledningssekvenserna där filmningen var mer skakig) och de som måste gå på toa mitt i filmen - framme vid stora duken - flertalet gånger dessutom! Det märktes speciellt när jag var riktigt nära att gråta precis innan reapingscenen, när Katniss försökte lugna Prim, då några i publiken började skratta - buzzkill, någon? Fast mot slutet av filmen hoppade jag och killen bredvid till vid en viss scen så att hela raden skakade till, vilket jämnade ut eventuella klagomål. När det kommer till kritan vill jag att allt ska levas efter mina regler, och kan i och med detta lätt bli lite diktatoraktig. Ännu en grej som kanske är bra med att titta på The Hunger Games själv, haha.

Filmen utspelade sig i varierade miljöer, precis som i boken, vilka mötte mina förväntningar väl. De flesta karaktärerna var övertygande och välspelade; sympatiserade omedelbart med Katniss, som jag till en början var orolig för att inte älska. Hon kändes äkta och levde (nästannästannästan) upp till Katniss så som jag hade föreställt mig henne. Gale hade ingen särskilt framträdande roll i den här delen och inte heller President Snow, som i mina ögon var lite för vek. Vid första anblick såg han ut som en snäll nallebjörn - helt fel med andra ord. Peeta kunde jag däremot sortera in i facket snäll nallebjörn, och jag tycker verkligen att Josh Hutcherson är rollen personifierad. Utmärkt casting där - han såg ut som jag hade föreställt mig honom och jag gillar hans röst hur mycket som helst. (Intressant notering, javisst.)

Det mesta slukade jag, allt från Katniss/Peeta - även om några scener var precis i överflöd (här är boken obetalbar i jämförelse) - till Seneca Cranes fascinerande ansiktsbehåring. Den enda detalj som faktiskt störde mig mycket i filmen var ju cornucopian! (På svenska heter det ymnighetshornet - ryser faktiskt lite vid den översättningen hur korrekt den än må vara.) Den såg så löjlig ut, så liten och förminskad i sin storhet i slutscenen. Inte alls som mina stortartade visioner när jag läste boken. Cornucopian skulle vara mäktig och hornets utseende skulle vara av tyngd i just den scenen, men jag tyckte det mattades lite i filmen. Något synd. Och så glömde jag att nämna muttarna - nästan gäspfaktor över dem!

Om vi återvänder till själva filmupplevelsen. Fjärilar i magen innan filmen - check. Fjärilar i magen under filmen - check. Fjärilar i magen efter filmen - check. På det hela var jag alltså mycket nöjd med filmatiseringen, vilket är riktigt stort! Jag är nämligen verkligt svår att tillfredsställa när det kommer till böcker som blir film. Och när det råkar vara en bok som råkar vara ens favoritbok. (Jag var lugnt den som var svalast imponerad av de två sista Harry Potter-filmerna.)

Slutsatsen lyder att The Hunger Games var sevärd och lätt värd pengarna! Inte det bästa som skapats, men absolut en film som jag kan tänka mig äga och som har stor potential att utvecklas i de två kommande filmerna. Glädjejubel!

Om någon undrar så landar betyget på stabila 4/5.

Dag 23: Bästa vuxenbok

En tämligen dålig rubrik idag, om jag ska vara ärlig. Ska den rikta sig mot vuxna? Handla om vuxna? Det finns så många oskrivna kriterier att huvudet snurrar omkring. Så istället nämner jag en aktuell boktrilogi som jag tycker passar nästan alla åldrar:

HANDLING:

Källa: bokus


Dag 22: Vart sitter du helst och läser?

I nybäddade sängen, i bilen (eller vilket ställe som helst där jag måste vänta på min mamma), i en solstol under träden i trädgården en sommareftermiddag och på tåget.


Påbörjad läsning


I början av januari gick jag igenom de flesta listor som Goodreads hade, lade till titlar jag ville läsa och Speak av Laurie Halse Anderson var en av dem. Hur många som helst har läst och tyckt om den, så det lät som något jag skulle tycka om. Boktipset tror dock att jag kommer ge den 2.2 i betyg - ska bli intressant att se om det stämmer! Egentligen hade jag velat läsa den på engelska, men man får nöja sig med vad man kan få tag på!


Var inom biblioteket tidigare idag och stirrade i väntan på mamma på titlarna i boksnurran med nyinköpta böcker. En av de som fångade min uppmärksamhet var Epifanier - en liten tunn pocketbok med korta texter, tydligen också självbiografiska, som James Joyce skrev som ung. Förhoppningsvis lockas jag till att läsa hans Ulysses (på svenska heter den Odysseus).

Vad läser ni?


Dag 21: Bästa rysaren


HANDLING:

Källa: bokus

Rysare är en bok- och filmgenre jag inte riktigt känner till så bra. Den enda jag kommer på som jag läst är Edgar Allan Poes Den svarta katten, som var rätt bra. Om jag ska vara ärlig håller jag mig i första hand undan genren och jag har inte någon vidare kunskap om vilka böcker som går under kategorin, vilket innebar att jag sökte lite på nätet. Häxorna av Roald Dahl påstods här vara en rysare; jag skulle själv säga att den främst går under barn, men då den var min favorit under barndomen kan jag inte låta bli att nämna boken - så varsågoda och läs om ni inte gjort det tidigare! (Se bara till att hitta boken med Quentin Blakes illustrationer.)

I försöket att vidga mina vyer har jag gjort upp en liten samling på rysare jag är nyfiken på och skulle vilja läsa:


Läst någon av de här? Tips och tankar är välkomna!


Dag 20: En bok som du skulle rädda om ditt hus började brinna


En bråkdel av min älskade boksamling som jag hoppas aldrig brinner upp

O m ö j l i g t .
Det ligger så många minnen bakom varenda en av mina böcker, och det är dessa minnen som gör att jag älskar mina böcker. För en bok innehåller mer än bara innehållet. Visst kan det vara så att en viss bok i min ägo har ett större affektionsvärde, men dessa är ändå för många. Att rädda en bok hade känts som att förråda alla de andra. Svaret förblir därför omöjligt. (Är jag den enda som tänker såhär?) Jag har inte ens en specifik fotobok att plocka med mig om mitt hus skulle brinna upp! Förmodligen hade jag jag försökt ta med mig så mycket saker som möjligt (allt från kläder till böcker), men mest troligast hade jag tagit med mig min dator (som innehåller bilder o. dyl.).


Böcker jag vill läsa efter att ha sett filmen, vol. 1

FILMER JAG HAR SETT SOM ÄR BASERADE PÅ BÖCKER JAG VILL LÄSA
Jag hade tänkt påbörja ett nytt projekt här på bloggen, och som titeln nämner ska jag idag prata om filmer och/eller tv-serier jag sett som är baserade på böcker jag vill läsa. Några böcker har många filmatiseringar, men då nämner jag den jag har sett eller föredragit. Handlingarna jag har med är de från böckerna och filmversionerna kan alltså avvika.


INTO THE WILD / IN I VILDMARKEN av Jon Krakauer

Handling
After graduating from Emory University, top student and athlete Christopher McCandless abandons his possessions, gives his entire $24,000 savings account to charity and hitchhikes to Alaska to live in the wilderness. Along the way, Christopher encounters a series of characters that shape his life.

Den verklighetsbaserade filmen regisserades 2007 av Sean Penn, som även skrev manuskriptet. Filmen blev Oscarnominerad två gånger. Medverkande skådespelare är Emile Hirsch, Vince Vaughn, Marcia Gay Harden och Jena Malone.

Kommentar
Jag verkligen älskar den här filmen och tycker att den är över förväntan även när den rullar för tredje gången. Miljöscenerierna är helt fantastiska, Christopher McCandless är en karaktär som man minns länge och tårarna rullar många minuter efter att filmen tagit slut. De faktorerna bidrar till att boken är ett måste att läsa!


A VERY LONG ENGAGEMENT / EN LÅNGVARIG FÖRLOVNING / UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES av Sébastien Japrisot

Handling
In 1919, Mathilde Donnay, a young wheelchair-bound woman in France, begins a quest to find out if her fiancé, supposedly killed in the line of duty two years earlier, might still be alive.

Den franska filmen från 2004 regisserades av Jean-Pierre Jeunet, som även skrev manuskriptet. Filmen blev Oscarnominerad två gånger. Medverkande är Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Jodie Foster och Marion Cotillard.

Kommentar
En av mina favoritfilmer om en högst gripande och fin historia om kärlek. Jag gillar kontrasten mellan kärlek och krig, hur dessa utspelar sig i filmen. Att människor som sett filmen (och älskat den) tycks älska boken mer ser jag som ett himla bra betyg.


THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON av F. Scott Fitzgerald

Handling
Full grown with a long, smoke-coloured beard, requiring the services of a cane and fonder of cigars than warm milk, Benjamin Button is a very curious baby indeed. And, as Benjamin becomes increasingly youthful with the passing years, his family wonders why he persists in the embarrassing folly of living in reverse.

Filmen regisserades år 2008 av David Fincer. Filmen vann tre Oscars. Medverkande är Brad Pitt, Cate Blanchett och Tilda Swinton.

Kommentar
Konceptet till den här boken är extraordinär. En intressant plotline med en snygg twist. Det skadar inte heller att boken råkar vara skriven av den strålande F. Scott Fitzgerald (som även skrivit The Great Gatsby).


NORTHANGER ABBEY av Jane Austen

Handling
During an eventful season at Bath, young, naive Catherine Morland experiences the joys of fashionable society for the first time. She is delighted with the sophisticated Henry and Eleanor Tilney, who invite her to their father's mysterious house, Northanger Abbey. There, Catherine imagines terrible crimes committed by General Tilney.

Långfilmen som producerades av BBC 2007 regisserades av Jon Jones. Medverkande är Felicity Jones, J. J. Feild och Carey Mulligan.

Kommentar
Jag tyckte om att det var en berättarröst till långfilmen, och har sett att det är så i boken med. Själva historien känns ganska fräsch och jag tror att boken är bättre; ser alltså fram emot att få läsa den.


EMMA av Jane Austen

Handling
Beautiful, clever, rich - and single - Emma Woodhouse is perfectly content with her life and sees no need for either love or marriage. Nothing, however, delights her more than interfering in the romantic lives of others. But when she ignores the warnings of her good friend Mr Knightley and attempts to arrange a suitable match for her protegee Harriet Smith, her carefully laid plans soon unravel and have consequences that she never expected.

Miniserien som producerades av BBC år 2009 blev Golden Globe-nominerad och i den medverkar Romola Garai, Jonny Lee Miller och Michael Gambon.

Kommentar
Det finns ju en anledning till att BBC producerar de bästa miniserierna - att många är verk av Austen är självklart. Jag har en svag punkt för kostymdraman och Austens kärleksromaner.


THE TIME TRAVELER'S WIFE / TIDSRESENÄRENS HUSTRU av Audrey Niffenegger

Handling
A love story of Clare and Henry who met when Clare was six and Henry was thirty-six, and were married when Clare was twenty-two and Henry thirty. Impossible but true, because Henry suffers from a rare condition where his genetic clock periodically resets and he finds himself pulled suddenly into his past or future.

Filmen kom ut år 2009 och regisserades av Robert Schwentke. Medverkande är Eric Bana och Rachel McAdams.

Kommentar
Jag tyckte inte att filmen var perfekt, men herregud - vilken enorm gråtfest! Kärlekshistorien tycker jag att Niffenegger har lyckats göra intressant. Försökte läsa den för två somrar sedan, halvvägs in gav jag upp då jag inte tyckte historien drevs fram tillräckligt snabbt. Ska dock ge den en ny chans!


ATONEMENT / FÖRSONING av Ian McEwan

Handling
Thirteen-year-old Briony Tallis sees her sister Cecilia strip off her clothes and plunge into the fountain in the garden of their country house. Watching her is Robbie Turner, her childhood friend who, like Cecilia, has come down from Cambridge. By the end of that day, the lives of all three will have been changed for ever.

Filmen från 2007 regisserades av Joe Wright. Filmen vann Oscar. Medverkande är Keira Knightley, James McAvoy, Sairose Ronan och Romola Garai.

Kommentar
Filmen Atonement får ofta kritiken att den är mer vackert filmad än den är handlingsfängslande, och det kan jag faktiskt hålla med om. Ändå skräms jag inte av boken, utan ser fram emot att få läsa ett verk av Ian McEwan som fått så många lovord för sitt författarskap.


COLD MOUNTAIN / ÅTER TILL COLD MOUNTAIN av Charles Frazier

Handling
Inman, an injured and disillusioned Confederate soldier, embarks on a harrowing journey home to his sweetheart, Ada, who herself is struggling to run the farm left her at her father's sudden death.

Filmen regisserades år 2003 av Anthony Minghella och vann Oscar. Medverkande är Nicole Kidman, Jude Law och Renée Zellweger.

Kommentar
Ingen aning om varför jag lockas av att läsa boken - jag bara gör det! Jag uppskattade filmen och har sett den fler än en gång, men det är ingen film som jag tittar på om jag får bestämma..


Vol. 2 kommer om ett par dagar!
Jag hoppas att någon blev road och tyckte om det här projektet. :-)

Dag 19: En bok som du hade svårt att lägga ifrån dig


HANDLING:

Källa: adlibris

Sarah Dessen utövar någon slags magi över mig som gör att jag vill läsa ut alla hennes böcker i ett svep. (Jaja, att jag bara har läst två är en helt annan femma.)

Efter att ha läst beskrivningarna av hennes böcker tycks de alla i viss grad påminna om varandra - unga flickor som har dessa småstora problem och inte riktigt kan vara sig själva. Sedan träffar de alla den där killen som är alldeles perfekt och boken slutar ganska väl. En typisk askungesaga, på ett ungefär, men en sådan omsvept av ett lager med vardagsrealism och ett visst djup.

Jag tycker att Dessen skriver ungdomslitteratur som bjuder på livslärdomar som lockar läsaren till att vilja läsa mer och små nypor av Dessen då och då är ett särskilt gott råd när man har en jobbig lässvacka.

Och den 21:a maj kommer What Happened to Goodbye ut på svenska - Du glömde säga hej då!


Dag 18: Ett slut på en bok som du vart galen på


HANDLING:

Källa: adlibris

Jag vet inte hur det står till med er andra, men när jag har fått delta (om det nu är rätt ord) i två versioner av en historia finns det ofta en sida jag föredrar. I det här fallet är jag inte jätteförtjust i boken Stardust.

Till bokens och Neil Gaimans försvar är det för att jag är ett så gediget fan till filmen Stardust (med Charlie Cox och Claire Danes i huvudrollerna). För er som aldrig sett filmen kan jag tala om att den utspelar sig precis som en vanlig saga, om än mer ironiskt lagd, men som trots det följer en traditionell början och ett traditionellt slut. Gaiman väljer dock att vrida på det hela lite mer än jag egentligen vill, vilket medför en viss besvikelse. Samtidigt uppskattar jag att han inte väljer att tillfredsställa sin publik (= mig och eventuellt fler) som andra författare kanske hade gjort och går sin egen väg, den lite mer okonventionella.

På det hela blir jag galen på slutet fastän jag på samma gång respekterar (och imponeras en aning av) Gaimans slutknorr. Paradoxer när de är som bäst, har jag insett.


En av årets absolut starkaste kandidater


Jag grät floder. Floder! Om och om igen. Bokrecension kommer när jag lugnat ner mig lite.


Dag 17: Nämn fem böcker du skulle ta med dig till en öde ö


1) En flora/fauna - tror inte att det här valet kräver ytterligare förklaring (eller jo, se filmen 'Into the Wild' så fattar ni kanske)
2) Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer - det är självklart för mig att jag ska ha med mig min favoritbok


3) Härskarringen av J.R.R. Tolkien - hävdar att den gälls som en bok då trilogin finns samlad som en bok, anledningen lyder att den är otroligt tjock = förhoppningsvis superb underhållning (med oändligt långa naturbeskrivningar)
4) Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins - även här har det kommit ut en bok innehållande alla tre böcker (ignorerar att den är på svenska); utöver att det är en av mina favoritserier så tror jag att Katniss kan ge mig en del goda råd om överlevnad


5) En anteckningsbok (gärna från Pocket Shop) - i den ska jag skriva ner allt det som går fel som sjutton och de få tips och idéer jag kommer att få som är fullständigt strålande!


Dag 16: Tre böcker som gör dig glad


FLIPPED av Wendelin van Draanen gör berättelsen om den första kärleken så märkvärdig att det är omöjligt att inte tycka om den. Normalt sett har jag inget tålamod när det kommer till söta och oskyldiga intriger då jag inte riktigt tror att vår värld fungerar så, men jag säger i och för sig inte heller att Flipped är sockersöt hela tiden. Själva historien i sig tycker jag är söt, samtidigt som det finns små små törnar i den. När det kommer till kritan har jag ofta inget emot att den första (åtminstone riktiga) kärleken innehåller lite sötma, särskilt inte om det är van Draanen som skrivit boken från de båda involverade parternas perspektiv.


IBLAND BARA MÅSTE MAN av David Levithan är inte den bok jag skulle plocka upp för att pigga upp mig själv - dock inte för att den inte gör mig glad. Ibland finns det bara sådana där böcker som vid bara tanken får en att lyfta mungiporna och njuta av att finnas, men som man inte känner något riktigt behov av att läsa igen - och det här är en sådan bok. David Levithan har förmågan att få vilken berättelse som helst att förmedla de många nyanserna av livet - sorgsna som lyckliga - att det efter sista sidan känns som att man fått smaka på hela kakan. Att tänka tillbaka på hans böcker är som fångade ögonblick som man gör bäst i att bara hålla kvar i minnet. Förstår ni vad jag menar?


EN MIDSOMMARNATTSDRÖM av William Shakespeare ligger något otippat som tredje bok över de böcker som gör mig glad. Det ligger något i att tiden försvinner när man har kul, och det var definitivt vad jag hade när jag läste pjäsen tillsammans med min klasskamrat under gymnasiet - varje liten anspelning på replikerna och situationerna i pjäsen fick oss att vika oss dubbla av skratt. Den humoristiska tonen i pjäsen får midsommarnattsdrömmen att bli levande och retsamt fin, vilket jag tycker är särskilt trevligt då jag till en början inte förknippade Shakespeare med humor. Så mycket av det här bokminnet ligger i tiden då jag läste den, såväl som i själva innehållet.


"Passion is the source of our finest moments; the joy of love, the clarity of hatred, and the ecstasy of grief."


Jag är för tillfället slutkörd efter världens längsta dag spenderad i Kristianstad med omnejd. Återkommer efter några avsnitt av bästa Buffy the Vampire Slayer.


(Är just nu inne på omgång tre; favoritavsnittet 2x17 - Passion står och väntar i bakgrunden, därav min extremt fina redigering av bilden ovan, i vilken jag klämt in mitt favoritcitat från avsnittet.)


Dag 15: Favoritförfattare


JONATHAN SAFRAN FOER
pga. Extremt högt & otroligt nära


DAVID LEVITHAN
pga. Love Is the Higher Law


Ett paket trillade in i brevlådan idag
City of Glass som jag vann hos Miriam
- Stort tack!


Dag 14: Den bok du senast köpte


Astrid Lindgren & Svend Otto S. | Spelar min lind sjunger min näktergal
Astrid Lindgren | Bröderna Lejonhjärta
Astrid Lindgren | Lotta på Bråkmakargatan
Per Anders Fogelström | Minns du den stad


Jag vill bära Båten över alla hav

Det här inlägget har tagit mig drygt en månad att sammanställa.


Titel:
 Båten
Originaltitel: The Boat
Författare: Nam Le
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2010
Sidor: 267

Det jag älskar med den här novellsamlingen är att Nam Le visar på mångfald och mångsidig förmåga som författare; vi får i varje historia följa med nya karaktärer, världen över - allt från Teheran till New York, vilkas liv porträtteras i ögonblicksbilder som har fokus på avgörande moment i deras livsöden.

För mig personligen är den första novellen den allra bästa eftersom jag känner så stor samhörighet med karaktärerna och situationen. Den handlar om en karaktär som heter Nam Le (precis som författaren själv) och hans pappa. De högst personliga och ärliga meningarna i novellen är så otroligt starka och rörande att det känns som någon hugger med en kniv i mitt hjärta. Jag känner igen mig själv i hans berättelse så väl, vilket stundtals får mig att bli riktigt sentimental och vemodig.

Att han förmedlar känslor genom sitt skrivande är något han lyckas med väl. Varje novell börjar mitt i och slutar även så, något som normalt sett kanske hade stört mig, men Nam Le gör det så skickligt! Vissa historier tar jag till mig omedelbart medan det med andra dröjer ett tag innan jag är bekväm med bytet av plats och karaktärer - ändå slutar det med att jag blir ledsen när nästa novell tar vid. Varenda novell känns som en roman, skickligt skrivet är det. Och det tycker jag han förtjänar eloge för.

Jag relaterar i viss mån till Nam Les bakgrund och det är därför jag mottar Båten så väl; han är född i Vietnam och uppväxt i Australien med föräldrar som kom dit som båtflyktingar. Min mamma är nämligen också båtflykting från södra Vietnam, och just den sista novellen handlar om båtflyktingar som är därifrån. När han nämner små saker som jag har personliga band till berörs jag självklart ännu mer; staden Da Lat i novellen Båten kan jag föreställa mig så tydlig i dess gråskala och sommarkyla, belägen några timmar upp i bergen, och läsningen av novellen känns som en slags resa i min mammas fotspår.

Även om jag inte kan ta till mig alla hans noveller på samma sätt som Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja och Båten måste jag säga att Nam Le är obeskrivligt duktig på att välja precis rätt ord. Han tar inte med mer än det som behövs, och varje novell känns komplett. Vissa irriterar sig kanske på att han avslutar varje historia ganska så abrupt, men det är vad jag uppfattar som charmen med Båten. Det är som om vi får se viktiga utvalda sekvenser ur olika människors liv, en sekvens som präglar just den personen han berör och det är en sekvens som varar för alltid.

Det är för mig ofattbart hur han lyckas komponera dessa berättelser, för jag kastas in i varje ny novell - engagerar mig - för att sedan ha kommit till sista meningen och det sista mötet med de karaktärer som blivit som mina egna vänner. Nam Le övertygar mig om att boken ibland är självbiografisk och sedan bara ren fiktion - en balansgång som är så snyggt konstruerad.

Berättelserna får mig att tycka om Båten, men det är språket som får mig att älska Nam Le; hur han med de perfekta orden bildar en mening som är utöver det vanliga och ändå har ett språk som är läsligt för alla. Hans språk känns vackert, men inte pretentiöst. Efter att ha läst Gabriella Håkanssons recension på DN är jag definitivt intresserad av att läsa om boken, fast då på originalspråk.

Mina favoriter var Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja, Möte med Elise och Båten.

Mitt betyg:

Nu kanske det verkar lite knäppt att jag bara ger Båten en fyra, men jag störtälskade inte alla noveller och det påverkar självklart betygsättningen. Men: Hurra för Nam Le, och ja, tack till hans nästa verk!


Dag 13: Vilken "bokvärld" skulle du vilja leva i?


HANDLING:

Källa: adlibris

En sommar spenderad på en vacker ö i skärgården låter inte helt fel. Även om jag inte blev helt uppslukad av Tove Janssons Sommarboken kunde jag inte låta bli att tycka om beskrivningen av ön, huset och båtarna. Det hela lät så idylliskt och sommarfint att jag började föreställa mig alla detaljer av havet, vinden och himlen. Beskrivningar av skärgården överhuvudtaget får mig att slappna av. Jag har läst att man har sett till sälar i Stockholms skärgård, och sälar är bland de finaste djur jag vet. Allt som allt bjuder boken på beskrivningar av en oförglömlig och magisk plats.


Guldkant på vardagenNär nattduksbordet och boken man läser matchar bloggheadern.


Dag 12: Favorittitel på en bok


Det är alldeles för många titlar som är stilrena eller bara fantastiska (ovan har jag samlat ihop ett par favoriter), men The Unbearable Lightness of Being är verkligen i en helt egen klass.

~
Jag vill absolut veta vilken/vilka titlar ni bara älskar - Snälla, skriv!


Dag 11: Roligaste bokenJag vet väl inte om det är den roligaste, snarare charmigaste boken jag äger. Små äventyr med de små mjölktänderna ickle och Lardee bidrar till leenden och småskratt. Väldigt fint, kreativt och välgjort i alla fall. Själv fick jag den som (världens bästa) försenad födelsedagspresent.
My Milk Toof går att följa på den här bloggen. Spana in den!


Vinn ett presentkort på Adlibris hos Tova


Tova Bokugglan har inlett ett samarbete med Adlibris och lottar just nu ut ett presentkort på 200 kr. Hurra! Vidare tävlingsinstruktioner hittas här.


Dag 10: Bästa chic-litbok


HANDLING:

Källa: bokus

Jag hade en period då jag slukade och älskade chic-lit. Favoritförfattarens namn stavades Marian Keyes; allt hon skrev läste jag. Även om jag inte längre älskar Marian Keyes måste jag säga att hon var (de senare böckerna har väl varit lite sådär) bra på sin grej. Sista chansen minns jag som en av mina favoriter, med Å andra sidan och Sushi för nybörjare hack i häl.


Dag 9: Bästa bok som har blivit film


↓↑
HANDLING:

Källa: Bokus
↓↑

North and South (BBC; 2004)
(Inte min bästa bok och inte en film, men ändå en riktigt bra bok som blivit en fantastisk miniserie.)

Det enda ord och den enda kommentar som egentligen spelar någon roll:

SWOON.


Köpt och lånat

KÖPT I BOKVÄG:

Summa: 10 titlar för 60 kr.

LÅNAT I BOKVÄG:

Summa: 12 titlar för 0 kr.

MITT HUMÖR I BOKVÄG:


Jag önskar er en fantastisk dag (fastän det har snöat hela dagen), för det är torsdagkväll nu och internationella kvinnodagen!


Dag 8: En bok jag har läst fler än tre gångerNågon som känner igen raden?
Den här boken har även filmatiserad på senare tid. Jag kan tänka mig att många har läst den, ty den trots allt vann Augustpriset 2003 i ungdomskategorin. För den som inte orkar gissa hittas svaret på titel och författare här » I taket lyser stjärnorna - Johanna Thydell «.


Dag 7: Favoritserie


J.K. Rowlings skiss över Harry Potters värld

Harry Potter


Det har varit otroligt svårt att välja en endaste serie, men första plats går nog ändå till Harry Potter som jag tycker innehåller en dos av allt gott - allt från humor till sorg - och som framförallt är en serie som jag vuxit upp med sedan jag var liten. Bokutsläppen liksom filmpremiärerna har etsat sig fast, och det är inte allt för ofta det händer. Fast skulle ändå vilja passa på att hylla Miranda (av Kerstin Sundh) och The Hunger Games (av Suzanne Collins).


Innan jag dör


Titel: Innan jag dör
Originaltitel: Before I Die
Författare: Jenny Downham
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2008
Sidor: 305
Övrigt: Innan jag dör är Downhams debutbok, har senare även kommit ut med You Against Me.

Handling:
Med sina 16 år är Tessa Scott inte som alla andra, hon har diagnosen leukemi och vet att döden kan infalla när som helst. När månaderna blir färre bestämmer Tessa sig för att skriva ihop en lista med saker hon måste göra innan hon dör, och högst upp på den står att vara tillsammans med en kille.

Omdöme:
Jag har nog aldrig brytt mig mindre om språket i en bok som när jag läst Innan jag dör, för det är inte som om Downham skriver för att få Nobelpriset i litteratur. Här ligger fokus istället på handlingen, och den här historien som berättas av Tessa berör mig in i minsta lilla cell.

Som om det inte var sorgligt nog med själva cancerhistorien kom jag på mig själv att jag gråta (inte filmiskt vackert, snarare groteskt äckligt) genom hela boken, märkte jag senare, för att Tessa sakta hade blivit en riktig person, en nära vän. Det var de där små sakerna som fick mig att tippa över, att hon gjorde en referens till Power Rangers som jag följde troget som barn eller till The Beatles-låten Blackbird som är en av mina favoriter. Att ta farväl av boken var så sorgligt, och jag tvivlar inte en sekund på att jag kommer att besöka Tessa igen.


Till dig, Tessa.

Mitt betyg:

Lokala Kristianstadsbladet säger det bäst: "Innan jag dör är inte sentimental, men tårarna är svåra att hålla borta när livet tonas ut i det slut som varit känt från första kapitlet." (Jag tror faktiskt jag ska gå och gråta en skvätt till.)


Dag 6: Favoritkaraktär - tjejMIRANDA
av Kerstin Sundh

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är exakt som gör att Miranda är min kvinnliga favorit. Kanske beror det på att hon har fått vara med om livets alla extrema toppar och dalar, men ändå inte gnäller och svärtar de som behandlat henne illa. Fastän hennes liv förbättras avsevärt tror hon aldrig någonsin att hon är mer förmer än någon annan och jag tycker att hon på alla sätt och vis är en otroligt godhjärtad människa som försöker se det goda hos alla. Allt det jag nämnt är personlighetsdrag jag önskar att jag själv hade; på det viset är hon väl mitt idealjag.

Att jag dessutom återkommit till henne när jag inte bara gick på låg-, mellan- och högstadiet, utan också gymnasiet, gör att hon är en av väldigt få litterära karaktärer som jag följt från barnsben upp till vuxen ålder - ett helt ovärderligt minne. Ett bevis på att Miranda-serien är mig kär är att jag fortfarande älskar att läsa om hennes problem i Åsbacken likväl Storhöjden fastän jag redan läst alla åtta böcker minst fem gånger. Första gången jag läste ut serien dog jag lite när jag fick reda på att det definitivt (var redan helt säker på att Miranda och friheten var den sista, men ändå) inte skulle komma fler Miranda-böcker i och med att Kerstin Sundh dog år 2000.

TITLARNA I MIRANDA-SERIEN: Miranda och pärlhalsbandet, Miranda och den blå skålen, Miranda och den underbara tavlan, Miranda och breven, Miranda och havet, Miranda och det märkvärdiga skåpet, Miranda och kärleken och Miranda och friheten.


Dag 5: Favoritkaraktär - killePEETA. PEETA. PEETA.
PEETA MELLARK.

Varför?
(SPOILER-ALERT)
Nedan följer två (av otroligt många) anledningar.


Filmadaptioner av böcker jag ser fram emot

"Moments. My life is a series of moments. Each one a journey to the end."
Jag lånade Jenny Downhams succédebut Innan jag dör (alt. Before I Die) för väldigt länge sedan, men slutade läsa efter mindre än ett kapitel. Det ångrar jag nu, för efter att ha sett trailern (för filmen som för övrigt döpts om till Now Is Good, vilket jag tycker var snyggt) blev jag helt tagen! Tycker det ser väldigt bra ut, och jag har inte sett någon film med Dakota Fanning på länge och tidigare aldrig sett Jeremy Irvine i någon roll. ↓Några andra böcker som jag skulle vilja läsa innan de kommer ut på den amerikanska duken i år är Les Misérables (Victor Hugo), The Hobbit (J.R.R. Tolkien), Life of Pi (Yann Martel), The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald), On the Road (Jack Kerouac) och The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky).

Böcker som jag redan läst och kommer att titta på är One For the Money (Janet Evanovich) med Katherine Heigl och bästaste The Hunger Games (Suzanne Collins) med Jennifer Lawrence som har premiär den 23 mars! Böcker som jag inte kommer läsa men kan tänka mig se som film är The Woman in Black (Susan Hill) med Daniel Radcliffe och The Vow (Kim och Kricket Carpenter) med Rachel McAdams och Channing Tatum.
[Genom att trycka på respektive titel kommer ni till Wikipedias filmsidor om dem.]

Vilken eller vilka filmer ser ni mest fram emot?
Några tankar på att läsa titlarna först eller har ni redan gjort det?


Before I fall I will sleep a little bit


Titel: Before I Fall (på svenska: Resten får du ta reda på själv)
Författare: Lauren Oliver
Förlag: Hodder
Utgivningsår: 2010
Sidor: 341
Övrigt: Oliver har även skrivit Delirium (en dystopisk trilogi).

Handling:
En av de viktigaste datumen på skolåret är 12 februari, dagen då rosor inför alla hjärtans dag delas ut bland eleverna. De som får flest rosor är de mest populära, och Samantha Kingston är en av dessa. En dag som egentligen börjar som vilken som helst visar sig vara den sista. Allting svartnar, och 12:e februari utspelar sig på nytt. Det visar sig att Samantha får en andra chans, i själva verket sammanlagt sju chanser, att försöka förstå mysteriet kring sin död.

Mitt omdöme:
Första kapitlet var ingen särskild läsupplevelse, utan fungerade som en bra första presentation av situationen och karaktärerna. Efter att ha läst den andra dagen märkte jag dock att jag blev mer och mer otålig. Jag ville liksom rusa händelserna i förväg, skippa dagarna två till sex och komma till den sista dagen för att sedan kunna lägga undan boken och påbörja en annan(, vilket jag kanske borde ha sett som ett slags varningstecken).

För jag hade inga riktiga anmärkningar på själva språket, det var överlag bra skrivet och jag hade ett väldigt bra flyt i mitt läsande. Dessvärre var det väl så att ingen av karaktärerna riktigt grep tag i mig, och mina ansiktsmuskler arbetade knappt förrän dag fem då jag blev tårögd. 

För liksom Amelie påpekar i sin bokrecension, tycker jag att Samanthas känslor angående att förlora sin familj ställdes i skuggan av allt prat om Samanthas vänskap med Lindsay, Ally och Elody. Blev så besviken eftersom min favoritdel i boken var den dagen där Samantha skolkade tillsammans med sin lillasyster. Det är väl av den anledning som boken faller tämligen platt för mig. Visst kan jag förstå att alla familjer inte står varandra nära, men Samantha väljer att inte få in den vinkeln i sitt berättande.Överlag kände jag i viss utsträckning sympati för de flesta karaktärerna, fastän Lauren Oliver bara hyvlade bort ett ytligt lager på de flesta birollerna. Sanningen är dock att majoriteten av karaktärernas historier kändes oavslutade, knappt ens påbörjade. Liksom många andra tycker jag att Juliet Sykes fick spela en (förargligt) liten roll, och utan någon personlig djupdykning. Man stod och trampade kring hennes förflutna i evigheter, men tyvärr förgäves. Bitterljuvt. Personutvecklingen som inte var bristande var den med huvudkaraktären (något annat hade varit ren synd).

Det jag uppskattade mest med Samantha var att hon såg bristerna och lärde känna sina vänner på ett helt annat sätt än hon gjorde när "levde" och ändå älskade de lika mycket - ett tecken på en mångsidig vänskap. De små anledningarna till varför Samantha älskade sina vänner, som att Elody gick ett helt skolår med minst ett grön klädesplagg varje dag, tyckte jag förstärkte historien. (Vet ej hur översättningen är i svenska upplagan.)

Min stora anmärkning är att dagarna förflöt på ett sätt som jag inte tyckte var koncist skrivet, och jag upplevde det som om varje liten händelse beskrevs i fem meningar för att sedan hoppa till nästa, väldigt hastigt och korthugget. Uppfattade mycket som utfyllnadsfraser, som om Oliver var tankspridd under skrivandets gång, eller bara försökte få med så många sidovinklar som möjligt. Min genomgående tanke var: Snälla, skippa mellansnacket!

Av någon oförklarlig anledning blev jag så illa inställd till YA-böcker under läsningen av Before I Fall att jag vid bara tanken av en ungdomsbok blev less. För som jag ser det är Before I Fall ändå en helt okej tonårsbok, kanske till och med bättre, som jag tror kan uppskattas av många. Men boken är ingen som faller mig i smaken och i slutändan tycker jag att det fattas ett väsentligt djup i boken.

Mitt betyg:

Before I Fall får en svag trea tack vare dag fem, annars hade boken definitivt fått en tvåa (vilket är mitt betyg för alldeles precis godkänd). Kan det möjligtvis bero på att jag har blivit jättekräsen?


Dag 4: En besvikelseHANDLING:

Källa: bokus

Antingen hoppar man på tåget som älskar En dag, eller det som helt enkelt inte gör det. Gissa vilket jag åker med? En hint är dagens rubrik. Det är egentligen inte ploten jag stör mig på som själva språket och hur David Nicholls väljer hur 15:e juli utspelar sig under de olika åren som följer. För grundtanken är verkligen en som jag imponeras av, nästintill hejar på. Språket är inte mycket att hurra för, alldagligt och, om jag får säga det själv, typiskt det man hittar i ordinära chic lit-böcker.

Ofta snubblar Nicholls i sitt skrivande, blir så exalterad, att han liksom spottar ur sig klyscha efter klyscha utan att verka vara medveten om det. Jag vet inte om det avsiktligt är ett knep han valt att använda för att locka till sig en större läsarskara eller om det är så han är som författare, men det går inte hem hos mig. Det som räddar boken och gör den till en (någorlunda) läsvärd bok är slutet.

Tursamt och ironiskt nog försvann endast en dag av mitt liv till att läsa En dag.


Läsrapport för februari

    
 


1. Jay Asher - Tretton skäl varför
2. Simon Tofield - Simon's Cat in Kitten Chaos
3. Jessica Schiefauer - Pojkarna
4. Audrey Niffenegger - The Night Bookmobile
5. Nam Le - Båten
6. Shaun Tan - Ankomsten
7. Lauren Oliver - Before I Fall

Antal böcker: 7
Kvinnor/män: 3/4
Klassiker: 0
Svenska/engelska: 4/3
Vuxen/ungdom: 1/3
Seriealbum: 3
Omläsningar: 0

Bästa boken: Nam Le - Båten som var oändligt mycket bättre än jag hade föreställt mig
Sämsta boken: Simon Tofield - Simon's Cat in Kitten Chaos som bara var söt utan att fylla någon egentlig funktion


Mitt enda (post-)bokreafynd

Jag var inom min, nu när jag tänker på det, fysiska favoritbokhandel i Malmö tidigare idag - Hamrelius bokhandel. De har ett underbart utbud av engelsk litteratur och butiken är belägen på gågatan Södergatan i centrala delen av stan.

Vad som lockade extra mycket var 50% rabatt-erbjudandet på de reaböckerna som var kvar - hallå, hurra! Liksom många andra bokhandlar var Hamrelius inte ensam om detta erbjudande, och utbudet var (som anades) ganska smalt. Ändå lyckades jag hitta dagens (om inte månadens) litterära superkap, nämligen ↓ som jag velat köpa sedan allas hyllningar.


Divergent av Veronica Roth för 25 kr - fine by me!


Dag 3: En bok som du önskar att fler lästeFörhoppningsvis en fullpott för alla de som bl. a. älskar The Nightmare Before Christmas, Edward Scissorhands och Corpse Bride, men även för oss andra som uppskattar lite mörka och samtidigt charmerande alster. The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories innehåller korta makabra dikter med medföljande illustrationer - allt skapat av vår allas Tim Burton. Det låter väl inte helt fel? Och jag antar att det inte skadar att detta verk går att köpa i flera olika konstellationer?

HÄR GÅR BOKEN ATT KÖPAS:
Adlibris, Bokus, Amazon, CDon, The Book Depository, Ginza


Ett par gubbar och två systrar


Ätit årets första jordgubbar och påbörjat Richard Yates Easter Parade, som för övrigt är riktigt bra!
Någon som tidigare läst något av Yates - och vad tyckte ni om honom? Vad läser ni just nu?


Dag 2: En bok som förändrade din åsikt om någotHANDLING:

Källa: bokus

Curtis Sittenfelds I en klass för sig (på engelska Prep) är en högst förtvivlande och ärlig skildring av en tonårings liv, om att passa in och bli accepterad av omgivningen. När jag läste boken hade jag precis börjat på gymnasiet och historien grep verkligen tag i mig. Fastän Lee Fiora ofta upplevs som naiv och irriterande är hon en så genuin karaktär att man inte kan låta bli att sympatisera med henne eftersom det hela tiden finns spår av igenkännande. Hon är en otroligt skör individ omsluten av en ganska tuff omvärld, som förändrar henne på ett djupt plan.

Hur jobbigt det än var att leva mig in i Lees värld var det väl det den här boken förklarade det för mig, att det ibland kan kännas att det är för sent att rädda sig själv, men att det i själva verket aldrig är för sent att försöka. I en klass för sig har definitivt varit en av mina starkaste läsningar.


Det vore kriminellt att inte visa dettaYtterligare ett klipp från The Hunger Games, som kommer ut om mindre än en månad! (Ingen glömmer väl 23:e mars?) Börjar bli lite pepp faktiskt, hurra!


Mina känslor angående Before I Fall


1) Neutral. 2) Skeptisk. 3) Tårögd. 4) Måttligt road.

HAHAHAHAHAHA. Jag har nyligen hittat La Photocabine på nytt, och kunde inte låta bli. I vilket fall som helst hann jag klämma in Before I Fall av Lauren Oliver precis innan februari gick till ända och kan väl inte riktigt säga att jag blev helt imponerad. (Om sanningen ska fram fick läsningen mig att vilja stryka hennes Delirium från läslistan.)

Bokrecension och februaris läsrapport inom kort!


Dag 1: En bok som alla hatade utom duHANDLING:

Källa: adlibris

Klassikern Fettpärlan (på franska Boule de Suif) av Guy de Maupassant tvingades vi läsa under litteraturen i svenska. För första gången utgiven år 1880 kan man förstå att novellen kan kännas lite ålderdomlig, men faktum är att jag tyckte den var riktigt intressant - karaktärs- och språkmässigt.

Vår klass applåderade inte precis när vi hade genomgång och diskuterade bokens innehåll. Trots det fanns det en hel del att tänka på, nyanser i språket och temat moral. En tänkvärd bok, hur dålig den än är, har alltid en plats hos mig. Hur som helst var det här en god början och introduktion till klassiker jag inte riktigt tidigare hört talas om.


RSS 2.0