Mitt lilla tips på hur man håller koll


Det ska jag tala om för er nu. "Det här" är min trognaste följeslagare i läsningens tider. (Med huvudet som undantag.)


"Det här" är nämligen min praktiska lilla anteckningsbok med gummiband runt omkring som jag köpte för en billig peng på Tiger. (Dessvärre finns denna inte längre i deras sortiment. Fast liknande bör finnas lite överallt, tänker jag.)


I den antecknar jag ner böcker jag läst under årets lopp, med start- och slutdatum. På en sida ryms omkring 14 författarnamn och boktitlar om man skriver relativt minimalt.


Själv är jag extra svag för miniatyrer, tygbokmärken och blanka sidor - vilket den här faktiskt innehåller - och blev således väldigt exalterad när jag såg den bland alla blocken som såldes!


Längst bak finns det även en ficka (som jag dock inte använder) där man fiffigt nog kan förvara lånekort, om man nu skulle få för sig att vilja det. 

— Så. Det här är mitt främsta tips när det kommer till att hålla koll på vilka böcker man läst och när man läst dem - genom att dokumentera skriftligt. Personligen älskar jag känslan av att kunna skriva ner nya böcker jag läst i den! (Boknörd? Jag? Nähe..) Hur gör ni för att hålla koll?
 

» Psst! Jag håller just nu i en boktävling som pågår fram till måndagen den 25:e juni, kl. 24.00! «

Kommentarer
Postat av: tuberosum

Har en liknande, fast lilamönstrad :} Men i den är det inte bara titlar och datum. Där är lite allt möjligt jag kommer att tänka på medan jag läser. Tankspridd är man ju!

Svar: Det låter himla förträffligt - säger den som troligen är minst lika tankspridd! ;)
Man Truong

2012-06-20 @ 17:08:03
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Monika

Jag har ett dubbelt system, dels har jag papper och penna och dessutom har jag ett program för att hålla koll http://bokslut.blogspot.com/2011/10/hej-jag-heter-monika-och-jag-ar.html

Svar: Kul att du länkade - har kikat på det tidigare och oj, så himla ambitiöst och boknördigt! :D
Man Truong

2012-06-20 @ 17:46:29
URL: http://bokslut.blogspot.com/
Postat av: Ellen

Har den vanliga lilla röda läsdagboken som man kan köpa lite varstans, min är köpt på bokus men när den är slut köper jag antagligen en ny på mitt bibliotek som nyligen fått in den. Skriver förutom författare, titel och datum även tankar och små kommentarer om böckerna :)

Svar: Kul initiativ av ditt bibliotek som köper in dem! Eller förstod jag det rätt? (Lite lätt förvirrad, jajamän.)
Man Truong

2012-06-20 @ 17:55:17
URL: http://bookmuppets.blogg.se/
Postat av: Angelica

Jag älskar också att dokumentera vilka böcker jag läser :) Nu gör jag det endast på Internet (goodreads och min blogg), men det hade varit kul att göra det för hand också på något sätt!

Svar: Det låter finfint det med! Men jag stämmer såklart in, och att göra det för hand ger en särskild slags känsla. :)
Man Truong

2012-06-20 @ 19:00:07
URL: http://biblioteket.webblogg.se
Postat av: alekzandra

Fin idé! jag gör ungefär likadant, har en "Läsdagbok" från Akademibokhandeln där jag skriver månad och år och boktitel. Sen fyller jag alltid i alla statusgrejer på Goodreads och boktipset... Älskar statistik (och att få fylla i en ny bok som man löst ut!).

Svar: De där läsdagböckerna önskade jag mig ständigt, särskilt när jag var yngre, men fick aldrig dem. Så det här är en slags version av den boken! Och statistik is the shiz. Älskar att ha avslutat en bok och ändra på boktipset och Goodreads med. :-)
Man Truong

2012-06-20 @ 19:48:16
URL: http://rouletterusse.blogg.se
Postat av: Anna - Boktycke

Jag har ett exceldokument där jag skriver ner vilka böcker/manga/tv-serier/filmer jag har läst/sett.

Svar: Lola blir nästa bok jag ska läsa. Tror att den kommer att passa fint som sommarläsning :)

Svar: Excel tycks fungera bra till sånt! Och så smart att du skriver ner manga, tv-serier och filmer där med. Borde kanske satsa på det med, haha. :)
Man Truong

2012-06-20 @ 20:04:17
URL: http://boktycke.se
Postat av: Stj

Men Aaah!! Hur håller man koll på böcker man vill läsa? Skaffar man en separat bok för sådana, listar där och stryker över när man har läst ut? Eller ska man låta bli att ha någon vill-läsa-lista, för att inte bli stressad över alla böcker som finns i världen?

Svar: Bra fråga! För att undvika stressen till viss del har jag ingen separat bok för det ändamålet. Fast jag använder mig av boktipset + Goodreads för att ha en "överskådlig men allmän" vill läsa-lista. Så den glömmer jag emellanåt. :-) Innehåller mest klassiker, en del nyutgivningar och moderna romaner som jag är nyfiken på.
Man Truong

2012-06-20 @ 20:42:21
URL: http://ofbooksandbirds.blogspot.com
Postat av: Bokparadiset

Jag verkar vara den enda som faktiskt inte skriver ner vad jag har läst, jag tycker det räcker med bloggen! :)

Svar: Jag förstår vad du menar! Själv är jag tillräckligt paranoid så att jag inte litar på internet att bevara all "viktig" information (paradox eller vad?). :-) Back-up på det här viset.
Man Truong

2012-06-21 @ 17:43:53
URL: http://bokparadis.blogg.se
Postat av: Carro

Jag skriver ner alla böcker som jag har läst i en liten Nalle Puh Dagbok, dock skriver jag inte start- och slutdatum som du gör (men det kanske jag borde börja göra ?!) Jag skriver ner bokens titel under författarregistret och vilket år som jag har läst boken, men funderar nu på om jag ska börja skriva som du gör istället.......

Svar: (Inom denna parantes säger jag att det är en rätt rolig grej att se exakt när man läste en särskild bok!)
Man Truong

2012-06-21 @ 17:55:12
URL: http://bokslukare.blogg.se
Postat av: Frida

Jag har som en liknade bok! :P Jag har först en bok som jag skriver alla böcker jag har läst i ordning, sen har jag en läslista som jag skriver upp vilka böcker jag vill läsa som jag sen bockar av :)

Svar: Känslan av att bocka av alltså. Ska nog faktiskt bli såpass inspirerad av dig att jag gör samma sak! ;) Tacktack!
Man Truong

2012-06-21 @ 18:31:42
URL: http://photosandbooks.blogg.se
Postat av: BoKarin

Jag är också himla svag för tygbokmärken och blanka sidor - och tomma skrivböcker i allmännhet. Varje gång jag är någonstans köper jag nästa alltid en snygg skrivbok, man kan bara inte låta bli...Problemet är att jag aldrig vet vad jag ska skriva i böckerna, men nu har du äntligen gett mig en idé, tack :)
P.S. Har tre stycken nästan likadana böcker, som jag köpte i ett litet paket på Gotland, riktigt snygga faktiskt...

Svar: Tomma skrivböcker är fina grejer det! Och varsågod, så kul att få en kommentar som denna! :-) Jag har märkt att jag dras särskilt till blocken som Åhlens säljer, mm.. (Jag tycker med att de är snygga - får väl hoppas på att du får nytta av dem!)
Man Truong

2012-06-22 @ 23:06:24
URL: http://bokgrottan.blogspot.com
Postat av: Mikaela

jag har en lista i ett word-dokument på datorn för att hålla koll på allt jag har läst :) men det hade varit fint att ha en riktig bok att skriva ner det i förstås.

Svar: Word är en magnifik vän i alla tider! (Jag är lagom förälskad i det programmet..) Men ja, jag förstår och håller med dig. :)
Man Truong

2012-06-26 @ 13:55:18
URL: http://mikaelabjarve.blogg.se
Postat av: Lara Johansson || LARAMORE

Otroligt smidigt och smart det där verkar vara. Kanske att man ska testa det själv? Tror faktiskt det.

Svar: Det är precis det det är - testa! :)
Man Truong

2012-06-27 @ 21:42:49
URL: http://laramore.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0