Jag vill aldrig någonsin ha en cementträdgård


Titel: Cementträdgården
Originaltitel: The Cement Garden
Författare: Ian McEwan
Utgivningsår: 1978
Förlag: Brombergs (2010)
Sidor: 168

Handling:
Efter faderns död förfaller modern sakta alltmer och när även hon dör lämnas de fyra barnen helt ensamma. I rädslan för att bli omhändertagna av myndigheterna och separerade från varandra bestämmer de sig för att gömma undan moderns kropp och gjuter in henne i cement i källaren.

Mitt omdöme:
Det har gått ett tag sedan jag läste ut McEwans debutbok Cementträdgården, men i ärlighetens namn är det svårt att glömma den. För trots sina få sidor är boken innehållsrik och framförallt märklig.

McEwan lyckas utveckla den här historien med ett engagerat berättande och utförliga beskrivningar som ser till att framkalla starka känslor hos läsaren. Känslorna jag fick var så blandade - för samtidigt som jag var riktigt äcklad var jag också helt fascinerad av historien. Ordet skräckförtjusning beskriver nog mina känslor bäst och har aldrig kommit till bättre användning än nu. Och ordet morbid beskriver nog boken ypperligt.

Redan från början drogs jag till den originella ploten - barn som sätts i en okänd miljö och i det otänkbara gör ett beslut som kommer att förändra de för alltid - som man liksom hoppas på aldrig kommer att drabba någon någonsin. Trots att alla beslut de fattade bara kändes helt fel kunde jag inte låta bli att sympatisera med barnen.

Att följa den här berättelsen utan att egentligen kunna säga hur den skulle sluta gjorde att jag inte riktigt kunde förstå att den var slut fastän sidorna hade tagit slut. Slutet i sig är värt läsningen. Nästan.

Slutligen måste jag hylla Ian McEwings språk i just den här romanen - så lättillgänglig att jag med ens vill påbörja läsandet av hans andra verk. Så visst, den här debutboken passar kanske inte alla, men den känns som ett bra smakprov på vad för slags författare han är. En bra sådan.

Kommentarer
Postat av: violen

McEwan är en av mina favoriter!

2012-06-11 @ 16:56:13
URL: http://violensboksida.bloggplatsen.se/
Postat av: Agnes

Riktigt snygg framsida!

2012-06-11 @ 19:05:39
URL: http://boooklovin.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0