Om att gräva hål


Titel: Holes
På svenska: Ett hål om dagen
Författare: Louis Sachar
Utgivningsår: 1998
Förlag: Bloomsbury (2000)
Sidor: 233
Övrigt: Boken har blivit filmatiserad; finns även en fristående fortsättning som heter Small Steps.

Handling:
Stanley Yelnats kommer från en otursförföljd familj och befinner sig alltid på fel ställe vid fel tidpunkt. När han blir falskt anklagad för stöld är Stanley inte förvånad när han döms till 18 månaders straffarbete på Camp Green Lake - ett ökenläger för ungdomsbrottslingar. Där tvingas Stanley och de andra varje dag i värmen gräva ett stort hål - som ett slags uppfostrande syfte - och om de hittar något ska detta rapporteras till anstaltschefen. Snart inser Stanley dock att de ansvariga på lägret döljer något.

Mitt omdöme:
Min syster har i evigheter försökt få mig att läsa Holes då hon själv läste den på universitet och älskade den. När jag fick Holes som pocket av henne förra året tänkte jag läsa den, men kom aldrig längre än att placera boken i en särskild vrå i bokhyllan. Tills nyligen då jag i desperation frågade henne om lästips.
Eftersom jag inte hade någon koll på handlingen läste jag baksidetexten, som dock var väldigt kort och inte alls särskilt avslöjande. Beskrivningen var intetsägande, och jag började bli skeptisk till om den faktiskt var bra alls. Därmed förvånades jag över innehållet - som inte alls var särskilt tråkigt, utan snarare väldigt humoristiskt och samtidigt underhållande - och läste ut boken på några timmar.
Holes påminner mig om Melina Marchettas Jellicoe Road då de båda författarna väver in flera historier på ett väldigt skickligt sätt. Båda de här två böckerna är som stora pussel. Medan Marchetta ibland har en mer dyster och melankolisk ton i sin bok tycker jag att Sachar berättande är mer utmanande. Han balanserar ständigt humor och optimism med melankoli - även i de dystraste av stunder. (Med det sagt är jag en av de som störtälskar Jellicoe Road.)
För att vara en bok för barn och ungdomar måste jag säga att Holes riktar sig till alla målgrupper. Särskilt som boken ständigt vidrör moralaspekten, vikten vid läskunnighet och sätter de två i fokus.
Visst är Holes emellanåt förutsägbar, men det är ingeting som stör mig. Historien har såklart en nypa av naivitet, inte helt ovanligt för barnlitteratur, men Sachar blandar det med mörkare sidor av människor. Här porträtteras människor som agerar på ytterst hemska och själviska sätt. Det som händer i boken är sällan oskyldigt och Stanley har det inte lätt, vilket tror jag är extra nyttigt för unga läsare som precis börjat förstå vad de läser.
Jag skrattade högt många gånger och blev rosenrasande minst lika ofta. Men en av de bästa sakerna under läsandet var känslan av att vara detektiv. Som läsare fick man hitta pusselbitar och sätta samman de till en sammanhängande enhet, vilket gör boken mer intressant och djup.
Såhär i efterhand önskar jag att jag hade läst Holes tidigare. Om jag hade läst den i 15-årsåldern är jag rätt säker på att den hade varit ännu mer fantastisk, och då älskar jag ändå historien om Stanley nu.
Min syster har i evigheter försökt få mig att läsa Holes då hon själv läste den på universitet och älskade den, men det var först nyligen då jag i desperation frågade henne om lästips som jag tog ut boken ur hyllan.

Eftersom jag inte hade någon koll på handlingen läste jag baksidetexten, som dock var intetsägande. Pga beskrivningen blev jag skeptisk till om den faktiskt var så himla bra. Därmed förvånades jag över innehållet - som inte alls var särskilt tråkigt, utan snarare väldigt humoristiskt och samtidigt underhållande - och läste ut boken på några timmar.

Sachars Holes påminner mig om Melina Marchettas Jellicoe Road då de båda författarna väver in flera historier på ett väldigt skickligt sätt. (Marchetta möjligtvis krångligare.) Båda de här två böckerna är som stora pussel. Medan Marchetta ibland har en mer dyster och melankolisk ton i sin bok tycker jag att Sachars berättande är mer utmanande. Han balanserar ständigt humor och optimism med melankoli - även i de dystraste av stunder. (Med det sagt är jag en av de som störtälskar Jellicoe Road.)


Såhär smart och humoristiskt skrivet var det ofta.

Visst är historien emellanåt förutsägbar, men det är ingeting som stör mig. Holes har såklart en nypa av naivitet, inte helt ovanligt för barnlitteratur, men Sachar blandar det med mörkare sidor av människor. Här porträtteras människor som agerar på ytterst hemska och själviska sätt. Det som händer i boken är sällan helt oskyldigt och Stanley har det inte lätt, vilket tror jag är extra nyttigt för unga läsare som precis börjat förstå vad de läser. 

Jag skrattade högt många gånger och blev rosenrasande minst lika ofta. Men en av de bästa sakerna under läsandet var känslan av att vara minidetektiv. Som läsare fick man hitta pusselbitar och sätta samman de till en sammanhängande enhet, vilket gör boken mer intressant. Och för att vara en bok för barn och ungdomar måste jag säga att Holes riktar sig till alla målgrupper. Särskilt som boken ständigt vidrör moralaspekten liksom vikten vid läskunnighet och sätter de två i fokus.

Såhär i efterhand önskar jag att jag hade läst Holes tidigare. Om jag hade läst den för några år sedan är jag rätt säker på att den hade varit ännu mer fantastisk, och då älskar jag ändå historien om Stanley nu. — Så vad väntar ni på? Läs den!

Kommentarer
Postat av: tuberosum

Aldrig hört talas om tidigare, men den åkte in på önskelistan :]

2012-06-02 @ 22:14:10
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: tuberosum

Svar: Jo, visst jobbar jag. Lite ibland. Går som timanställd i kommunala hemtjänsten så det är väldigt ojämt hur mkt jag jobbar... Är i Kättilsmåla - ett gigantiskt hemtjänstområde ute på landet, fullt med härliga människor i Bullerbymiljö <3 Ett viktigt jobb som någon behöver göra, men det är inte det jag vill ägna mig åt i längden... Sökte på Bokia nyssens, men det blev inget -_- Drömmen just nu är nog att köra bokbuss på landsbygden! :D Hade varit grymt!

2012-06-02 @ 22:24:32
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Nea

Jag älskar verkligen den boken! Verkligen helt underbart kul och random och spännande och awesome! Filmen är också värd att se om du inte gjort det. Superkulig är den!Svar: Tack! :D

2012-06-03 @ 00:14:06
URL: http://boknea.blogspot.com
Postat av: Lisa

Jag såg filmen i skolan för något halvår sedan, och tyckte den var otroligt bra. Vill helt klart läsa boken (:

2012-06-03 @ 12:43:25
URL: http://bladvandaren.blogspot.com
Postat av: Maria

Minns att vi läste Holes på gymnasiet och att många inte gillade, men den är precis så där finurligt rolig som jag gillar. Tror minsann jag får sätta upp den på omläsningslistan! :)

2012-06-03 @ 15:13:12
URL: http://ungavuxna.blogspot.com
Postat av: Stockholmsflickan

Läste Holes första gången under högstadietiden, sedan dess har jag hunnit läsa om den ett par gånger. Helt klart en favorit bland ungdomsböckerna :)

2012-06-03 @ 16:17:24
URL: http://skrivande.blogspot.com
Postat av: Frida

Svar: Vi har haft K027 i två år, men nästa år ska vi flytta högst upp istället. Jag ska till Sydafrika :) Åh, just ja, listorna. De tycker jag också om. Tog ett tag innan jag förstod att de fanns dock, men sen så ^^Har inte sett The Walking Dead, men det stämmer säkert. Tyckte i alla fall att den lät bra. :)

2012-06-03 @ 17:59:56
URL: http://boooklovin.blogspot.com
Postat av: Nelly

Hej, inget med detta att göra men du har fått en favvo-blogg stämpel på min blogg.

2012-06-03 @ 19:33:38
URL: http://nellonsbokblogg.blogspot.com
Postat av: Anna

Svar: Jag satt faktiskt och hoppades på att du inte redan hade läst Sagan om Ringen eftersom jag hade hoppats att du skulle vilja vara med;)Som det verkar just nu ska vi börja med att läsa första boken i Sagan om Ringen, men jag tror inte att vi ska börja med det förrän i juli så du hinner ju läsa hobbiten om du vill innan:D

2012-06-04 @ 10:17:52
URL: http://bookshelf.blogg.se/
Postat av: BoKarin

Åh, jag visste inte att det fanns en fortsättning, den får jag skaffa :) Jag har tyvärr aldrig lyckats få tag på filmen, eftersom det stått att den hade utgått.

Tyckte iallafall mycket om den :)

2012-06-05 @ 17:15:05
URL: http://bokgrottan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0