En ung Joyces uppenbarelser


Titel:
Epifanier
Författare: James Joyce (med förord av Jonas Ellerström)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ellerströms (2011)
Sidor: 68

Om boken:
Epifanier är ingen skönlitterär bok, utan innehåller små texter som James Joyce skrev som ung med efterkommentarer skrivna i slutet av Jonas Ellerström. Den lilla boken består av Joyces såkallade epifanier, dvs uppenbarelser.

Mitt omdöme:
På gymnasiet fick vi läsa utdrag från Odysseus och jag blev redan då fängslad av Joyces iakttagelseförmåga och språkbruk. Jag skulle vilja hävda att Joyce har en briljant hjärna, men att läsa hans uppenbarelser utan vidare kontext var inte alls lika roande som jag hade önskat.


Jag älskade dock formatet och upplägget av boken - så fint! ↑

Konceptet tycker jag är riktigt tilltalande, och jag gillar att texterna säger en del om Joyce både som författare och individ. Dock anar jag att jag inte är tillräckligt insatt i Joyces författarskap och liv för jag hade svårigheter att följa hans tankebanor. De kändes ofta alldeles för slumpmässiga, vilket kanske inte är märkligt då många av uppenbarelserna var tagna ur hans drömmar. Men visst fanns det små guldkorn!

Vad jag kom fram till efter att ha läst Epifanier var dock att jag måste läsa åtminstone de två mest(?) kända verken Odysseus och Porträtt av konstnären som ung och förhoppningsvis känner jag igen några av uppenbarelserna. Sedan måste jag säga att den här lilla boken troligtvis lämpar sig bäst för de som verkligen beundrar eller är nyfikna på Joyce.

Favoritutdrag:

Kommentarer
Postat av: tuberosum

Förresten (nu börjar det bli ganska många kommentarer här på en gång); var inne på bibblan igår, men bif tar tydligen slut fort här och de får inte in fler. Irriterande dåligt. Får försöka få fatt i ett ex när nästa nummer kommer :/

2012-06-05 @ 16:10:03
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0