Böckerna jag ska lägga tid på i sommar
Originalplanen under namnet En satsning på serier såg ut såhär:

Den efterlängtade och nödvändiga omläsningen av samtliga Harry Potter på svenska för att friska upp minnet så att jag kan läsa serien på engelska nästa år.


Härskartrilogin + Bilbo inför den storslagna decemberbiopremiären av The Hobbit. Tänkte även våga mig på Douglas Adams Liftarens guide till galaxen så att jag kan förstå mig på handduksdagen och Philip Pullmans trilogi Guldkompassen (på engelska).

Jag har tidigare bara läst Häxan och lejonet och har under en längre period velat läsa hela Narnia-serien på engelska. Känner mer eller mindre att det är dags..
Sedan var det ju några böcker som ingick i sommarens övriga Temaläsning:


Serierna The Mortal Instruments, The Infernal Devices och Divergent, samt Sarah Dessens böcker.

En vidareutforskning av Melina Marchetta som författare - Saving Francesca, Jellicoe Road (som omläsning; här med den engelska versionen som jag vann hos Maria och svenska översättningen från biblioteket) och The Piper's Son.


En omläsning (för typ sjätte gången) av älskade Miranda-serien av Kerstin Sundh och ett första möte med omåttligt populäre Haruki Murakami, som jag hoppas på att älska.

Böcker som jag redan påbörjat men av någon anledning inte avslutat: Middlesex, Kärlekens historia, Vindens skugga, Alkemisten och The Time Traveler's Wife.


Bonniers romantiska klassiker (Älskaren, Den allvarsamma leken, Emma och Den franske löjtnantens kvinna) som jag vann för ett år sedan samt filmatiserade böcker, nytt som gammalt: The Great Gatsby, Howl's Moving Castle, The Perks of Being a Wallflower, Life of Pi, Tillsammans är man mindre ensam, In i vildmarken och The Help. [Filmlänkar: 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7.]
Sist men inte minst fanns det även Självklara böcker som är måsten:


Låneböckerna To Kill A Mockingbird, The Bell Jar, Legend of a Suicide, Slutet på mr Y, Nocturner, Klappa händer små, Splitter, The Ghost's Child och Rör mig inte. Plus ett par till titlar som jag reserverat.. Sedan böcker på svenska som jag varit intresserad av länge, såsom Människohamn, Fördjupade studier i katastroffysik, Själens osaliga längtan, Ett magiskt år av tänkande, Sofies värld och På Chesil beach.

Engelska pockets som jag velat läsa i evigheter: The Magicians, The Collector, All My Friends Are Superheroes, Everything Is Illuminated och When God was a Rabbit.


(Moderna) klassiker och bokbloggarfavoriter såsom Var är Alaska?, Den andre Will Grayson, Den hemliga historien, Tusen små bitar, Boktjuven, Det ondas blommor, Djurens gård, The Picture of Dorian Gray och Tordyveln flyger i skymningen.
Och nej. Då har jag ändå inte listat allt. Sanningen är den att jag nog skulle kunna fortsätta med min lista in i det sista. Och det är väl lite det som är tjusningen med att läsa - att det aldrig tar slut.
Creds till er som orkade läsa allt.. I vilket fall som helst önskar jag er en glad och ☀ sommar!
Om tidningen Skriva

Som tidigare nämnt fick jag hem Skriva genom tjänsten Booked. Så jag satte mig ner och läste igenom den. Två gånger. Dels för att det var så mycket att läsa och dels för att jag inte ville missa något.
Så vad tyckte jag om tidningen? Jag tycker att den är välskriven, aktuell och och innehåller intressanta artiklar. Bäst tyckte jag om delarna med noterat och prylar, liksom tävlingsbidragen, deckarskolan och novellvinnarens stafettberättelse - riktigt imponerande och inspirerande!




Mina favoritdelar. (Klickbara bilder.) ↑
Visserligen var jag inte förtjust i allt, men jag fann ändå det mesta läsvärt pga lärorika texter och för det otroligt pedagogiska upplägget. Visst, jag kommer nog inte bli prenumerant, men jag kan mycket väl kunna tänka mig att köpa ett lösnummer då och då. Slutligen säger jag: Tack, Booked!
Att beskriva sig själv med boktitlar

"Innan jag dör vill jag [insert random spexig grej]", säger jag så ofta att min lista över saker jag vill göra växer sig större hela tiden, vilket (för det mesta) i sin tur dessvärre leder till att jag dagdrömmer mer än jag agerar. Fast jag vill gärna tro att Himlen börjar här och att allt är möjligt.
Främlingen är jag nog för många då jag är rätt reserverad som person och är rätt oerhört kräsen med vilka jag litar på. Men när jag väl låter folk komma nära inpå är det Never let me go som gäller. Och visst gillar jag att stå i rampljuset ibland - fast mest, och kanske även bäst, av allt har jag lärt mig The perks of being a wallflower.

I övrigt är Stolthet och fördom två substantiv jag känner till väl av egen erfarenhet. Eller det skulle jag åtminstone vilja påstå. Fast jag älskar att vara The help när problem uppstår, speciellt glad blir jag när okända frågar efter vägdirektiv eller närstående vänder sig till mig för kloka råd.
Personligen skulle jag vilja påstå att jag är Idioten i många sammanhang (har en tendens att vara mycket impulsiv i det jag säger), medan min familj nog skulle beskriva mig som Diva eller möjligtvis The joke då jag aldrig slutar leverera skämt.

— Oj, det här var väldigt underhållande och jag kan rekommendera er att haka på detta!
Och vinnarna är..
Linnea
Min favoritbok (eller rättare sagt favoritböcker) är Harry Potter. Originellt? Kanske inte. Saken är den, jag har tusentals minnen med just de böckerna. Philosopher's Stone var den första boken jag älskade och sedan alla de andra som kom därefter. (Åh, den fantastiska tiden innan DH släpptes, alla teorier. Goda tider). Harry Potter är inte bara en helt fantastisk saga som utspelas i en magisk värld, utan också att, i slutändan, så är faktiskt kärlek den allra mest otroliga magin. Att den kan övervinna allt annat. Tack vare dessa två saker, bland annat, så är det absolut ingen chock att Harry Potter har blivit ett sådant fenomen som det faktiskt är, en nutida klassiker. Jag tror att alla berörs av sagan om pojken som överlevde, på ett eller annat sätt och vare sig de medger det eller ej. Och det är det som gör att jag älskar dessa sju böcker mer än några andra.
Elen
Caroline
— Kolla era inkorgar (och jag ber i förväg om ursäkt för struliga mejl)!
Om jag inte får svar inom en vecka dras ny(a) vinnare.
En påminnelse om min tävling!

Ovan visas böckerna som går att vinna. Klicka på bilden för ytterligare tävlingsinformation!
Än så länge är det endast 10 deltagare, vilket gör oddsen större att just du kan vinna. Det "enda" jag ber om är att du skriver en kärleksförklaring till din favoritbok. Med det sagt kräver jag ingen uppsatslång eller poetiskt skriven text utan vill mest se varför just du älskar den där speciella boken.
Vem som helst får delta! Och slutligen vinner tre personer två böcker var.
Som med nästan allt i livet: The more the merrier!
Ni får hemskt gärna tipsa andra om min tävling. :-)
Tävlingen är avslutad.
City of Bones

Titel: City of Bones
Författare: Cassandra Clare
Utgivningsår: 2007
Förlag: Walker Books Ltd. (2007)
Sidor: 442
Serie: The Mortal Instruments #1
Handling:
Clary Fray är mer eller mindre som vilken 15-åring som helst. Hon bor i New York tillsammans med sin mamma då hennes pappa dog i en bilolycka innan hon föddes. Eller det är i alla fall vad hennes mamma berättat. När Clary och hennes bäste vän Simon en kväll befinner sig på klubben Pandemonium bevittnar Clary något som vänder upp och ner på hela hennes värld..
Mina tankar:
Ett stort problem med hyllande är ofta att förväntningarna växer sig groteskt stora, hur ogärna man än vill det, vilket gjorde att jag inte blev lika imponerad av City of Bones som jag trodde jag skulle bli. Och det stör mig eftersom jag - i synnerhet - låter mig påverkas alldeles för mycket av vad andra tycker. Verket förlorar liksom sitt "riktiga" värde, om ni förstår vad jag menar.

Övrigt:
- Filmningen av The Mortal Instruments påbörjas den 15:e augusti i år, med mer information här.
- Den sjätte och avslutande delen i serien, City of Heavenly Fire, är planerad att släppas i mars 2014.
- Omslagsmodellen påminner mig om skådespelaren Jason Lewis, vilket är lite lagom störande.
Andra planer

Två stora durkslag med nyplockade jordgubbar från trädgården - inte helt fel.
Jag firar normalt sett inte midsommar, och struntar i det även i år. Fast jordgubbar blir det. Och ilsket skrikande på greker som jag hoppas på ska förlora mot tyskarna i kvartsfinalen - för ja, jag är en av de där typerna som älskar EM-/VM-sammanhang. Sist men inte minst hade jag tänkt avsluta kvällen (eller natten) med det senaste avsnittet av Suits och en bra bok. Frågan är om det blir Bilbo eller Sarah Dessen.. Eller blir det kanske till och med Sommar-serien av Jenny Han?
I've been Booked!

De senaste veckorna har känts mer eller mindre icke-somriga och rent av lite händelselösa, vilket bild 1 får stå för. Bild 2 och 3 visar min reaktion när jag för ett tag sedan fick ett mejl från Booked om tidningen Skriva, som jag blev rätt nyfiken på och höll tummarna på att få hem medan jag snabbt klickade på knappen. Och idag fick jag hem den! Än så länge har jag bara hunnit läsa framsidans rubriker, men det ser riktigt lovande ut! Ja, bild 4 beskriver väl glädjen min.
(Bifogar även en länk till tidningens hemsida här.)
Mitt lilla tips på hur man håller koll

Det ska jag tala om för er nu. "Det här" är min trognaste följeslagare i läsningens tider. (Med huvudet som undantag.)

"Det här" är nämligen min praktiska lilla anteckningsbok med gummiband runt omkring som jag köpte för en billig peng på Tiger. (Dessvärre finns denna inte längre i deras sortiment. Fast liknande bör finnas lite överallt, tänker jag.)

I den antecknar jag ner böcker jag läst under årets lopp, med start- och slutdatum. På en sida ryms omkring 14 författarnamn och boktitlar om man skriver relativt minimalt.

Själv är jag extra svag för miniatyrer, tygbokmärken och blanka sidor - vilket den här faktiskt innehåller - och blev således väldigt exalterad när jag såg den bland alla blocken som såldes!

Längst bak finns det även en ficka (som jag dock inte använder) där man fiffigt nog kan förvara lånekort, om man nu skulle få för sig att vilja det.
— Så. Det här är mitt främsta tips när det kommer till att hålla koll på vilka böcker man läst och när man läst dem - genom att dokumentera skriftligt. Personligen älskar jag känslan av att kunna skriva ner nya böcker jag läst i den! (Boknörd? Jag? Nähe..) Hur gör ni för att hålla koll?
På tapeten: fler länkar jag vill dela med mig av








En lovande början

Boken är såklart Bilbo och historien är väldigt lustig skriven och berättad, men samtidigt med en ständig och subtil underton av allvar. Fast det sistnämnda är det kanske bara jag som har i bakhuvudet då jag vet hur Härskarringen-/Sagan om ringen-serien slutar.
— Någon som läst Bilbo tidigare? Och vad tyckte ni om den?
Jag testar det här en gång till
Jag älskar fokusen som inte existerar, mitt pladdrande och mina felsägningar. Nåja, trots mycket om och men kommer här min(a) första book haul(s) för er att beskåda:
1) Rättelse: Illustratören Stina Wirsén är dotter till Carin Wirsén. (Tänkte nog på Adbåge-systrarna.)
2) Länk och länk: Till John Green-böckerna på Bokus (som fortfarande är billiga).
3) Länk: Min bokrecension av Sarah Dessens Du glömde säga hej då.
4) Länk: På Sarah Dessens hemsida kan man på vissa boktitlar ladda ner några kapitel i PDF-fil.
1) Länk: Min bokrecension på Jandy Nelsons Himlen börjar här.
2) Länk: Annas och Emelies läsprojekt av Härskarringen.
1) Länk: Bokus 4 för 3-kampanj. (Så himla bra utbud; Äta djur av Jonathan Safran Foer finns!)
2) Rättelse: Inte understrukningar, det ska vara understrykningar. (Snacka om tillfällig förvirring.)
3) Länk och länk: Till filmen Brick (2005) med Joseph Gordon-Levitt och tv-serien Sherlock (2010—).
Kommentarer är som alltid högst välkomna!
Och så är min första tävling igång
Jag propagerar mer än gärna för böcker som är second hand, men kan trots det inte låta bli att rysa av välbehag när en sprillans ny bok dimper ner i brevlådan. Fast bäst av allt är nog ändå att få öppna ett bokpaket som kommit på posten - med innehållet gammalt som nytt.
Så när jag ögnade igenom min samling av böcker och insåg att det fanns hur många dubletter som helst bestämde jag mig för att hålla en tävling med ett antal gamla som nya böcker i vinstpotten.
Beskrivning av bokens skick beskrivs nedan, och vid tryck av titel hamnar du på bokens Goodreads-sida.
En shopaholic i New York av Sophie Kinsella (ny, läst en gång) • Tvillingsystrarna av Tessa de Loo (fint skick) • Människohamn av John Ajvide Lindqvist (nyskick) • Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger (nyskick) • Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie (ny, oläst) • En shopaholic säger ja av Sophie Kinsella (ny, läst en gång)
The Secret Countess av Eva Ibbotsson (fint skick) • City of Bones (nyskick, läst en gång) • City of Glass (vann jag hos Miriam; ny, oläst, skadad rygg)
En dag av David Nicholls (ny, läst en gång) • Niceville av Kathryn Stockett (nyskick) • Frukost på Tiffany's av Truman Capote (bra skick) • Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist (ny, oläst) • Försoning av Ian McEwan (ny, oläst) • En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie (bra skick)
Hjärtdjur av Herta Müller (nyskick) • Onåd av J.M. Coetzee (nyskick) • Alkemisten av Paulo Coelho (bra skick) • Utrensning av Sofi Oksanen (nyskick) • Vita tänder av Zadie Smith (nyskick) • Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl (bra skick, bruten rygg)
Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling (bra skick) • How to be Good av Nick Hornby (okej skick, bruten rygg) • The Romantics av Galt Niederhoffer (bra skick)
Var är Alaska? av John Green (ny, oläst) • Sommarboken av Tove Jansson (bra skick) • Vince & Joy av Lisa Jewell (ny, oläst) • Middlesex av Jeffrey Eugenides (bra skick, skadad rygg) • Something Borrowed av Emily Giffin (okej skick, sned rygg)
SÅ. VILKA ÄR DELTAGARREGLERNA?*
1) Du skriver en motivering om vilken bok som är din favoritbok någonsin.
2) Du lämnar en giltig mejladress så att jag kan kontakta dig vid eventuell vinst.
3) Du håller tummarna för att jag är extra svag för din motivering.
*Av fraktkostnadsorsaker kan bara de med svenska adresser delta.
För att visa min tacksamhet tänker jag utse tre vinnare som vinner två böcker var. De med de tre bästa bokmotiveringarna visas här på bloggen och kontaktas även via mejl. Om jag inte får svar inom en vecka dras ny(a) vinnare, så höll ögonen öppna!
» Tävlingen avslutas om en vecka, måndagen 25/6 kl. 24:00. «
(Du kan naturligtvis skicka motiveringen i ett mejl till mig på bokskadad@hotmail.se)
Avslutningsvis säger jag det som numera är mer eller mindre obligatoriskt:
- May the odds be ever in your favor!
Tävlingen är avslutad.
Citera mera!

© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE
Tävlingsdags inom kort!

På tapeten: länkar jag vill dela med mig av











Snart på vita duken, del fyra

Jag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista fyra stycken böcker med tema övernaturligt som ska ha premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.
(Spoilers finns! Och TBA står för "To be announced".)
THE HOST av Stephenie Meyer
Regissör: Andrew Niccol
Medverkande: Saoirse Ronan, Diane Kruger, Max Irons, Jake Abel, William Hurt m. fl.
Premiär i Sverige: 19 april 2013
Beskrivning: A parasitic alien soul is injected into the body of Melanie Stryder. Instead of carrying out her race's mission of taking over the Earth, "Wanda" (as she comes to be called) forms a bond with her host and sets out to aid other free humans.
Mina tankar: Jag gillade boken rätt mycket och ser gärna filmen när den kommer ut. Sedan diggar jag faktiskt teasertrailern, tycker att den är snyggt gjord och får en att bli nyfiken samtidigt som den inte avslöjar för mycket. Vad gäller skådespelarvalen är jag bara konfunderad över Abel som Ian och Kruger som The Seeker. Lite överraskande dock att Sverige inte har sin premiär samtidigt som USA utan istället en dryg månad efteråt. Man skulle ju kunna tro att The Host säljer bra med tanke på alla Twilight-fans som finns här i landet.
WARM BODIES av Isaac Marion
Regissör: Jonathan Levine
Medverkande: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Dave Franco, John Malkovich m. fl.
Premiär i Sverige: TBA
Beskrivning: After a zombie becomes involved with the girlfriend of one of his victims, their romance sets in motion a sequence of events that might transform the entire lifeless world.
Mina tankar: Boken fick ju väldig uppmärksamhet här i Sverige när den släpptes, åtminstone om vi ser till bokbloggosfären. Dessvärre verkar boken inte vara något för mig och detsamma gäller också filmen. Sminkningen i sig ser får mig dock att rysa, fast kanske mest för att Nicholas Hoult ser så förbaskat ful ut i den. Och för övrigt är det kul att se att Analeigh Tiptons filmkarriär har rullat igång rejält nu! (Tipton var med i säsong 11 av America's Next Top Model och kom trea.)

Regissör: Timur Bekmambetov
Medverkande: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Rufus Sewell, Mary Elizabeth Winstead m. fl.
Premiär i Sverige: 13 juli 2012
Beskrivning: Abraham Lincoln, the 16th President of the United States, discovers vampires are planning to take over the United States. He makes it his mission to eliminate them.
Mina tankar: Lagom oseriös film, någon? Det känns ju lite som om den är gjord endast för köttighetens skull. (Fint ord förresten.) Detsamma kan väl sägas om mashup-böckerna som kommit ut, vissa skrivna av Grahame-Smith, på senare tid. Exempel är ju Pride and Prejudice and Zombies, Android Karenina och The Meowmorphosis. Och det känns lagom random att de slängt in modellen Erin Wasson på ett hörn. Sedan blev jag överraskad av att se Tim Burtons namn som producent.

Regissör: Bill Condon
Medverkande: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Dakota Fanning m. fl.
Premiär i Sverige: 14 november 2012
Beskrivning: After the birth of Renesmee, the Cullens gather other vampire clans in order to protect the child from a false allegation that puts the family in front of the Volturi.
Mina tankar: Jag hade svårt att tro att just Breaking Dawn någonsin skulle kunna bli en
— VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.
Och det här inlägget blir nog det sista på ett tag, trots att det finns fler boktitlar som har premiär på vita duken redan i år. Jag antar att jag är lite partisk till vilka filmer jag väljer att nämna. Men var icke oroliga - det kommer ut en hel del filmatiserade böcker under den resterande delen av 2013! (Bl.a. The Hunger Games: Catching Fire, Half of a Yellow Sun, Oz: The Great and Powerful, Percy Jackson: Sea of Monsters och City of Bones.)
Jag bekantar mig med Yates sista

Titel: Cold Spring Harbor
Originaltitel: Cold Spring Harbor
Författare: Richard Yates
Utgivningsår: 1986
Förlag: Norstedts (2011)
Sidor: 199
Handling:
I den lilla staden Cold Spring Harbor bor den pensionerade och bortglömde arméofficern Charles Shepherd tillsammans med sin alkoholiserade hustru. Deras son Evan spenderar all sin tid på bilar och samtidigt tycks han bli allt mer eftertraktad. Han gifter sig tidigt, men äktenskapet går i spillror. Därefter träffar han Rachel Drake, som han gifter sig med i stället för att, som först planerat, gå på college. De flyttar från storstaden till idylliska Cold Spring Harbor med Rachels familj och lyckan är minst sagt kortvarig.
Mitt omdöme:
Inte alldeles för lång tid efter läsningen av Easter Parade gick jag inom stadsbiblioteket och letade upp Richard Yates sista roman som publicerades innan han dog, nämligen prisade Cold Spring Harbor. Mitt läsexemplar var ett från Norstedts, som gjort nya och snygga satsningarna på klassiker. Jag älskar varenda en av dem! (Jajamän, önskelistan fortsätter för evigt.)

Cold Spring Harbors gula och löjligt retrofina pärminsida. ↑
En trygg berg- och dalbana

Titel: Du glömde säga hej då
Originaltitel: What Happened to Goodbye
Författare: Sarah Dessen
Utgivningsår: 2011
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Sidor: 434
Handling:
Efter föräldrarnas skilsmässa har Mclean de senaste åren flyttat mellan olika städer - överallt där hennes pappa behövts. I stället för att se det som något negativt innebär flyttarna nya möjligheter att börja om, att bli någon ny. Men flytten till Lakeview är annorlunda och trots att Mclean redan bestämt sig för vem hon vill vara tycks hon inte kunna vara någon annan än just sig själv. Så vem är Mclean egentligen?
Mitt omdöme:
Mclean är en överlag sympatisk karaktär som jag snabbt ville lära känna bättre, men jag blev desto mer positivt överraskad över de andra karaktärernas förändringar - Deb var exempelvis en härlig kontrast till Heather, Riley och Ellis och det var kul att se hur hon växte. En tredje karaktär jag gillade var Dave, killen som var granne med Mclean, som var precis lagom charmig, rar, intelligent och rolig utan att vara olidligt perfekt. Eller?
Liksom Anna tyckte jag också att Jason var den mest intressanta karaktären - och jag undrade hur han gick från att vara en rättså torr till en ödmjuk och otråkig karaktär. (Han var även med i Mitt perfekta liv och Mycket mer än så.) Nyfikenheten väcktes helt klart och jag går defintivt och ställer mig i kön till boken där han är huvudrollen.

↑ Språket var som vanligt bra (även om det fanns både felstavningar och inkorrekta meningsföljder) samt lättläst och jag tyckte om hur många av styckena avslutades med mer "poetiska" inslag.
Och precis som de flesta andra som läst Dessens böcker kunde jag inte heller låta bli att jämföra den här boken med hennes tidigare. Så visst blev jag lite besviken på hennes senaste, och min favorit är fortfarande Mitt perfekta liv, men jag skulle ändå vilja säga att Du glömde säga hej då är läsvärd.
I slutändan är det här en feel good-ungdomsbok som är perfekt för lata (sommar)dagar. Du glömde säga hej då är vad jag skulle påstå ett säkert kort - en trygg berg- och dalbana.
Slutligen tackar jag Rabén & Sjögren så mycket för recensionsexemplaret!
Jag gör förberedelser

(Mycket användande av ordet pepp i olika former ser jag. Men ja, det summerar det hela ganska så väl!)
Snart på vita duken, del tre

Jag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista sex stycken "moderna" böcker som ska ha premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.
(Spoilers kan finnas - ex. för Snabba Cash II. TBA står för "To be announced".)
SAVAGES av Don Winslow
Regissör: Oliver Stone
Medverkande: Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Blake Lively, Salma Hayek, Benicio Del Toro, John Travolta m. fl.
Premiär i Sverige: 12 oktober 2012
Beskrivning: Pot growers Ben and Chon face off against the Mexican drug cartel who kidnapped their shared girlfriend.
Mina tankar: Taylor Kitsch? Ja, tack. Aaron Johnson? Ja, tack. Blake Lively? Nja. Egentligen nej, tack. Filmen känns annars lite lagom märklig och det är rätt intressanta val av skådespelare. Dock överraskas jag mest av att se Blake Lively i en sådan här roll och hoppas att hon med detta kan utvecklas som skådespelare (för hennes insatser i Gossip Girl och Systrar i jeans-filmerna är inte särskilt imponerande). Fast jag skippar nog både film och bok i det här fallet.
LIFE OF PI av Yann Martel
Regissör: Ang Lee
Medverkande: Tobey Maguire, Gérard Depardieu, Irrfan Khan
Premiär i Sverige: 21 december 2012
Beskrivning: The story of an Indian boy named Pi, a zookeeper's son who finds himself in the company of a hyena, zebra, orangutan and a Bengal tiger after a shipwreck sets them adrift in the Pacific Ocean.
Mina tankar: Ang Lee är tillbaka! (Han har bland annat regisserat Sense and Sensibility, Brokeback Mountain och Crouching Tiger, Hidden Dragon.) Just filmatiseringen är jag inte så nyfiken på, även om jag överlag gillar Lee och Maguire. Jag är desto mer sugen på att läsa Life of Pi (på svenska Berättelsen om Pi) som blivit klassad som en modern klassiker. Boken jag köpte för ett år sedan i Indien och står fortfarande kvar i bokhyllan oläst.

Regissör: Ol Parker
Medverkande: Dakota Fanning, Jeremy Irving, Olivia Williams, Kaya Scodelario
Premiär i Sverige: TBA
Beskrivning: A girl dying of leukemia compiles a list of things she'd like to do before passing away. Topping the list is her desire to lose her virginity.
Mina tankar: Jag älskade Jenny Downhams debutbok Before I Die (på svenska Innan jag dör) - så galet bra. Ett lästips för alla ni som inte hunnit läsa den! Och den här filmatiseringen ser jag också fram emot. Dakota Fanning har jag inte sett i någon film på länge och så ska det bli roligt att se om hon lyckas med det brittiska uttalet. (Fetingplus för Jeremy Irvine och Kaya Scodelario i rollerna som Adam och Zoey.)

Regissör: Walter Salles
Medverkande: Kristen Stewart, Garrett Hedlund, Sam Riley, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen m. fl.
Premiär i Sverige: 20 juli 2012
Beskrivning: Dean and Sal are the portrait of the Beat Generation. Their search for "It" results in a face paced, energetic roller coaster ride with highs and lows throughout the U.S.
Mina tankar: Ännu en modern klassiker! En bok som jag vill läsa snart. Blev hemskt nervös när jag först såg att de skulle göra en film av boken - särskilt med en så stor cast med många kända namn. Listan fortsätter i all evigheters evighet - no kidding. Förhoppningsvis är filmen bra, och jag ska försöka läsa ut boken innan premiären.

Regissör: Babak Najafi
Medverkande: Joel Kinnaman, Fares Fares, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni
Premiär i Sverige: 17 augusti 2012
Beskrivning: JW - en gång en lovande handelsstudent med för stor hunger efter snabba cash. Nu betalar han priset; fyra år på Norrtäljeanstalten. JW har en plan på hur han ska komma ur den kriminella världen och vända sitt liv tillrätta. Men en dag förändras allt då en ny livsfarlig fånge kommer till anstalten, en man från JW:s våldsamma förflutna - Mrado Slovovic.
Mina tankar: Böckerna har jag tappat lite intresse för, men äger ändå de två första i trilogin. Jag trodde att Snabba Cash skulle vara bra och såg den när den visades på tv - men jisses, vad lååång den var. Höll på att somna femtio gånger om under de partierna som var lite mer långdragna och inte lika händelserika. Är dock alldeles för nyfiken på att få reda på hur det ska gå för JW, så lär titta på uppföljarna när de visas gratis på tv. Sedan gillar jag väl också Kinnaman..
Mina tankar: En bok som jag har velat läsa i åratal och en bok som ska läsas i sommar! Jag har försökt undvika bilder från filmen och att se själva trailern, vilket har gått lite sisådär. I vilket fall som helst är jag riktigt imponerad av Chbosky, som inte bara skrivit boken - utan även manuset till filmen och som dessutom är regissör till den här rullen. Snacka om att vara mångbegåvad! Och så ska det såklart bli grymt att se Emma Watson i någon annan storfilm än Harry Potter.
— VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
För mig är det tre stycken filmer jag vill se lite mer och det är Now Is Good, On the Road och The Perks of Being a Wallflower. (Särskilt Now Is Good.)
För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.
Jag vill aldrig någonsin ha en cementträdgård

Titel: Cementträdgården
Originaltitel: The Cement Garden
Författare: Ian McEwan
Utgivningsår: 1978
Förlag: Brombergs (2010)
Sidor: 168
Handling:
Efter faderns död förfaller modern sakta alltmer och när även hon dör lämnas de fyra barnen helt ensamma. I rädslan för att bli omhändertagna av myndigheterna och separerade från varandra bestämmer de sig för att gömma undan moderns kropp och gjuter in henne i cement i källaren.
Mitt omdöme:
Det har gått ett tag sedan jag läste ut McEwans debutbok Cementträdgården, men i ärlighetens namn är det svårt att glömma den. För trots sina få sidor är boken innehållsrik och framförallt märklig.
McEwan lyckas utveckla den här historien med ett engagerat berättande och utförliga beskrivningar som ser till att framkalla starka känslor hos läsaren. Känslorna jag fick var så blandade - för samtidigt som jag var riktigt äcklad var jag också helt fascinerad av historien. Ordet skräckförtjusning beskriver nog mina känslor bäst och har aldrig kommit till bättre användning än nu. Och ordet morbid beskriver nog boken ypperligt.
Redan från början drogs jag till den originella ploten - barn som sätts i en okänd miljö och i det otänkbara gör ett beslut som kommer att förändra de för alltid - som man liksom hoppas på aldrig kommer att drabba någon någonsin. Trots att alla beslut de fattade bara kändes helt fel kunde jag inte låta bli att sympatisera med barnen.
Att följa den här berättelsen utan att egentligen kunna säga hur den skulle sluta gjorde att jag inte riktigt kunde förstå att den var slut fastän sidorna hade tagit slut. Slutet i sig är värt läsningen. Nästan.
Slutligen måste jag hylla Ian McEwings språk i just den här romanen - så lättillgänglig att jag med ens vill påbörja läsandet av hans andra verk. Så visst, den här debutboken passar kanske inte alla, men den känns som ett bra smakprov på vad för slags författare han är. En bra sådan.
Ett kort inlägg om de senaste dagarna

Hela familjen har varit rejält sysselsatt de senaste dagarna för min bror tog studenten igår i ett sjukt blött Skåne! Idag tar jag igen mig efter en extralång gårdag, går på långpromenad och påbörjar läsningen av en bok jag fick i brevlådan, nämligen Sarah Dessens senaste på svenska. — Hurra!
Snart på vita duken, del två

Jag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista sex stycken sagoböcker som har premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.
(TBA står för "To be announced".)
Regissör: Tarsem Singh
Medverkande: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer
Premiär i Sverige: 30 mars 2012
Beskrivning: An evil queen steals control of a kingdom and an exiled princess enlists the help of seven resourceful rebels to win back her birthright.
Mina tankar: När jag först fick höra talas om den här versionen och den med Kristen Stewart (se nedan) trodde jag att den här skulle vara bättre. Tills jag fick se affischen och trailern till filmen. Då var det bara att stryka filmen från se-listan. Jag tycker att den känns väldigt riktad mot just barnfamiljer, och rättså tråkig faktiskt. För gullig och oskyldig för min smak. (Kan väl bero på Bollywood-inspirationen och humorfokusen.)

Regissör: Tommy Wirkola
Medverkande: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron
Premiär i Sverige: 8 juni 2012


Medverkande: Nicholas Hoult, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Bill Nighy
Premiär i Sverige: 22 mars 2013
Beskrivning: A modern day fairy tale in which the long-standing peace between men and giants is threatened, as a young farmer leads an expedition into the giants' kingdom in hopes of recuing a kidnapped princess.
Mina tankar: Hur mycket jag än tycker om många av skådespelarna som är med, särskilt Stanley Tucci (Easy A, The Hunger Games, The Devil Wears Prada, Captain America: The First Avenger) och Nicholas Hoult (About A Boy, Skins, X-Men: The Last Stand) så tror jag inte att den här går hem hos mig. Det känns som en typisk dramaäventyrsrulle som är lagom roande när man väl tittar på den, men som glöms bort efter någon dag.
— VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
Jag behöver väl egentligen inte säga det för det är så uppenbart. Men jag säger det ändå: THE HOBBIT. Ska bli så otroligt roligt att få se dem alla igen - det var ju minst sagt ett tag sedan senast om man säger så. Annars är jag oväntat pepp på Snow White and the Huntsman.
För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.
Att sprida vidare lite kärlek
Häromdagen hände något roligt - jag blev stämplad av Nellons bokblogg. Nu syftar jag inte på den där traditionella stämpeln man får när man går på diskotek (används det uttrycket ens nuförtiden?), utan en favoritbloggstämpel som syns ovan. Nelly ville sprida kärlek till alla de unika och härliga bokbloggarna som finns här i internetsfären - och det gillar jag såklart!
Men, snacka om en utmaning! För det första vill ni nog inte ens veta hur många bokbloggar jag följer. (Det ska ni dock få reda på inom snar framtid.) För det andra gillar jag olika bokbloggar för helt skilda anledningar. Det känns därför fruktansvärt hemskt att välja endast fem.. (som i sin tur ska välja fem.)
Malin har en förmåga att skriva så att vilken bok som helst låter intressant och oavsett om jag är intresserad av boktiteln eller inte så läser jag alla hennes välskrivna texter. Det i sin tur tycker jag visar på hur duktig hon är, och att läsa hennes blogg får mig jämt att lägga till boktitlar i min vill läsa-lista - på gott och ont. Mest gott dock.

Schitzo-Cookie's bokblogg
Det jag älskar med Miriams blogg är att hon är så ofattbart kreativ och rolig i sina inlägg - oavsett om de handlar om böcker hon läst eller jämför olika bokomslag. Att hon dessutom gör sina inlägg så personliga - lägger till tankar hon får och ställer frågor - får åtminstone mig att känna att jag måste svara i kommentarsfältet, vilket alltid är kul och inspirerande.

Reading this World
Precis allting som Anna skriver gör mig nyfiken och jag gillar hennes språk liksom variationen av tankar och inlägg med olika innehåll. Sedan skadar det inte heller att hennes boksmak faller mig i smaken och att hennes recensioner alltid är lika läsvärda som intressanta.

Boknea
Nea har en förmåga att pränta ner sådant jag inte riktigt kan förmå min egen hjärna att formulera och det är ständigt fascinerande hur välskrivna de här texterna är. Ganska ofta får hennes recensioner, funderingar och bokprat i allmänhet mig att stanna upp, läsa och tänka efter.
Om det är någon som skriver om böcker på ett personligt sätt så är det Maria. Det spelar ingen roll vad det är hon pratar om egentligen - om nya böcker som kommit ut till prat om biblioteksstudier - för jag läser allt ändå. Det är så roande att läsa Marias "om en bok"-beskrivningar för de är jämt finurliga och välformulerade, men ändå personliga.
Må du vila i frid, Ray

Idag dog författaren Ray Bradbury vid 91 års ålder, vilket känns som världens slump då jag i veckan satte samman ett fantastiskt citat han sagt. Länge levde han, och har haft stor framgång med sina verk. Mest känd är han kanske för sin dystopiska bok Fahrenheit 451, men skrev även filmmanus till bland annat Moby Dick (1956).
Några verk av Bradbury på svenska:
- Fahrenheit 451 (1953)
- Blommande vin (1957)
- Döden är en ensam historia (1985)
- En kyrkogård för galningar (1990)
- Den illustrerade mannen (1951)
- Det eviga regnets dag (1959)
Snart på vita duken, del ett

(Varnar för eventuella spoilers för de som inte känner till handlingarna. Och TBA står för "To be announced".)

Regissör: Joe Wright
Medverkande: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson m.fl.
Beskrivning: Set in late-19th-century Russia high society, the aristocrat Anna Karenina enters into a life-changing affair with the affluent Count Vronsky.

Beskrivning: Nick Carraway, a Midwestener now living on Long Island, finds himself fascinated by the mysterious past and lavish lifestyle of his neighbor, Jay Gatsby. He is drawn into Gatsby's circle, becoming a witness to obsession and tragedy.
Mina tankar: Även den här korta romanen har min syster försökt få mig att läsa och den ingår faktiskt i den hög med böcker jag hade tänkt läsa i sommar. Som tur är har filmen inte premiär förrän mot slutet av året, så det är lugna puckar för egen del. Annars tror jag -trots höga förväntningar- att den här filmen "bara" kommer vara lite bättre än medel, kanske mest för att jag inte varit så överdrivet förtjust i Luhrmanns tidigare verk (Moulain Rouge, Australia).
Beskrivning: An adaptation of the successful stage musical based on Victor Hugo's classic novel set in 19th-century France, in which a paroled prisoner named Jean Valjean seeks redemption.
Mina tankar: Den här har blivit så omtalad sedan det bestämdes att en filmatisering var aktuell, särskilt också på grund av alla de många skådespelarna som knutits till filmen. (Det är hur många som helst jag känner till.) Visserligen är jag lite skeptisk till just den här adaptionen, men har å andra sidan heller aldrig sett musikalen Les Misérables som filmen utgår ifrån, och ska troligtvis se den ändå. Hugh Jackman är möjligtvis en bidragande orsak..
Medverkande: Hailee Steinfeld, Douglas Booth, Stellan Skarsgård, Damian Lewis, Ed Westwick m. fl.
Premiär i Sverige: TBA
Beskrivning: Romeo and Juliet are "star crossed lovers". When two enemy families meet, forbidden love ensues.
Mina tankar: Varför Hailee Steinfeld?, var den första tanken jag hade när det avslöjades vem som skulle spela Juliet. Visst, hon är säkert jätteduktig som skådespelare, men jag hade hellre velat se någon annan. Med ett mer moget ansikte, typ. Och jag dog lite när jag såg bakom scenen-bilder på Ed Westwick i tajta byxor och långt lockigt hår - herrejisses vad inte smickrande.. Annars älskar jag att det är Julian Fellowes som har skrivit manuset! Han är ju annars hjärnan bakom bästaste Downton Abbey. Fast mjä, tror inte den här filmen är min grej. Ska dock läsa Shakespeares Romeo och Julia. Snart. Någon gång.
— VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
Själv lockas jag nog mest av The Great Gatsby och Anna Karenina, mest för att Leonardo DiCaprio sällan misslyckas med sina skådespelarval och Joe Wright med sin förmåga att filma vackert.
För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.
En ung Joyces uppenbarelser

Titel: Epifanier
Författare: James Joyce (med förord av Jonas Ellerström)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ellerströms (2011)
Sidor: 68
Om boken:
Epifanier är ingen skönlitterär bok, utan innehåller små texter som James Joyce skrev som ung med efterkommentarer skrivna i slutet av Jonas Ellerström. Den lilla boken består av Joyces såkallade epifanier, dvs uppenbarelser.
Mitt omdöme:
På gymnasiet fick vi läsa utdrag från Odysseus och jag blev redan då fängslad av Joyces iakttagelseförmåga och språkbruk. Jag skulle vilja hävda att Joyce har en briljant hjärna, men att läsa hans uppenbarelser utan vidare kontext var inte alls lika roande som jag hade önskat.

Jag älskade dock formatet och upplägget av boken - så fint! ↑
Konceptet tycker jag är riktigt tilltalande, och jag gillar att texterna säger en del om Joyce både som författare och individ. Dock anar jag att jag inte är tillräckligt insatt i Joyces författarskap och liv för jag hade svårigheter att följa hans tankebanor. De kändes ofta alldeles för slumpmässiga, vilket kanske inte är märkligt då många av uppenbarelserna var tagna ur hans drömmar. Men visst fanns det små guldkorn!
Vad jag kom fram till efter att ha läst Epifanier var dock att jag måste läsa åtminstone de två mest(?) kända verken Odysseus och Porträtt av konstnären som ung och förhoppningsvis känner jag igen några av uppenbarelserna. Sedan måste jag säga att den här lilla boken troligtvis lämpar sig bäst för de som verkligen beundrar eller är nyfikna på Joyce.
Favoritutdrag:




“We pencil-sketch our previous life so we can contrast it to the technicolor of the moment.”

Titel: Ibland bara måste man
Originaltitel: Boy Meets Boy
Författare: David Levithan
Utgivningsår: 2003
Förlag: X Publishing (2007)
Sidor: 249
Handling:
När Paul en kväll befinner sig på stan med sina vänner blir han nästan omedelbart kär. Han träffar Noah som har de grönaste gröna ögonen och som får Pauls hjärta att slå extra snabbt. Det visar sig att de går på samma skola, men när Paul ska möta upp honom vid Noahs skåp uppstår ett missförstånd som leder till att saker och ting plötsligt börjar att trassla till sig i hans liv.
Mitt omdöme:
Ibland bara måste man köpte jag för nog ett eller två år sedan, och köpte den mest för omslagets skull. För hur kan man neka en bok som pryds av origami? (Omöjligt, säger jag.) Men det var först efter att ha läst Nick & Norahs oändliga låtlista som jag bestämde mig för att ta mig an ett självständigt Levithan-verk. Personligen var jag rätt besviken på Cohn/Levithan-samarbetet och blev därför mycket förvånad över att det här verket var riktigt bra - mer än jag hade vågat hoppas på.
Boken innehåller en bra dos av vänskap, kärlek och förvirring. De vänner som Paul har smälter så bra in i historien, en nätt skara bestående av färgstarka personligheter, och jag dras med i alla problem och känslor som uppstår. Att jag dessutom föreställer mig Darren Criss som Noah (rent utseendemässigt), killen Paul förälskar sig i, gör inte precis saken sämre.

↑ Uppstyltandet av ordet "jag" är snyggt för ögat, särskilt som det hela avslutas med ett "du", även om det nog inte alls är meningen.
Jag gillar överlag världen som Levithan skapat - ett slags utopistad, i vilken de flesta inte bryr sig om att överdramatisera det faktum att homosexuella skulle vara annorlunda. De flesta är accepterande av alla slags läggningar och på det sättet är den här boken olik andra böcker jag läst - fokuset är inte att ta upp den kanske mer typiska stereotyphandlingen där huvudpersonen ska hitta sig själv, våga komma ut, bli accepterad osv. Här är det istället redan överstökat, vilket jag tycker är rätt härligt.
I övrigt tycker jag att Ibland bara måste man känns genuin, fin och allmänbildande. Framförallt är den lättsam att läsa, trots små gupp i form av vardagliga problem, och som alltid tycker jag att Levithan har ett särskilt sätt att skriva på som får mig att vilja memorera flera stycken - just för att de är så pricksäkra.
Mina favoritutdrag:




Min bokhylla i bild: en blandad kompott
Med risk för eventuella suddigheter - här, till ert förfogande..


Längst upp förvarar jag böcker i inbundet format som har svarta ryggar och är i varierande genrer.

Bokförlagen Penguin samt Wordsworth tävlar om klassiker, som säljs för en billig peng runt 30-50 kr.
(Den vända boken är Anne Fine's The Tulip Touch, vars omslag skrämmer mig och därför hålls dold.)

Förlagen fortsätter med sitt tävlande på nästa bokplan, med de lite dyrare Penguinklassikerna till höger.

En udda samling av klassiker i Delfinserien, ungdomsvampyrer och finaste nyutgåvan av Härskarringen.
(Jag samlar på miniatyrer - här syns olika slags cyklar, en grodorigami, ett porslinsrådjur och en sten från Eastbourne.)

Lika udda är det på det här planet, dock med större fokus på bokserier och sammanhängande utgåvor.
(Den märkliga stenen ovanför Gavalda-böckerna är en sköldpadda och det runda Kinderägget innehåller en Clefairy.)

Näst längst ner syns mina böcker av Michelle Magorian, Maria Gripe och Agatha Christie.
(Dinosaurien fick jag upp i fiskedammen på ett kalas och fotot i ramen har jag själv tagit.)
Och det var bokhylla nummer två! Jag vet inte vad mer jag ska säga om den mer än att det finns planer på att läsa alla de där klassikerna och att jag läst relativt få titlar i den här hyllan. Men Jane Eyre, North and South, A Midsummer Night's Dream, Pride & Prejudice, Genom dina ögon (originaltitel The Host) och En liten kärlekssång kan jag i alla fall rekommendera! Över näktergalens golv och Godnatt Mister Tom minns jag som bra, liksom Twilight, SAKNAD, Systrar i jeans och Molly Moon. De böckerna och serierna läste jag dock på mellan- och högstadiet, så det gör det hela lite orättvist.
Bifogar även miniatyrbilder som förstoras vid musklick:








Återkommer såklart med ett bildinlägg med bokhylla nummer tre så småningom.
Om att gräva hål

Titel: Holes
På svenska: Ett hål om dagen
Författare: Louis Sachar
Utgivningsår: 1998
Förlag: Bloomsbury (2000)
Sidor: 233
Övrigt: Boken har blivit filmatiserad; finns även en fristående fortsättning som heter Small Steps.
Handling:
Stanley Yelnats kommer från en otursförföljd familj och befinner sig alltid på fel ställe vid fel tidpunkt. När han blir falskt anklagad för stöld är Stanley inte förvånad när han döms till 18 månaders straffarbete på Camp Green Lake - ett ökenläger för ungdomsbrottslingar. Där tvingas Stanley och de andra varje dag i värmen gräva ett stort hål - som ett slags uppfostrande syfte - och om de hittar något ska detta rapporteras till anstaltschefen. Snart inser Stanley dock att de ansvariga på lägret döljer något.
Mitt omdöme:
Eftersom jag inte hade någon koll på handlingen läste jag baksidetexten, som dock var intetsägande. Pga beskrivningen blev jag skeptisk till om den faktiskt var så himla bra. Därmed förvånades jag över innehållet - som inte alls var särskilt tråkigt, utan snarare väldigt humoristiskt och samtidigt underhållande - och läste ut boken på några timmar.
Sachars Holes påminner mig om Melina Marchettas Jellicoe Road då de båda författarna väver in flera historier på ett väldigt skickligt sätt. (Marchetta möjligtvis krångligare.) Båda de här två böckerna är som stora pussel. Medan Marchetta ibland har en mer dyster och melankolisk ton i sin bok tycker jag att Sachars berättande är mer utmanande. Han balanserar ständigt humor och optimism med melankoli - även i de dystraste av stunder. (Med det sagt är jag en av de som störtälskar Jellicoe Road.)

Såhär smart och humoristiskt skrivet var det ofta. ↑
Visst är historien emellanåt förutsägbar, men det är ingeting som stör mig. Holes har såklart en nypa av naivitet, inte helt ovanligt för barnlitteratur, men Sachar blandar det med mörkare sidor av människor. Här porträtteras människor som agerar på ytterst hemska och själviska sätt. Det som händer i boken är sällan helt oskyldigt och Stanley har det inte lätt, vilket tror jag är extra nyttigt för unga läsare som precis börjat förstå vad de läser.
Jag skrattade högt många gånger och blev rosenrasande minst lika ofta. Men en av de bästa sakerna under läsandet var känslan av att vara minidetektiv. Som läsare fick man hitta pusselbitar och sätta samman de till en sammanhängande enhet, vilket gör boken mer intressant. Och för att vara en bok för barn och ungdomar måste jag säga att Holes riktar sig till alla målgrupper. Särskilt som boken ständigt vidrör moralaspekten liksom vikten vid läskunnighet och sätter de två i fokus.
Såhär i efterhand önskar jag att jag hade läst Holes tidigare. Om jag hade läst den för några år sedan är jag rätt säker på att den hade varit ännu mer fantastisk, och då älskar jag ändå historien om Stanley nu. — Så vad väntar ni på? Läs den!
It's to be quoted!

© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE
Ha en fin helg! Och hurra för att det äntligen är juni!
Läsrapport för maj



Antal böcker: 18 (42 av 62)*
Kvinnor/män: 10/8
Klassiker: 0 (3 av 5)*
Svenska/engelska: 10/8
Vuxen/ungdom/barn: 4/7/7
Bilderböcker: 5
Omläsningar: 0
*Mitt mål för 2012 är att läsa minst 50 skönlitterära titlar, varav 5 ska vara klassiker. (Moderna klassiker ingår.)
Tankar kring läsandet
Aprils läsflyt fortsatte in i maj månad och jag lyckades läsa drygt fyra böcker innan jag fick värsta yrseln. Men jag hittade tillbaka till bokträsket mot slutet av maj. Och då var det bara att läsa, läsa, läsa. Jag fick ta del av många härliga böcker, blandat med både vuxen-, ungdoms- och barntitlar. Maj har helt klart varit årets bästa läsmånad vad gäller antal lästa böcker, men också läsintresse, även om jag räknar bort barnböckerna. (Än så länge.) Särskilt bra då jag läste en del av låneböckerna, men också några av mina såkallade hyllvärmare - hells yeah.
Titlarna jag läste

1. Stephenie Meyer - The Host || 2. James Joyce - Epifanier || 3. Jandy Nelson - Himlen börjar här
4. Margaret Wild - En gång || 5. Lennart Hellsing - Krakel Spektakel köper en klubba
6. Sarah Mlynowski - Ten Things We Shouldn't Have Done || 7. Tove Jansson - Hur gick det sen?
8. Tove Jansson - Vem ska trösta knyttet? || 9. Tove Jansson - Den farliga resan
10. Shaun Tan - The Red Tree || 11. Shaun Tan - The Lost Thing
12. Richard Yates - Cold Spring Harbour || 13. Ian McEwan - Cementträdgården
14. Cassandra Clare - City of Bones || 15. Veronica Roth - Divergent + 16. Free Four, Divergent #1.1
17. Alf Prøysen - Sagan om mössens julafton || 18. Louis Sachar - Holes
Bästa boken
Jag tyckte verkligen att Jandy Nelsons Himlen börjar här var så otroligt fin, och vill därför säga att den var bäst. Annars blev jag stormförtjust i Tove Janssons bilderbok Hur gick det den?: Boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My - så himla söt och fantastisk! Samtidigt tyckte jag överraskande mycket om The Host, Divergent och Holes. Lite plus i kanten för City of Bones som fick mig att gapskratta mitt i natten.
Sämsta boken
Sämst betyg gav jag Joyces Epifanier och Hellsings Krakel Spektakel köper en klubba, men tycker inte riktigt att de två räknas. Fast jag måste säga att ingen bok var såpass dålig att den förtjänar att få stämpeln "Sämsta boken", så jag låter istället bli att utnämna en.
Tankar inför juni månad
Studentdagar! Min bror tar studenten i år så det ska bli intressant att få beskåda - och får flashbacks från min egen student förra året. I vilket fall som helst tror jag det blir en del läsande, och förhoppningsvis är vädergudarna på min sida så jag kan läsa i skuggan av vårt plommonträd i trädgården. I övrigt tror jag att det är dags för mig att verkligen ge mig i kast med det här med jobbsökandet - om ni känner till någon som söker arbetande till ett kreativt/bokigt/butiksförsäljningsaktigt jobb i Skåne så får ni mer än gärna hojta till!