Böckerna jag ska lägga tid på i sommar

För inte så länge sedan gjordes en lista över böcker jag skulle ta mig an i sommar. (Inte för att jag själv tror på att allt kommer läsas.) Fem år efter alla andra när jag äntligen tog tag i listandet på riktigt gick det snabbt överstyr.. Så frågan är om detta inte snarare summerar två års läsning.

Originalplanen under namnet En satsning på serier såg ut såhär:

Den efterlängtade och nödvändiga omläsningen av samtliga Harry Potter på svenska för att friska upp minnet så att jag kan läsa serien på engelska nästa år.


Härskartrilogin + Bilbo inför den storslagna decemberbiopremiären av The Hobbit. Tänkte även våga mig på Douglas Adams Liftarens guide till galaxen så att jag kan förstå mig på handduksdagen och Philip Pullmans trilogi Guldkompassen (på engelska).


Jag har tidigare bara läst Häxan och lejonet och har under en längre period velat läsa hela Narnia-serien på engelska. Känner mer eller mindre att det är dags..Sedan var det ju några böcker som ingick i sommarens övriga Temaläsning:

Serierna The Mortal InstrumentsThe Infernal Devices och Divergent, samt Sarah Dessens böcker.


En vidareutforskning av Melina Marchetta som författare - Saving FrancescaJellicoe Road (som omläsning; här med den engelska versionen som jag vann hos Maria och svenska översättningen från biblioteket) och The Piper's Son.


En omläsning (för typ sjätte gången) av älskade Miranda-serien av Kerstin Sundh och ett första möte med omåttligt populäre Haruki Murakami, som jag hoppas på att älska.


Böcker som jag redan påbörjat men av någon anledning inte avslutat: MiddlesexKärlekens historiaVindens skuggaAlkemisten och The Time Traveler's Wife.


Bonniers romantiska klassiker (ÄlskarenDen allvarsamma lekenEmma och Den franske löjtnantens kvinna) som jag vann för ett år sedan samt filmatiserade böcker, nytt som gammalt: The Great Gatsby, Howl's Moving Castle, The Perks of Being a Wallflower, Life of Pi, Tillsammans är man mindre ensam, In i vildmarken och The Help. [Filmlänkar: 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7.]Sist men inte minst fanns det även Självklara böcker som är måsten:

Låneböckerna To Kill A MockingbirdThe Bell JarLegend of a SuicideSlutet på mr YNocturnerKlappa händer småSplitterThe Ghost's Child och Rör mig inte. Plus ett par till titlar som jag reserverat.. Sedan böcker på svenska som jag varit intresserad av länge, såsom MänniskohamnFördjupade studier i katastroffysikSjälens osaliga längtanEtt magiskt år av tänkandeSofies värld och På Chesil beach.


Engelska pockets som jag velat läsa i evigheter: The MagiciansThe CollectorAll My Friends Are SuperheroesEverything Is Illuminated och When God was a Rabbit.


(Moderna) klassiker och bokbloggarfavoriter såsom Var är Alaska?Den andre Will GraysonDen hemliga historienTusen små bitarBoktjuven, Det ondas blommorDjurens gårdThe Picture of Dorian Gray och Tordyveln flyger i skymningen.Och nej. Då har jag ändå inte listat allt. Sanningen är den att jag nog skulle kunna fortsätta med min lista in i det sista. Och det är väl lite det som är tjusningen med att läsa - att det aldrig tar slut.

Creds till er som orkade läsa allt.. I vilket fall som helst önskar jag er en glad och sommar!

Om tidningen Skriva

"Kan du skriva spännande så kan du sälja vilken historia du vill." — Per Adolfsson


Som tidigare nämnt fick jag hem Skriva genom tjänsten Booked. Så jag satte mig ner och läste igenom den. Två gånger. Dels för att det var så mycket att läsa och dels för att jag inte ville missa något.

Så vad tyckte jag om tidningen? Jag tycker att den är välskriven, aktuell och och innehåller intressanta artiklar. Bäst tyckte jag om delarna med noterat och prylar, liksom tävlingsbidragen, deckarskolan och novellvinnarens stafettberättelse - riktigt imponerande och inspirerande!


Mina favoritdelar. (Klickbara bilder.) ↑

Visserligen var jag inte förtjust i allt, men jag fann ändå det mesta läsvärt pga lärorika texter och för det otroligt pedagogiska upplägget. Visst, jag kommer nog inte bli prenumerant, men jag kan mycket väl kunna tänka mig att köpa ett lösnummer då och då. Slutligen säger jag: Tack, Booked!

Att beskriva sig själv med boktitlar

När jag gick igenom min dagliga läsning av bokbloggar hittade jag ett himla roligt inlägg hos Boktycke, som går ut på att beskriva sig själv med boktitlar. Festligt tycker jag såklart och hakar på. Själv tänker jag utgå från böcker som finns i min egen bokhylla för att göra det hela lite lättare:


"Innan jag dör vill jag [insert random spexig grej]"
, säger jag så ofta att min lista över saker jag vill göra växer sig större hela tiden, vilket (för det mesta) i sin tur dessvärre leder till att jag dagdrömmer mer än jag agerar. Fast jag vill gärna tro att Himlen börjar här och att allt är möjligt.

Främlingen är jag nog för många då jag är rätt reserverad som person och är rätt oerhört kräsen med vilka jag litar på. Men när jag väl låter folk komma nära inpå är det Never let me go som gäller. Och visst gillar jag att stå i rampljuset ibland - fast mest, och kanske även bäst, av allt har jag lärt mig The perks of being a wallflower.

Att allting verkar vara Snabba cash för mig är ett stort problem - när jag får pengar försvinner de snabbare än snabbt - och jag har därför på senare tid blivit tvungen att tänka efter rejält innan jag slösar. Med det sagt är det kanske inte så konstigt att jag är The collector. Sedan tillhör jag Midnight's children, vilket har sina fördelar då jag under långa och mörka bilfärder är extra-Nattvakten men tyvärr också nackdelar då jag alltid är Död i gryningen.

I övrigt är Stolthet och fördom två substantiv jag känner till väl av egen erfarenhet. Eller det skulle jag åtminstone vilja påstå. Fast jag älskar att vara The help när problem uppstår, speciellt glad blir jag när okända frågar efter vägdirektiv eller närstående vänder sig till mig för kloka råd.

Personligen skulle jag vilja påstå att jag är Idioten i många sammanhang (har en tendens att vara mycket impulsiv i det jag säger), medan min familj nog skulle beskriva mig som Diva eller möjligtvis The joke då jag aldrig slutar leverera skämt.

Jag har jättelångsökta tankebanor och lever djupt inne i mina Egna världar, och är i hemlighet fortfarande rädd för Häxorna (och annat) som lurkar i mörkret. Trots att min storasyster är en anledning till varför jag har svårt för mörker skulle jag göra Allt för min syster och så får jag förfärlig Hemlängtan när jag inte träffat henne eller varit hemma i Skåne på länge. Ändå kan jag inte sluta att längta efter Vägen och äventyr på nöjesparker som medför Svindlande höjder.

— Oj, det här var väldigt underhållande och jag kan rekommendera er att haka på detta!

Och vinnarna är..

Det har varit så roligt att läsa om era älsklingsböcker, och jag både skrattar och blir rörd av era kärleksförklaringar. Naturligtvis skulle jag vilja dela ut böcker till er alla, och fler tävlingschanser lär det bli - det garanterar jag, men i min första tävling fanns det tre speciella motiveringar som jag var extra svag för och dessa är:

Linnea
Min favoritbok (eller rättare sagt favoritböcker) är Harry Potter. Originellt? Kanske inte. Saken är den, jag har tusentals minnen med just de böckerna. Philosopher's Stone var den första boken jag älskade och sedan alla de andra som kom därefter. (Åh, den fantastiska tiden innan DH släpptes, alla teorier. Goda tider). Harry Potter är inte bara en helt fantastisk saga som utspelas i en magisk värld, utan också att, i slutändan, så är faktiskt kärlek den allra mest otroliga magin. Att den kan övervinna allt annat. Tack vare dessa två saker, bland annat, så är det absolut ingen chock att Harry Potter har blivit ett sådant fenomen som det faktiskt är, en nutida klassiker. Jag tror att alla berörs av sagan om pojken som överlevde, på ett eller annat sätt och vare sig de medger det eller ej. Och det är det som gör att jag älskar dessa sju böcker mer än några andra.

Elen
OMG, HARRY POTTER!!! Originellt svar, jag vet. Men inte fanken tänker jag sluta älska Harry Potter-böckerna bara för att hela världen haft den goda smaken att också gilla dem! Det är något mycket speciellt med dessa sju böcker. De är kompletta, J K Rowling är precis så genomtänkt som jag gärna vill inbilla mig att jag skulle kunna vara. Hon har tvingat mig att genomleva skräck och fasa - inget har chockat mig och gjort mig så förbannad som när Umbridge förbjöd quidditch (jag var tvungen att sluta läsa, ta en lång promenad och samla mig innan jag kunde fortsätta - hon är den obehagligaste skurken på mycket länge) och få saker har gjort mig så ledsen som jag blev när George (och jag!) miste Fred. Men där finns även så oerhört mycket glädje och en humor som drar mig med. Det är ingen liten sak att få barn och ungdomar att längta efter tegelstenar som de mer eller mindre vet kommer att krossa deras hjärtan. Men det största är ändå att ha fått växa upp med Harry och alla de andra. Under ett decennium har min fantasivärld kretsat kring Hogwarts, fantastiska konstigheter och Weasley-tvillingar. Det är något för mig fullständigt makalöst att under så lång tid fått följa dessa karaktärer, att ha fått lära känna dem samtidigt som jag lärt känna mig själv. Jag är så oerhört tacksam för att J K Rowling gav ut sina böcker när hon gjorde och att jag och många med mig fick möjlighet att uppleva och dela magin som hon skapat.

Caroline
Min absoluta favoritbok är helt klart Ruinerna av Scott Smith. Fyra ungdomar reser iväg till varmare breddgrader för att uppleva deras drömsemester. Denna drömsemestern förändras till en mardröm då de ska ut och upptäcka djungeln. Det är det enda jag kommer beskriva om boken då jag tycker ALLA ska läsa denna bok och vill då inte avslöja för mycket av vad som händer i djungeln. När jag läste boken var det vinter och mina tåg till skolan hade alltid stora förseningar vilket ledde till att jag ibland fick sitta på stationer eller på tåg i minst en timme. Som en äkta pendlare skulle jag ha blivit arg och irriterad, men inte under tiden som jag läste Ruinerna. Varje gång jag skulle till skolan hoppades jag att tågen skulle vara försenade så jag fick chansen att läsa vidare! Fast det var 1,5 år sen jag läste ut boken känner jag fortfarande hur jag ryser när jag tänker på storyn och hur jag inte kunde släppa boken. Den går under huden på en! En annan sak som hade stört mig annars men inte gjorde med denna bok var att Smith valt att inte ha några kapitel. Hade noll betydelse i detta fall! Jag saknar boken fortfarande efter 1,5 år!

— Kolla era inkorgar (och jag ber i förväg om ursäkt för struliga mejl)!
Om jag inte får svar inom en vecka dras ny(a) vinnare.

En påminnelse om min tävling!

TÄVLINGEN AVSLUTAS MÅNDAGEN DEN 25:E JUNI, 24.00.


Ovan visas böckerna som går att vinna. Klicka på bilden för ytterligare tävlingsinformation!

Än så länge är det endast 10 deltagare, vilket gör oddsen större att just du kan vinna. Det "enda" jag ber om är att du skriver en kärleksförklaring till din favoritbok. Med det sagt kräver jag ingen uppsatslång eller poetiskt skriven text utan vill mest se varför just du älskar den där speciella boken.

Vem som helst får delta! Och slutligen vinner tre personer två böcker var.

Som med nästan allt i livet: The more the merrier!
Ni får hemskt gärna tipsa andra om min tävling. :-)

Tävlingen är avslutad.

City of Bones


Titel:
City of Bones
Författare: Cassandra Clare
Utgivningsår: 2007
Förlag: Walker Books Ltd. (2007)
Sidor: 442
Serie: The Mortal Instruments #1

Handling:
Clary Fray är mer eller mindre som vilken 15-åring som helst. Hon bor i New York tillsammans med sin mamma då hennes pappa dog i en bilolycka innan hon föddes. Eller det är i alla fall vad hennes mamma berättat. När Clary och hennes bäste vän Simon en kväll befinner sig på klubben Pandemonium bevittnar Clary något som vänder upp och ner på hela hennes värld..

Mina tankar:
När det kommer till hyllade böcker lyckas jag sällan komma över dem förrän efter allas lovord. Likaså gäller alltså City of Bones.

Ett stort problem med hyllande är ofta att förväntningarna växer sig groteskt stora, hur ogärna man än vill det, vilket gjorde att jag inte blev lika imponerad av City of Bones som jag trodde jag skulle bli. Och det stör mig eftersom jag - i synnerhet - låter mig påverkas alldeles för mycket av vad andra tycker. Verket förlorar liksom sitt "riktiga" värde, om ni förstår vad jag menar.
 
Vid första anblick tyckte jag att Cassandra Clares språk inte var särskilt speciellt. Efter endast några kapitel märkte jag också att hon hade sina favoritord (t.ex. parchment) som dök upp gång på gång, att det efter ett tag kändes som om beskrivningarna ibland var lite överflödiga och att det mesta var skrämmande förutsägbart. Sammantaget försvann liksom WOW-känslan jag hade hoppats på. Ändå kan jag inte låta bli att imponeras av Clare då det märks hur mycket tid och framförallt kärlek hon lagt på att bygga upp den här magiska och mörka världen - dessa olika väsen, alla personligheterna, detaljerna.
 
Antingen har jag blivit väldigt kräsen vad gäller böcker eller har jag också tittat för mycket på actionpackade blockbusters för jag tyckte det gick ovanligt trögt att ta mig igenom början, även om ploten var lovande och jag inte precis behövde kämpa mig genom sidorna. För tvärtemot vad alla andra har sagt om tempot i boken så tycker jag att hela historien låg på is fram till de sista 150 sidorna då det plötsligt hände saker! Sluttwisten var väntad, men jag kunde ändå inte låta bli att gapa av förvåning och utbrista ett storvrål i form av ordet "NEEEEJ". När sista sidan var läst var jag så sporrad och det var ingen frågan om vad jag skulle göra, nämligen läsa uppföljaren City of Ashes.De flesta karaktärerna tyckte jag om, speciellt en viss Wayland. För även om Jace och kanske egentligen allas sarkasm ofta kan upplevas som väldigt uppstyltade och för perfekta är det inget som stör mig personligen. Förmodligen för att jag periodvis (läs: nästan alltid) kan vara riktigt sarkastisk själv, så det passar mig att läsa de nästintill inövade replikerna som praktiskt taget levereras i varje dialog. Faktum är att jag inte skulle klaga på om det hade varit mer sarkasm - jag älskade nämligen humorn i boken och skrattade nästan konstant!
 
Sedan tyckte jag mycket om att se författarens "tydliga" inspirationskällor. Eller så var det bara jag som såg dessa, men jag tyckte att Valentine bland annat påminde om en ung Tom Riddle. Det fanns lite annat med, men det skrev jag inte ner av någon anledning..
 
Nåväl. Trots att jag tyckte om historien och karaktärerna blev jag inte tillräckligt känslomässigt engagerad, blev aldrig såpass uppspelt att jag höll på att explodera eller implodera. Fast underhållande var det minsann och dar! City of Bones är absolut läsvärd, och jag ångrar inte en enda sekund att jag plockade upp The Mortal Instruments-serien.

Övrigt:
- Filmningen av The Mortal Instruments påbörjas den 15:e augusti i år, med mer information här.
- Den sjätte och avslutande delen i serien, City of Heavenly Fire,  är planerad att släppas i mars 2014.
- Omslagsmodellen påminner mig om skådespelaren Jason Lewis, vilket är lite lagom störande.

Andra planer


Två stora durkslag med nyplockade jordgubbar från trädgården - inte helt fel.

Jag firar normalt sett inte midsommar, och struntar i det även i år. Fast jordgubbar blir det. Och ilsket skrikande på greker som jag hoppas på ska förlora mot tyskarna i kvartsfinalen - för ja, jag är en av de där typerna som älskar EM-/VM-sammanhang. Sist men inte minst hade jag tänkt avsluta kvällen (eller natten) med det senaste avsnittet av Suits och en bra bok. Frågan är om det blir Bilbo eller Sarah Dessen.. Eller blir det kanske till och med Sommar-serien av Jenny Han?
 
Nåja. Glad midsommar på er allihopa!


» Psst! Jag håller just nu i en boktävling som pågår fram till måndagen den 25:e juni, kl. 24.00! «

I've been Booked!

Detaljer i vardagen bör såklart dokumenteras via pixlade webcambilder:

De senaste veckorna har känts mer eller mindre icke-somriga och rent av lite händelselösa, vilket bild 1 får stå för. Bild 2 och 3 visar min reaktion när jag för ett tag sedan fick ett mejl från Booked om tidningen Skriva, som jag blev rätt nyfiken på och höll tummarna på att få hem medan jag snabbt klickade på knappen. Och idag fick jag hem den! Än så länge har jag bara hunnit läsa framsidans rubriker, men det ser riktigt lovande ut! Ja, bild 4 beskriver väl glädjen min.

(Bifogar även en länk till tidningens hemsida här.)

Mitt lilla tips på hur man håller koll


Det ska jag tala om för er nu. "Det här" är min trognaste följeslagare i läsningens tider. (Med huvudet som undantag.)


"Det här" är nämligen min praktiska lilla anteckningsbok med gummiband runt omkring som jag köpte för en billig peng på Tiger. (Dessvärre finns denna inte längre i deras sortiment. Fast liknande bör finnas lite överallt, tänker jag.)


I den antecknar jag ner böcker jag läst under årets lopp, med start- och slutdatum. På en sida ryms omkring 14 författarnamn och boktitlar om man skriver relativt minimalt.


Själv är jag extra svag för miniatyrer, tygbokmärken och blanka sidor - vilket den här faktiskt innehåller - och blev således väldigt exalterad när jag såg den bland alla blocken som såldes!


Längst bak finns det även en ficka (som jag dock inte använder) där man fiffigt nog kan förvara lånekort, om man nu skulle få för sig att vilja det. 

— Så. Det här är mitt främsta tips när det kommer till att hålla koll på vilka böcker man läst och när man läst dem - genom att dokumentera skriftligt. Personligen älskar jag känslan av att kunna skriva ner nya böcker jag läst i den! (Boknörd? Jag? Nähe..) Hur gör ni för att hålla koll?
 

» Psst! Jag håller just nu i en boktävling som pågår fram till måndagen den 25:e juni, kl. 24.00! «

På tapeten: fler länkar jag vill dela med mig av

Länkkärleken fortsätter! Jag tycker att det är viktigt att sprida inspiration och att glädja sig åt de små såväl som stora sakerna här i livet, därav de här inläggen. Nedan länkar jag till diverse bokrelaterade ting som jag tycker särskilt mycket om just nu.
 
 
 

En lovande början

Jag sitter i kollektivtrafiken och läser flertalet stycken högt för min syster medan vi tar oss från destination till destination. Det bästa med det här är nog att jag övar upp mig på högläsning som aldrig varit min starka sida, men även roar andra. Några skulle väl kanske inte nödvändigtvis använda ordet roa, särskilt inte som några få ger mig halvonda ögat på bussen. Fast det är mest en festlig detalj som får mig att le!Boken är såklart Bilbo och historien är väldigt lustig skriven och berättad, men samtidigt med en ständig och subtil underton av allvar. Fast det sistnämnda är det kanske bara jag som har i bakhuvudet då jag vet hur Härskarringen-/Sagan om ringen-serien slutar.

— Någon som läst Bilbo tidigare? Och vad tyckte ni om den?

Jag testar det här en gång till

Jag älskar fokusen som inte existerar, mitt pladdrande och mina felsägningar. Nåja, trots mycket om och men kommer här min(a) första book haul(s) för er att beskåda:

1) Rättelse: Illustratören Stina Wirsén är dotter till Carin Wirsén. (Tänkte nog på Adbåge-systrarna.)
2) Länk och länk: Till John Green-böckerna på Bokus (som fortfarande är billiga).
3) Länk: Min bokrecension av Sarah Dessens Du glömde säga hej då.
4) Länk: På Sarah Dessens hemsida kan man på vissa boktitlar ladda ner några kapitel i PDF-fil.

 

1) Länk: Min bokrecension på Jandy Nelsons Himlen börjar här.
2) Länk: Annas och Emelies läsprojekt av Härskarringen.

 

1) Länk: Bokus 4 för 3-kampanj. (Så himla bra utbud; Äta djur av Jonathan Safran Foer finns!)
2) Rättelse: Inte understrukningar, det ska vara understrykningar. (Snacka om tillfällig förvirring.)
3) Länk och länk: Till filmen Brick (2005) med Joseph Gordon-Levitt och tv-serien Sherlock (2010—).

 

Kommentarer är som alltid högst välkomna!


Och så är min första tävling igång

Jag propagerar mer än gärna för böcker som är second hand, men kan trots det inte låta bli att rysa av välbehag när en sprillans ny bok dimper ner i brevlådan. Fast bäst av allt är nog ändå att få öppna ett bokpaket som kommit på posten - med innehållet gammalt som nytt.

 

Så när jag ögnade igenom min samling av böcker och insåg att det fanns hur många dubletter som helst bestämde jag mig för att hålla en tävling med ett antal gamla som nya böcker i vinstpotten.

 

Beskrivning av bokens skick beskrivs nedan, och vid tryck av titel hamnar du på bokens Goodreads-sida.


En shopaholic i New York av Sophie Kinsella (ny, läst en gång) • Tvillingsystrarna av Tessa de Loo (fint skick) • Människohamn av John Ajvide Lindqvist (nyskick) • Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger (nyskick) • Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie (ny, oläst) • En shopaholic säger ja av Sophie Kinsella (ny, läst en gång)


The Secret Countess av Eva Ibbotsson (fint skick) • City of Bones (nyskick, läst en gång) • City of Glass (vann jag hos Miriam; ny, oläst, skadad rygg)


En dag av David Nicholls (ny, läst en gång) • Niceville av Kathryn Stockett (nyskick) • Frukost på Tiffany's av Truman Capote (bra skick) • Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist (ny, oläst) • Försoning av Ian McEwan (ny, oläst) • En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie (bra skick)

Hjärtdjur av Herta Müller (nyskick) • Onåd av J.M. Coetzee (nyskick) • Alkemisten av Paulo Coelho (bra skick) • Utrensning av Sofi Oksanen (nyskick) • Vita tänder av Zadie Smith (nyskick) • Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl (bra skick, bruten rygg)


Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling (bra skick) • How to be Good av Nick Hornby (okej skick, bruten rygg) • The Romantics av Galt Niederhoffer (bra skick)


Var är Alaska? av John Green (ny, oläst) • Sommarboken av Tove Jansson (bra skick) • Vince & Joy av Lisa Jewell (ny, oläst) • Middlesex av Jeffrey Eugenides (bra skick, skadad rygg)  • Something Borrowed av Emily Giffin (okej skick, sned rygg) 

 

SÅ. VILKA ÄR DELTAGARREGLERNA?*
1) Du skriver en motivering om vilken bok som är din favoritbok någonsin.
2) Du lämnar en giltig mejladress så att jag kan kontakta dig vid eventuell vinst.
3) Du håller tummarna för att jag är extra svag för din motivering.


*Av fraktkostnadsorsaker kan bara de med svenska adresser delta.

För att visa min tacksamhet tänker jag utse tre vinnare som vinner två böcker var. De med de tre bästa bokmotiveringarna visas här på bloggen och kontaktas även via mejl. Om jag inte får svar inom en vecka dras ny(a) vinnare, så höll ögonen öppna!

» Tävlingen avslutas om en vecka, måndagen 25/6 kl. 24:00. «
(Du kan naturligtvis skicka motiveringen i ett mejl till mig på bokskadad@hotmail.se)

Avslutningsvis säger jag det som numera är mer eller mindre obligatoriskt:

- May the odds be ever in your favor!Tävlingen är avslutad.

Citera mera!


© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

Tävlingsdags inom kort!

Förhandstitt. ↑
 
Mer information kommer om ett par dagar - håll utkik! Kan dock redan nu avslöja att det går att välja mellan omkring 20 boktitlar. ;-)

På tapeten: länkar jag vill dela med mig av

Länkkärleken är igång! Här lyfter jag mer eller mindre fram gamla som nya inlägg samt litteräranknutna internetlänkar som förtjänar att nämnas igen.
 
 
  
 
 
15. Ambitiösa Josefin skapade ett Nobelpristagartest. (Själv blev jag Gabriel García Márquez.)
 ~
Ha det så fint ute i vimlet! Mer inom kort!

Snart på vita duken, del fyraJag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista fyra stycken böcker med tema övernaturligt som ska ha premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.


(Spoilers finns! Och TBA står för "To be announced".)


THE HOST av Stephenie Meyer
Regissör: Andrew Niccol
Medverkande: Saoirse Ronan, Diane Kruger, Max Irons, Jake Abel, William Hurt m. fl.
Premiär i Sverige: 19 april 2013

Beskrivning: A parasitic alien soul is injected into the body of Melanie Stryder. Instead of carrying out her race's mission of taking over the Earth, "Wanda" (as she comes to be called) forms a bond with her host and sets out to aid other free humans.

Mina tankar: Jag gillade boken rätt mycket och ser gärna filmen när den kommer ut. Sedan diggar jag faktiskt teasertrailern, tycker att den är snyggt gjord och får en att bli nyfiken samtidigt som den inte avslöjar för mycket. Vad gäller skådespelarvalen är jag bara konfunderad över Abel som Ian och Kruger som The Seeker. Lite överraskande dock att Sverige inte har sin premiär samtidigt som USA utan istället en dryg månad efteråt. Man skulle ju kunna tro att The Host säljer bra med tanke på alla Twilight-fans som finns här i landet.
WARM BODIES av Isaac Marion
Regissör: Jonathan Levine
Medverkande: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Dave Franco, John Malkovich m. fl.
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: After a zombie becomes involved with the girlfriend of one of his victims, their romance sets in motion a sequence of events that might transform the entire lifeless world.

Mina tankar: Boken fick ju väldig uppmärksamhet här i Sverige när den släpptes, åtminstone om vi ser till bokbloggosfären. Dessvärre verkar boken inte vara något för mig och detsamma gäller också filmen. Sminkningen i sig ser får mig dock att rysa, fast kanske mest för att Nicholas Hoult ser så förbaskat ful ut i den. Och för övrigt är det kul att se att Analeigh Tiptons filmkarriär har rullat igång rejält nu! (Tipton var med i säsong 11 av America's Next Top Model och kom trea.)ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER av Seth Grahame-Smith
Regissör: Timur Bekmambetov
Medverkande: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Rufus Sewell, Mary Elizabeth Winstead m. fl.
Premiär i Sverige: 13 juli 2012

Beskrivning: Abraham Lincoln, the 16th President of the United States, discovers vampires are planning to take over the United States. He makes it his mission to eliminate them.

Mina tankar: Lagom oseriös film, någon? Det känns ju lite som om den är gjord endast för köttighetens skull. (Fint ord förresten.) Detsamma kan väl sägas om mashup-böckerna som kommit ut, vissa skrivna av Grahame-Smith, på senare tid. Exempel är ju Pride and Prejudice and ZombiesAndroid Karenina och The Meowmorphosis. Och det känns lagom random att de slängt in modellen Erin Wasson på ett hörn. Sedan blev jag överraskad av att se Tim Burtons namn som producent.
THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN - PART II av Stephenie Meyer
Regissör: Bill Condon
Medverkande: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Dakota Fanning m. fl.
Premiär i Sverige: 14 november 2012

Beskrivning: After the birth of Renesmee, the Cullens gather other vampire clans in order to protect the child from a false allegation that puts the family in front of the Volturi.

Mina tankar: Jag hade svårt att tro att just Breaking Dawn någonsin skulle kunna bli en lyckad filmatisering, men det verkar som om det inte har utgjort något större problem för regissören, manusförfattaren och skådespelarna. Och jag såg scenen i förra filmen där Jacob imprintar på Renesmee - lagom creepy? "Hej, jag spelar mer eller mindre pedofil" och bebisen i sig såg bara konstgjord och animerad ut. Med det sagt kan man kanske ana att jag inte sett hela filmfranchisen. Twilight och ⅓ av New Moon har jag dock sett, men var inte så imponerad.


VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
I det här fallet är jag bara peppad på The Host och det ska bli riktigt intressant att se om de lyckas med adaptionen. Annars är jag villig att skippa de övriga.

För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.

Och det här inlägget blir nog det sista på ett tag, trots att det finns fler boktitlar som har premiär på vita duken redan i år. Jag antar att jag är lite partisk till vilka filmer jag väljer att nämna. Men var icke oroliga - det kommer ut en hel del filmatiserade böcker under den resterande delen av 2013! (Bl.a. The Hunger Games: Catching Fire, Half of a Yellow Sun, Oz: The Great and Powerful, Percy Jackson: Sea of Monsters och City of Bones.)

Jag bekantar mig med Yates sista


Titel: Cold Spring Harbor
Originaltitel: Cold Spring Harbor
Författare: Richard Yates
Utgivningsår: 1986
Förlag: Norstedts (2011)
Sidor: 199

Handling:
I den lilla staden Cold Spring Harbor bor den pensionerade och bortglömde arméofficern Charles Shepherd tillsammans med sin alkoholiserade hustru. Deras son Evan spenderar all sin tid på bilar och samtidigt tycks han bli allt mer eftertraktad. Han gifter sig tidigt, men äktenskapet går i spillror. Därefter träffar han Rachel Drake, som han gifter sig med i stället för att, som först planerat, gå på college. De flyttar från storstaden till idylliska Cold Spring Harbor med Rachels familj och lyckan är minst sagt kortvarig.

Mitt omdöme:
Inte alldeles för lång tid efter läsningen av Easter Parade gick jag inom stadsbiblioteket och letade upp Richard Yates sista roman som publicerades innan han dog, nämligen prisade Cold Spring Harbor. Mitt läsexemplar var ett från Norstedts, som gjort nya och snygga satsningarna på klassiker. Jag älskar varenda en av dem! (Jajamän, önskelistan fortsätter för evigt.)

För att återvända till själva boken så måste jag återigen hylla Yates för hans språk. Det är så otroligt lätt att följa hans historier och jag lägger aldrig märke till hur minuterna försvinner till skillnad från en mängd andra böcker.
Dessvärre har jag samma problem med Cold Spring Harbor som jag hade med Easter Parade. Jag vill så gärna älska, men nej - det vill varken hjärnan eller hjärtat. För det är något med karaktärerna som gör att jag inte engageras fullt ut i historierna, och de känslostormarna jag så gärna vill vara fast i uteblir. Då bör det också noteras att jag tyckte lite bättre om Easter Parade. Men det är kanske inte särskilt märkligt då boken endast hade dryga 200 sidor.
För att återvända till själva boken så måste jag återigen hylla Yates för hans språk. Det är så otroligt lätt att följa hans historier och jag lägger aldrig märke till hur minuterna försvinner till skillnad från en mängd andra böcker.

Dessvärre har jag samma problem med Cold Spring Harbor som jag hade med Easter Parade. Jag vill så gärna älska, men nej - det vill varken hjärnan eller hjärtat. (Då bör det också noteras att jag tyckte bättre om Easter Parade som hade ett fantastiskt avslut.) För det är något med karaktärerna som gör att jag inte engageras fullt ut i historierna, och de känslostormarna jag så gärna vill vara fast i uteblir. Men det är kanske inte särskilt märkligt då denna roman endast har dryga 200 sidor.


Cold Spring Harbors gula och löjligt retrofina pärminsida.

Karaktärerna kändes, som vanligt, tragiska och avsides; när de är lyckliga tror de att livet är fulländat, men för det mesta är de bara miserabla och letar efter utvägar från nuvarande förhållanden. Det känns hopplöst och en aning deprimerande i längden. Nyckfulla men konstanta i nyckfullheten skulle man kanske kunna säga att karaktärerna är, om ni förstår. Ett Yates-verk är som att följa ett ännu mer dekadent (om det nu är möjligt) och oglamoröst Mad Men fast med arbetarklassen i fokus.

"If my work has a theme, I suspect it is a simple one: that most human beings are inescapably alone, and therein lies their tragedy", sade Richard Yates i en intervju och detta instämmer jag i. Och något i mig lockas till det. Snart får jag nog ge mig på jakt efter Revolutionary Road.


En trygg berg- och dalbana


Titel: Du glömde säga hej då
Originaltitel: What Happened to Goodbye
Författare: Sarah Dessen
Utgivningsår: 2011
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Sidor: 434

Handling:
Efter föräldrarnas skilsmässa har Mclean de senaste åren flyttat mellan olika städer - överallt där hennes pappa behövts. I stället för att se det som något negativt innebär flyttarna nya möjligheter att börja om, att bli någon ny. Men flytten till Lakeview är annorlunda och trots att Mclean redan bestämt sig för vem hon vill vara tycks hon inte kunna vara någon annan än just sig själv. Så vem är Mclean egentligen?

Mitt omdöme:
De relativt få Dessen-böckerna jag gett mig på har jag tyckt mycket om, och detsamma måste jag säga gäller Du glömde säga hej då. Även om jag inte blev lika lyrisk av denna berättelse som jag blev av de tidigare svenska utgivningarna Mycket mer än så och Mitt perfekta liv så kan jag inte låta bli att bli töntigt insatt och upprymd av Mcleans alla bekymmer. Trots väldigt förutsägbara vändningar i berättelsen och impulsartade beslut som karaktärerna tar.
Om jag hade fått träffa författaren skulle jag vilja fråga Sarah hur hon lyckas skapa alla sina killkaraktärer. För de är verkligen löjligt fina. De såkallade skavankerna som de har, hit räknas även Dave, är nästintill obefintliga. Bristen på dåliga sidor får mig att rynka näsan lite, även om jag samtidigt tror att det är ytterligare en anledning till varför jag tycker om de här berättelserna. Sedan kan väl bristen bero på att killarna aldrig är huvudpersonerna i Dessens böcker, vilket får mig att vilja skriva ett par meningar om Jason som är en biroll i boken. Precis som Anna på Boktycke tyckte jag också att Jason var den mest intressanta karaktären - hur gick han från en rättså motbjudande till en ödmjuk och otråkig karaktär? Jag går defintivt och ställer mig i kön till boken där han är huvudrollen.
Och precis som de flesta andra som läst Dessens böcker kan jag inte heller låta bli att inte jämföra den här boken med hennes tidigare under läsningen. Så visst blev jag lite besviken på den senaste, och min favorit är - än så länge - Mycket mer än så, men den är fortfarande läsvärd.
I slutändan är det en feel good-ungdomsbok som är perfekt för latare dagare. Du glömde säga hej då är vad jag skulle påstå ett säkert kort - en trygg berg- och dalbana.
De relativt få Dessen-böckerna jag gett mig på har jag tyckt mycket om, och detsamma måste jag säga gäller Du glömde säga hej då. Även om jag inte blev lika lyrisk av denna berättelse som jag blev av de tidigare svenska utgivningarnaså kan jag inte låta bli att bli töntigt insatt och upprymd av Mcleans alla bekymmer. Trots väldigt förutsägbara vändningar i berättelsen och impulsartade beslut som karaktärerna tar.

Mclean är en överlag sympatisk karaktär som jag snabbt ville lära känna bättre, men jag blev desto mer positivt överraskad över de andra karaktärernas förändringar - Deb var exempelvis en härlig kontrast till Heather, Riley och Ellis och det var kul att se hur hon växte. En tredje karaktär jag gillade var Dave, killen som var granne med Mclean, som var precis lagom charmig, rar, intelligent och rolig utan att vara olidligt perfekt. Eller?

Om jag hade fått träffa författaren skulle jag vilja fråga Sarah hur hon lyckas skapa alla sina killkaraktärer. För de är verkligen löjligt fina. De såkallade skavankerna som de har, hit räknas även Dave, är nästintill obefintliga. Bristen på dåliga sidor får mig att rynka näsan lite, även om jag samtidigt tror att det är ytterligare en anledning till varför jag tycker om de här berättelserna. Sedan kan väl skavankbristen bero på att killarna aldrig är huvudpersonerna i Dessens böcker, vilket i sin tur får mig att vilja skriva ett par meningar om Jason som är en biroll i boken.

Liksom Anna tyckte jag också att Jason var den mest intressanta karaktären - och jag undrade hur han gick från att vara en rättså torr till en ödmjuk och otråkig karaktär. (Han var även med i Mitt perfekta liv och Mycket mer än så.) Nyfikenheten väcktes helt klart och jag går defintivt och ställer mig i kön till boken där han är huvudrollen.


↑ Språket var som vanligt bra (även om det fanns både felstavningar och inkorrekta meningsföljder) samt lättläst och jag tyckte om hur många av styckena avslutades med mer "poetiska" inslag.

Och precis som de flesta andra som läst Dessens böcker kunde jag inte heller låta bli att jämföra den här boken med hennes tidigare. Så visst blev jag lite besviken på hennes senaste, och min favorit är fortfarande Mitt perfekta liv, men jag skulle ändå vilja säga att Du glömde säga hej då är läsvärd.

I slutändan är det här en feel good-ungdomsbok som är perfekt för lata (sommar)dagar. Du glömde säga hej då är vad jag skulle påstå ett säkert kort - en trygg berg- och dalbana.

Slutligen tackar jag Rabén & Sjögren så mycket för recensionsexemplaret!

Jag gör förberedelser

Jag är väl sådär lagom peppad på projektet Sagan om ringen-läsningen som Anna och Emelie så smart har värvat intresserade till. (Bildbevis på min pepphet kan skådas nedan.) Tillsammans ska vi diskutera och peppa varandra till att läsa de tre böckerna som ingår i Härskarringen, vilket är perfekt då jag redan hade planerat att läsa serien i sommar. Två flugor i en smäll!

Själv började jag göra förberedelser genom att påbörja läsningen av Bilbo - en hobbits äventyr i morse! Boken är mer eller mindre prologen till trilogin. Mitt exemplar är förresten endast 229 sidor kort, vilket är perfekt då den lär bli utläst innan biopremiären i december.

Just nu går det dessutom att vinna första boken i trilogin - antingen på svenska hos Anna eller engelska hos Emelie - precis lagom till preliminärlässtarten den 1:a juli.

Så vad väntar ni på? Join the Fellowship!

(Mycket användande av ordet pepp i olika former ser jag. Men ja, det summerar det hela ganska så väl!)

Snart på vita duken, del treJag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista sex stycken "moderna" böcker som ska ha premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.


(Spoilers kan finnas - ex. för Snabba Cash II. TBA står för "To be announced".)


SAVAGES av Don Winslow
Regissör: Oliver Stone
Medverkande: Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Blake Lively, Salma Hayek, Benicio Del Toro, John Travolta m. fl.
Premiär i Sverige: 12 oktober 2012

Beskrivning: Pot growers Ben and Chon face off against the Mexican drug cartel who kidnapped their shared girlfriend.

Mina tankar: Taylor Kitsch? Ja, tack. Aaron Johnson? Ja, tack. Blake Lively? Nja. Egentligen nej, tack. Filmen känns annars lite lagom märklig och det är rätt intressanta val av skådespelare. Dock överraskas jag mest av att se Blake Lively i en sådan här roll och hoppas att hon med detta kan utvecklas som skådespelare (för hennes insatser i Gossip Girl och Systrar i jeans-filmerna är inte särskilt imponerande). Fast jag skippar nog både film och bok i det här fallet.
LIFE OF PI av Yann Martel
Regissör: Ang Lee
Medverkande: Tobey Maguire, Gérard Depardieu, Irrfan Khan
Premiär i Sverige: 21 december 2012

Beskrivning: The story of an Indian boy named Pi, a zookeeper's son who finds himself in the company of a hyena, zebra, orangutan and a Bengal tiger after a shipwreck sets them adrift in the Pacific Ocean.

Mina tankar: Ang Lee är tillbaka! (Han har bland annat regisserat Sense and Sensibility, Brokeback Mountain och Crouching Tiger, Hidden Dragon.) Just filmatiseringen är jag inte så nyfiken på, även om jag överlag gillar Lee och Maguire. Jag är desto mer sugen på att läsa Life of Pi (på svenska Berättelsen om Pi) som blivit klassad som en modern klassiker. Boken jag köpte för ett år sedan i Indien och står fortfarande kvar i bokhyllan oläst.
NOW IS GOOD av Jenny Downham
Regissör: Ol Parker
Medverkande: Dakota Fanning, Jeremy Irving, Olivia Williams, Kaya Scodelario
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: A girl dying of leukemia compiles a list of things she'd like to do before passing away. Topping the list is her desire to lose her virginity.

Mina tankar: Jag älskade Jenny Downhams debutbok Before I Die (på svenska Innan jag dör) - så galet bra. Ett lästips för alla ni som inte hunnit läsa den! Och den här filmatiseringen ser jag också fram emot. Dakota Fanning har jag inte sett i någon film på länge och så ska det bli roligt att se om hon lyckas med det brittiska uttalet. (Fetingplus för Jeremy Irvine och Kaya Scodelario i rollerna som Adam och Zoey.)ON THE ROAD av Jack Kerouac
Regissör: Walter Salles
Medverkande: Kristen Stewart, Garrett Hedlund, Sam Riley, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen m. fl.
Premiär i Sverige: 20 juli 2012

Beskrivning: Dean and Sal are the portrait of the Beat Generation. Their search for "It" results in a face paced, energetic roller coaster ride with highs and lows throughout the U.S.

Mina tankar: Ännu en modern klassiker! En bok som jag vill läsa snart. Blev hemskt nervös när jag först såg att de skulle göra en film av boken - särskilt med en så stor cast med många kända namn. Listan fortsätter i all evigheters evighet - no kidding. Förhoppningsvis är filmen bra, och jag ska försöka läsa ut boken innan premiären.SNABBA CASH II av Jens Lapidus
Regissör: Babak Najafi
Medverkande: Joel Kinnaman, Fares Fares, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni
Premiär i Sverige: 17 augusti 2012

Beskrivning: JW - en gång en lovande handelsstudent med för stor hunger efter snabba cash. Nu betalar han priset; fyra år på Norrtäljeanstalten. JW har en plan på hur han ska komma ur den kriminella världen och vända sitt liv tillrätta. Men en dag förändras allt då en ny livsfarlig fånge kommer till anstalten, en man från JW:s våldsamma förflutna - Mrado Slovovic.

Mina tankar: Böckerna har jag tappat lite intresse för, men äger ändå de två första i trilogin. Jag trodde att Snabba Cash skulle vara bra och såg den när den visades på tv - men jisses, vad lååång den var. Höll på att somna femtio gånger om under de partierna som var lite mer långdragna och inte lika händelserika. Är dock alldeles för nyfiken på att få reda på hur det ska gå för JW, så lär titta på uppföljarna när de visas gratis på tv. Sedan gillar jag väl också Kinnaman..THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER av Stephen Chbosky
Regissör: Stephen Chbosky
Medverkande: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller, Nina Dobrev, Paul Rudd m. fl.
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: An introvert freshman is taken under the wings of two seniors who welcome him to the real world.

Mina tankar: En bok som jag har velat läsa i åratal och en bok som ska läsas i sommar! Jag har försökt undvika bilder från filmen och att se själva trailern, vilket har gått lite sisådär. I vilket fall som helst är jag riktigt imponerad av Chbosky, som inte bara skrivit boken - utan även manuset till filmen och som dessutom är regissör till den här rullen. Snacka om att vara mångbegåvad! Och så ska det såklart bli grymt att se Emma Watson i någon annan storfilm än Harry Potter.VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
För mig är det tre stycken filmer jag vill se lite mer och det är Now Is Good, On the Road och The Perks of Being a Wallflower. (Särskilt Now Is Good.)

För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.

Jag vill aldrig någonsin ha en cementträdgård


Titel: Cementträdgården
Originaltitel: The Cement Garden
Författare: Ian McEwan
Utgivningsår: 1978
Förlag: Brombergs (2010)
Sidor: 168

Handling:
Efter faderns död förfaller modern sakta alltmer och när även hon dör lämnas de fyra barnen helt ensamma. I rädslan för att bli omhändertagna av myndigheterna och separerade från varandra bestämmer de sig för att gömma undan moderns kropp och gjuter in henne i cement i källaren.

Mitt omdöme:
Det har gått ett tag sedan jag läste ut McEwans debutbok Cementträdgården, men i ärlighetens namn är det svårt att glömma den. För trots sina få sidor är boken innehållsrik och framförallt märklig.

McEwan lyckas utveckla den här historien med ett engagerat berättande och utförliga beskrivningar som ser till att framkalla starka känslor hos läsaren. Känslorna jag fick var så blandade - för samtidigt som jag var riktigt äcklad var jag också helt fascinerad av historien. Ordet skräckförtjusning beskriver nog mina känslor bäst och har aldrig kommit till bättre användning än nu. Och ordet morbid beskriver nog boken ypperligt.

Redan från början drogs jag till den originella ploten - barn som sätts i en okänd miljö och i det otänkbara gör ett beslut som kommer att förändra de för alltid - som man liksom hoppas på aldrig kommer att drabba någon någonsin. Trots att alla beslut de fattade bara kändes helt fel kunde jag inte låta bli att sympatisera med barnen.

Att följa den här berättelsen utan att egentligen kunna säga hur den skulle sluta gjorde att jag inte riktigt kunde förstå att den var slut fastän sidorna hade tagit slut. Slutet i sig är värt läsningen. Nästan.

Slutligen måste jag hylla Ian McEwings språk i just den här romanen - så lättillgänglig att jag med ens vill påbörja läsandet av hans andra verk. Så visst, den här debutboken passar kanske inte alla, men den känns som ett bra smakprov på vad för slags författare han är. En bra sådan.

Ett kort inlägg om de senaste dagarna


Hela familjen har varit rejält sysselsatt de senaste dagarna för min bror tog studenten igår i ett sjukt blött Skåne! Idag tar jag igen mig efter en extralång gårdag, går på långpromenad och påbörjar läsningen av en bok jag fick i brevlådan, nämligen Sarah Dessens senaste på svenska. — Hurra!

Snart på vita duken, del tvåJag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista sex stycken sagoböcker som har premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.


(TBA står för "To be announced".)


MIRROR MIRROR av Bröderna Grimm
Regissör: Tarsem Singh
Medverkande: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer
Premiär i Sverige: 30 mars 2012

Beskrivning: An evil queen steals control of a kingdom and an exiled princess enlists the help of seven resourceful rebels to win back her birthright.

Mina tankar: När jag först fick höra talas om den här versionen och den med Kristen Stewart (se nedan) trodde jag att den här skulle vara bättre. Tills jag fick se affischen och trailern till filmen. Då var det bara att stryka filmen från se-listan. Jag tycker att den känns väldigt riktad mot just barnfamiljer, och rättså tråkig faktiskt. För gullig och oskyldig för min smak. (Kan väl bero på Bollywood-inspirationen och humorfokusen.)
DOROTHY OF OZ av Roger S. Baum
Regissörer: Will Finn, Dan St. Pierre
Röstmedverkande: Lea Michele, Patrick Stewart, Hugh Dancy, Kelsey Grammer, James Belushi m. fl.
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: Back in Kansas, Dorothy Gale decides to return to Oz in order to help her friends.

Mina tankar: En animerad version av Oz låter ju spännande! Särskilt som många av rösterna är fantastiska - se bara Lea Michele och Patrick Stewart! På min lista över filmer jag måste se finns redan "kultfilmen" Wizard of Oz från 1939 med Judy Garland, så det låter inte helt fel att se den här heller. Fast allra först ska jag kanske läsa Oz-serien som är skriven av L. Frank Baum som består av 14 böcker allt som allt. (Roger S. Baum är L. Frank Baums barnbarnsbarn.)


HANSEL AND GRETEL: WITCH HUNTERS av Bröderna Grimm
Regissör: Tommy Wirkola
Medverkande: Jeremy Renner, Gemma Arterton m. fl.
Premiär i Sverige: 8 februari 2013

Beskrivning: 15 years after their traumatic gingerbread-house incident, siblings Hansel and Gretel have become a formidable team of bounty hunters who track and kill witches all over the world.

Mina tankar: Som ni kanske förstår är det här alltså en slags spin-off på bröderna Grimms saga, och ganska så annorlunda. Ploten tycker jag faktiskt låter riktigt rolig och actionpackad, som en gullig saga-möter-actionrulle. Fast jag tvivlar ändå på att jag kommer se filmen.


SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN av Bröderna Grimm
Regissör: Rupert Sanders
Medverkande: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron
Premiär i Sverige: 8 juni 2012

Beskrivning: In a twist to the fairy tale, the Huntsman ordered to take Snow White into the woods to be killed winds up becoming her protector and mentor in a quest to vanquish the Evil Queen.

Mina tankar: Så det visade sig att den här filmen verkar tusen gånger bättre än Mirror Mirror! Hade först inte tänkt titta på den här alls, men efter att ha sett trailern är jag mycket nyfiken. Jag älskade effekterna som de hade fått fram i filmen och jisses vad Theron såg pampig och ond ut. Gillas starkt att det här är en mörkare version av Snövit. Och så är jag svag för Chris Hemsworth. Plus för att de fick med Florence Welch på ett (musik)hörn med!THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY av J. R. R. Tolkien
Regissör: Peter Jackson
Medverkande: Christopher Lee, Martin Freeman, Elijah Wood, Luke Evans, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Evangeline Lilly, Ian McKellen, Andy Serkis, Richard Armitage, Ian Holm m. fl.
Premiär i Sverige: 12 december 2012

Beskrivning: A curious Hobbit, Bilbo Baggins, journeys to the Lonely Mountain with a vigorous group of Dwarves to reclaim a treasure stulen from them by the dragon Smaug.

Mina tankar: Det här är som grädde på toppen för alla LotR-älskare. Personligen älskar jag historien, och ska såklart läsa Hobbiten innan filmen kommer ut i vinter. Det här måste ju för övrigt vara årets film?! Ska absolut ses på bio! Sedan gillar jag så himlahimla mycket att Peter Jackson + manusskrivare bestämde sig för att ge sig på den här med - precis som många skådespelarna från trilogin. Samt att veta att det finns en till del som kommer ut 2013! Stor bonus för att Martin Freeman är Bilbo. (Och att Lee Pace, Evangeline Lily, Mikael Persbrandt och Richard Armitage är med! Trots att sistnämnde har fulaste näsprotesen i sin roll som Thorin.)JACK THE GIANT KILLER - en saga från Cornwall
Regissör: Bryan Singer
Medverkande: Nicholas Hoult, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Bill Nighy
Premiär i Sverige: 22 mars 2013

Beskrivning: A modern day fairy tale in which the long-standing peace between men and giants is threatened, as a young farmer leads an expedition into the giants' kingdom in hopes of recuing a kidnapped princess.

Mina tankar: Hur mycket jag än tycker om många av skådespelarna som är med, särskilt Stanley Tucci (Easy A, The Hunger Games, The Devil Wears PradaCaptain America: The First Avenger) och Nicholas Hoult (About A Boy, Skins, X-Men: The Last Stand) så tror jag inte att den här går hem hos mig. Det känns som en typisk dramaäventyrsrulle som är lagom roande när man väl tittar på den, men som glöms bort efter någon dag.

VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
Jag behöver väl egentligen inte säga det för det är så uppenbart. Men jag säger det ändå: THE HOBBIT. Ska bli så otroligt roligt att få se dem alla igen - det var ju minst sagt ett tag sedan senast om man säger så. Annars är jag oväntat pepp på Snow White and the Huntsman.

För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.

Att sprida vidare lite kärlek


Såhär ser stämpeln ut.

Häromdagen hände något roligt - jag blev stämplad av Nellons bokblogg. Nu syftar jag inte på den där traditionella stämpeln man får när man går på diskotek (används det uttrycket ens nuförtiden?), utan en favoritbloggstämpel som syns ovan. Nelly ville sprida kärlek till alla de unika och härliga bokbloggarna som finns här i internetsfären - och det gillar jag såklart!

Men, snacka om en utmaning! För det första vill ni nog inte ens veta hur många bokbloggar jag följer. (Det ska ni dock få reda på inom snar framtid.) För det andra gillar jag olika bokbloggar för helt skilda anledningar. Det känns därför fruktansvärt hemskt att välja endast fem.. (som i sin tur ska välja fem.)

Bara en sida till
Malin har en förmåga att skriva så att vilken bok som helst låter intressant och oavsett om jag är intresserad av boktiteln eller inte så läser jag alla hennes välskrivna texter. Det i sin tur tycker jag visar på hur duktig hon är, och att läsa hennes blogg får mig jämt att lägga till boktitlar i min vill läsa-lista - på gott och ont. Mest gott dock. Schitzo-Cookie's bokblogg
Det jag älskar med Miriams blogg är att hon är så ofattbart kreativ och rolig i sina inlägg - oavsett om de handlar om böcker hon läst eller jämför olika bokomslag. Att hon dessutom gör sina inlägg så personliga - lägger till tankar hon får och ställer frågor - får åtminstone mig att känna att jag måste svara i kommentarsfältet, vilket alltid är kul och inspirerande.


Reading this World
Precis allting som Anna skriver gör mig nyfiken och jag gillar hennes språk liksom variationen av tankar och inlägg med olika innehåll. Sedan skadar det inte heller att hennes boksmak faller mig i smaken och att hennes recensioner alltid är lika läsvärda som intressanta.


Boknea
Nea har en förmåga att pränta ner sådant jag inte riktigt kan förmå min egen hjärna att formulera och det är ständigt fascinerande hur välskrivna de här texterna är. Ganska ofta får hennes recensioner, funderingar och bokprat i allmänhet mig att stanna upp, läsa och tänka efter.

Unga vuxna
Om det är någon som skriver om böcker på ett personligt sätt så är det Maria. Det spelar ingen roll vad det är hon pratar om egentligen - om nya böcker som kommit ut till prat om biblioteksstudier - för jag läser allt ändå. Det är så roande att läsa Marias "om en bok"-beskrivningar för de är jämt finurliga och välformulerade, men ändå personliga.

~
(Märks det att jag är extra svag för ungdomsbloggar?)

Må du vila i frid, Ray


Idag dog författaren Ray Bradbury vid 91 års ålder, vilket känns som världens slump då jag i veckan satte samman ett fantastiskt citat han sagt. Länge levde han, och har haft stor framgång med sina verk. Mest känd är han kanske för sin dystopiska bok Fahrenheit 451, men skrev även filmmanus till bland annat Moby Dick (1956).

Några verk av Bradbury på svenska:

  • Fahrenheit 451 (1953)
  • Blommande vin (1957)
  • Döden är en ensam historia (1985)
  • En kyrkogård för galningar (1990)
  • Den illustrerade mannen (1951)
  • Det eviga regnets dag (1959)
Rest in peace.

Snart på vita duken, del ett


Jag försöker för det mesta hålla koll på vad som kommer ut på bio, och inte alldeles för sällan brukar det vara så att filmadaptioner görs på böcker jag vill läsa eller har läst. Idag tänkte jag lista sju stycken klassiska böcker som ska ha premiär på vita duken i år eller tidigt nästa år.

(Varnar för eventuella spoilers för de som inte känner till handlingarna. Och TBA står för "To be announced".)


ANNA KARENINA av Leo Tolstoy
Regissör:
Joe Wright
Medverkande: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson m.fl.
Premiär i Sverige: 15 februari 2013

Beskrivning: Set in late-19th-century Russia high society, the aristocrat Anna Karenina enters into a life-changing affair with the affluent Count Vronsky.

Mina tankar: Under gymnasiet avslöjade min svensklärare -mer eller mindre- hur historien slutade och det gör mig en smula ointresserad av att hinna läsa boken innan filmen kommer ut. Sedan verkar det som om regissören Joe Wright älskar kostymdraman med Knightley, som han tidigare samarbetat med i filmerna Pride & Prejudice och Atonement. Jag väntar mig i alla fall ett välspelat drama med vackra miljöscenerier, ett visst underhållningsvärde och många välbekanta ansikten. (Bill Skarsgård är liksom med på ett hörn!)


GREAT EXPECTATIONS av Charles Dickens
Regissör: Mike Newell
Medverkande: Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Jeremy Irvine m.fl.
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: A humble orphan suddenly becomes a gentleman with
the help of an unknown benefactor.

Mina tankar: Min syster, som tyckte om boken, har försökt få mig att läsa Great Expectations i månader. Fastän jag har både boken och systers gamla gloshäfte som hon fick på universitetet (så att jag slipper slå upp) har jag ändå varit för lat för att läsa den. Det ska jag dock åtgärda för jag är rätt sugen på den här filmatiseringen. Tydligen hjälpte författaren David Nicholls (One Day) till med manuset! Och så finns det även en brittisk miniserie som kom ut 2011 med Douglas Booth i en av huvudrollerna som blivit relativt väl mottagen, som jag också vill se.


THE GREAT GATSBY av F. Scott Fitzgerald
Regissör: Baz Luhrmann
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan m. fl.
Premiär i Sverige: 4 januari 2013

Beskrivning: Nick Carraway, a Midwestener now living on Long Island, finds himself fascinated by the mysterious past and lavish lifestyle of his neighbor, Jay Gatsby. He is drawn into Gatsby's circle, becoming a witness to obsession and tragedy.

Mina tankar: Även den här korta romanen har min syster försökt få mig att läsa och den ingår faktiskt i den hög med böcker jag hade tänkt läsa i sommar. Som tur är har filmen inte premiär förrän mot slutet av året, så det är lugna puckar för egen del. Annars tror jag -trots höga förväntningar- att den här filmen "bara" kommer vara lite bättre än medel, kanske mest för att jag inte varit så överdrivet förtjust i Luhrmanns tidigare verk (Moulain Rouge, Australia).LES MISÉRABLES av Victor Hugo
Regissör: Tom Hooper
Medverkande: Hugh Jackman, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Russell Crowe m. fl.
Premiär i Sverige: 18 januari 2013

Beskrivning: An adaptation of the successful stage musical based on Victor Hugo's classic novel set in 19th-century France, in which a paroled prisoner named Jean Valjean seeks redemption.

Mina tankar: Den här har blivit så omtalad sedan det bestämdes att en filmatisering var aktuell, särskilt också på grund av alla de många skådespelarna som knutits till filmen. (Det är hur många som helst jag känner till.) Visserligen är jag lite skeptisk till just den här adaptionen, men har å andra sidan heller aldrig sett musikalen Les Misérables som filmen utgår ifrån, och ska troligtvis se den ändå. Hugh Jackman är möjligtvis en bidragande orsak..BEL AMI av Guy de Maupassant
Regissörer: Declan Donnellan, Nick Ormerod
Medverkande: Robert Pattinson, Christina Ricci, Uma Thurman
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: A chronicle of a young man's rise to the power in Paris via his manipulation of the city's most influential and wealthy women.

Mina tankar: Intresset för den här filmen är så svalt, så svalt. Först och främst är jag knappt intresserad av handlingen och för det andra gillar jag inte riktigt skådespelarvalen heller. Efter att ha sett trailern tycker jag att den verkar vara lagom dramatisk och ytlig i stil med Casanova men lite mörkare, eller det är åtminstone det jag kommer att tänka på.. Så om jag någonsin ska ge mig an Bel Ami lär det bli romanen av de Maupassant, som jag bekantat mig med tidigare - då med hans verk Fettpärlan.THERESE RAQUIN av Émile Zola
Regissör: Charlie Stratton
Medverkande: Tom Felton, Elizabeth Olsen, Jessica Lange
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: Therese and her lover Laurent murder Camille, Therese's husband. After marrying, the couple is visited by Camille's ghost, slowly turning their love for one another into an all-consuming hatred.

Mina tankar: Liksom Anna Karenina fick jag även slutet på den här historien avslöjad, men har varit väldigt sugen på att läsa boken. (Vi fick läsa utdrag från boken.) Älskar moralen i handlingen samt beskrivningarna, även om den är sådär morbid och hemsk, och hoppas på en nervkittlande läsning. Ska försöka ta tag i den här - och hoppas på att kunna hitta den second hand - men får väl annars vända mig till mitt lokala bibliotek. (Zolas verk är lagom svår att hitta i fint skick när jag går mina second hand-rundor.)


ROMEO AND JULIET av William Shakespeare
Regissör: Carlo Carlei
Medverkande: Hailee Steinfeld, Douglas Booth, Stellan Skarsgård, Damian Lewis, Ed Westwick m. fl.
Premiär i Sverige: TBA

Beskrivning: Romeo and Juliet are "star crossed lovers". When two enemy families meet, forbidden love ensues.

Mina tankar: Varför Hailee Steinfeld?, var den första tanken jag hade när det avslöjades vem som skulle spela Juliet. Visst, hon är säkert jätteduktig som skådespelare, men jag hade hellre velat se någon annan. Med ett mer moget ansikte, typ. Och jag dog lite när jag såg bakom scenen-bilder på Ed Westwick i tajta byxor och långt lockigt hår - herrejisses vad inte smickrande.. Annars älskar jag att det är Julian Fellowes som har skrivit manuset! Han är ju annars hjärnan bakom bästaste Downton Abbey. Fast mjä, tror inte den här filmen är min grej. Ska dock läsa Shakespeares Romeo och Julia. Snart. Någon gång.


VILKEN FILM ÄR DU MEST NYFIKEN PÅ?
Själv lockas jag nog mest av The Great Gatsby och Anna Karenina, mest för att Leonardo DiCaprio sällan misslyckas med sina skådespelarval och Joe Wright med sin förmåga att filma vackert.

För vidare information är det bara att klicka på bilderna som leder dig till respektive imdb-sida.

En ung Joyces uppenbarelser


Titel:
Epifanier
Författare: James Joyce (med förord av Jonas Ellerström)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ellerströms (2011)
Sidor: 68

Om boken:
Epifanier är ingen skönlitterär bok, utan innehåller små texter som James Joyce skrev som ung med efterkommentarer skrivna i slutet av Jonas Ellerström. Den lilla boken består av Joyces såkallade epifanier, dvs uppenbarelser.

Mitt omdöme:
På gymnasiet fick vi läsa utdrag från Odysseus och jag blev redan då fängslad av Joyces iakttagelseförmåga och språkbruk. Jag skulle vilja hävda att Joyce har en briljant hjärna, men att läsa hans uppenbarelser utan vidare kontext var inte alls lika roande som jag hade önskat.


Jag älskade dock formatet och upplägget av boken - så fint! ↑

Konceptet tycker jag är riktigt tilltalande, och jag gillar att texterna säger en del om Joyce både som författare och individ. Dock anar jag att jag inte är tillräckligt insatt i Joyces författarskap och liv för jag hade svårigheter att följa hans tankebanor. De kändes ofta alldeles för slumpmässiga, vilket kanske inte är märkligt då många av uppenbarelserna var tagna ur hans drömmar. Men visst fanns det små guldkorn!

Vad jag kom fram till efter att ha läst Epifanier var dock att jag måste läsa åtminstone de två mest(?) kända verken Odysseus och Porträtt av konstnären som ung och förhoppningsvis känner jag igen några av uppenbarelserna. Sedan måste jag säga att den här lilla boken troligtvis lämpar sig bäst för de som verkligen beundrar eller är nyfikna på Joyce.

Favoritutdrag:

“We pencil-sketch our previous life so we can contrast it to the technicolor of the moment.”

En återvunnen recension från 2011 som blivit redigerad.


Titel: Ibland bara måste man
Originaltitel: Boy Meets Boy
Författare: David Levithan
Utgivningsår: 2003
Förlag: X Publishing (2007)
Sidor: 249

Handling:
När Paul en kväll befinner sig på stan med sina vänner blir han nästan omedelbart kär. Han träffar Noah som har de grönaste gröna ögonen och som får Pauls hjärta att slå extra snabbt. Det visar sig att de går på samma skola, men när Paul ska möta upp honom vid Noahs skåp uppstår ett missförstånd som leder till att saker och ting plötsligt börjar att trassla till sig i hans liv.

Mitt omdöme:
Ibland bara måste man köpte jag för nog ett eller två år sedan, och köpte den mest för omslagets skull. För hur kan man neka en bok som pryds av origami? (Omöjligt, säger jag.) Men det var först efter att ha läst Nick & Norahs oändliga låtlista som jag bestämde mig för att ta mig an ett självständigt Levithan-verk. Personligen var jag rätt besviken på Cohn/Levithan-samarbetet och blev därför mycket förvånad över att det här verket var riktigt bra - mer än jag hade vågat hoppas på.

Boken innehåller en bra dos av vänskap, kärlek och förvirring. De vänner som Paul har smälter så bra in i historien, en nätt skara bestående av färgstarka personligheter, och jag dras med i alla problem och känslor som uppstår. Att jag dessutom föreställer mig Darren Criss som Noah (rent utseendemässigt), killen Paul förälskar sig i, gör inte precis saken sämre.


↑ Uppstyltandet av ordet "jag" är snyggt för ögat, särskilt som det hela avslutas med ett "du", även om det nog inte alls är meningen.

Jag gillar överlag världen som Levithan skapat - ett slags utopistad, i vilken de flesta inte bryr sig om att överdramatisera det faktum att homosexuella skulle vara annorlunda. De flesta är accepterande av alla slags läggningar och på det sättet är den här boken olik andra böcker jag läst - fokuset är inte att ta upp den kanske mer typiska stereotyphandlingen där huvudpersonen ska hitta sig själv, våga komma ut, bli accepterad osv. Här är det istället redan överstökat, vilket jag tycker är rätt härligt.

I övrigt tycker jag att Ibland bara måste man känns genuin, fin och allmänbildande. Framförallt är den lättsam att läsa, trots små gupp i form av vardagliga problem, och som alltid tycker jag att Levithan har ett särskilt sätt att skriva på som får mig att vilja memorera flera stycken - just för att de är så pricksäkra.

Mina favoritutdrag:


Min bokhylla i bild: en blandad kompott

För inte så jättelänge sedan spelade jag in del 1 i min bookshelf tour (som kan ses här), men insåg förra veckan att jag inte kommer orka spela in en ny video på länge. Kanske i framtiden.. Så istället beslöt jag mig för att ta fram kameran och fotografera bokhylla nummer två i eftermiddagssolen.

Med risk för eventuella suddigheter - här, till ert förfogande..


Längst upp förvarar jag böcker i inbundet format som har svarta ryggar och är i varierande genrer.

Bokförlagen Penguin samt Wordsworth tävlar om klassiker, som säljs för en billig peng runt 30-50 kr.
(Den vända boken är Anne Fine's The Tulip Touch, vars omslag skrämmer mig och därför hålls dold.)


Förlagen fortsätter med sitt tävlande på nästa bokplan, med de lite dyrare Penguinklassikerna till höger.

En udda samling av klassiker i Delfinserien, ungdomsvampyrer och finaste nyutgåvan av Härskarringen.
(Jag samlar på miniatyrer - här syns olika slags cyklar, en grodorigami, ett porslinsrådjur och en sten från Eastbourne.)


Lika udda är det på det här planet, dock med större fokus på bokserier och sammanhängande utgåvor.
(Den märkliga stenen ovanför Gavalda-böckerna är en sköldpadda och det runda Kinderägget innehåller en Clefairy.)


Näst längst ner syns mina böcker av Michelle Magorian, Maria Gripe och Agatha Christie.
(Dinosaurien fick jag upp i fiskedammen på ett kalas och fotot i ramen har jag själv tagit.)

Och det var bokhylla nummer två! Jag vet inte vad mer jag ska säga om den mer än att det finns planer på att läsa alla de där klassikerna och att jag läst relativt få titlar i den här hyllan. Men Jane Eyre, North and South, A Midsummer Night's Dream, Pride & Prejudice, Genom dina ögon (originaltitel The Host) och En liten kärlekssång kan jag i alla fall rekommendera! Över näktergalens golv och Godnatt Mister Tom minns jag som bra, liksom TwilightSAKNAD, Systrar i jeans och Molly Moon. De böckerna och serierna läste jag dock på mellan- och högstadiet, så det gör det hela lite orättvist.

Bifogar även miniatyrbilder som förstoras vid musklick:


Återkommer såklart med ett bildinlägg med bokhylla nummer tre så småningom.

Om att gräva hål


Titel: Holes
På svenska: Ett hål om dagen
Författare: Louis Sachar
Utgivningsår: 1998
Förlag: Bloomsbury (2000)
Sidor: 233
Övrigt: Boken har blivit filmatiserad; finns även en fristående fortsättning som heter Small Steps.

Handling:
Stanley Yelnats kommer från en otursförföljd familj och befinner sig alltid på fel ställe vid fel tidpunkt. När han blir falskt anklagad för stöld är Stanley inte förvånad när han döms till 18 månaders straffarbete på Camp Green Lake - ett ökenläger för ungdomsbrottslingar. Där tvingas Stanley och de andra varje dag i värmen gräva ett stort hål - som ett slags uppfostrande syfte - och om de hittar något ska detta rapporteras till anstaltschefen. Snart inser Stanley dock att de ansvariga på lägret döljer något.

Mitt omdöme:
Min syster har i evigheter försökt få mig att läsa Holes då hon själv läste den på universitet och älskade den. När jag fick Holes som pocket av henne förra året tänkte jag läsa den, men kom aldrig längre än att placera boken i en särskild vrå i bokhyllan. Tills nyligen då jag i desperation frågade henne om lästips.
Eftersom jag inte hade någon koll på handlingen läste jag baksidetexten, som dock var väldigt kort och inte alls särskilt avslöjande. Beskrivningen var intetsägande, och jag började bli skeptisk till om den faktiskt var bra alls. Därmed förvånades jag över innehållet - som inte alls var särskilt tråkigt, utan snarare väldigt humoristiskt och samtidigt underhållande - och läste ut boken på några timmar.
Holes påminner mig om Melina Marchettas Jellicoe Road då de båda författarna väver in flera historier på ett väldigt skickligt sätt. Båda de här två böckerna är som stora pussel. Medan Marchetta ibland har en mer dyster och melankolisk ton i sin bok tycker jag att Sachar berättande är mer utmanande. Han balanserar ständigt humor och optimism med melankoli - även i de dystraste av stunder. (Med det sagt är jag en av de som störtälskar Jellicoe Road.)
För att vara en bok för barn och ungdomar måste jag säga att Holes riktar sig till alla målgrupper. Särskilt som boken ständigt vidrör moralaspekten, vikten vid läskunnighet och sätter de två i fokus.
Visst är Holes emellanåt förutsägbar, men det är ingeting som stör mig. Historien har såklart en nypa av naivitet, inte helt ovanligt för barnlitteratur, men Sachar blandar det med mörkare sidor av människor. Här porträtteras människor som agerar på ytterst hemska och själviska sätt. Det som händer i boken är sällan oskyldigt och Stanley har det inte lätt, vilket tror jag är extra nyttigt för unga läsare som precis börjat förstå vad de läser.
Jag skrattade högt många gånger och blev rosenrasande minst lika ofta. Men en av de bästa sakerna under läsandet var känslan av att vara detektiv. Som läsare fick man hitta pusselbitar och sätta samman de till en sammanhängande enhet, vilket gör boken mer intressant och djup.
Såhär i efterhand önskar jag att jag hade läst Holes tidigare. Om jag hade läst den i 15-årsåldern är jag rätt säker på att den hade varit ännu mer fantastisk, och då älskar jag ändå historien om Stanley nu.
Min syster har i evigheter försökt få mig att läsa Holes då hon själv läste den på universitet och älskade den, men det var först nyligen då jag i desperation frågade henne om lästips som jag tog ut boken ur hyllan.

Eftersom jag inte hade någon koll på handlingen läste jag baksidetexten, som dock var intetsägande. Pga beskrivningen blev jag skeptisk till om den faktiskt var så himla bra. Därmed förvånades jag över innehållet - som inte alls var särskilt tråkigt, utan snarare väldigt humoristiskt och samtidigt underhållande - och läste ut boken på några timmar.

Sachars Holes påminner mig om Melina Marchettas Jellicoe Road då de båda författarna väver in flera historier på ett väldigt skickligt sätt. (Marchetta möjligtvis krångligare.) Båda de här två böckerna är som stora pussel. Medan Marchetta ibland har en mer dyster och melankolisk ton i sin bok tycker jag att Sachars berättande är mer utmanande. Han balanserar ständigt humor och optimism med melankoli - även i de dystraste av stunder. (Med det sagt är jag en av de som störtälskar Jellicoe Road.)


Såhär smart och humoristiskt skrivet var det ofta.

Visst är historien emellanåt förutsägbar, men det är ingeting som stör mig. Holes har såklart en nypa av naivitet, inte helt ovanligt för barnlitteratur, men Sachar blandar det med mörkare sidor av människor. Här porträtteras människor som agerar på ytterst hemska och själviska sätt. Det som händer i boken är sällan helt oskyldigt och Stanley har det inte lätt, vilket tror jag är extra nyttigt för unga läsare som precis börjat förstå vad de läser. 

Jag skrattade högt många gånger och blev rosenrasande minst lika ofta. Men en av de bästa sakerna under läsandet var känslan av att vara minidetektiv. Som läsare fick man hitta pusselbitar och sätta samman de till en sammanhängande enhet, vilket gör boken mer intressant. Och för att vara en bok för barn och ungdomar måste jag säga att Holes riktar sig till alla målgrupper. Särskilt som boken ständigt vidrör moralaspekten liksom vikten vid läskunnighet och sätter de två i fokus.

Såhär i efterhand önskar jag att jag hade läst Holes tidigare. Om jag hade läst den för några år sedan är jag rätt säker på att den hade varit ännu mer fantastisk, och då älskar jag ändå historien om Stanley nu. — Så vad väntar ni på? Läs den!

It's to be quoted!

Drabbades som vanligt av ett litet kreativt infall, vilket slutade med att jag lade ner lite tid på att sätta samman vad som syns nedan - ett av mina favoritcitat - uttalat av ingen mindre än Edgar Allan Poe..


© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

Ha en fin helg! Och hurra för att det äntligen är juni!

Läsrapport för maj


Antal böcker: 18 (42 av 62)*
Kvinnor/män: 10/8
Klassiker: 0 (3 av 5)*
Svenska/engelska: 10/8
Vuxen/ungdom/barn: 4/7/7
Bilderböcker: 5
Omläsningar: 0
*Mitt mål för 2012 är att läsa minst 50 skönlitterära titlar, varav 5 ska vara klassiker. (Moderna klassiker ingår.)

Tankar kring läsandet
Aprils läsflyt fortsatte in i maj månad och jag lyckades läsa drygt fyra böcker innan jag fick värsta yrseln. Men jag hittade tillbaka till bokträsket mot slutet av maj. Och då var det bara att läsa, läsa, läsa. Jag fick ta del av många härliga böcker, blandat med både vuxen-, ungdoms- och barntitlar. Maj har helt klart varit årets bästa läsmånad vad gäller antal lästa böcker, men också läsintresse, även om jag räknar bort barnböckerna. (Än så länge.) Särskilt bra då jag läste en del av låneböckerna, men också några av mina såkallade hyllvärmare - hells yeah.

Titlarna jag läste

1. Stephenie Meyer - The Host || 2. James Joyce - Epifanier || 3. Jandy Nelson - Himlen börjar här
4. Margaret Wild - En gång || 5. Lennart Hellsing - Krakel Spektakel köper en klubba
6. Sarah Mlynowski - Ten Things We Shouldn't Have Done || 7. Tove Jansson -  Hur gick det sen?
8. Tove Jansson - Vem ska trösta knyttet? || 9. Tove Jansson - Den farliga resan
10. Shaun Tan - The Red Tree || 11. Shaun Tan - The Lost Thing
12. Richard Yates - Cold Spring Harbour || 13. Ian McEwan - Cementträdgården
14. Cassandra Clare - City of Bones || 15. Veronica Roth - Divergent + 16. Free Four, Divergent #1.1
17. Alf Prøysen - Sagan om mössens julafton || 18. Louis Sachar - Holes


Bästa boken
Jag tyckte verkligen att Jandy Nelsons Himlen börjar här var så otroligt fin, och vill därför säga att den var bäst. Annars blev jag stormförtjust i Tove Janssons bilderbok Hur gick det den?: Boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My - så himla söt och fantastisk! Samtidigt tyckte jag överraskande mycket om The Host, Divergent och Holes. Lite plus i kanten för City of Bones som fick mig att gapskratta mitt i natten.

Sämsta boken
Sämst betyg gav jag Joyces Epifanier och Hellsings Krakel Spektakel köper en klubba, men tycker inte riktigt att de två räknas. Fast jag måste säga att ingen bok var såpass dålig att den förtjänar att få stämpeln "Sämsta boken", så jag låter istället bli att utnämna en.

Tankar inför juni månad
Studentdagar! Min bror tar studenten i år så det ska bli intressant att få beskåda - och får flashbacks från min egen student förra året. I vilket fall som helst tror jag det blir en del läsande, och förhoppningsvis är vädergudarna på min sida så jag kan läsa i skuggan av vårt plommonträd i trädgården. I övrigt tror jag att det är dags för mig att verkligen ge mig i kast med det här med jobbsökandet - om ni känner till någon som söker arbetande till ett kreativt/bokigt/butiksförsäljningsaktigt jobb i Skåne så får ni mer än gärna hojta till!

RSS 2.0