Och så går de döda igen


Titel: The Walking Dead - Tills döden skiljer oss åt
Originaltitel: The Walking Dead - Days Gone Bye
Författare: Robert Kirkman
Illustratör: Tony Moore
Utgivningsår: 2004
Förlag:
Apart Förlag (2011)
Sidor: 144
Serie: The Walking Dead #1

Handling:
Småstadspolisen Rick Grimes vaknar upp på sjukhuset efter två månader, men hittar till sin förvåning ingen levande där. I stället visar det sig att en epidemi har svept över landet som fått de döda att gå igen. Med beslutsamhet ger Rick sig iväg till Atlanta för att leta reda på sin fru och sin son, som han hoppas på att kunna hitta där.

Mina tankar:
Förra året när jag introducerades till tvserien fastnade jag direkt, mycket på grund av den makabra historien (som egentligen nog inte är särskilt originell) och av den alldeles galet övertygande sminkningen. Att den var nervkittlande spännande var såklart ett stort plus.

Med tvserien i åtanke bestämde jag mig för att inte läsa Kirkmans verk, men så fanns den första volymen på biblioteket. Det kan väl inte skada att läsa den tänkte jag och läste ut albumet på någon timme. När jag nått sista sidan var känslan mest: Jaha, var det inget mer?


Seriealbumet vs. tvserien ↑


Imponerad var jag alltså inte, även om jag gillade att vissa händelser utspelade sig väldigt tidigt, som i jämförelse med tvserien inte avslöjades förrän sent. I och med det är jag halvt osäker på när jag kommer att våga plocka upp den nästa volymen, med tanke på att många spoilers isåfall avslöjas.

För ja - även om jag inte alls var begeistrad över stereotyperna, plattheten, de orimligt snabba lösningarna på alla problem och bristen på riktig spänning - så var den i alla fall lättläst och bläddrandeframkallande. På engelska ska det dock bli nästa gång.

Jag föredrar fortfarande tvserien The Walking Dead (2010—), som även råkar vara en av mina favoriter, och skulle rekommendera den före seriealbumversionen. Fast jag måste säga att det var ganska kul att kunna se likheterna mellan seriealbumet och tvserien.

Kommentarer
Postat av: Elina

Jag älskar serien, även om jag bara hunnit se säsong ett hittills! Kanske skulle kunna tänka mig att låna albumet och skumma igenom bara för att, även om jag tror att även jag i det här fallet skulle tycka som du!

Svar: För att undvika spoilers råder jag dig till att se säsong två först och sen plocka upp första albumet. ;-)
Man Truong

2012-08-05 @ 07:10:13
URL: http://ielinashylla.wordpress.com
Postat av: Tess

Jag har läst någonstans att de som gjort tv-serien inte följt originalet fullt ut med avsikt - de vill att tv-serien ska utvecklas åt sitt eget håll... Vilket jag tycker är bra (älskar serien). Men jag har läst de första tre albumen på engelska och gillar dem mycket!

Svar: Det kan nog stämma mycket bra, och precis som du tycker jag med att det bara en bra sak. Man vill inte riktigt följa en exakt likadan historia. Och kul att höra - ska definitivt nosa på fortsättningarna (på engelska). :-)
Man Truong

2012-08-05 @ 09:10:56
URL: http://www.pocketlover.se
Postat av: Meron

Jag tycker att tv-serier (gäller även filmer) blir mer dramatiska än serieromaner, speciellt när det gäller sådant som ska vara spännande - typ zombier. Så förstår att serien kan kännas lite lackluster när man sett tv-versionen. Jag läste den först och tyckte om den väldigt mycket, och tycker att du ska läsa vidare! Spoilers är det värt tycker jag haha.

Svar: Det håller jag med om, och det är väl det som ligger till fördel för film/tv-adaptioner. Vad gäller spoilers är jag så kluven - jag gillar ju de här "chockmomenten" i tvserien. Vi får helt enkelt se hur säsong 3 artar sig! :-)
Man Truong

2012-08-06 @ 00:29:02
URL: http://fiktivagalaxer.wordpress.com
Postat av: Elina

Tack för påpekandet! (: Har lite serier att ta igen känner jag. Sinom tid dock, sinom tid ... (;

2012-08-06 @ 17:45:42
URL: http://ielinashylla.wordpress.com/
Postat av: Bokparadiset

Sv: Tack så mycket!

Lite blandat? haha, jag tror nog inte jag kommer ta efter din sortering, var lite för komplicerad för min del! Men tror det lutar mot gammal hederlig bokstavsordning på författarens efternamn!

Svar: Härligt! :'D
Man Truong

2012-08-07 @ 15:57:10
URL: http://bokparadis.blogg.se
Postat av: Nea

Jag har nyligen upptäckt tv-serien och såg första säsongen med skräckblandad förtjusning. Vad grym den är! Har funderat på seriealbumen, men serier är inte riktigt min grej.

Svar: Verkligen skräckblandad förtjusning! Själv tyckte jag att det fattades i seriealbumet. Så egentligen hade jag kunnat skippa serien överhuvudtaget och hållit mig till tv-serien, men äsch - det tar inte så lång tid att läsa och man är ju lite nyfiken. Ger dig samma tips som till Elina: se ikapp tv-serien (alltså säsong 2) innan du läser första seriealbumet, om du nu får för dig att läsa det.
Man Truong

2012-08-12 @ 10:51:42
URL: http://boknea.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0