Keeping the moon


Titel: Keeping the Moon
Alternativ titel: Last Chance (Tack, Anna!)
Författare: Sarah Dessen
Utgivningsår: 1999
Förlag: Speak (2004)
Sidor:
228

Handling:
När 15-åriga Colie tvingas bo hos sin egensinniga moster Mira i Colby förväntar hon sig den värsta sommaren. Oväntat får hon ett jobb på restaurangen Last Chance, där hon träffar servitriserna Isabel och Morgan. De nya bekantskaperna öppnar upp en ny syn på värld för Colie, en som kanske funnits där hela tiden.

Mina tankar:
Det är nog så att någon har kastat en förbannelse över mig. För saken är den att när jag börjar läsa vissa författares böcker på ett visst språk så har jag ofta svårt att bryta trenden, och det är så det ligger till med Sarah Dessen.

Tidigare har jag läst alla hennes böcker som blivit översatta till svenska och tyckt om de allihop. Så efter mycket om och men kunde jag inte hålla fingrarna borta från originalen, och jag är rätt inställd på att originalspråk är att föredra så länge man behärskar språket, och reserverade således Keeping the Moon på biblioteket.

Och jag vet inte om det har med språket att göra eller historien, eller en ren blandning, för det tog mig uppåt 100 sidor innan jag började tycka att det låg någon skvätt charm i allt. Sedan kan det kanske också bero på att detta är en av Dessens tidigare böcker, vilket märks då karaktärerna inte känns lika välputsade som hennes senare.


Historien har inte helt och hållet den där nypan av allvar och det där slänget av livslärdom (eller djup) som jag förknippar med hennes verk. Sedan finns det inte alls så mycket humor jag önskat i boken heller, vilket är synd. Och killen (som ju är obligatorisk i Dessens böcker) är inte alls lika swoon-värdig som jag hoppats på.

Colie faller för mig tämligen platt, även om hon genomgår viss förändring, och jag önskar att hon bara kunde bryta sig ur sitt skal lite tidigare. Detsamma skulle jag vilja säga om de andra karaktärerna. Min favorit var nog Isabel, mest för att hon i alla fall hade någon slags personlighet. Riktningen som boken går är så uppenbar och jag gillar inte själva klichéerna och typiskheten som boken tycks vara proppfull av. Fast okej, det är den.

Så nej, jag blev inte förälskad i den här - men jag ger inte upp. Mer Dessen åt folket!

Kommentarer
Postat av: Anna - Boktycke

Personligen så tycker jag att Keeping the Moon (eller Last Chance som den också heter) är den sämsta av Dessens böcker jag har läst. Karaktärerna är inte alls lika bra som i hennes senare böcker. Men jag håller med: Mer Dessen åt folket!

Svar: Anna, du fick mig att inse att jag redan äger boken (under namnet Last Chance). Sådan koll jag har.. för jag hade redan glömt bort att den hade bytt titel. Ett litet vrål råkade jag med åstadkomma när jag insåg detta, haha.
Man Truong

2012-07-31 @ 18:04:35
URL: http://boktycke.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0