För att göra det enkelt - en bok om kärlek


Titel: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Originaltitel: The Statistical Probability of Love at First Sight
Författare: Jennifer E. Smith
Utgivningsår: 2012
Förlag: B. Wahlströms (2012)
Sidor: 206

Handling:
17-åriga Hadley missar flygplanet med fyra ynkliga minuter; planet skulle ta henne över Atlanten till London där hennes pappa ska gifta om sig med en kvinna hon aldrig träffat. I stället tvingas hon invänta nästa plan som inte går förrän om flera timmar. Då dyker Oliver upp, en fullkomlig främling, och med honom tycks tiden gå snabbare. Fyra minuter förändrar Hadleys tillvaro, men på vilket sätt?

Mina tankar:

Trots att jag egentligen hade strukit titeln helt från min att läsa-lista kunde jag bara inte låta bli att låna hem boken när jag visste att biblioteket hade köpt in den. Och det beslutet är inget jag ångrar direkt. Med det sagt skulle jag inte vilja påstå att handlingen på något sätt är exceptionell eller ens minnesvärd. Berättelsen är helt okej, söt som sockerdricka emellanåt och klump i halsen-sorglig någon enstaka gång.

Språket hålls simpelt, och beskrivningarna var till en början faktiskt ganska tråkiga och typiska, men det är något man glömde efter ett tag. Och det är samtidigt vad som lyfter boken något, att den är högst lättläst och lagom drivande i sin handling. Det var bara att luta sig tillbaka och läsa.

Om man bortser från språket måste jag dock säga att Smith har en förmåga att formulera desto bättre minnesvärda citat eller små vardagsfragment alla kan känna igen sig i. Exempelvis det här citatet: "Det är en sak att springa sin väg när någon jagar en. En helt annan sak att springa ensam."


Cumulusmolnen som Oliver talar om.

Å andra sidan finns det saker jag starkt ogillade med boken (och skulle vilja inflika att jag pinsamt nog ofta inte håller mig politiskt korrekt när jag läser). Det som verkligen fick och får mig att rysa är det här ständiga pratet om att få bekräftelse av det motsatta könet. Hadley verkar bland annat resonera som följande att "om alla andra killar tycker att jag är söt, ja, först då måste jag vara det". Och det skrämmer mig att verkligheten ser ut så, liksom att den här boken – och många andra – har sådana dolda budskap som når fram till okritiska läsare. Det är skamligt!

Sedan tycker jag även att en jag-form hade kunnat vara att föredra, då det skulle ge större chans till personutveckling och kontakt med läsaren istället för att lämna huvudkaraktären tämligen platt. (Förresten verkar jag ändå vara den enda läsaren som visade sympati för henne?)

Nu blev det, som kanske anas, snarare lite för puttenuttgulligt och oförståndigt för min smak. Men jag skulle ändå vilja säga att boken överlag är helt okej, även om man önskar att fler hade varit mer källkritiska angående de där små detaljerna. Avslutningsvis tycker jag dock att Claras recension (om än negativare) ger mer att bita i.

Kommentarer
Postat av: Nilmas Bokhylla

Håller med om mycket i alla fall :)

2012-07-23 @ 17:49:02
URL: http://nilmasbokhylla.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0