En märklig och oförglömlig berättelseTitel: The Ghost's Child
På svenska: Pojken i soffan
Författare: Sonya Hartnett
Utgivningsår: 2007
Förlag: Walker Books Ltd (2008)
Sidor: 192

Handling:
Den gamla Matilda hittar en dag oförklarligt en ung pojke sittande i vardagsrummet. För honom berättar hon om den unga Matilda, eller Maddy som hon kallades, som aldrig tycks känna sig hemma någonstans, inte förrän hon beger sig ut på sitt livs äventyr för att upptäcka världens mest vackra skapelse..

Mina tankar:
Varför har jag inte tidigare läst den här boken? Varför har ingen sett till att jag läst den förrän nyligen? Varför hyllar fler människor inte den? Det är verkligen bra frågor. Att jag lånade boken var mycket tack vare Hannas inlägg om favoritomslag.

Allra mest lockade boken mig på grund av den vackra illustrationen på framsidan, som jag förresten inte skulle tacka nej till att ha inramad på mitt rum, men också på grund av titeln – som dessutom hade en så härligt poetisk handstil. (Om nu sådan finns.)

Så, när jag gick inom biblioteket, i en stad inte långt hemifrån, och hittade The Ghost’s Child i den engelska ungdomssektionen kunde jag inte låta den stå kvar där. Det tog en dryg vecka innan jag plockade upp den igen.


I samband med mina sommartågresor har jag alltid åtminstone en skönlitterär bok i tygkassen, oavsett hur lång eller kort resan är, och för några veckor sedan var det alltså The Ghost’s Childs tur. Jag började läsa den högt för min tågkompanjon, med andra ord syster, och efter bara några stycken tyckte vi att historien hade stor potential att kunna bli något alldeles särskilt.

Det var något med språket. Och karaktärerna. Båda så unika och avskalade. Från första sidan skymtade man en antydan till något osagt, något sorgligt, i den gamla kvinnans liv. Därefter var det bara att läsa – för att ta reda på vad pojken gjorde där och vem Matilda var.


Efter 60 sidor var vi fast, och det sträcklästes inpå småtimmarna. När jag sedan (relativt) oförklarligt började gråta, för att vi båda två sedan skulle börja gråta vattenfall så att en paus (eller tre) var nödvändig, insåg jag snabbt att den här boken skulle vara en som skulle dröja sig kvar länge.

Den bara lade sig, tyst, bland toppen av mina favoritböcker någonsin. Så. Himla. Bra. Och jag är kräsen. Ungdomsbok? Den här? Knappast! Den passar verkligen alla åldrar.

Mer än så hade jag inte tänkt avslöja. Nu är det upp till dig att leta upp och läsa The Ghost’s Child. Jag vet i alla fall med garanti att jag kommer återvända till den här pärlan.

Kommentarer
Postat av: alekzandra

Åh, blir ruggigt sugen! Vackra illustrationer ser det ut som också!

Svar: Och då ska jag tala om för dig att det är väldigt vackra illustrationer!
Man Truong

2012-07-21 @ 15:42:40
URL: http://rouletterusse.blogg.se
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie's Bokblogg

Intressant =) Den ska jag kolla upp!

Svar: Det tycker jag definitivt att du borde! :')
Man Truong

2012-07-21 @ 15:55:42
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Maria

Jag älskade den här boken, men läste den på svenska (Pojken i soffan), och då fanns inte de där illustrationerna. :(
Måste nog köpa den på engelska ser jag.

Svar: Ja, jag är villig att hålla med. De illustrationerna ger något litet extra till boken, även om den för sig själv är helt fantastisk!
Man Truong

2012-07-21 @ 18:31:54
URL: http://ibokensvarld.blogspot.com
Postat av: tuberosum

Verkar riktigt bra, ska kollas upp! hade ju varit en gobit i bokhyllan att få tag i den här utgåvan :]

Svar: Kolla upp den! Och verkligen, men å andra sidan är din bokhylla himla snygg ändå. ;-)
Man Truong

2012-07-21 @ 19:36:48
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Malin

Den låter himla fin. Ska läsa en annan av Hartnetts böcker till min kurs i höst, Thursday's Child. Får hoppas att den är lika bra den då :)

Svar: Den är så himla fin! Och förhoppningsvis tycker jag också om Thursday's Child för den köpte jag efter att ha läst The Ghost's Child. :-)
Man Truong

2012-07-21 @ 19:48:06
URL: http://ensidatill.blogspot.com/
Postat av: Amelie

Vilken fin recension! Min kompis läste denna när hon skulle välja en engelsk bok till skolläsning. Hon är ingen som läser böcker direkt, men hon gillade den hyfsat - tyckte att den var lite udda och konstig om jag minns rätt. Hur som helst så blev jag inte helt övertygad då.
Men nu när jag hört dina tankar så blir jag nyfiken på nytt!

Svar: Tack så hemskt mycket! Jag antar att det är en smaksak för jag fullkomligt älskade den. Jag tycker ju såklart att du åtminstone ska nosa lite på den. :-)
Man Truong

2012-07-25 @ 18:28:59
URL: http://ameliesboktips.blogg.se
Postat av: Maria

Jag tyckte att den var fin, men blev inte alls lika lyrisk som du. Däremot älskade jag Hartnetts Torsdagsbarn.

http://www.tystnad.net/2011/02/karlek-utan-gnista/
http://www.tystnad.net/2012/04/torsdagsbarn/

Svar: Åh, jag ser fram emot att läsa Torsdagsbarn (och egentligen bara allmänt mer av Hartnett). Tack för länkarna - ska läsa dina två recensioner omedelbart!
Man Truong

2012-07-28 @ 22:37:07
URL: http://www.tystnad.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0