En hobbits äventyr


Titel: Bilbo - en hobbits äventyr
Originaltitel: The Hobbit
Författare: J.R.R. Tolkien
Utgivningsår: 1937
Förlag: Rabén & Sjögren (2001)
Sidor: 229
Övrigt: Bilbo är föregångaren till Sagan om ringen.

Handling:
Hobbiten Bilbo Bagger är som de flesta hober: njuter av långa samt många måltider och stillsam tillvaro. En dag knackar trollkarlen Gandalf på hans dörr, och innan Bilbo vet ordet av det kommer tretton dvärgar instörtande in i hans håla. De har en plan som går ut på att ta sig till Ensamma berget, för att där dräpa draken Smaug, och på så sätt ta tillbaka den skatt som en gång tillhörde dvärgarna.

Mina tankar:

Med näven knuten högt upp i luften kan jag äntligen säga att jag har läst Bilbo av J.R.R. Tolkien! Att ännu en gång kunna motbevisa Boktipset, som trodde att jag skulle ge boken fjuttiga 2.9 i betyg, ser jag som en ren bonus.

Vad ska jag säga? Det var väldigt länge sedan jag senast läste en såhär fantastisk saga, och då med betoning på ordet saga. Neil Gaiman må vara bra med sin Stardust, men nej, inget slår än så länge Tolkiens Bilbo.


Det finns många anledningar till varför det här är den ultimata sagan. Inte minst är Tolkien en gud när det kommer till att berätta en historia på ett fängslande, och allvetande, vis - det är både humoristiskt och oskyldigt på samma gång, vilket jag många gånger skrattade åt.

Tidigare har jag alltid haft svårt för Bilbo i filmadaptionerna av Härskarringen-trilogin, där han är betydligt äldre och mer påverkad av ringens egenskaper, men i denna föregångare får man se en helt ny sida av honom. Visserligen kunde man stundtals skymta hans framtid, och det gjorde mig djupt ledsen, men för det mesta upplevde jag äventyret som lättsamt och underhållande. 

Jag älskade att få denna bakgrundsdjupdykning som jag upplevde fattades mig i uppföljartrilogin. Plötsligt kunde man förstå sig på Gandalf mer, likaså Gollum, dvärgarna och de olika alvsorterna med mera. Det slutade med att jag hejade på nästan de flesta som dök upp under historiens gång, men speciellt svag var jag (av någon anledning) för dvärgen Fili. Och jag gillar hur Tolkien lekte en massa med karaktärernas namn - insisterade på att ge dvärgarna rimmande namn som Fili och Kili, Nori och Dori samt Dvalin och Balin.


Tolkiens verk har, vad jag vet, nästan alltid en tillhörande karta över Midgård och detta bidrar ytterligare till känslan av att det här är den ultimata sagan. Personligen älskar jag att kunna följa deras resa. Speciellt i slutet känner man sig som en vinnare då man kan dra streck mellan alla hållplatser och få cirkeln att gå runt. (Ja, man har tydligen olika ambitioner här i livet..)

Jag ska medge att jag inte föll helt för historien, men jag ska definitivt läsa om Bilbos äventyr på nytt, fast då på originalspråk och med det här tjusiga omslaget. Förhoppningsvis blir jag då ännu mer begeistrad.

Övrigt:
- Filmtrailern till The Hobbit: An Expected Journey i en länk här.
- The Hobbit skulle egentligen bara bli uppdelat i två delar, men har ändrats så att det kommer en tredje film som ska spelas in snart. Då har regissören Peter Jackson tänkt använda sig av materialet från appendixet till Konungens återkomst för att på så sätt knyta samman säcken.
- Sverigepremiären för The Hobbit: An Expected Journey är 12 december 2012 och för The Hobbit: There and Back Again 13 december 2013. The Hobbit: Part 3 (okänd titel) visas sommaren år 2014.

Kommentarer
Postat av: Anna

Den här ska jag läsa innan filmen, det är ett som är säkert! På något vis har jag fått för mig att dne kommer vara otroligt mysig och annorlunda mot Sagan om Ringen, men det kanske bara är mina fantasier^^

Svar: Det tycker jag också, så dina fantasier är nog inte helt felframkallade! :-)
Man Truong

2012-08-11 @ 16:58:01
URL: http://bookshelf.blogg.se
Postat av: Lisa

Köpte den här då jag var på SF bokhandeln i Stockholm igår - ska helt klart läsa den snart!

Svar: Hurra, och ja - gör det!
Man Truong

2012-08-12 @ 17:01:42
URL: http://bladvandaren.blogspot.com
Postat av: Lena

Åh den är så bra! Väntar med spänning på filmen!

Svar: Samma här!
Man Truong

2012-08-13 @ 20:24:11
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/
Postat av: tuberosum

Vad roligt att du gillade den, verkar lovande. Den ska minsann läsas här med i höst!

Svar: Hobbiten som höstläsning låter alldeles ypperligt!
Man Truong

2012-08-19 @ 21:23:37
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0