Keeping the moon


Titel: Keeping the Moon
Alternativ titel: Last Chance (Tack, Anna!)
Författare: Sarah Dessen
Utgivningsår: 1999
Förlag: Speak (2004)
Sidor:
228

Handling:
När 15-åriga Colie tvingas bo hos sin egensinniga moster Mira i Colby förväntar hon sig den värsta sommaren. Oväntat får hon ett jobb på restaurangen Last Chance, där hon träffar servitriserna Isabel och Morgan. De nya bekantskaperna öppnar upp en ny syn på värld för Colie, en som kanske funnits där hela tiden.

Mina tankar:
Det är nog så att någon har kastat en förbannelse över mig. För saken är den att när jag börjar läsa vissa författares böcker på ett visst språk så har jag ofta svårt att bryta trenden, och det är så det ligger till med Sarah Dessen.

Tidigare har jag läst alla hennes böcker som blivit översatta till svenska och tyckt om de allihop. Så efter mycket om och men kunde jag inte hålla fingrarna borta från originalen, och jag är rätt inställd på att originalspråk är att föredra så länge man behärskar språket, och reserverade således Keeping the Moon på biblioteket.

Och jag vet inte om det har med språket att göra eller historien, eller en ren blandning, för det tog mig uppåt 100 sidor innan jag började tycka att det låg någon skvätt charm i allt. Sedan kan det kanske också bero på att detta är en av Dessens tidigare böcker, vilket märks då karaktärerna inte känns lika välputsade som hennes senare.


Historien har inte helt och hållet den där nypan av allvar och det där slänget av livslärdom (eller djup) som jag förknippar med hennes verk. Sedan finns det inte alls så mycket humor jag önskat i boken heller, vilket är synd. Och killen (som ju är obligatorisk i Dessens böcker) är inte alls lika swoon-värdig som jag hoppats på.

Colie faller för mig tämligen platt, även om hon genomgår viss förändring, och jag önskar att hon bara kunde bryta sig ur sitt skal lite tidigare. Detsamma skulle jag vilja säga om de andra karaktärerna. Min favorit var nog Isabel, mest för att hon i alla fall hade någon slags personlighet. Riktningen som boken går är så uppenbar och jag gillar inte själva klichéerna och typiskheten som boken tycks vara proppfull av. Fast okej, det är den.

Så nej, jag blev inte förälskad i den här - men jag ger inte upp. Mer Dessen åt folket!

Goodreads' intervju med Erin Morgenstern

För någon vecka sedan fick jag ett mejl från Goodreads, som uppmärksammade mig om att en intervju med Erin Morgenstern, författaren till Nattens cirkus (originaltitel The Night Circus), skulle hållas. Och igår kväll var alltså dagen då intervjun hölls.

Det är sällan jag tittar på författarintervjuer, och jag föredrar dem skriftliga. Den här intervjun kunde jag dock inte låta bli då boken är en av mina favoriter. Jag blev glatt överraskad för Erin Morgenstern var hur rar som helst! (Hon påminner mig lite om skådespelerskan Michelle Williams av olika anledningar.)


Här tänkte jag lägga upp de två delarna (som är spoilerfria):

Del ett.


Del två.


Jag passar på att nämna lite rolig kuriosa som dök upp i intervjun:

1)
 Från originalutkastet av boken behöll hon endast ca 10-20%.
2) Några böcker som influerat Erin till boken är Jonathan Strange & Mr. Norrell av Susanna Clarke, The Prestige (samt Oscarnominerade filmen med Hugh Jackman och Christian Bale som jag kan rekommendera) av Christopher Priest och Something Wicked This Way Comes av Ray Bradbury.


3) Det finns en lista på Spotify på musik som Erin lyssnade på medan hon skrev boken, och här är den.
4) Nej, boken kommer inte få någon prequel eller sequel, men hon säger själv att det finns en möjlighet att hon skriver en samling med noveller om cirkusen satta i dåtid och framtid.
5) Summit Entertainment har köpt upp filmrättigheterna till boken, men än så länge är produktionen inte långt gången (imdb-länk). Manusförfattaren är Moira Buffini, som skrivit manus till Jane Eyre (2011), och med är även Harry Potter-producenten David Heyman.


6) Erin håller på att skriva sin nya bok just nu och den är fortfarande under konstruktion, men beskrivs vara "film noir-flavored Alice in Wonderland". Efter att ha läst hennes blogg-FAQ ser det ut som om boken kommer ut i butik 2013/2014/2015.
7) Erins fem litterära favoriter är Einstein’s Dreams av Alan Lightman, The Secret History av Donna Tartt, Interpreter of Maladies av Jhumpa Lahiri, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy av Douglas Adams och The Mysteries of Harris Burdick av Chris Van Allsburg.


Naturligtvis avslutar jag inlägget med att länka till Erins blogg och Twitter. Bokdiskussioner kring hennes debutroman finns att läsa här. Och för guds skull - glöm nu inte att läsa Nattens cirkus!

Om vi ska tala om skönhet..

De här nya utgåvorna av klassiska böcker ingår i en kampanj som kallas Thesis Project och serien heter Rest, Relax, Read Series. Designern samt illustratören är Mikey Burton, som gjorde omslagen vid Kent State. Syftet med projektet var för att dra till sig läsare som går i highschool, och jag hoppas verkligen att man nådde sitt mål - för resultatet är så himla snyggt!Hej-jag-vill-ha.

Dessvärre tycks böckerna inte vara till salu, men går att köpa som t-shirts hos finaste Out of Print Clothing. Mer om projektet går att läsa om här och här.

Att återvända till det gamla
Vad jag läser just nu väcker sannerligen barndomsminnen.
Det är härligt att återvända till något tryggt, samtidigt som jag på nytt lägger märke till små detaljer. Och jisses - jag har relativt bra minne, men det märks att det har gått ca 10 år sedan sist. Själv mindes jag exempelvis inte att Petunia var blond och att professor McGonagall var svarthårig!

Fantastiska tröjor och var man hittar dem

Jag vet inte om ni minns, men jag är en t-shirt-samlare och äger en hel del. Min syster tipsade mig om en tröjsajt för ett tag sedan, och det speciella är att de bara säljer en tröja med grafiskt tryck per dag. (Mycket populärkultur!) Sedan brukar man inte kunna köpa tröjan längre. En tröja kostar 10-12€, vilket är ett sjysst pris med tanke på hur unika de är. Sajten heter Qwertee, och här syns flera av deras gamla tröjor.

De två senaste dagarna har tröjorna haft något sånär bokiga tryck, därav inlägget. Och just nu har de tagit tillbaka två av de mest populära tröjorna:

The Ring: The one ring to rule them all...
I samband med OS i London trycktes en otroligt klyftig med Gollum från Sagan om ringen.


British at Heart

Storbritannien producerar mycket fint, och här syns Harry Potter, Sherlock och Doctor Who. Visserligen har tröjans inspiration kommit från film- och tv-världen, men ändå!

Några andra bokiga tröjor hittade jag också i deras arkiv: här, här (även om den är mer referens till tv-serien), här, här, här och här.


Och om vi ändå ska prata om tröjsajter med unika och grafiska tryck kan jag varmt rekommendera amerikanska Threadless. Där är det olika designers som efter omröstningar fått trycka upp sina tröjor och till skillnad från Qwertee går de flesta av deras tröjor att köpas när som helst. (De säljer även mobilskal, väskor, anteckningsböcker m.m.)


Några designers här har också fått inspiration från Sagan om ringen samt Harry Potter. Andra Potter-tröjor hittas här, här och här.


Annat litteräranknutet finns med att hitta som härhär, här och här. (Tröjorna ovan hittas här och här. På den sistnämnda syns t.ex. Edgar Allan Poe och William Shakespeare.)

~
Själv skulle jag vilja ha många av tröjorna, men kanske hittar någon av dessa hem till er?
(Och javisst är rubriken en referens till boken Fantastiska vidunder och var man hittar dem.)

När bokhyllorna fortfarande skriker efter mer plats..

Som tidigare nämnt är jag ohyggligt duktig på att köpa böcker. Med min födelsedag, second hand-rundor, recensionsex och en del vunnet har jag samlat på mig en gedigen hög. En del två utlovades, och här är den - med långa kommentarer till varje bok.


• En avi landade i brevlådan i början av juni, och jag hade ingen aning om vad jag skulle hämta ut. Väl hemma visade det sig vara tre recensionsexemplar från B. Wahlströms - nämligen Jenny Hans Sommar-serie. Recension på Sommaren jag blev vacker finns här, och de andra borde dyka upp inom kort.


• På en utflykt med mamma hittade jag en gallrad biblioteksbok med en massa kaffefläckar på, och det var Naomi & Elys kyssförbudslista av Rachel Cohn och David Levithan, som jag velat läsa länge. Normalt sett avskyr jag att köpa biblioteksböcker, men för 1 kr var den värd det och efter lite putsning var den som ny.
• I samma veva köpte jag en till bok som varit i svängen, också dessvärre med fläckar på sidan som jag försökte sandpappra bort (mina tillvägagångssätt för att rengöra böcker är oändliga), och det var Vad mina vänner inte vet.
• Tolkiens Silmarillion var jag såklart tvungen att köpa för 5 kr på samma ställe som ovan två nämnda.
• Thursday's Child av Sonya Hartnett köpte jag begagnad från Amazon strax efter att ha läst hennes The Ghost's Child.
• Testade även The Book Depository för första gången, och i den beställningen låg bästaste (och dessvärre osignerade) The Fault in Our Stars som jag redan läst men ännu inte skrivit en recension på.


• Jag har också vunnit tre (say what) tävlingar den gångna veckan, och i brevlådan damp en Kokeshikasse från Barnens bokklubb, två noveller från Novellix och Harry Potter-universitetsmaterial från Annika ner.
• Inger Frimanssons Innan allt har blommat ut läste jag samma dag som jag fick den, och den var väl sisådär. Karin Boyes Ella gör sig fri ser jag desto mer fram emot att läsa nu.
• Den stora bunten med Harry Potter-material, artiklar etc., hade jag tänkt ge mig an i samband med min omläsning av serien (som jag hoppas kunna påbörja snart).


• Dessen-böckerna har ni redan sett, men jag blev så såld på de svenska översättningarna att jag var tvungen att köpa några på engelska. Och mitt uppe i det blev det därför också dubletter/tripletter (så kanske en tävling?).
• Jag köpte gift set-paketet med Just Listen, This Lullaby och The Truth About Forever på Bokus (använde mig av koden MEDMERA och fick 50 kr rabatt).
• Via Amazon köpte jag hem Lock & KeyThe Truth About Forever och Someone Like You begagnat. Skicket på böckerna var dock sådär, så jag fick hem två ersättningar och en refund.
Last Chance köpte jag ny på Amazon eftersom den var så billig.


• Av min bror fick jag rabattkoder på CDon och köpte med dem Cassandra Clares Clockwork Prince och John Greens Paper Towns.
• Ens favoritbok (recension här) bör ägas, och därför köpte jag The Ghost's Child sprillans ny från Amazon.
• I min The Book Depository-beställning låg förutom TFiOS även This Is Not A Test och Catching Jordan, mycket på grund av Malin och Anna.

Så vad kostade denna hög?

640 kr.
Och med det bör jag kanske tillägga att ett smärre köpförbudsstopp råder just nu.

Att fylla i en liten enkät


Keeping the Moon av Sarah Dessen, som jag 60 sidor in i ännu inte blivit särskilt imponerad av.


Mitt nuvarande projekt är att samla på mig John Greens alla verk och därför är det kanske inte alldeles överraskande att den senast införskaffade boken är Paper Towns.


Innan jag skulle iväg på ett möte gick jag inom biblioteket och kunde inte låta bli att låna No och jag av Delphine de Vigan efter att ha läst denna recension samt The Walking Dead - Tills döden skiljer oss åt av Robert Kirkman och Tony Moore efter denna recension.


J to the d - Jellicoe Road av Melina Marchetta. Ett ständigt flöde av tårar i den grad att mina ögon sved. Boken gjorde mig verkligen inte mindre emotionell bara för att jag visste vad som skulle hända.


Avslutade Ringens brödraskap av J.R.R. Tolkien tidigt i morse, och om de två sista böckerna är minst lika bra som denna är jag helt övertygad om att jag hittat en ny favoritserie.


Jag har lyckligtvis sluppit undan dåliga böcker den senaste tiden, men visst finns det en del barnbilderböcker som varit medelmåttiga och så var jag ju inte såld på första volymen av The Walking Dead.


Miranda Kenneallys Catching Jordan stirrar på mig från nattduksbordet. Jag har hört så mycket gott om den, men varken haft tillgång eller tid till den förrän nu. Ska dock börja läsa den såfort jag avslutat Keeping the Moon.

~
Jag har tidigare fyllt i enkäten, men det var längesen och jag tyckte att den passade in fint såhär i sommarvärmen. (Bilderna får ni förresten gärna låna!)

Om överstrukna ord med dubbla budskap


Titel: Rör mig inte!
Originaltitel: Shatter Me
Författare: Tahereh Mafi
Utgivningsår: 2011
Förlag: B. Wahlströms (2012)
Sidor: 303
Serie: Shatter Me #1

Handling:
Juliette har varit instängd i en cell på ett mentalsjukhus i 264 dagar. Under dessa 264 dagarna har hon varken pratat med eller vidrört någon annan människa, med den anledning att hennes beröring är dödlig. På så vis slipper Juliette oroa sig för att kunna skada någon. Tills den dag då hon tilldelas en cellkamrat.

Mina tankar:
Då var det dags för mig att ännu en gång skriva en recension om en välomtalad bok, som jag förresten kan berätta är en verkligt populär titel med tanke på bibliotekernas reservationsköer. Själv var jag först på listan och slapp vänta alldeles för länge innan jag kunde sätta igång med läsningen, och det gick fort att läsa när jag väl kommit förbi den första riktiga vändningen.

Tahereh Mafi imponerar, med sina unga ålder och sin språkstil – med syftning på de överstrukna orden, valet att inte alltid använda sig av interpunktioner och att inte skriva ut siffror med bokstäver. Att Mafi skriver så medför en annan slags känsla i läsningen, åtminstone för mig, och det är som om jag når fram till Juliette bättre. Lite som om vi delade varandras tankar.

Det blir helt enkelt en snygg virvelvind av förvirring och kaos i Juliette som man enklare förstår - eller vill förstå i den utsträckning man kan. Det är också väldigt ambitiöst och effektfullt skrivet, med de dubbla budskapen som döljer sig på sidorna. Och det visar också på hur komplex och fascinerande den riktiga människan är - för ingen är alldeles slätstruken.


Själva kärleksintrigen var dock alldeles för svajig (och förutsägbar) för att någonsin kunna övertyga mig helt, och tidvis var den så bristande att man nästan ville skumma förbi de partierna där det blev lite väl klyschigt. Det var inte det att deras ömhetsbetygelser för varandra inte var otrovärdig - utan snarare själva tidsperspektivet och deras kärleksförhållande som helhet. Det kändes verkligen som om Mafi pressade in en kärlekshistoria under tidspress, vilket dessvärre också märktes.

Vad gäller händelseförloppen, från början till slut, var jag för det mesta nöjd. Jag uppfattade aldrig tempot som särskilt långsamt, utan lagom drivande. Utöver det var även de flesta karaktärerna (onda som goda) sympatiska, vilket jag måste säga att jag gillar - ett porträtterande av den mänskliga färgskalan. Och slutet tyckte jag var riktigt maffigt, och avslutades precis sådär så att jag ville ha nästa bok att läsa omedelbart. Avslutet andas liksom begynnelsen inför den stora striden, och det i stil med bästaste (spoilers!) X-Men.

Av någon anledning tror jag dock att jag för en gångs skull väntar på de svenska översättningarna. Bara de sätter igång med att översätta de resterande två delarna såfort det bara är möjligt!

De senaste nyheterna kring Hunger Games (2)

Den (antalet gånger) uppdaterade versionen, med det gamla samt nya vad gäller skådespelare:1) Oscarsbelönade Philip Seymour Hoffman har skrivit på kontrakt för rollen som Plutarch Heavensbee.


2) Golden Globe-nominerade Jena Malone ska spela Johanna Mason.


3) Sam Claflin ska spela Finnick Odair är det nu bekräftat.


4) Emmy- och Tony-belönade Amanda Plummer ska spela Wiress.


5) Det är Lynn Cohen ska spela Mags.


6) Golden Globe-vinnaren Tony Shalhoub ryktas spela Beetee.

... Och 120803:14.45 var misstagen rättade!
[Här är det gamla inlägget.]

För att göra det enkelt - en bok om kärlek


Titel: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Originaltitel: The Statistical Probability of Love at First Sight
Författare: Jennifer E. Smith
Utgivningsår: 2012
Förlag: B. Wahlströms (2012)
Sidor: 206

Handling:
17-åriga Hadley missar flygplanet med fyra ynkliga minuter; planet skulle ta henne över Atlanten till London där hennes pappa ska gifta om sig med en kvinna hon aldrig träffat. I stället tvingas hon invänta nästa plan som inte går förrän om flera timmar. Då dyker Oliver upp, en fullkomlig främling, och med honom tycks tiden gå snabbare. Fyra minuter förändrar Hadleys tillvaro, men på vilket sätt?

Mina tankar:

Trots att jag egentligen hade strukit titeln helt från min att läsa-lista kunde jag bara inte låta bli att låna hem boken när jag visste att biblioteket hade köpt in den. Och det beslutet är inget jag ångrar direkt. Med det sagt skulle jag inte vilja påstå att handlingen på något sätt är exceptionell eller ens minnesvärd. Berättelsen är helt okej, söt som sockerdricka emellanåt och klump i halsen-sorglig någon enstaka gång.

Språket hålls simpelt, och beskrivningarna var till en början faktiskt ganska tråkiga och typiska, men det är något man glömde efter ett tag. Och det är samtidigt vad som lyfter boken något, att den är högst lättläst och lagom drivande i sin handling. Det var bara att luta sig tillbaka och läsa.

Om man bortser från språket måste jag dock säga att Smith har en förmåga att formulera desto bättre minnesvärda citat eller små vardagsfragment alla kan känna igen sig i. Exempelvis det här citatet: "Det är en sak att springa sin väg när någon jagar en. En helt annan sak att springa ensam."


Cumulusmolnen som Oliver talar om.

Å andra sidan finns det saker jag starkt ogillade med boken (och skulle vilja inflika att jag pinsamt nog ofta inte håller mig politiskt korrekt när jag läser). Det som verkligen fick och får mig att rysa är det här ständiga pratet om att få bekräftelse av det motsatta könet. Hadley verkar bland annat resonera som följande att "om alla andra killar tycker att jag är söt, ja, först då måste jag vara det". Och det skrämmer mig att verkligheten ser ut så, liksom att den här boken – och många andra – har sådana dolda budskap som når fram till okritiska läsare. Det är skamligt!

Sedan tycker jag även att en jag-form hade kunnat vara att föredra, då det skulle ge större chans till personutveckling och kontakt med läsaren istället för att lämna huvudkaraktären tämligen platt. (Förresten verkar jag ändå vara den enda läsaren som visade sympati för henne?)

Nu blev det, som kanske anas, snarare lite för puttenuttgulligt och oförståndigt för min smak. Men jag skulle ändå vilja säga att boken överlag är helt okej, även om man önskar att fler hade varit mer källkritiska angående de där små detaljerna. Avslutningsvis tycker jag dock att Claras recension (om än negativare) ger mer att bita i.

När bokhyllorna redan skriker efter mer plats..

Ja, då är det tydligen dags att köpa mer! Eller man skulle åtminstone kunna tro det med tanke på det extrema antalet böcker jag köpt på senaste tiden. (Nedan visar ungefär hälften, vilket innebär att det kommer att komma ett till inlägg om någon dag eller så.)

– Vad ska man säga? Jag är duktig på att köpa böcker.


• Danny bäst i världen fick jag i födelsedagspresent av syster och Astrid Lindgrens Sagorna - med ett brett urval av både känt och mindre känt - av mamma.
• I en tävling hos Rabén & Sjögren vann jag Lillebror och Karlsson på taket i finaste bindningen.
 Matilda och Barnen på Bråkmakargatan köptes för 1 kr respektive 10 kr i en second hand-affär.


• Jodi Picoults Den tionde kretsen blev min för 5 kr (och är även en påminnelse om att jag måste läsa numera filmatiserade Allt för min syster).
• Bumlingen och Norstedtsklassikern Mr Ripley var tvungen att bli min för 25 kr där den såg ensam samt oläst ut på Myrorna i Malmö.


• På Myrorna passade jag även på att köpa Cirkeln då alla skönlitterära pockets på svenska kostade 5 kr/st, trots att jag tyckte sisådär om själva boken. (Läs min bokrecension här.)
• Extremely Loud & Incredibly Close budade jag hem som ny på Tradera för 42 kr - ett nödvändigt köp då den är en av mina favoritböcker. (Recension här.)
• Paul Austers Illusionernas bok fick jag också i födelsedagspresent av syster.
• Paolinis Eldest, Sages Magyk och Canavans The Magician's Guild köpte jag för 3 kr, varav de två sistnämnda var spontanköp.


• Av en vän fick jag fågelbokmärket och min första fotobok någonsin, nämligen Holga: The World Through a Plastic Lens, som är fylld med texter och foton tagna med en Holga-kamera.
• Till höger om fotoboken skådas läslampan jag köpte för 15 kr på Röda korset.

Totala summan? 106 kr.
Helt okej, tycker jag.

En märklig och oförglömlig berättelseTitel: The Ghost's Child
På svenska: Pojken i soffan
Författare: Sonya Hartnett
Utgivningsår: 2007
Förlag: Walker Books Ltd (2008)
Sidor: 192

Handling:
Den gamla Matilda hittar en dag oförklarligt en ung pojke sittande i vardagsrummet. För honom berättar hon om den unga Matilda, eller Maddy som hon kallades, som aldrig tycks känna sig hemma någonstans, inte förrän hon beger sig ut på sitt livs äventyr för att upptäcka världens mest vackra skapelse..

Mina tankar:
Varför har jag inte tidigare läst den här boken? Varför har ingen sett till att jag läst den förrän nyligen? Varför hyllar fler människor inte den? Det är verkligen bra frågor. Att jag lånade boken var mycket tack vare Hannas inlägg om favoritomslag.

Allra mest lockade boken mig på grund av den vackra illustrationen på framsidan, som jag förresten inte skulle tacka nej till att ha inramad på mitt rum, men också på grund av titeln – som dessutom hade en så härligt poetisk handstil. (Om nu sådan finns.)

Så, när jag gick inom biblioteket, i en stad inte långt hemifrån, och hittade The Ghost’s Child i den engelska ungdomssektionen kunde jag inte låta den stå kvar där. Det tog en dryg vecka innan jag plockade upp den igen.


I samband med mina sommartågresor har jag alltid åtminstone en skönlitterär bok i tygkassen, oavsett hur lång eller kort resan är, och för några veckor sedan var det alltså The Ghost’s Childs tur. Jag började läsa den högt för min tågkompanjon, med andra ord syster, och efter bara några stycken tyckte vi att historien hade stor potential att kunna bli något alldeles särskilt.

Det var något med språket. Och karaktärerna. Båda så unika och avskalade. Från första sidan skymtade man en antydan till något osagt, något sorgligt, i den gamla kvinnans liv. Därefter var det bara att läsa – för att ta reda på vad pojken gjorde där och vem Matilda var.


Efter 60 sidor var vi fast, och det sträcklästes inpå småtimmarna. När jag sedan (relativt) oförklarligt började gråta, för att vi båda två sedan skulle börja gråta vattenfall så att en paus (eller tre) var nödvändig, insåg jag snabbt att den här boken skulle vara en som skulle dröja sig kvar länge.

Den bara lade sig, tyst, bland toppen av mina favoritböcker någonsin. Så. Himla. Bra. Och jag är kräsen. Ungdomsbok? Den här? Knappast! Den passar verkligen alla åldrar.

Mer än så hade jag inte tänkt avslöja. Nu är det upp till dig att leta upp och läsa The Ghost’s Child. Jag vet i alla fall med garanti att jag kommer återvända till den här pärlan.

En flaxande födelsedagspresent

Jag fyllde ju år för ett tag sedan, och i födelsedagspresent fick jag en blandad kompott. Mer om det och andra bokinköp får det dock bli en annan dag. För att återgå till det där flaxande jag nämner i rubriken, som ju var poängen med inlägget, så fick jag en makalöst söt fågel till bokmärke av en vän!

Dessvärre är metallfågeln mindre snäll mot mina raringar till böcker, särskilt de med skörare sidor, så bokmärket lär bli sparsamt använt. Fast fint att titta på är det i varje fall.

[Härifrån kommer bokmärket förresten, och heter 'Bird Marker'.]

Jag älskar film: en halvårsrapport

Förra året såg jag nog omkring 70 filmer. I år hade jag tänkt bräcka inte bara antalet lästa böcker utan även sedda filmer. Till juni månad lovade jag att göra en halvårsrapport med filmer jag sett, men det gick ju som det gick.. Nu har jag - efter veckors prokrastinering - äntligen letat upp posters till varje sedd film (samt en miniserie i form av Birdsong inkluderad) - under det första halvåret+.


Antal filmer: 58 stycken, varav 6 är sådana jag redan sett, med ett snitt på 2,1 per vecka.
Baserade på böcker: 28, varav 4 är biografier,16 skönlitterära, 7 serietidningar och 2* pjäser.
*(Just Go with It räknas inte riktigt, då den är baserad på filmen Cactus Flower, som i sin tur är baserad på pjäsen Fleur de cactus.)

För att göra det här inlägget mer bokrelaterat skriver jag vilka som är baserade på böcker.

What's Your Number? är baserad på 20 Times a Lady av Karyn Bosnak. || The Jane Austen Book Club av Karen Joy Fowler. (Sv: Jane Austen-klubben) || The Time Traveler's Wife av Audrey Niffenegger. (Sv: Tidsresenärens hustru) || Precious är baserad på Push av Sapphire. || X-Men Origins: Wolverine är baserad på serietidningen Wolverine: Origins av Daniel Way och Steve Dillon (Marvel).


It's Kind of a Funny Story av Ned Vizzini. || One for the Money av Janet Evanovich. (Sv: Lovligt byte)  || Shutter Island av Dennis Lehane. (Sv: Patient 67)


Thor är baserad på serietidningarna av Stan Lee, Larry Lieber och Jack Kirby (Marvel). || Winter's Bone av Daniel Woodrell || Temple Grandin är baserad på böckerna Emergence samt Thinking in Pictures av Temple Grandin och Margaret M. Scariano. || Snabba Cash av Jens Lapidus || Iron Man är baserad på serietidningarna av Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck och Jack Kirby (Marvel).


Nowhere Boy är baserad på Imagine This: Growing Up With My Brother John Lennon av Julia Baird. || The Graduate av Charles Webb. || Bright Star handlar om poeten John Keats' liv och är baserad på biografin Keats av Andrew Motion. || Rabbit Hole är baserad på pjäsen av David Lindsay-Abaire. || Tangled är löst baserad på Rapunzel av Bröderna Grimm. || Birdsong av Sebastian Faulks. (Sv: Fågelsång) || The Vow är baserad på The Vow: The Kim & Krickitt Carpenter Story av Kim Carpenter och John Perry.


The Incredible Hulk är baserad på serietidningarna av Stan Lee och Jack Kirby (Marvel). || Captain America: The First Avenger är baserad på serietidningarna av Joe Simon och Jack Kirby (Marvel). || The Avengers är baserad på serietidningarna om Avengers-teamet av Stan Lee och Jack Kirby (Marvel). || Submarine av Joe Dunthorne. || Up in the Air av Walter Kirn.


Flipped av Wendelin Van Draanen. (Sv: Han sa, hon sa) || The Hunger Games av Suzanne Collins. (Sv: Hungerspelen) || 10 Things I Hate About You är löst baserad på The Taming of the Shrew av William Shakespeare. (Sv: Så tuktas en argbigga)


Mina allra starkaste filmupplevelser:

Marvels (och Joss Whedons) superhjältepackade The Avengers, som verkligen levde upp till mina förväntningar, med min favorithjälte Iron Man som spelas av Robert Downey Jr. Sedan har vi världens raraste och tårdrypande fina Upp - men det är ju sällan Pixar misslyckas. Claire Danes har erövrat världen med sitt skådespel, vilket inte gör det särskilt överraskande att hon vann flertalet priser för tv-filmen Temple Grandin, som är baserad på en riktig autistisk kvinnas liv. I rymden finns inga känslor älskade jag omedelbart och det är den första svenska filmen som nått fram till mig på länge. Léon med en ung Natalie Portman - vad ska man säga? Kultklassiker värt sitt rykte.

Andra fantastiska filmer som jag älskar:

Donnie Darko för att den ärligt talat är helt fucked up. X-Men Origins: Wolverine, Thor, Iron Man 2 och The Incredible Hulk för att det är Marvel och för att allt de gör är marvellous. Blue Valentine, Somewhere, Rabbit Hole och Melancholia för utmärkt skådespeleri, som visar /verklighetens/ råhet och har lite djupare budskap. Ponyo på en klippa vid havet, Wall·E och Tangled för att det är charmigt + Miyazaki-Ghibli/Pixar/Walt Disney. Billy Elliot, (500) Days of Summer, 10 Things I Hate About You och Flipped för att det är sött, men inte för sött, och har fantastiska manliga huvudroller. The Hunger Games för att den är trogen sin bok och för att det är Jennifer Lawrence. Rebel without a Cause för att den är så udda och innehåller en strålande James Dean och White Chicks för att det är min och min familjs humor.

Filmer jag gillade och skulle rekommendera:

Precious som är hemsk, men fattas den där gnistan. Se7en som är smart, men inte tillräckligt fantastisk. It's Kind of a Funny Story som emellanåt känns lite långrandig fast ändå är helt klart sevärd. Shutter Island för att den gjorde mig paranoid - dock, tyvärr, alldeles för förutsägbar. Hysteriskt roliga Captain America som egentligen vill vara med sina Marvel-kompisar, men sorgligt nog inte är lika bra som dem. Halvdana Nowhere Boy som bara är allmänt udda och Beatles-fin. Bright StarThe Time Traveler's Wife och Birdsong för deras respektive och högst tragiska kärlekshistorier. Zombieland och 21 Jump Street för humorn (och förstnämnda också för mixen av Emma Stone/Woody Harrelson/Jesse Eisenberg/zombies).

Filmer som jag tycker bör undvikas för hälsans skull:
Possession för att den bara är allmänt B, konstig och fel - trots att (en alldeles för ansiktshårig) Lee Pace medverkar. Och Himlen är oskyldigt blå som är precis anledningen till varför jag undviker svenska filmer så gott jag kan - fastän Bill Skarsgård medverkar.

Ska inom kort skriva lite utförligare omdömen om filmerna här. ↓

Först till kvarn, som man säger

Jag läser allra helst böcker i sin traditionella form, men ska inom kort testa på att lyssna på ljudböcker för första gången! Spänd? Javisst. Det är relativt svårt att avgöra om konceptet passar mig eller inte eftersom jag gillar att höra min egen röst i huvudet, med mina egna utsatta pauser, och att ha den löpande texten framför mig när jag läser.

Personligen kan jag inte säga särskilt mycket om tjänsten/appen Storytel (där jag testar ljudböckerna) än då jag endast lyssnat på ett kort ljudspår av en Jonas Hassen Khemiri-novell. Det ser i alla fall lovande ut.

Dock är jag lite rädd för att jag ska tappa koncentrationen, särskilt vad gäller 6- eller 22-timmarsböckerna, och börja dagdrömma istället. (För det hände jämt när det var högläsning i skolan.) Ändå gillar jag tanken jättemycket på att kunna ligga i sängen, blunda, låta någon annan sköta "läsandet" och själv bara lyssna.

Nåja. Som det ser ut just nu har jag tre stycken ljudböcker kvar att dela ut på Storytel, tack vare en kampanj jag deltar i via Buzzador. Så vad gäller? De tre första som har handen uppe och ger mig en giltig mejladress får testa på en valfri ljudbok utan kostnad!*

*Mottagaren väljer själv en valfri ljudbok bland tusentals titlar och förbinder sig inte till något köp eller abonnemang. Gäller endast personer som tidigare inte använt Storytel.


UPPDATERING 2012/07/14
Såfort jag skänkt bort 5 ljudböcker får jag ytterligare 5 att dela ut - så det är bara att räcka upp handen om ni är intresserade av att testa en ljudbok!

Att besvara några sommarfrågor

Listor brukar för det mesta vara ett nöjsamt tidsfördriv - både att läsa och fylla i - och just denna innehåller lite mer somriga frågor, vilket ju passar ypperligt nu. Listan hittade jag förresten hos Andréa först och sedan Petra.Två böcker samtidigt, nämligen J.R.R. Tolkiens Ringens brödraskap (som verkligen är över förväntan) och en omläsning av Melina Marchettas Jellicoe Road (fast på svenska).


Det är planerat att jag ska ha någon slags temaläsning, exempelvis på författare, serier och nyligen utkommet. Men om jag känner mig själv bäst så kommer den planen raseras inom kort.De ljud som tillhör just den här årstiden. Jag talar om kossors muande, lövprasslet i de gröna trädtopparna, gräshoppornas sång i det höga gräset och ljudet av knastrande het asfalt. Det sista är det kanske bara jag som hittar på. Fast det lär väl också bli en del lyssnande på bl.a. The Fray, The Beach Boys, GotyeOneRepublic (ovan ett låtcitat från deras Secrets) och Sam Sparro.


Sommar-tvserier som Suits, Pretty Little Liars, White Collar och Awkward. Det finns ju annars en massa nya serier som har eller har haft premiär för inte så länge sedan, vilka jag ska ge en och annan chans. (Lena Dunhams Girls och Claire Danes' Homeland är två jag måste titta ikapp!)Nämner tre istället för en, mest för att more is more, och för att de är helt fantastiska av skilda anledningar. Into the Wild för historien, miljöscenerierna och skådespeleriet. Howl's Moving Castle för att det är Ghibli/Miyazaki, sagolikt och hjärtefint. Och The Avengers för awesomeness, superhjälte-assemble och repliken "Puny god!". Att alla tre dessutom är baserade på böcker eller serietidningar är bara ren slump.


På ett Öresundståg påväg till en destination som ligger en bra bit bort, precis lagom, så att jag hinner läsa åtminstone några kapitel och drömma mig bort.


Förra årets läsning av Suzanne Collins' Catching Fire. Utan något försök till att göra det mindre äckligt, men ja -mina händer dröp seriöst av nervositetssvett för att det var så spännande.Inte ett helt oväntat svar: engelska. Det händer dock ibland (väldigt sällan) att jag läser på tyska.
(Ovan en plansch i en tysk bokhandel som säger "Lesen macht sexy".)


Listan skulle kunna göras evighetslång, men jag får nog säga - inte helt otippat - någon av de tidigare Harry Potter-böckerna. Mest för att Hogwarts kändes mer avslappnat då än mot slutet.


Via Amazons hemsida, diverse tidningar, vad jag ser andra läsa på stan, min syster plus vänner, Goodreads, Boktipset och egentligen hela bloggosfären.


Om splittrad identitet.I bokens värld måste jag nog säga Miranda i Miranda-serien av Kerstin Sundh. I filmens värld finns det hundratals karaktärer jag älskar, men väljer för dagen Juno - hon är quirky och helt fab.


Jag läste aldrig boken själv, utan det var genom högläsning i nian av min svenskalärare. Boken som ger mig rysningar av bara tanken är Före och efter Bella av Maja Hjertzell. Usch och tvi!


Samtida böcker. Eller ungdomslitteratur. Helst skulle jag dock vilja säga engagerande böcker.


Den frågan är typ djävulens påfynd, och jag tror inte på djävulen. Därav inget svar.Mitt eget som innehåller (överlag) väl utvalda titlar, som jag med var och en har ett särskilt minne. Visst har jag inte allt jag skulle vilja äga, men det kommer med tiden!

De senaste nyheterna kring Hunger Games

Det är så mycket på gång just nu, och varje dag tillkommer ytterligare tillkännagivanden om Hunger Games (och andra filmadaptioner). För en gångs skull har jag väntat på att andra ska skriva inlägg om detta, men då det inte kommit något alls bestämde jag mig för att skriva samman ett litet inlägg med senaste nytt på Hunger Games-filmfronten..


1) Det har avslöjats att Mockingjay kommer att delas upp i två filmer. Första delen har premiär 21 november 2014 och andra 20 november 2015.


2) Oscarsbelönade Philip Seymour Hoffman har skrivit på kontrakt för rollen som Plutarch Heavensbee.


3) Golden Globe-nominerade Jena Malone är en potentiell Johanna Mason. Andra skådespelare ryktas vara Mia Wasikowska och Zoe Aggeliki. (Enligt imdb ser det dock ut som att Malone blivit castad.)


4) Hunter Parrish, som precis förlorade rollen som Peeta Mellark, är en av de som kanske ska spela Finnick Odair.


5) Produktionen för Catching Fire börjar inom kort, regisseras av Francis Lawrence och har premiär 22 november 2013. Mer om filmen här.


6) Första filmen, The Hunger Games, kommer ut på DVD 18 augusti.

... And that's the way the cookie crumbles!

On my mind these days

De senaste veckorna har gått förbi i all hast, precis som sommardagar brukar. Utan att egentligen kunna sätta fingret på varför börjar också min inspiration, eller snarare energi, sina såhär i sommar/-kylan/-hettan. Fast, om fingret skulle få gissa beror nog sinandet på åtminstone det ena mycket på att bokbloggosfären stannar upp lite såhär under lov- och semesterdagar. Det andra kanske för att jag inte riktigt fungerar till 100 % i varken istider eller värmebölja.


Ett litet smakprov på vad som komma skall. ↑

Och att jag recenserar betydligt mindre än jag faktiskt läser är väl helt och hållet mitt fel. Orken finns inte riktigt, och jag plockar hellre upp en ny bok än sätter mig ner för att skriva om en gammal. Trist inställning kanske, särskilt som det brukar vara roligt att skriva om läsupplevelser. I stället får ni ha tålamod med mig och mina övriga litterära utsvävningar. Men recenserandet ska jag förhoppningsvis råda bot på till sensommaren alternativt hösten. För grejen är den, att jag spänt väntar på antagningsbesked från universitetet.

Tre dagar kvar.

Jag är förälskad

Och Ringens brödraskap heter min kärlek.


Redan innan jag påbörjade läsningen av föregångaren till Sagan om ringen-trilogin, Bilbo - en hobbits äventyr, var jag övertygad om att ett spirande kärleksförhållande mellan mig och Tolkien överhuvudtaget inte skulle vara möjligt, kanske delvis för att jag trodde att han skulle göra mig obotligt rastlös och uttråkad, men kanske också för att jag sällan förälskar mig i just klassiker.

Sedan jag bestämde mig för att läsa trilogin och föregångaren har jag blivit omvänd, för jag tyckte så himla mycket om Bilbo, men det fattade tycket förberedde mig inte alls för vad jag skulle tycka om trilogin. Visserligen har jag bara läst knappt en tredjedel - men shit, Tolkien är ju en gud!


↑ Ett slående urdrag från boken som hittas på s. 116.

I övrigt startade ju duktigaste Emelie och Anna ett Sagan om ringen-läsprojekt, i vilket första boken läses nu i juli. För mer om vecka 1 och diskussionsfrågor har än så länge ett inlägg publicerats, nämligen här och där hittas även mina osammanhängande kommentarer.

It's to be quoted!

I samband med förrförra citatet bestämde jag mig för att göra ett till, ett citat som jag tycker är rätt härligt. (Samt att det påminner mig om att jag fortfarande måste läsa något av numera avlidne Bradbury.)


© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

Och idag råkar vara dagen då mitt moderskepp fick mig! 20 år fyller jag och är numera inte längre någon tonåring, vilket känns lagom märkligt. Tiden går verkligen fortare än man tror.

När vi ändå är inne på nya omslag..Jag läste ett inlägg på Barnens bokklubb och vad har då inte lanserats? Jo - ett nytt omslag till The Fault in Our Stars som kommer ut i vinter. På svenska såklart, under översättningen Förr eller senare exploderar jag (som inte är lika vasst som originaltiteln). Intresserad av att läsa den på svenska? Ja, faktiskt. Mer om det när jag skrivit klart min månader gamla recension av The Fault in Our Stars.

Annars? Omslaget känns väldigt Ed Hardy, vilket jag inte gillar för fem öre. Döskalle, ros, granat, banderoll, tidur, gunga och den där lilla photoshopinklistrade ängeln? För mycket. Det känns lite som om man försökt klämma in så mycket som möjligt på en begränsad yta. Men, allt är inte av ondo - jag gillar ju faktiskt färgkombinationerna och typsnittet.. — Vad tycker ni?

J.K. Rowlings nya har fått sig ett omslag!

*trumvirvlar*

.......Jag lär ju knappast vara först ut med nyheten, men tänkte att det kunde vara en rolig grej att uppmärksamma ändå. Vad jag tycker om omslaget? Lite skrikigt och simpelt, men på ett halvfulsnyggt vis. Påminner mig om en stoppskylt och ett bjärtare omslag av Jeffrey Eugenides The Marriage Plot [länk]. Fint är det i alla fall att kunna ha ett färdigt omslag att associera till.

The Casual Vacancy kommer ut den 27:e september i år.

En oförglömlig sommar


Titel: Sommaren jag blev vacker
Originaltitel:
The Summer I Turned Pretty
Författare:
Jenny Han
Utgivningsår:
2009
Förlag:
B. Wahlströms (2010)
Sidor: 250
Serie: 
Sommar-serien #1

Handling:
Det är sommar, vilket betyder att Belly äntligen befinner sig i Cousins efter månaders längtan. Till sommarhuset åker hon vartendaste år tillsammans med sin familj, och det är där hon hör hemma. Dit åker även bröderna Conrad och Jeremiah årligen med deras mamma Susannah som äger huset. Alla somrar är varandra lika, men den här är annorlunda och ingenting kommer någonsin att bli sig likt igen.

Mina tankar:
För ovanlighetens skull (kan diskuteras) tonar jag ner handlingen istället för upp, kanske för att undvika ordet tonårsförälskelse, som ju självklart är just vad den här boken i stort sett handlar om.

Vad gäller både historien och karaktärerna är jag överraskande tolerant, trots att jag stundtals vill vrida nacken av Belly. Det jobbiga är att lyssna på hennes eviga tankar om hur hon inte är så utseendefixerad, men ändå pratar om det konstant. Eller det faktum att hon gör allting mer komplicerat än det behöver vara - för både hennes och andras eget bästa.

Det som väger upp boken och får mig att plöja igenom boken är de där känslorna som väcks. För det är nog rätt motvilligt som jag måste erkänna att jag älskar ungdomsböcker som handlar om den första riktiga kärleken, hur mediokra dem än är, men mer än det är jag en total sucker för sådana som är sorgsna och olyckliga.


Ett litet stycke med tankar som jag instämmer i. ↑

Till Sommaren jag blev vacker grät jag - utan att vara för specifikt spoileraktig - en bra stund fastän det egentligen inte är mycket sorgligare än en typisk romcom-film à la Love and Other Drugs. Men det är liksom tillräckligt romantiskt och sorgligt struligt för att få mig att vilja läsa om boken på nytt.

Okej. Så nu är det ute: Jag älskar ungdomsböcker (och filmer) som handlar om kärlek, helst tragiska som får mig att gråta hutlöst. Fast för det mesta är Sommaren jag blev vacker inte ledsam att läsa, utan snarare oskyldigt somrig och ungdomligt naiv - precis så som jag gillar mina ungdomsböcker. Typ.

Tack för recensionsexemplaret, B. Wahlströms!

Läsrapport för juni


Antal böcker:
9 (51 av 65)*
Kvinnor/män: 7/2 (Wirsén & Marsden/Tan)
Klassiker: 0 (3 av 5)*
Svenska/engelska: 4/4
Vuxen/ungdom/barn: 0/7/2
Bilderböcker: 2
Omläsningar: 4
*Mitt mål för 2012 är att läsa minst 50 skönlitterära titlar, varav 5 ska vara klassiker. (Moderna klassiker ingår.)

Tankar kring läsandet
Månadens läsning gick ju helt klart sämre än väntat. Till en början gick det utmärkt, men så kom studentdagarna däremellan då det var annat som skulle göras och det blev inte alls mycket läst förrän mot slutet av juni. I övrigt har jag bara hunnit läsa ungdomsböcker, vilket -kan ju tyckas vara jättelöjligt, men ändå- grämer mig en del. Önskar alltid att jag läste mer vuxenböcker, mycket för att utveckla mitt språk/förråd etc. Nåja, nu är det en ny månad, nya tag!

Titlarna jag läste

1. Cassandra Clare - City of Ashes || 2. Cassandra Clare - City of Glass
3. Sarah Dessen - Du glömde säga hej då || 4. Carin & Stina Wirsén - Rut, Knut & lilla Tjut
5. Jenny Han - Sommaren jag blev vacker || 6. Shaun Tan - Tales from Outer Suburbia
7. Jenny Han - Ingen sommer utan dig || 8. John Marsden & Shaun Tan - The Rabbits
9. Jenny Han - Sommar för evigt


Bästa boken
Med undantag för omläsningen av underbara Tales from Outer Suburbia tycker jag verkligen att samtliga ungdomsböcker har varit tämligen likställda, trots avvikande betyg på Goodreads. De har inte varit sjukt bra, men å andra sidan inte heller oläsvärda utan snarare precis vad jag behövt läsa. En blandning mellan somrigt och äventyr.

Sämsta boken
Allegorin i The Rabbits var verkligen snyggt gjord - berättad och illustrerad. Men det var något med den som gjorde mig så nedstämd och jag tror detta är ett av få verk av Shaun Tan som jag inte kommer bry mig om att köpa eller åtminstone inte prioritera.

Tankar inför juli månad
Juli "invigs" med finalen i fotbolls-EM, med älskade Spanien i toppen med Italien, och det är ett utmärkt sätt att börja månaden på. (Är dock fortfarande deppig över att Tyskland åkte ut ur turneringen - anar att jag var tysk i ett tidigare liv.) Annars är det Ringens brödraskap-läsning som gäller! Fast jag hoppas såklart på att kunna pressa in ett antal andra böcker med. Särskilt som min läslista inte är i minsta laget..

RSS 2.0