Läsrapport för året 2011 och nya mål

2011 var året då jag började skriva ner alla boktitlar jag läste, samt när och hur lång tid det tog för mig att läsa dem. Bättre sent än aldrig, tänker jag, så här följer mitt läsår 2011:


Tryck på bilden för att komma till min lista.


Antal böcker: 25
Kvinnor/män: 17/9
Klassiker: 2
Svenska/engelska: 14/11
Antal sidor: + 7731

Jag har alltså läst ca 2,08 böcker/månad. Sammanlagt läste jag 25 böcker; utöver dessa avbröt jag läsandet i sex andra böcker, vilket ändå innebär att jag läst tre böcker mer än under 2010. Vad som påverkat min läsning tror jag ligger i tappad läslust i och med studier. Mitt nuvarande mål ser dock ut som följande att läsa minst 50 titlar, varav minst fem ska vara klassiker och kanske allra viktigast: att helst endast läsa böcker jag själv vill (det vill säga undvika att läsa särskilda böcker för att "alla andra" gör det). Den sistnämnda punkten kommer vara svårast att hålla, skulle jag tro..

(Med inspiration från TidningsIda.)


Tre stycken januariboktävlingar


jenniesboklista.
Fram till 31/1: möjlighet att vinna en pocketbok (går att välja mellan fyra titlar), ex. Igelkottens elegans.


readingthisworld.
Fram till 31/1: möjlighet att vinna en YA-bok (går att välja mellan 15 titlar) - utgiven i januari i år, ex. The Fault in Our Stars.


boktycke.
Fram till 7/2: kräver att ha svarat på alla frågor för möjligheten att vinna x antal ungdomsböcker (går att välja mellan 70 titlar), ex. City of Bones.

~
Som det var sagt: May the odds be ever in your favor!


You Against Me

Titel: You Against Me
På svenska: Älskar - hatar
Författare: Jenny Downham
Förlag: David Fickling Books
Utgivningsår: 2011
Sidor: 413
Övrigt: Downham är även författare till succédebuten Before I die (Innan jag dör).

Handling:
Ellies bror är anklagad för att ha våldtagit en tjej, men han nekar till det och Ellie försvarar därför honom. Mikeys syster är tjejen som har blivit våldtagen och nu söker han hämnd. Vad händer då när den första, men också otillåtna, kärleken uppstår mellan två personer som kommer från två helt skilda världar?

Mitt omdöme:
Downham använder frekvent referenser till nutida kultur, om man nu kan räkna in Lidl, Gordon Ramsay och Jamie Oliver som detta. Längre fram i boken finns även ett snabbt referat om filmen Sliding Doors med Gwyneth Paltrow, vilken jag faktiskt har sett många gånger! Frågan jag ställer är dock om Downham går rakt in i sin egen fälla eller om det är genialiskt drag. Det jag syftar på är om boken är skriven för att hålla i framtiden eller om den främst vänder sig till dagens läsare? För själv upplever jag att det är kul så länge man känner till vad det är hon pratar om. Ibland känner jag också att det blir lite för mycket 'namedropping'. Fast jag inser självklart att detta är att överdriva eftersom handlingen rör sig om en våldtäkt och hur omgivningen agerar utifrån den, vilket medför ett aktuellt och viktigt tema.


You Against Me har ett bra språk som gör det lätt att läsa, med mycket brittiska ord och slangord (eftersom det är där historien utspelar sig): pavement, fag etc. Det är roligt när maträtter som bacon butty dyker upp i en mening - för hur ska jag veta vad det är? I ärlighetens namn skrattade jag åt det ett tag.. Hur som helst uppskattar jag hur Jenny Downham har valt att lägga fokus i handlingen - hur allting uppstår utifrån denna våldtäkt. Även hur hon målar upp hur den nära omgivningen behandlas och reagerar på det. Förändringarna som är påtvingade på familjerna, och hur tydligt folk tar avstånd eller också hur de närmar sig varandra i tumulten.

Den här boken känns väldigt påverkad av och inriktad på hur dagens samhälle ser ut, och det syns i sms:en som Mikey och Ellie skickar. De använder båda förkortningar så som: u, ur och även RSN = real soon now samt TAU = thinking about you. En del av förkortningarna förstår jag direkt medan andra lämnar mig i mörkret. Tur nog bemödar sig Downham i alla fall med att förklara för oss som inte fattar och då känner jag ändå att jag är relativt insatt i internetvärldens språk. Än en gång undrar jag hur fräscht det här språket kommer att kännas för kommande generationer, om de kommer att läsa boken och känna: "Usch, vem skriver egentligen så?" Eller är det bara jag som är för gammal..

Mitt betyg:

Överlag en riktigt snyggt skriven historia, vilken får mig engagerad och nyfiken på hur det hela ska sluta. Ändå känner jag mig bara nöjd när jag stänger boken - den lämnar inga direkta avtryck.


Dash & Lily's Book of Dares

Titel: Dash & Lily's Book of Dares 
På svenska: Dash och Lilys utmaningsbok
Författare: Rachel Cohn, David Levithan
Förlag: Ember
Utgivningsår: 2011
Sidor: 260
Övrigt: Detta är den tredje boken som Cohn och Levithan skrivit tillsammans.

Handling:
Det är jul i New York och Lilys föräldrar har åkt iväg till Fiji för att spendera sin jul och försenade smekmånad där för sig själva. Någon annanstans i New York är Dash redo att fira jul ensam. Så när Dash beger sig till bokhandeln the Strand och hittar en röd anteckningsbok bredvid JD Salingers Franny and Zooey bestämmer han sig för att öppna den. Inuti döljer sig en rad utmaningar från en viss Lily. Dash har inget bättre för sig och kan inte heller låta bli att följa dem. Allt medan utmaningarna passerar mellan dem uppstår frågan om Dash och Lily någonsin kommer att träffa varandra i verkligheten. Kommer de då fortfarande vara de personer som de är i den röda anteckningsboken?

Mitt omdöme:
I boken står Cohn för Lilys delar och Levithan för Dashs. Det jag tycker känns extra fint med denna bok är att författarna skickade mejl till varandra, fram och tillbaka, utan att på förhand bestämt hur boken skulle se ut.

Jag tycker om att Dash vill vara så nördigt korrekt.

Okej. Jag har tidigare läst Cohns och Levithans första verk som de skrev ihop, nämligen Nick & Norahs oändliga låtlista, vilken jag inte riktigt fattade hypen kring. Den var väl inte riktigt "my cup of tea". Därefter läste jag Levithans Ibland bara måste man och den älskade jag! Så jag gav också Cohn en ny chans med hennes Du vet var jag finns, som var något dystrare än jag förväntat mig av henne. Ändå en anmärkningsvärd läsning. Dash & Lily's Book of Dares har cirklat omkring i bokbloggarsfären ett bra tag nu, och den verkade genuint intressant. När mitt bibliotek köpte in titeln (efter min förfrågan) var det bara att sätta igång.


Dash delar med sig av kloka tankar.


Om jag ska vara ärlig uppskattar jag David Levithan mer som författare än Rachel Cohn, kanske för att hans karaktärer är mer tilltalande för mig, liksom hans språk. Lilys partier är enligt mig lättlästa medan Dashs tvingar läsaren att tänka efter mer. Och (eventuellt) slå upp fler ord.

Dash känns självklar som karaktär, intelligent och ofta irriterande logisk, men med en nypa humor som gör honom attraktiv. Bakom hans ibland nedsättande ord ligger en slags värme som känns äkta. Det gör honom sympatisk istället för ett rövhål, som många andra karaktärer ofta görs. Även om Lily inte går hela vägen hem hos mig tycker jag ändå om henne. Tillsammans fungerar Dash och Lily perfekt, med deras klyftiga utmaningar och dialoger. Ibland kunde jag dock komma på mig själv tänka: "Är de seriöst bara 16 år?"

Lily visar sig vara ganska rolig.

Det jag älskar med den här boken är att den känns så uppfriskande, både språk- och innehållsmässigt. Julen är vad som för dem samman, och trots detta fortsätter historien utan att julen känns centrerad. I Dash & Lily's Book of Dares är det karaktärerna och deras tankar, likaså känslor, som utgör kärnan. För mig är det så en bra bok ser ut. Jag tycker om att det känns som att jag har lärt mig en hel del efter att ha läst boken och jag har hittat så många utdrag som jag gillar - ett bevis på att en bok är bra alltså!

Mitt betyg:

En relativt lättläst och fin läsning med utmärkta karaktärer och språk som i alla fall gjorde mig riktigt glad. Perfekt när man inte riktigt är redo för att ta sig an ett mastodontverk.


Just nu läser jag


Båten parallellt med


Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek


medan jag tar paus i Middlesex.

Vad läser du just nu?


Shopping spree


Allting second hand. Jag älskar böcker som mest när de är 2nd hand eller från loppisar och är billiga! (Okej då, jag ska inte ljuga - jag älskar nya böcker också.)


Böcker jag har läst

Böcker jag har läst genom åren. Sorterat efter författarens efternamn. Kursiva titlar är serier, understrukna är länkar till mina recensioner här på bloggen och ♥ betyder att det är en favorit.
- Du är hemskt välkommen att ge mig tips!

(PS. Vissa titlar har fallit bort efter urval.)


Abrahams, Peter

Ett mysterium från Echo Falls
Spela död
Bakom ridån

Ahlin, Malin
Månulvarna

Anderson, Laurie Halse
Säg något

Ardelius, Gunnar
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket

Asher, Jay
Tretton skäl varför

Austen, Jane
Stolthet och fördom


Bédier, Joseph
Tristan och Isolde

Blume, Judy
Sommarsystrar

Brashares, Ann
Systrar i jeans (första sommaren)
Systrar i jeans (andra sommaren)
Systrar i jeans (tredje sommaren)
Systrar i jeans (fjärde sommaren)

Bredow, Katarina von
Hur kär får man bli?
Expert på att rodna
Räcker det om jag älskar dig?

Brontë, Charlotte
Jane Eyre ♥

Brooks, Kevin
Om jag inte hade sett honom

Burton, Tim
The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories

Byng, Georgia
Molly Moon
Molly Moons fantastiska bok om hypnos
Molly Moon stannar tiden


Cabot, Meg

En prinsessas dagbok
Tiara och Dr. Martens
Spotlight
Kär?
Till er tjänst
Prinsessa i rosa

Washington D.C.
Washington D.C.

Saknad
Träffad av blixten
Kodnamn Cassandra
Gömstället
Fritagningen
Okänd identitet

Hemsökt
Älska dig till döds
Det nionde kortet
Dödlig hämnd
På liv och död

Holiday
Escape
Sex veckor

Crow Girl
Crow Girl
Crow Girl returns

Richie
Stålar
Flytta in

Collete och Art
Dyk i
Djupt vatten
Över ytan

Text Game
Leader of the Pack

Capote, Truman
Frukost på Tiffany's

Carriger, Gail
Parasollprotektoratet
Själlös

Clare, Cassandra
The Mortal Instruments
City of Bones
City of Ashes
City of Glass

Cohn, Rachel
Du vet var jag finns

Cohn, Rachel & Levithan, David
Nick & Norahs oändliga låtlista
Dash & Lily's Book of Dares

Colfer, Eoin
Artemis Fowl
Artemis Fowl
Evighetskoden

Collins, Suzanne
The Hunger Games ♥
The Hunger Games
Catching Fire
Mockingjay

Conrad, Joseph
Mörkrets hjärta

Cooney, Caroline B.
Jennie/Janie
Saknad: Jennie 3 år
Vad hände med Jennie?
Måste Jennie välja?

Corbett, Susannah
One Cool Cat!

Cross, Shauna
Whip It

Crusie, Jennifer
Kär och galen
Ska vi slå vad?


Dahl, Roald
Häxorna
Matilda
Rhyme Stew
Mitt magiska finger

Dalton, Annie
Angels Unlimited
Ett himla liv
Ett kosmiskt drama
I himlens tjänst
Änglar och filmstjärnor
Kris i paradiset
På uppdrag med Orlando

Dessen, Sarah
Mitt perfekta liv
Mycket mer än så
Du glömde säga hej då
Keeping the Moon

DiCamillo, Kate
Edward Tulanes fantastiska resa ♥

Downham, Jenny
You Against Me
Innan jag dör

Draanen, Wendelin van
Flipped


Evanovich, Janet
Stephanie Plum
Lovligt byte
Jagat byte
Nedlagt byte
Fångat byte
Twelve Sharp

Ewing, Lynne
Måndöttrar
Nattens gudinna
Isande eld
Dold bland skuggorna
Den hemliga skriften
Förlorad dotter


Fitzgerald, F. Scott
The Great Gatsby

Foer, Jonathan Safran
Extremt högt och otroligt nära


Gaiman, Neil

Stardust
The Wolves in the Wall
The Dangerous Alphabet

Gaskell, Elizabeth
North and South

Gier, Kerstin 
Ädelstenstrilogin
Rubinröd
Safirblå

Giffin, Emily
Something Borrowed

Gordon-Levitt, Joseph + hitRECord
The Tiny Book of Tiny Stories: Vol 1

Green, Jane
I dina kläder
Min smala lycka
Mellan raderna
Babyfeber
Den andra kvinnan
Trollbunden

Green, John
The Fault in Our Stars ♥

Gruen, Sara
Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow


Haddon, Mark
The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Han, Jenny
Sommar
Sommaren jag blev vacker
Ingen sommar utan dig
Sommar för evigt / We'll Always Have Summer

Hartnett, Sonya
The Ghost's Child ♥

Hassen Khemiri, Jonas
Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog (Novellix)

Hearn, Lian
Sagan om klanen Otori
Över näktergalens golv

Hellgren, Joanna
Frances (del 1)

Huxley, Aldous
Brave New World


Ishiguro, Kazuo
Never Let Me Go


Jansson, Tove
Sommarboken

Jeffers, Oliver
The Incredible Book Eating Boy 
The Great Paper Caper
Lost and Found ♥
The Way Back Home
This Moose Belongs to Me 
How to Catch a Star
Den sitter fast

Jewell, Lisa
Vince & Joy

Joyce, James
Epifanier

Joyce, Williams
Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna ♥


Kadefors, Sara
Sandor slash Ida

Kafka, Franz
Förvandlingen

Karlsson, Jonas
Spår i snön (Novellix)

Kenneally, Miranda
Catching Jordan

Keyes, Marian
Systrarna Walsh
En oväntad semester
Vattenmelonen
Änglar

Sista chansen
Å andra sidan
Sushi för nybörjare
När Lucy Sullivan skulle gifta sig
Under täcket

Kinsella, Sophie
Shopaholic
En shopaholics bekännelser
En shopaholic i New York
En shopaholic säger ja

Mina hemligheter

Kirkman, Robert & Moore, Tony
The Walking Dead
The Walking Dead: Tills döden skiljer oss åt (vol. 1)

Klassen, Jon
Jag vill ha min hatt

Küchen, Maria
Sång till en fjäril
Jag ser mig själv i en stulen spegel

König, Karin
Oya: fremde Heimat Türkei


LaCour, Nina
Hold Still ♥

Le, Nam
Båten

Levithan, David
En bit av mig fattas
Ibland bara måste man
Liten parlör för älskande

Lidström, Clara
Underbara Clara: Vintagepimp och hemmafix

Lingard, Joan
Kevin and Sadie
Across the Barricades


Mafi, Tahereh
Shatter Me
Rör mig inte!
Destroy Me (Shatter Me #1.5)

Magorian, Michelle
En liten kärlekssång
Godnatt, mister Tom (uppläst)

Mangold, Maud
Landet innanför
Glaspärleresan
Kristallballongen
Mahognyögat
Kopparnyckeln

Mankell, Henning
Elden
Eldens hemlighet
Eldens gåta

Marchetta, Melina
Jellicoe Road
Saving Francesca ♥

Marsden, John & Tan, Shaun
The Rabbits

Maupassant, Guy de
Fettpärlan

Mayfield, Sue
Damage

McCourt, Frank
Angela's Ashes

McEwan, Ian
Cementträdgården

Meyer, Stephenie
Twilight
Twilight / Om jag kunde drömma
New Moon
Eclipse
Breaking Dawn

The Host

Mlynowski, Sarah
Ten Things We Shouldn't Have Done

Morgenstern, Erin
Nattens cirkus

Möller, Cannie
Lucia
Skulden
Med himlen som tak

Kriget om källan
Tagg i hjärtat


Naumann, Cilla
Lära sig (Novellix)

Nelson, Jandy

Himlen börjar här

Nemert, Elisabet
Den vita liljan
Rovfåglarnas tid

Nicholls, David
En dag

Niffenegger, Audrey
The Night Bookmobile

Nilsson, Johanna
Hon går genom tavlan ut ur bilden

Nordqvist, Sven
Pettson och Findus
Pannkakstårtan
Rävjakten
Stackars Pettson
Pettson får julbesök
Kackel i grönsakslandet
Pettson tältar
Tuppens minut
Tomtemaskinen
När Findus var liten och försvann
Findus flyttar ut

Nasse
Nasse hittar en stol
Nasses taxi

Agaton Öman och alfabetet
Minus och stora världen
Hattjakten


Ohlsson, Sara
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Oliver, Lauren
Before I Fall

Olsson, Ingrid
Komma över

Oz, Amos
Hur man botar en fanatiker


Parks, Adele
Game over
Byt liv med mig

Paulsen, Gary
Yxan (uppläst)

Perkins, Stephanie
Anna and the French Kiss

Pessl, Marisha
Fördjupade studier i katastroffysik

Pierce, Meredith Ann
The Darkangel
Den fjortonde bruden

Pierce, Tamora
The Immortals
Vild magi

Poe, Edgar Allen
Den svarta kattenRennison, Louise
Georgia Nicolsons dagbok
Bekännelser om killar, kyssar och katter
Det är okej, jag har jättestora trosor påmig
Akut uppdatering av hångelskalan

Rhue, Morton
Die Welle

Rhodes, Dan
Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek

Roberts, Lynn
Little Red: A Fizzingly Good Yarn

Roberts, Nora
Nyckeln
Nyckeln till sanningen
Nyckeln till mod

Släkten Gallagher
Pärlor från månen
Havets safirer

Roth, Veronica
Divergent
Divergent
Free Four: Tobias Tells the Story (Divergent #1.1)

Rothenberg, Jess
Vår katastrofala historia

Rowling, J.K.
Harry Potter ♥
Harry Potter och De vises sten
Harry Potter och Hemligheternas kammare
Harry Potter och Fången från Azkaban 
Harry Potter och Den flammande bägaren 
Harry Potter och Fenixorden
Harry Potter och Halvblodsprinsen
Harry Potter och Dödsrelikerna


Sachar, Louis
Holes

Salinger, J.D.
The Catcher in the Rye

Sandén, Mårten
En plats de kallar Lyckan

Schiefauer, Jessica
Pojkarna

Selznick, Brian
Underverk

Shakespeare, William
En midsommarnattsdröm

Simmonds, Posy
Tamara Drewe (serieroman)

Sittenfeld, Curtis
I en klass för sig

Smith, Jennifer E.
Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet

Snicket, Lemony
Syskonen Baudelaires olycksaliga liv
En olustig början
Reptilrummet
Den sorgsna sjön

Sortland, Bjørn
Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

Sparks, Nicholas
Jag sökte dig och fann mitt hjärta

Strandberg, Mats & Bergmark Elfgren, Sara
Cirkeln

Summers, Courtney
This is Not a Test
Cracked Up to Be
Fall for Anything
Some Girls Are

Sundh, Kerstin
Miranda ♥
Miranda och pärlhalsbandet
Miranda och den blå skålen
Miranda och den underbara tavlan
Miranda och breven
Miranda och havet
Miranda och det märkvärdiga skåpet
Miranda och kärleken
Miranda och friheten


Tan, Shaun
Ankomsten
Tales From Outer Suburbia ♥
The Lost Thing
The Red Tree

Thúy, Kim
Ru

Thydell, Johanna
I taket lyser stjärnorna
Det fattas en tärning
Ursäkta att man vill bli lite älskad

Tolkien, J.R.R.
Bilbo - En hobbits äventyr

Ringarnas herre/Härskarringen
Ringens brödraskap ♥Valentine, Jenny
Trasig soppa
Hitta Violet Park
Tio stationer
 


Wahldén, Christina
Kort kjol

Wild, Margaret
En gång

Wilson, Jacqueline
Tjejer
Kära tjejer
Tjejer på stan
Tjejer i tårar
Stressade tjejer

Vem älskar Prue?
Lola Rose
Den tatuerade mamman

Wolff, Ryp
Midnight Secrets
Den utvalda
Den gyllene förföljaren
MidnattsstridenYates, Richard
Easter Parade
Cold Spring Harbor


Zevin, Gabrielle
Jag minns inte varför jag älskar dig


Senast uppdaterad 2013-05-31

De bästa böckerna 2011
Jag hoppas att ni alla hade ett bra år och nyår!


Mitt bokår 2012JANUARI

01. Meg Cabot - Saknad: Okänd identitet (Omläsning)
02. Michelle Magorian - En liten kärlekssång
03. Jenny Downham - You Against Me
04. Stephanie Perkins - Anna and the French Kiss
05. Rachel Cohn & David Levithan - Dash & Lily's Book of Dares
06. Dan Rhodes - Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek
07. David Levithan - En bit av mig fattas

FEBRUARI
08. Jay Asher - Tretton skäl varför
09. Jessica Shiefauer - Pojkarna
10. Simon Tofield - Simon's Cat (Seriealbum)
11. Audrey Niffenegger - The Night Bookmobile (Grafisk novell)
12. Nam Le - Båten
13. Shaun Tan - Ankomsten (Bilderbok)
14. Lauren Oliver - Before I Fall

MARS
15. Jenny Downham - Innan jag dör
16. John Green - The Fault in Our Stars
17. Annika Huett & Ulf Huett Nilsson - Detaljer hemma (Bilderbok)
18. Richard Yates - Easter Parade
19. Laurie Halse Anderson - Säg något

APRIL
20. Gabrielle Zevin - Jag minns inte varför jag älskar dig
21. Franz Kafka - Förvandlingen
22. David Levithan - Liten parlör för älskande
23. J.D. Salinger - The Catcher in the Rye
24. Shaun Tan - Tales from Outer Suburbia (Bilderbok m. noveller)
25. Erin Morgenstern - Nattens cirkus
26. Kim Thúy - Ru

MAJ
27. Stephenie Meyer - The Host
28. Jandy Nelson - Himlen börjar här
29. James Joyce - Epifanier
30. Margaret Wild - En gång
31. Lennart Hellsing - Krakel Spektakel köper en klubba (Bilderbok)
32. Sarah Mlynowski - Ten Things We Shouldn't Have Done
33. Shaun Tan - The Lost Thing (Bilderbok)
34. Shaun Tan - The Red Tree (Bilderbok)
35. Tove Jansson - Den farliga resan (Bilderbok)
36. Tove Jansson - Vem ska trösta Knyttet? (Bilderbok)
37. Tove Jansson - Hur gick det sen?: Boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My (Bilderbok)
38. Richard Yates - Cold Spring Harbor
39. Ian McEwan - Cementträdgården
40. Cassandra Clare - City of Bones
41. Veronica Roth - Divergent
42. Alf Prøysen - Sagan om mössens julafton (Bilderbok)
43. Elsa Beskow - Sagan om den lilla lilla gumman (Bilderbok)
44. Veronica Roth - Free Four: Tobias Tells the Story
45. Louis Sachar - Holes

JUNI
46. Cassandra Clare - City of Ashes
47. Cassandra Clare - City of Glass
48. Sarah Dessen - Du glömde säga hej då
49. Carin Wirsén & Stina Wirsén - Rut, Knut & lilla Tjut (Bilderbok)
50. Jenny Han - Sommaren jag blev vacker (Omläsning)
51. Shaun Tan - Tales from Outer Suburbia (Bilderbok m. noveller) (Omläsning)
52. Jenny Han - Ingen sommar utan dig (Omläsning)
53. John Marsden & Shaun Tan - The Rabbits
54. Jenny Han - Sommar för evigt (Omläsning)

JULI
55. J.R.R. Tolkien - Bilbo - En hobbits äventyr
56. Tahereh Mafi - Rör mig inte!
57. Munro Leaf - Berättelsen om Ferdinand (Bilderbok)
58. Catarina Kruusval - Ellen (Bilderbok)
59. Ulf Nilsson & Eva Eriksson - Lilla syster kanin går alldeles vilse (Bilderbok)
60. Elsa Beskow - ABC-resan (Bilderbok)
61. Jan Lööf - Pelle och Frasse (Bilderbok)
62. H.A. Rey & Cathy Hapka - God Jul Nicke Nyfiken (Bilderbok)
63. Pija Lindenbaum - Glossas café (Bilderbok)
64. Pija Lindenbaum - Gittan och älgbrorsorna (Bilderbok)
65. Pija Lindenbaum - Lill-Zlatan och morbror raring (Bilderbok)
66. Lennart Hagerfors & Pija Lindenbaum - Över bäcken (Bilderbok)
67. Astrid Lindgren & Pija Lindenbaum - Mirabell (Bilderbok)
68. Quentin Blake - Mamma, pappa, monster (Bilderbok)
69. Sonya Hartnett - The Ghost's Child
70. Jennifer E. Smith - Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
71. Jonas Karlsson - Spår i snön (Novell)
72. Jonas Hassen Khemiri - Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog (Novell)
73. Cilla Naumann - Lära sig (Novell)
74. Emma Adbåge - Femtikronorskrämen (Bilderbok)
75. Emma Adbåge - Jag var superhjälte, säger vi! (Bilderbok)
76. Emma Adbåge - Sven käkar mat (Bilderbok)
77. Emma Adbåge - Leni blir en bebis (Bilderbok)
78. Lisen Adbåge - Kurt och Kio vill ha djur (Bilderbok)
79. Lisen Adbåge - Kurt och Kio vill ha koja (Bilderbok)
80. Carin Wirsén & Stina Wirsén - Leka tre (Bilderbok)
81. Carin Wirsén & Stina Wirsén - En liten skär och alla tvärtemotiga brokiga (Bilderbok)
82. Carin Wirsén & Stina Wirsén - Lilla ABC med Rut, Knut & Tjut (Bilderbok)
83. Carin Wirsén & Stina Wirsén - Rut & Knut gräver ut (Bilderbok)
84. Carin Wirsén & Stina Wirsén - Rut & Knut jobbar (Bilderbok)
85. Carin Wirsén & Stina Wirsén - En liten skär och många små brokiga (Bilderbok)
86. Stina Wirsén - Vems mormor? (Bilderbok)
87. Stina Wirsén - Vems byxor? (Bilderbok)
88. Mia Maria Güettler - Trädet är en hemlighet (Bilderbok)
89. Robert Kirkman & Tony Moore - The Walking Dead: Tills döden skiljer oss åt (vol. 1) (Seriealbum)
90. Melina Marchetta - Jellicoe Road
91. Inger Frimansson - Innan allt har blommat ut (Novell)
92. J.R.R. Tolkien - Ringens brödraskap
93. Sarah Dessen - Keeping the Moon
94. Astrid Lindgren - Barnens dag i Bullerbyn (Bilderbok)
95. Miranda Kenneally - Catching Jordan
96. Courtney Summers - This Is Not A Test

AUGUSTI
97. J.K. Rowling - Harry Potter och De vises sten (Omläsning)
98. Roald Dahl - Rhyme Stew
99. J.K. Rowling - Harry Potter och Hemligheternas kammare (Omläsning)
100. J.K. Rowling - Harry Potter och Fången från Azkaban
101. Jan Lööf - Födelsedagspresenten (Bilderbok)
102. Oliver Jeffers - The Incredible Book Eating Boy (Bilderbok)
103. Oliver Jeffers - The Great Paper Caper (Bilderbok)
104. Oliver Jeffers - Lost and Found (Bilderbok)
105. Inger och Lasse Sandberg - Vit och Svart och alla de andra (Bilderbok)
106. Max Velthuijs - Grodan och fågelsången (Bilderbok)
107. Lars Klinting - Frippe lagar allt (Bilderbok)
108. Eva Eriksson - Malla handlar (Bilderbok)
109. Roald Dahl - Mitt magiska finger
110. Roald Dahl - Giraffen och Pelikanen och jag (Bilderbok)
111. Posy Simmonds - Tamara Drewe (Serieroman)
112. Gail Carriger - Själlös

SEPTEMBER
113. Courtney Summers - Cracked Up to Be
114. Sven Nordqvist - Findus flyttar ut (Bilderbok)
115. Kate DiCamillo - Edward Tulanes fantastiska resa
116. Jenny Valentine - Trasig soppa
117. Joanna Hellgren - Frances (Del 1) (Seriealbum)
118. Anna Dunér - Emilias jul (Bilderbok)
119. Kay Thompson - Eloise (Bilderbok)

OKTOBER
120. Courtney Summers - Fall for Anything
121. Andy Riley - Dawn of the Bunny Suicides (Seriebilderbok)
122. Courtney Summers - Some Girls Are
123. Jenny Valentine - Hitta Violet Park
124. Clara Lidström - Underbara Clara: Vintagepimp och hemmafix (Faktabok)
125. Melina Marchetta - Saving Francesca 
126. Brian Selznick - Underverk

NOVEMBER
127. Marisha Pessl - Fördjupade studier i katastroffysik 
128. William Joyce - Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna (Bilderbok) 
129. Nina LaCour - Hold Still
130. Oliver Jeffers - The Way Back Home (Bilderbok)
131. Lynn Roberts & David Roberts - Little Red: A Fizzingly Good Yarn (Bilderbok)
132. Neil Gaiman & Dave McKean - The Wolves in the Walls (Bilderbok)
133. Susannah Corbett & David Roberts - One Cool Cat! (Bilderbok)
134. Neil Gaiman & Gris Grimly - The Dangerous Alphabet (Bilderbok) 
135. HitRECord + Joseph Gordon-Levitt - The Tiny Book of Tiny Stories: Vol 1 (Bilderbok) 

DECEMBER
136. F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby 
137. Jon Klassen - Jag vill ha min hatt (Bilderbok) 
138. Jess Rothenberg - Vår katastrofala historia

RSS 2.0