Tretton skäl varför

Titel: Tretton skäl varför
Originaltitel: Thirteen Reasons Why
Författare: Jay Asher
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Utgivningsår: 2010
Sidor: 298
Övrigt: Tretton skäl varför är Jay Ashers debutbok.

Handling:
Clay Jensen får ett paket hemskickat till sig som innehåller tretton kasettband. Paketet har ingen avsändare, vilket driver honom till att lyssna på det första bandet. Det visar sig att banden kommer från Hannah Baker, en tjej från skolan som två veckor tidigare begick självmord. De tretton banden representerar de tretton skälen till varför hon tog livet av sig. Clay är en anledning till varför. Banden avslöjar vad som hände Hannah innan hon dog och det som berättas förändrar Clays liv för alltid.

Mitt omdöme:
Den första delen av boken fann jag mer genomtänkt, som om karaktärerna samt historien var naturlig, och inte alls forcerad och klyschig som i den andra delen. Speciellt i åtanke har jag huvudrollen Hannah, vars röst vi får höra genom kasettbanden som Clay tvingas lyssna på. Hannah har en tydlig väg hon vill gå när hon berättar allas historier och hur hon väljer sina ord är noggranna.

Det är sällan jag blir övertygad av en karaktär i just litteratur. Ofta känns det som att jag ser sprickor, små karaktärsdrag som känns malplacerade. Men just i Hannahs berättande nickar jag och ställer inga frågor. Därför blir jag så jäkla besviken när Jay Asher kommer och levererar en (i mitt påhitt) såkallad "Nicholas Sparks" efter första halvan. Läs: fet besvikelse. För tro mig när jag säger att det aldrig är ett gott tecken när man tänker på Nicholas Sparks (kliché är en synonym) - ja, trots att jag grät i evigheters evighet till hans Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta. (Hallå, se bara den svenska titeln?!) Hannah var helt plötsligt förbytt, något som förstörde själva stämningen som byggts upp så bra i första halvan.


Den röda tråden beskrevs åtminstone relativt väl, och knöts samman på ett snyggt sätt i slutet av boken. Ytterligare en sak som var bra (och fyndigt tänkt) var att ha en karta inne i boken som man kunde titta tillbaka på samtidigt som karaktärerna i boken fick följa samma.

Jag ska verkligen inte låtsas som om jag inte blev berörd (för jag grät nog femton gånger), inte heller att jag inte sträckläste ut boken i en sittning. En nagelbitare, faktiskt. Tretton skäl varför lämnar eftertryck och öppnar upp en historia kring hur några, för dig, oviktiga händelser påverkar någon annans liv för all framtid. Väl värt att tänka på!

Mitt betyg:

En stark trea, eventuellt en svag fyra. Trots vissa riktigt sviktande delar mot slutet väcker boken känslor och tankar, vilka definitivt gör Tretton skäl varför läsvärd.

Trackback
RSS 2.0