The Night Bookmobile

Titel: The Night Bookmobile
Författare: Audrey Niffenegger
Förlag: ABRAMS
Utgivningsår: 2010
Sidor: 32
Övrigt: Audrey Niffenegger har även skrivit succéromanerna The Time Traveler's Wife och Her Fearful Symmetry.

Handling:
En natt är Alexandra ute och går för att fördriva tiden när hon första gången träffar på nattbokbussen. Tveklös stiger hon ombord, och finner sig själv hitta hylla efter hylla med alla de böcker hon tidigare läst i sitt liv. En kärlek växer fram till detta mobila bibliotek, som på sätt och vis skildrar hennes liv. Dessvärre är öppettiderna reglerade, och bussen är endast öppen från nattetid fram till gryningen. I Alexandras jakt på bussen går åren snabbt, och längtan efter den eskalerar i takt med hennes livs förfall.

Mitt omdöme:
Jag tycker att själva historien är intressant, och jag var absolut nyfiken på att få se och läsa hur det skulle gå för Alexandra. Själva handlingen och det tema den grafiska romanen har berör mig på sätt och vis, men griper aldrig tag i mig. Vad som påverkar läsningen ligger i kvalitén på bilderna och de alldeles för få sidorna. Illustrationerna känns fattiga, oarbetade/outvecklade och varken särskilt imponerande eller inspirerande. Dessutom tycker jag så otroligt synd om bokens huvudkaraktär Alexandra, som slukas i sin bokpassion till den grad att hon blir alldeles självdestruktiv, samtidigt som hon retar gallfeber på mig. Och att inte riktigt kunna relatera till henne förstör läsningen. Ändå vill jag påstå att många som förlorat sig i böckernas värld kommer att tycka om Niffeneggers grafiska roman, för i viss mån tyckte jag faktiskt om den.

I Alexandras bokhylla finner vi bl. a. The Wizard of Oz, Charlotte's Web och The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Mitt betyg:

Trots Neil Gaimans hyllning av The Night Bookmobile så går den inte hem hos mig. Nä, jag är helt enkelt inte tillräckligt imponerad.

Trackback
RSS 2.0