Flipped


Titel: Flipped
På svenska: Han sa, hon sa

Författare: Wendelin van Draanen
Förlag: Knopf
Utgivningsår: 2003
Sidor: 212
Övrigt: Filmadaptionen av Rob Reiner med Madeline Carroll och Callan McAuliffe i huvudrollerna kom ut 2010 (- sesese!).

Handling:
En bok om den allra första kärleken. Som nyinflyttade i stan får Bryce Loskis familj besök av grannflickan Julianna Baker, som omedelbart blir kär i Bryce. Med åren som följer är Juli fortfarande blint och obotligt kär, trots att Bryce inte besvarar hennes känslor - ända tills i åttonde klass. Då är rollerna plötsligt ombytta och Bryce är den som försöker uppvakta en ointresserad Juli.

Mitt omdöme:
Till att börja med måste jag berätta historien om hur jag såg filmen. Jag satt på ett 6-timmarsflyg från Istanbul till Delhi och hade en imponerande stor filmkatalog med många nya titlar att välja och vraka på. Nyligen DVD-utsläppta Flipped hade jag knappt lagt märke till förrän Vickan sa att hon var nyfiken på den, vilket såklart väckte mitt intresse. I mitt lediga tvåmannasäte vid fönstret tryckte jag på play, lutade mig tillbaka och njöt av varje minut - för det var verkligen en charmig och söt film! I huvudet noterade jag snabbt att filmen var baserad på en bok av Wendelin van Draanen. Tre veckor senare beställde jag hem boken och satte igång läsandet.Så hur var boken? Jag måste säga att jag blev mäkta överraskad över att se att manusförfattarna praktiskt taget hade stulit dialogerna direkt från boken. Att läsa boken var som att se filmen ännu en gång - för de följde boken så tydligt. Den största skillnaden var att Flipped i filmen utspelar sig på 60-talet, medan den i boken utspelar sig på 90-talet. Annars var det samma charmiga berättarröster, dialoger och beskrivningar i boken som i filmen, och jag tyckte om Flipped jättemycket. Varannat kapitel berättas av Julianna, och varannat av Bryce - vilket jag tycker ger en bra balans i den här sortens berättelse. Min slutsats är trots det ändå att filmen är snäppet bättre och finare (för vem älskar inte 60-talsmusik?). Fast ibland är det roligt att få båda delar!

Mitt betyg:

En riktigt bra sträckläsarbok om den första kärleken, med en viss charm som gör den fint sockersöt och underhållande att läsa. Jag tycker dock att filmen bör prioriteras.

Trackback
RSS 2.0