Extremt högt och otroligt nära


Titel: Extremt högt och otroligt nära
Originaltitel: Extremely Loud & Incredibly Close
Författare: Jonathan Safran Foer 
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2005
Sidor: 326
Övrigt: Filmadaptionen av boken hade nyligen premiär i Sverige, med Thomas Horn i huvudrollen.

Handling:
Oscar Schell är en brådmogen nioåring som förlorade sin pappa i World Trade Center-attentatet. Oscar har en djup och tung hemlighet som han bär omkring på, nämligen att Oscar inte svarade i telefon dagen då pappan lämnade flera meddelanden precis innan han omkom. När Oscar hittar en nyckel i en vas som tillhört pappan går han på ett gediget äventyr i jakten på att hitta det matchande nyckelhålet.

Mitt omdöme:
Det är svårt att undvika en bok som så många talat varmt och högt om. Extremt högt och otroligt nära är precis en sådan bok. Jag har aldrig tidigare sett och läst en lika kreativ utförd skönlitterär bok som denna. Det är en fröjd att få följa Oscars historia som berättas, bearbetas och förbättras - gång på gång.
Foer har lyckats så väl med att skapa Oscar, så otroligt bildad och sympatisk som karaktär. Det är omöjligt att inte hoppas på det bästa för Oskar Schell. Det går inte att låta bli att älska en nioåring som kallar sig origamist, uppfinnare och frankofil och som dessutom samlar på Beatlessouvenirer samt miniatyrkaktusar! Och som delar ut visitkort med händer som visar peace-tecken, fastän han själv tycker det är löjligt.

Extremt högt och otroligt nära är en oerhört känsloladdad (och som tidigare nämnt extremt kreativ) historia med många parallellhistorier värd att lägga ned några timmar på. Det här är ett verk som numera ingår i den ganska så sparsamt samlade högen med böcker som nässlat sig in i mitt hjärta. Bara tanken på den får mig att bli lycklig, och fastän det snart gått ett år sedan jag läste den ligger den fortfarande ofattbart varmt om hjärtat. Sanna mina ord när jag säger att jag ska köpa den både inbunden och på engelska - för det är den verkligen värd.

Jag älskar redan Jonathan Safran Foer som författare och ser ofantligt mycket fram emot att få läsa hans andra verk: Everything Is Illuminated, Eating Animals och Tree of Codes (på svenska Allting är upplyst och Äta djur).

Mitt betyg:

Jonathan Safran Foer har imponerat, förklarat och inspirerat med sin Extremt högt och otroligt nära, precis som en författare bör göra.

Trackback
RSS 2.0