Vet du inte vad du ska läsa härnäst?

Då är det här fem sidor du bör besöka:


1) THE BOOK SEER


2) WHICH BOOK


3) LITERATURE-MAP


4) BOOK DESIRE


5) JAG ÄR BOKEN


Nörden inom mig talarTvå serier som verkligen har rubbat min vardagsbubbla.

Med risk för att överdramatisera det hela kommer troligen hela bokbloggosfären att bli lite besviken nu, men om jag var tvungen att välja mellan antingen böcker eller tv-serier hade valet varit skrämmande lätt. För om det är något jag tycker mer om än böcker så är det tv-serier, och det skulle jag vilja påstå säger rätt mycket. Jag praktiskt taget lever mig in i liven i den lilla rutan, som om det vore mitt eget liv. Visserligen har det inte gått helt överstyr om man jämför med en del i SVT:s dokumentärfilm Series Addicted.

För att vinna mig över ska man alltså vara en tv-nörd som älskar att prata om tv-serier. Så, om ni är bok- och tv-fantaster - skriv till mig! Det vore fantastiskt att få dela mina två största passioner med er.


En trettio dagars-utmaning


Jag har aldrig följt en 30 dagars-lista förut, men hittade en som jag blev sugen att ge mig på hos Julia på Loobook. Själv hade jag tänkt börja med listan den första mars och hoppas att fler känner sig manade! Kommentera hemskt gärna om du bestämmer dig för att delta, så tittar jag förbi med nyfikna ögon.Här är alltså listan:
Dag 1: En bok som alla hatade utom du
Dag 2: En bok som förändrade din åsikt om något
Dag 3: En bok som du önskar att fler läste
Dag 4: En besvikelse
Dag 5: Favoritkaraktär - kille
Dag 6: Favoritkaraktär - tjej
Dag 7: Favoritserie
Dag 8: En bok jag har läst fler än tre gånger
Dag 9: Bästa bok som har blivit film
Dag 10: Bästa chic-litbok
Dag 11: Roligaste boken
Dag 12: Favorittitel på en bok
Dag 13: Vilken "bokvärld" skulle du vilja leva i?
Dag 14: Den bok du senast köpte
Dag 15: Favoritförfattare
Dag 16: Tre böcker som gör dig glad
Dag 17: Nämn fem böcker du skulle ta med dig till en öde ö
Dag 18: Ett slut på en bok som du vart galen på
Dag 19: En bok som du hade svårt att lägga ifrån dig
Dag 20: En bok som du skulle rädda om ditt hus började brinna
Dag 21: Bästa rysaren
Dag 22: Vart sitter du helst och läser?
Dag 23: Bästa vuxenbok
Dag 24: Visa ditt bokmärke som du oftast använder när du läser
Dag 25: Berätta om ett fint bokminne
Dag 26: Bästa bok som kom ut förra året
Dag 27: En bok som du redan visste slutet på innan du hade kommit dit
Dag 28: Favoritbokaffär
Dag 29: Bästa engelska bok
Dag 30: Dina absoluta tio favoritböcker


J.K. Rowling släpper en vuxenbok hos Little, BrownJ.K. Rowling
has landed a deal to publish a book for adults! The Harry Potter creator will publish a book through Little, Brown at an unannounced future date.

“Although I’ve enjoyed writing it every bit as much, my next book will be very different to the Harry Potter series, which has been published so brilliantly by Bloomsbury and my other publishers around the world,” Jo said in a statement.


J.K. Rowlings kråka.

“The freedom to explore new territory is a gift that Harry’s success has brought me, and with that new territory it seemed a logical progression to have a new publisher. I am delighted to have a second publishing home in Little, Brown, and a publishing team that will be a great partner in this new phase of my writing life,” she added.

Källa: här.


Vad använder du mellan bladen?
Ovan illustrerar olika bokmärken jag använt genom årens lopp (det vill säga allt från vykort till exotiska och utländska sedlar), men handen som pekar är en favorit. Handen är ett visitkort som jag fick på köpet när jag köpte böcker i en indisk bokhandel. Som oftast är det dock post-its, kvitton från diverse affärer och biblioteket i stan, som av ren lathet, ligger i mina böcker.

Vad använder du som bokmärke?

Om ni har bilder, eller skulle vilja ta sådana, länka och låt oss inspireras!


The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Titel: The Curious Incident of the Dog in the Night-time
På svenska: Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Författare: Mark Haddon
Förlag: David Fickling Books
Utgivningsår: 2003 (min upplaga är från 2010)
Sidor: 272
Övrigt: På svenska finns även Utslag av oro av Mark Haddon.

Handling:
Den 15-årige Christopher Boone har Aspergers, en form av autism; han kan alla världens länder och deras huvudstäder, men har problem med att förstå andra människor. Efter att grannhunden hittas död på gräsmattan tar Christopher upp jakten på mördaren. Christopher bestämmer sig för att skriva en bok om det, och likt Sherlock Holmes följer han upp olika spår och på vägen lär han sig mer om sig själv och sin familj.

Mitt omdöme:
Jag vet inte om jag köpte boken innan jag använde ett urdrag från den till mitt tal i Svenska B eller om det var efteråt. Hur som helst var jag bara tvungen att läsa The Curious Incident of the Dog in the Night-timeav Mark Haddon, mycket på grund av hur Christophers personlighet presenterades. En (o)intressant fakta: boken införhandlades i en indisk bokhandel när jag var i Delhi förra året.


En väldigt intressant sak med den här boken är att Aspergers eller autism aldrig nämns (eller har jag inbillat mig det?). Normalt sett hade många av hindren som presenteras i boken kunnat förklaras med att ta upp Christophers tillstånd, men författaren Mark Haddon nämner aldrig något. Jag vet att det är många som klagat över just det faktum, och det enda stället där det sägs är på baksidans beskrivning av boken - ingen annanstans. Det är dock hintat att Christopher har någon form av autism, bl. a. hur han väljer att ha kapitelindelningen efter primtalen (se bilden ovan) och oförmågan att förstå andra människors mer komplicerade känslor (se bilden nedan).


Personligen tyckte jag väldigt mycket om både Christopher (jag har tydligen en grej för lagom odrägliga karaktärer) och The Curious Incident of the Dog in the Night-time. Karaktärerna fungerar överlag, även om jag definitivt föredrar Christopher, som är helt otroligt fin. Språket är också bra, lagom lättläst och kompletteras väl av bilderna som används. På den negativa sidan måste jag säga hur historien knyts samman. Jag upplevde slutet som väldigt snabbt ihopskriven, som om Haddon plötsligt inte hade tillräckligt många sidor eller idéer kvar och bara skrev ner den allra första tanken som han fick. Jag tyckte i alla fall att jag blev snuvad.

Jag tror inte att jag är den enda som tycker att boken påminner lite om Jonathan Safran Foers Extremt högt och otroligt nära. Emellertid tycker jag att Foers är strået vassare och mer gripande, både karaktärs- och handlingsskrivet och kreativt utfört.

Mitt betyg:

En otroligt karasmatisk huvudkaraktär med en bra handling som väcker läsarens intresse, men med ett slut som dessvärre lämnar åtminstone mig besviken.

Flipped


Titel: Flipped
På svenska: Han sa, hon sa

Författare: Wendelin van Draanen
Förlag: Knopf
Utgivningsår: 2003
Sidor: 212
Övrigt: Filmadaptionen av Rob Reiner med Madeline Carroll och Callan McAuliffe i huvudrollerna kom ut 2010 (- sesese!).

Handling:
En bok om den allra första kärleken. Som nyinflyttade i stan får Bryce Loskis familj besök av grannflickan Julianna Baker, som omedelbart blir kär i Bryce. Med åren som följer är Juli fortfarande blint och obotligt kär, trots att Bryce inte besvarar hennes känslor - ända tills i åttonde klass. Då är rollerna plötsligt ombytta och Bryce är den som försöker uppvakta en ointresserad Juli.

Mitt omdöme:
Till att börja med måste jag berätta historien om hur jag såg filmen. Jag satt på ett 6-timmarsflyg från Istanbul till Delhi och hade en imponerande stor filmkatalog med många nya titlar att välja och vraka på. Nyligen DVD-utsläppta Flipped hade jag knappt lagt märke till förrän Vickan sa att hon var nyfiken på den, vilket såklart väckte mitt intresse. I mitt lediga tvåmannasäte vid fönstret tryckte jag på play, lutade mig tillbaka och njöt av varje minut - för det var verkligen en charmig och söt film! I huvudet noterade jag snabbt att filmen var baserad på en bok av Wendelin van Draanen. Tre veckor senare beställde jag hem boken och satte igång läsandet.Så hur var boken? Jag måste säga att jag blev mäkta överraskad över att se att manusförfattarna praktiskt taget hade stulit dialogerna direkt från boken. Att läsa boken var som att se filmen ännu en gång - för de följde boken så tydligt. Den största skillnaden var att Flipped i filmen utspelar sig på 60-talet, medan den i boken utspelar sig på 90-talet. Annars var det samma charmiga berättarröster, dialoger och beskrivningar i boken som i filmen, och jag tyckte om Flipped jättemycket. Varannat kapitel berättas av Julianna, och varannat av Bryce - vilket jag tycker ger en bra balans i den här sortens berättelse. Min slutsats är trots det ändå att filmen är snäppet bättre och finare (för vem älskar inte 60-talsmusik?). Fast ibland är det roligt att få båda delar!

Mitt betyg:

En riktigt bra sträckläsarbok om den första kärleken, med en viss charm som gör den fint sockersöt och underhållande att läsa. Jag tycker dock att filmen bör prioriteras.


Extremt högt och otroligt nära


Titel: Extremt högt och otroligt nära
Originaltitel: Extremely Loud & Incredibly Close
Författare: Jonathan Safran Foer 
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2005
Sidor: 326
Övrigt: Filmadaptionen av boken hade nyligen premiär i Sverige, med Thomas Horn i huvudrollen.

Handling:
Oscar Schell är en brådmogen nioåring som förlorade sin pappa i World Trade Center-attentatet. Oscar har en djup och tung hemlighet som han bär omkring på, nämligen att Oscar inte svarade i telefon dagen då pappan lämnade flera meddelanden precis innan han omkom. När Oscar hittar en nyckel i en vas som tillhört pappan går han på ett gediget äventyr i jakten på att hitta det matchande nyckelhålet.

Mitt omdöme:
Det är svårt att undvika en bok som så många talat varmt och högt om. Extremt högt och otroligt nära är precis en sådan bok. Jag har aldrig tidigare sett och läst en lika kreativ utförd skönlitterär bok som denna. Det är en fröjd att få följa Oscars historia som berättas, bearbetas och förbättras - gång på gång.
Foer har lyckats så väl med att skapa Oscar, så otroligt bildad och sympatisk som karaktär. Det är omöjligt att inte hoppas på det bästa för Oskar Schell. Det går inte att låta bli att älska en nioåring som kallar sig origamist, uppfinnare och frankofil och som dessutom samlar på Beatlessouvenirer samt miniatyrkaktusar! Och som delar ut visitkort med händer som visar peace-tecken, fastän han själv tycker det är löjligt.

Extremt högt och otroligt nära är en oerhört känsloladdad (och som tidigare nämnt extremt kreativ) historia med många parallellhistorier värd att lägga ned några timmar på. Det här är ett verk som numera ingår i den ganska så sparsamt samlade högen med böcker som nässlat sig in i mitt hjärta. Bara tanken på den får mig att bli lycklig, och fastän det snart gått ett år sedan jag läste den ligger den fortfarande ofattbart varmt om hjärtat. Sanna mina ord när jag säger att jag ska köpa den både inbunden och på engelska - för det är den verkligen värd.

Jag älskar redan Jonathan Safran Foer som författare och ser ofantligt mycket fram emot att få läsa hans andra verk: Everything Is Illuminated, Eating Animals och Tree of Codes (på svenska Allting är upplyst och Äta djur).

Mitt betyg:

Jonathan Safran Foer har imponerat, förklarat och inspirerat med sin Extremt högt och otroligt nära, precis som en författare bör göra.


Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek

Titel: Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek
Originaltitel: Anthropology and a hundred other stories
Författare: Dan Rhodes 
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2004
Sidor: 207
Övrigt: I den engelska versionen består varje historia av 101 ord. Rhodes har även kommit ut med Klappa händer små som innehåller illustrationer av den svenske konstnären Björn Öberg.


Mitt omdöme:
Dan Rhodes fick jag som tips att läsa av Amina som var en av de jag bodde tillsammans när jag studerade i Tyskland. Just den här titeln av honom hade hon med sig, och hon läste några av berättelserna högt för mig. När jag kom hem igen hittade jag av slump Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek för en guldpeng på Myrorna och kunde inte riktigt låta bli att köpa den, trots det strykfula omslaget. (Seriöst bland det mest avskyvärda jag skådat..) 


Boken består således av 101 korta berättelser om kärlek, i vilka kärleken porträtteras både koncist och hejvilt. Ingen historia är den andra helt lik, vilket gör läsningen ofantligt underhållande. Vissa av berättelserna är ju dock helt sjukt morbida! Jag måste emellertid erkänna att medan jag läste dem var förfäran nästan lika stor som skrattet.

Mitt betyg:

En helt klart läsvärd bok som man snabbt plöjer igenom på en timme, men som lämnar minnet ungefär lika fort och bör kanske istället läsas då och då för att uppskatta den mer.

The Night Bookmobile

Titel: The Night Bookmobile
Författare: Audrey Niffenegger
Förlag: ABRAMS
Utgivningsår: 2010
Sidor: 32
Övrigt: Audrey Niffenegger har även skrivit succéromanerna The Time Traveler's Wife och Her Fearful Symmetry.

Handling:
En natt är Alexandra ute och går för att fördriva tiden när hon första gången träffar på nattbokbussen. Tveklös stiger hon ombord, och finner sig själv hitta hylla efter hylla med alla de böcker hon tidigare läst i sitt liv. En kärlek växer fram till detta mobila bibliotek, som på sätt och vis skildrar hennes liv. Dessvärre är öppettiderna reglerade, och bussen är endast öppen från nattetid fram till gryningen. I Alexandras jakt på bussen går åren snabbt, och längtan efter den eskalerar i takt med hennes livs förfall.

Mitt omdöme:
Jag tycker att själva historien är intressant, och jag var absolut nyfiken på att få se och läsa hur det skulle gå för Alexandra. Själva handlingen och det tema den grafiska romanen har berör mig på sätt och vis, men griper aldrig tag i mig. Vad som påverkar läsningen ligger i kvalitén på bilderna och de alldeles för få sidorna. Illustrationerna känns fattiga, oarbetade/outvecklade och varken särskilt imponerande eller inspirerande. Dessutom tycker jag så otroligt synd om bokens huvudkaraktär Alexandra, som slukas i sin bokpassion till den grad att hon blir alldeles självdestruktiv, samtidigt som hon retar gallfeber på mig. Och att inte riktigt kunna relatera till henne förstör läsningen. Ändå vill jag påstå att många som förlorat sig i böckernas värld kommer att tycka om Niffeneggers grafiska roman, för i viss mån tyckte jag faktiskt om den.

I Alexandras bokhylla finner vi bl. a. The Wizard of Oz, Charlotte's Web och The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Mitt betyg:

Trots Neil Gaimans hyllning av The Night Bookmobile så går den inte hem hos mig. Nä, jag är helt enkelt inte tillräckligt imponerad.


Bookmuppets arrangerar en boktävling


Med risk för att mina senaste inlägg är högst monotona så måste jag åter en gång meddela om en boktävling, i vilken man kan vinna en valfri bok från bokförlaget Gilla böckers sortiment. Det är Jenni och Ellen på Bookmuppets som arrangerar den här briljanta tävlingen, och här står allt som behöver vetas för att få delta i tävlingen.

Avslutas 20/2.


Hungerspelen-tävlingJanuari och februari månad tycks vara späckade med galet bra tävlingar. I den här tävlingen arrangerad av Agnes och Frida på Booklovin går det att vinna en biobiljett till premiären av The Hunger Games (23 mars) och en valfri Hungerspelen-relaterad bok. Hur bra låter inte det?

Här finns mer information.

Avslutas 25/2.


Vad skulle du göra om du dog men fick chans att göra om din sista dag en gång?Några av titlarna man kan vinna.

För tillfället kan man delta i Andreas väldigt generösa boktävling. Totalt är det sju bra titlar och sammanlagt elva exemplar som går att vinna. Tävla nu - det enda som behöver besvaras är frågan i min rubrik!

Här står mer om tävlingen.

Avslutas 9/3.


Pojkarna

Titel: Pojkarna
Författare: Jessica Schiefauer
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2011
Sidor: 188
Övrigt: Augustpristagare 2011 i barn- och ungdomskategorin.

Handling:
Momo, Bella och Kim är tre 14-åriga flickor som håller sig för sig själva. Om dagarna blir de kränkta av killarna i skolan. Flickorna vågar inte vara sig själva där utan lever för utklädnader och stunderna spenderade i Bellas växthus. Om nätterna förvandlas de nämligen till pojkar efter att ha druckit nektar från en annorlunda och magisk blomma som finns i växthuset. Kim, som är berättelsens röst, hittar sig själv i pojkkroppen och blir snart kär i spänningssökaren Tony, på gott och ont.

Mitt omdöme:
Först och främst tycker jag att omslaget är riktigt tilldragande och passar bra till denna högst originella bok. För det andra älskar jag Schiefauers val av inledningscitat - det ligger så mycket i det. (Heja, Marcel Proust! Som jag måste läsa något av.)

Pojkarnahar ett otroligt fint språk för att vara ungdomsbok - är jag väldigt generaliserande just nu? Svar: ja, troligtvis. Men språket är verkligen enastående och (i mitt tycke) definitivt vad som lyfter handlingen, gör den mer fängslande. Utan språket hade jag troligen aldrig läst ut boken. Handlingen är såpass säregen att jag stundvis inte visste vad jag skulle tycka om den, vilket gjorde att jag uppskattade språket, men också kapitelinledningen, desto mer. De korta kapitelindelningarna medförde ett slags frivillig bläddring. Det var aldrig en alldeles för lång detaljerad text av en särskild händelse, vilket gjorde att man hela tiden drevs framåt i handlingen. På grund av detta kunde jag läsa vidare utan att skumma, som jag annars hade gjort.


Pojkarna har en bra början, en snyggt sammanskriven avslutning, ett fint språk och så är den väldigt lätt att följa. Slutet lämnar mig faktiskt nöjd, dock samtidigt som en tanke gnager pyttelite i bakhuvudet - att det är något som inte är helt rätt. Som en obesvarad fråga. (Är det någon som känner igen sig i detta?) Det kan måhända vara så att jag inte riktigt är förtjust i böcker med så mycket vemod. Som barn eller yngre än jag är nu vet jag att jag utan tvekan hade hatat den här boken. Den är drömsk, fantasifull å det grövsta laget och överlag deprimerande, men även fascinerande, innovativ och vacker.

Ärligt talat vet jag faktiskt fortfarande inte riktigt hur jag känner angående boken. Problemet jag har är nog att jag inte riktigt kan sympatisera med karaktärerna, särskilt huvudkaraktären Kim, och det är en nödvändighet för mig.

Mitt betyg:

En otroligt originellt och snyggt skriven bok absolut värdig Augustpriset. Schiefauers Pojkarna lämnar dock en alltför bitter eftersmak för min del.


Ett paket kommer lastat med kärlekPå alla hjärtans dag passar jag på att ge tips på böcker som innehåller en dos kärlek:

Flipped - Wendelin van Draanen, Miranda och kärleken - Kerstin Sundh, En liten kärlekssång - Michelle Magorian, Mitt perfekta liv - Sarah Dessen, Jellicoe Road - Melina Marchetta, Mycket mer än så - Sarah Dessen, Ibland bara måste man - David Levithan, Stolthet och fördom - Jane Austen, Jane Eyre - Charlotte Brontë, North and South - Elizabeth Gaskell, Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow - Sara Gruen, Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? - Bjørn Sortland, Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket - Gunnar Ardelius, Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta - Nicholas Sparks, Anna and the French Kiss - Stephanie Perkins, Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek - Dan Rhodes, En dag - David Nicholls, Nick & Norahs oändliga låtlista - Rachel Cohn & David Levithan

Jag önskar er en fortsatt god alla dag.


Tävling hos Schitzo-Cookie

 

Miriam på bokbloggen Schitzo-Cookie anordnar just nu en sjysst tävling, och bland de två titlarna man kan vinna hittar vi Percy Jackson and the Lightning Thief samt City of Glass.

Gå med i tävlingen, ni med!

Avslutas 11/3.


En som går baklänges
Denna F. Scott Fitzgerald-bok köpte jag mig för ett tag sedan, men den var inte i det skick jag hade beställt den i så jag fick full refund och dessutom behålla den. Helt okej. (Ska bara hitta en passande läslucka nu när jag har 20 titlar lånade från biblioteket.)


Min bokhylla i sjutton bilderDet är svårt att begripa att det endast tagit runt tre år att få ihop den här samlingen.
Knappt en femtedel är nya eller beställda böcker från bokhandel respektive näthandel.
Resten är praktiskt taget bara second hand eller loppisfynd, likaså gäller hyllorna.


Dessa skulle inte vara helt fel att ha i hyllanFörlag Repris (Bonnier)


Tretton skäl varför

Titel: Tretton skäl varför
Originaltitel: Thirteen Reasons Why
Författare: Jay Asher
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Utgivningsår: 2010
Sidor: 298
Övrigt: Tretton skäl varför är Jay Ashers debutbok.

Handling:
Clay Jensen får ett paket hemskickat till sig som innehåller tretton kasettband. Paketet har ingen avsändare, vilket driver honom till att lyssna på det första bandet. Det visar sig att banden kommer från Hannah Baker, en tjej från skolan som två veckor tidigare begick självmord. De tretton banden representerar de tretton skälen till varför hon tog livet av sig. Clay är en anledning till varför. Banden avslöjar vad som hände Hannah innan hon dog och det som berättas förändrar Clays liv för alltid.

Mitt omdöme:
Den första delen av boken fann jag mer genomtänkt, som om karaktärerna samt historien var naturlig, och inte alls forcerad och klyschig som i den andra delen. Speciellt i åtanke har jag huvudrollen Hannah, vars röst vi får höra genom kasettbanden som Clay tvingas lyssna på. Hannah har en tydlig väg hon vill gå när hon berättar allas historier och hur hon väljer sina ord är noggranna.

Det är sällan jag blir övertygad av en karaktär i just litteratur. Ofta känns det som att jag ser sprickor, små karaktärsdrag som känns malplacerade. Men just i Hannahs berättande nickar jag och ställer inga frågor. Därför blir jag så jäkla besviken när Jay Asher kommer och levererar en (i mitt påhitt) såkallad "Nicholas Sparks" efter första halvan. Läs: fet besvikelse. För tro mig när jag säger att det aldrig är ett gott tecken när man tänker på Nicholas Sparks (kliché är en synonym) - ja, trots att jag grät i evigheters evighet till hans Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta. (Hallå, se bara den svenska titeln?!) Hannah var helt plötsligt förbytt, något som förstörde själva stämningen som byggts upp så bra i första halvan.


Den röda tråden beskrevs åtminstone relativt väl, och knöts samman på ett snyggt sätt i slutet av boken. Ytterligare en sak som var bra (och fyndigt tänkt) var att ha en karta inne i boken som man kunde titta tillbaka på samtidigt som karaktärerna i boken fick följa samma.

Jag ska verkligen inte låtsas som om jag inte blev berörd (för jag grät nog femton gånger), inte heller att jag inte sträckläste ut boken i en sittning. En nagelbitare, faktiskt. Tretton skäl varför lämnar eftertryck och öppnar upp en historia kring hur några, för dig, oviktiga händelser påverkar någon annans liv för all framtid. Väl värt att tänka på!

Mitt betyg:

En stark trea, eventuellt en svag fyra. Trots vissa riktigt sviktande delar mot slutet väcker boken känslor och tankar, vilka definitivt gör Tretton skäl varför läsvärd.


En bit av mig fattas

Titel: En bit av mig fattas
Originaltitel: Love Is the Higher Law
Författare: David Levithan
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2011
Sidor: 191
Övrigt: Boken är delvis sammanställd efter och inspirerad av Levithans egna upplevelser kring 11:e september-dådet.

Handling:
Det ofattbara har precis skett i New York, två flygplan har kraschat in i World Trade Center. Hela världen håller andan. Tre personer befinner sig på helt skilda platser den morgonen, alla med sina egna intryck. Claire är i skolan. Peter skolkar i väntan på att skivbutiken ska öppna. Jasper ligger hemma sovande och missar terrordådet. Tillsammans kommer deras historier knytas samman i en vänskap i frågan på hur man ska hantera vad som nyss hänt.

Mitt omdöme:
När jag fick reda på att den här boken skulle släppas på svenska var det inte författaren som väckte min uppmärksamhet, inte heller titeln eller handlingen. Det allra första jag kunde tänka på var: "Jävlar, vilket snyggt omslag!" Därefter läste jag handlingen, blev intresserad och stoppade in titeln bland alla dammråttor i hjärnan.I december hittade jag boken på bibliotekets tips-hylla, tog med den hem och läste den inte. Det slutade med att jag lånade om den i två månader. Jag läste ut boken på ett spann av några dagar, slog igen boken och tittade på omslaget. Sedan trillade poletten ner, och jag kunde plötsligt se varför omslaget var så gripande. Handlingen, valet av bakgrunden med det lite halvsuddiga fokuset, typografin, upplägget av texten med ordet fattas som håller på att falla, men som sveps upp. Läste inledningssidan: Lotta Kühlhorn. Hon är seriöst min husgud vad gäller åtminstone svenska bokomslag, likväl illustration överhuvudtaget. (För er som inte är lika intresserade så har hon bl. a. gjort omslaget till min favoritbok Extremt högt & otroligt nära.)


Jag är sådan person som gärna vill tro att originalspråk är att föredra, även om ens språkkunskaper kan vara lite bristande. I detta fall är jag säker på att det är sant. I huvudet började jag översätta meningarna och det lät verkligen mycket bättre, fast jag säger inte att översättningen var dålig. Det är bara det att vissa böcker är skrivna med en viss känsla som inte kan uttryckas lika vasst på ett annat språk. Och som ni kanske vet så tycker jag verkligen om Levithans språk. Nåja, jag älskade alla tankebanor han hade och formulerade ändå.


Titeln är pricksäker, både på svenska och engelska. Poängen är tydlig, även om handlingen blir nyanserad på de två språken. Det finns några stycken jag hade kunnat tänka mig stryka eftersom de fyller i luckor som inte behöver bli fyllda - man kan redan läsa det tydligt mellan raderna. Överlag tycker jag dock att Levithan har lyckats framföra sitt budskap, väcka känslor och engagera sina läsare.

Svaret på om jag tyckte om boken borde väl vara ganska så tydligt vid det här laget, om inte kanske det är en ledtråd när jag säger att jag satt låg uppe till 05:00 på morgonen?

Mitt betyg:

David Levithan har blivit en favorit hos mig efter detta inspirerande verk. Den här boken lämnar mig med ett leende på läpparna och med hoppet i fickan, och jag hoppas verkligen att fler läser den.


På tapeten: saker jag tycker om på nätet

 
1. Goodreads 2012 reading challenge. 2. Bokhoras inlägg med formgivare i fokus.

 
3. Att internet-bokrean 2012 börjat sin förhandsbokning. 4. Jennifers utmaning att läsa en meter böcker.

 
5. Bookdesire som ger dig boktips efter önskemål. 6. Karolines fantastiska anteckningsbokssamling och annat fint.

 
7. Jennifers boklöfte för 2011 - följa Rorys lista. 8. Bokstävlarnas recensionsavhandling till HG-trilogin.

 
9. Tonårsboken-Hannas favoritcitat från Book of Dares. 10. Literature-Map om författartips.

 
11. Tystnads fototävling som pågår fram till 19:e februari. 12. BokNeas inlägg om tiden - med några boktips med temat.

 
13. Pocket Shop som bjuder på en bokpresent när kompisen fyller år. 14. Jag är Boken (via BokNea och BokUgglan).

Ha så kul i vimlet!


Anna and the French Kiss

Titel: Anna and the French Kiss
Författare: Stephanie Perkins
Förlag: Speak
Utgivningsår: 2011
Sidor: 375
Övrigt: Del ett i en fristående trilogi (de andra heter Lola and the Boy Next Door och Isla and the Happily Ever After).

Handling:
Anna ser fram emot att gå det sista året i Atlanta, där jobbet, den bästa vännen och potentiella kärleken finns. Istället slutar det med att hennes pappa bestämmer sig för att skicka iväg henne till en internatskola i Paris. Inte särskilt lycklig över detta besked, särskilt inte som hon knappt kan någon franska, finner Anna inte bara vänner utan också ett tycke för staden Paris. Att en av vännerna, charmige Étienne St. Clair, råkar vara den som visar henne runt i staden tycks inte vara en nackdel. Om det inte vore för att han redan har en flickvän.

Mitt omdöme:
Visst låter det som en helt okej kärlekshistoria? Den var faktiskt riktigt underhållande att läsa, fastän jag kanske inte riktigt tillhör bokens riktiga målgrupp. Ibland kommer jag på mig själv att tänka: "Gud, jag är för gammal för det här..", men så slutar det ändå med att jag plöjer igenom boken på ett par timmar. Stundtals tycker jag att Anna and the French Kiss är riktigt bra skriven i sina dialoger, som känns ungdomliga och fräscht skrivna. Sedan eskalerar det totalt, och huvudpersonen Anna upplevs som väldigt irrationell, nästintill riktigt barnslig. Jag kan i och för sig föreställa mig att många personer reagerar så, vilket gör att läsningen inte förstörs.

Detta stycke hakade jag upp mig på:
"(..) his dream of being the next great Southern writer was replaced by his desire to be the next published writer. So he started writing these novels set in Small Town Georgia about folks with Good American Values who Fall in Love and then contract Life-Threatening Diseases and Die.
     I'm serious.
     And it totally depresses me, but the ladies eat it up. They love my father's books and they love his cable-knit sweaters and they love his beachy smile and orangey tan. And they have turned him into a bestseller and a total dick.
     Two of his books have been made into movies and three more are in production, which is where his real money comes from. Hollywood."
- Jag kan väl omöjligt vara den enda som automatiskt tänker på författaren Nicholas Sparks? Finner det hela hi-larious!

Kan lika bra erkänna redan nu, att den här boken sprider en viss igenkänning från filmen Wild Child med Emma Roberts och Alex Pettyfer. Som jag sett. Och ofrivilligt halvt tyckt om. Fastän den är slisk. Ja, jag sa det. Punkt slut. Det måste emellertid sägas att Anna and the French Kiss förtjänar ett bättre rykte, då den är bättre berättad och har ett större djup.

Mitt betyg:

En lättläst, gullig och ganska rolig kärlekshistoria, med intressanta karaktärer och ett språk som känns tilltalande. Jag vill absolut läsa de två andra delarna i denna fristående trilogi (speciellt som vissa karaktärer återses i de andra böckerna - kul!).


Hej bokkonsument: bokskadad

Okej, första bokenkäten - here we go.


Senast lästa: Jag läste nyligen ut februaris första bok i form av Jay Ashers Tretton skäl varför och har sedan dess hunnit påbörja Augustpristagaren Jessica Schiefauers Pojkarna.
Senast köpta bok: Barnboksfavoriten Miranda och friheten, och jag är i total extas! Vill få hem den omedelbums så att den får stå tillsammans med sina sju systrar.
Senast lånade bok: Kritikerrosade Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, efter att ha idiotförklarats av två bibliotikarier två gånger i rad (och jag har på grund av detta, tråkigt nog, fått en sämre inställning gentemot mitt annars lilla men desto mer älskade stadsbibliotek).
Senast fådda bok: Fådda och fådda, men det är nog Agatha Christies Tio små negerpojkar, som det visade att jag redan äger och ska således byta den mot en annan - tjoho.
Favoritbokhandel: Förlåt mig när jag säger: Amazon alla gånger! Annars tycker jag om Adlibris. Japp, är inte riktigt förtjust i "vanliga" bokhandlar, även om jag stryker längs med alla ryggar och ljudligt suckar i ha-begär när jag väl är i en.
Favoritbibliotek: Jag har inte hunnit utforska tillräckligt många - ska dock försöka mig på Malmös, Lunds och Helsingborgs i sommar! Tycker om min numera föredetta gymnasieskolas bibliotek på grund av dess breda utbud av nya böcker, men eftersom jag tog studenten i fjolas nämner jag min hemorts.
Antal lånekort: Tre stycken färgglada med många fler i sikte.


Använder som bokmärke: Framförallt kvitton, post-its och utrivna småbitar från kringströdda tidningar som ingen längre läser. Förrförra sommaren hittade jag inget bokmärke till boken som jag läste och rotade omkring i bilen tills jag tvingades ta ett gummiband. Den största tabben någonsin för det slutade med att gummibandet smälte i värmen, så nu har jag en fin gummibandsrand i en (lyckligtvis) klyschfylld Nicholas Sparks-bok.
Favoritfärg på bok: Personligen är jag en sådan som föredrar väldigt piffiga och snygga omslag, så det kan vara allt från en mintgrön ton till klassiskt gräddvitt!
Favoritmat/snack vid läsning: Inget. Gravitationen tycks öka i samband med läsning samtidigt som mat eller snacks förtärs. Gone down that rabbithole one too many times, just sayin'..
Favoritdryck vid läsning: Inget, samma svar som ovan.
Favoritställe att läsa på: Tåg! Eller i stillastående bil, om ljuset är läsvänligt.


På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: S. 57 i Båten av Nam Le och s. 16 i Pojkarna.
Den här boken köper jag till en förälder: Jag köper inte böcker till föräldrar (än?), fast jag skulle vilja tro att jag isåfall köper något annat än typiska storsäljare à la MAXIs pockettopp (tänker främst snabbt ihopskrivna deckare av författare som skriver identiska historier - men med olika namn på karaktärerna - för att tjäna pengar). Jag är högst medveten om att det finns mängder av bra böcker där, eftersom jag själv äger många. Det jag syftar på är att alla köper där just för att de inte orkar leta någon annanstans, och då försvinner liksom charmen med att köpa något riktigt personligt.
Den här boken köper jag till min bästa vän: Något personligt som jag kan tro kan passa hen - helst något som känns perfekt, det ska vara lite klurigt och väl genomtänkt.
Den här boken köper jag till en partner: Som ovanstående, ty en partner borde fungera som en bästa vän.
Favoritgenre: Tror faktiskt inte jag har någon.
Favoritformat: Instämmer med Johanna K - danskt band, alltså mjukt band med flikar. Eller brittiska pocketformatet - fint!
Författarfavorit: Jonathan Safran Foer, även om jag bara läst en bok av honom samt David Levithan som lyckats leverera väl och det var väl det för nuet.
Den tjockaste bok jag läst: Än så länge har ingen bok lyckats bräcka Harry Potter och Fenixorden på 1001 magnifika sidor.


Den tunnaste bok jag läst:
Jag tyckte Sortlands Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? på 120 sidor var en riktig tunnis, dock tvivlar jag på att det är den tunnaste jag läst.
Favoritljud när du läser: Fågelkvitter när natt oväntat blir morgon - absolut bästa ljudet!
Favorittidning: Mattidningar som Matmagasinet, Lantliv och Buffé! Inrednings- och hustidningar med inslag av DIY (i stil med Allt i hemmet, Family Living och Vi i villa)! Och självklart Illustrerad vetenskap!
Prenumererar på: För tillfället påbörjat en prenumeration på Antikvärlden (förväntansfull, ja)!
Favoritbokblogg: Alldeles för många - fast jag följer Bokhora, Boktycke, Bara en sida till och Bookbirds (och tusen till) väldigt noga.
Mitt bästa bokminne: När jag som, vad kan det vara, 10-åring lånade hem hela Miranda-serien av Kerstin Sundh och jag hade precis läst ut Miranda och havet på överslafen i våningssängen när mamma sa att det var dags att gå och lägga sig. Kom ihåg att jag nöjt staplade böckerna i fyra perfekta högar precis bredvid huvudkudden, strök över dess framsidor och såg fram emot att få läsa vidare dagen därpå.
Senaste bokfyndet: Carl-Johan Vallgren - Kunzelmann & Kunzelmann.
Senaste impulsköpta bok: Monika Fagerholms Diva i inbundet format (utan att ha blivit "behandlad") från biblioteksgallringen för en femma.
En bra bok att ge bort: Något personligt som kan passa personen är att föredra i alla lägen! Annars hade jag satsat på "säkra kort" med något humoristiskt eller någon lättläst och underhållande bok fylld med illustrationer (Marc Johns, Rob Ryan, Learn Something Every Day) eller kreativa fotoprojekt (PostSecret, Little People, My Milk Toof).


Bokgenre som jag undviker: Svarar samma som Johanna K igen: BOATS (based on a true story), men också självhjälpsböcker.
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort en hel del till vänner och syster; för stunden samlar jag de i kartonger i väntan på att kunna sälja på loppis för en billig peng.
Så här håller jag koll på vad jag läst: Med hjälp av min röda anteckningsbok och mitt huvud, Goodreads, Boktipset och lite via min personliga blogg.
Så här sorterar jag min bokhylla: Gav mig på färgsorteringen för en vecka sedan - och vilket jäkla jobb alltså. All eloge till er som orkar! Själv dog jag tusen gånger om, och inte blev det särskilt vackert heller! Upprepade färgskalor eftersom inbundet och storpocket står för sig och vanliga pockets för sig, haha. Och motvillig seperation av vissa serier. Jag ska ge det en till chans (om/när jag kommer på hur jag ska göra med platsbristen), annars får jag återgå till alfabetisk ordning, faktiskt.
Nästa bok jag ska läsa: Ska verkligen läsa David Vanns Legend of A Suicide (som har världens snyggaste omslag).

Så snällt tagen härifrån.


Läsrapport för januari

   
  


1. Meg Cabot - Saknad: Okänd identitet
2. Michelle Magorian - En liten kärlekssång
3. Jenny Downham - You Against Me
4. Stephanie Perkins - Anna and the French Kiss
5. Rachel Cohn & David Levithan - Dash & Lily's Book of Dares
6. Dan Rhodes - Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek
7. David Levithan - En bit av mig fattas


Antal böcker: 7
Kvinnor/män: 4/3
Klassiker: 0
Svenska/engelska: 4/3
Vuxen/ungdom: 0/7
Omläsningar: 1

Bästa boken: David Levithan - En bit av mig fattas (och recension kommer inom kort)
Sämsta boken: Meg Cabot - Saknad: Okänd identitet (i tron om att jag inte läst den förr)


En ny trailer till The Hunger Games


Vad tycks? Jag kan inte låta bli att fortfarande vara aningen skeptisk, men jag förmodar att jag slutligen kommer mjukna upp angående filmatiseringen.

↑ ↓

Som alla vid det här laget borde veta är filmen baserad på den första boken i denna trilogi:

RSS 2.0