Önskan att vara en del av den inre kretsen..

Titel: Fördjupade studier i katastroffysik
Originaltitel: 
Special Topics in Calamity Physics
Författare: 
Marisha Pessl
Utgivningsår: 
2006
Förlag: 
Natur & Kultur (2007)
Sidor: 540
Övrigt: Glöm ej att gå in på hemsidan [länk] för ytterligare detaljer!

Handling:
Det har gått drygt ett år sedan Blue van Meer såg Hannah hängande en meter över marken i en orange förlängningssladd, men det är först nu som hon bestämmer sig för att faktiskt skriva ner exakt vad som hände för att kunna lösa mordmysteriet. Efter mammans död färdades Blue tillsammans med sin professor till pappa genom USAs många deltstater och lärde sig allt om litteratur och kultur. Sedan beslutades det att de skulle spendera Blues sista highschoolår vid privatskolan St. Gallway, där Hannah Schneider jobbade.

Mina tankar:
Om jag skulle få gissa är Fördjupade studier i katastroffysik nog en av de absolut vanligaste böckerna som visas eller skymtas i periferin av ett fotografi hos bloggare. Om jag skulle få utveckla den gissningen beror det 1) förmodligen på omslaget, vilket jag personligen tycker är mycket fint, och/eller 2) för att boken ofta jämförs med Den hemliga historien av Donna Tartt. För mig var ytan den främsta anledningen till varför jag köpte boken, och inte jämförelsen.

Trots att jag inte visste särskilt mycket om Fördjupade studier i katastroffysik var förväntningarna ändå förvånansvärt höga eftersom handlingen lät lovande och för att jag mest hört gott om boken. Och lovord från andra kan såklart påverka - man kan bli besviken eller euforisk. Eller ännu värre - något i närheten av likgiltig. Själv befann jag mig i samtliga känslostämningar, vilket kanske gör det mer intressant att veta i vilken ordning mina känslor kom.

Ordningen: 
1. I närheten av likgiltig 
2. Besviken
3. Euforisk

— Inte helt fel med andra ord. 

Jag tycker vi ska prata om det negativa först, för att avsluta den här recensionen i en positivare ton.

Bland det första jag reagerade på var mängden (påhittade som riktiga) litteraturhänvisningar och även populärkulturella referenser, se mina favoritutdrag längst ner i inlägget. I det här verket använde författaren sig av Harvardmetoden, med vilken man skriver författarens efternamn och bokens utgivningsår i parentes. Precis som med Oxfordmetoden, som innefattar fotnoter, tycker jag att den här "skrivmetoden" lämpar sig ganska väl i skönlitteratur. Fast i begränsad mängd.


Efter att ha läst några recensioner verkar det som om jag inte är ensam om att tycka att det till en början var charmigt i den här boken, men att det senare blev nästan lite forcerat och att alla name-droppings emellanåt stannade upp historien. Dock förstår jag varför det gjordes så många referenser, och ja - de är faktiskt vad som gör boken så egen.

Med de många olika hänvisningarna (allt från Grease till Sal Mineo) och - tråkigt för den oinsatta - avslöjandena av vad som händer i kända verk tvingas hjärnan arbeta konstant. Då har jag inte ens nämnt Marisha Pessls imponerande språk, vilket stundvis också gör att man kan tappa bort sig - en mening kan broderas ut i det oändliga. Så det gäller att vara koncentrerad!

Det tredje jag ogillade var bristen på egentlig spänning. Det var först efter att jag hade passerat 250 sidor som något började hända, vilket är drygt med tanke på man då har läst halva boken. Så, för den som inte hunnit avskräckas av det långsamma tempot (samt Blues prat om otaligt många händelser som "vändpunkter") tycker jag att det återstår en mycket bra bok.

Då var det alltså sagt: Jag tycker mycket om Fördjupade studier i katastroffysik.


För det första är språket fantastiskt trevligt när man väl vant sig. (Om man inte gillar språket så gillar man troligtvis inte heller Blue van Meer och det kan förstöra läsningen, just saying.) Jag började liksom fundera kring varför jag inte läser fler böcker som skrivs såhär - för man känner sig ganska smart.

En annan stor grej som också var helt briljant är slutet. Efter att ha läst den sista sidan kändes det som om någon har örfilat mig. Så smart upplägg! Även en vecka efter att ha stängt pärmarna var jag tvungen att läsa om många bitar för att boken fortsatte att hemsöka mig. Och den hemsöker mig än!

För det tredje älskar jag hur kreativ Pessl är. Hon är helt klart duktig med orden, men också på att teckna! De visuella hjälpmedlena som visas då och då var inte dåliga. Om jag är förtjust i källhänvisningar så är jag förälskad i visuella hjälpmedel!

Jag skulle kunna fortsätta skriva ännu mer om boken fast jag låter nog bli för att inte göra recensionen milslång. Avslutningsvis är Fördjupade studier i katastroffysik en välskriven bok, men en som inte lär uppskattas av alla. Läs på egen risk alltså!

Några favoritutdrag (i vilka spoilers kan framkomma):
 

Kommentarer
Postat av: Caroline

Åh, den här boken älskar jag! Jag läste om den nu i höstas och trots att det bara var andra gången jag läste den så vet jag att det är en av de bästa böckerna jag läst. Jag gillar också att man känner sig så smart när man läser den, om man känner till de personer och litterära verk som hänvisas till, och alla metaforer. Den är fantastisk!

Svar: Åh, det som stör mig är att jag tycker om utformningen men att jag skulle vilja ha facit på boken. Man fortsätter att tänka på alla referenser och undrar om man liksom missat något. Fast himla trevligt att känna igen sig, ja! :-)
Man Truong

2012-12-03 @ 11:59:55
URL: http://wordsbycaroline.blogg.se
Postat av: Tessans Bokblogg

Har haft denna i bokhyllan ett tag. Måste fan ta och läsa den snart juuu!! :D

Svar: Det tycker jag att du ska göra! Läser jättejättegärna fler recensioner av boken! :D
Man Truong

2012-12-03 @ 14:52:54
URL: http://tessansbokblogg.blogg.se/
Postat av: Ebba

Jag köpte den på second hand bara för att omslaget var så fint, haha. Men nu måste den läsas snart! :D

Svar: Vi verkar vara en del som gjorde det, haha. Men ja, läs! ;-)
Man Truong

2012-12-03 @ 16:26:59
URL: http://iceandfire.blogg.se
Postat av: Alekzandra Kelahaara

Köpte också denna på grund av omslaget plus att den var inbunden och intill orörd (hittade den på second hand), sen läste jag den för att innehållsförteckningen var så satans fantastisk. Kul att läsa din recension, har velat veta vad du tyckte om den sen jag såg att du börjat läsa den.
Känner igen mig i mycket av det du skriver och blev glatt överraskad av hemsidan du länkat (som jag inte visste fanns)! Ska verkligen bli spännande att se hur nästa bok blir.
Ps. gillar också delen om "kärleken övervinner allt".

Svar: Jag hittade med mitt exemplar second hand, och det är nog där man lättast hittar boken! Men ja, innehållsförteckningen är helt fantastisk. Har suttit många minuter på att läsa alla titlar och försökt utläsa meningen bakom valen. :-) Och varsågod samt kul att höra, för jag förstår själv vad du menar - vill läsa hennes nya och många recensioner på båda böcker.
Man Truong

2012-12-03 @ 22:08:27
URL: http://bookupied.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0