Att gå vidare

Titel: Hold Still
Författare: 
Nina LaCour
Utgivningsår: 
2009
Förlag: 
Speak (2010)
Sidor: 
231

Handling:
Efter att Caitlins bästa vän Ingrid begår självmord bestämmer sig Caitlins föräldrar för att de ska resa bort över sommaren för att komma undan. Men så börjar skolan igen, och ingenting är längre som det var. Om dagarna handlar det om att uthärda skoltimmarna, men om nätterna kan Caitlin omöjligt sova. Istället ligger hon vaken i baksätet av sin bil som hon inte har tillstånd att köra. Samtidigt börjar en ny tjej i klassen som Caitlin börjar prata med, och hoppet väcks på nytt - tills hon hittar Ingrids dagbok.

Mina tankar:
Det är när jag läser verk som Hold Still som jag inser hur mycket det skrivna ordet kan betyda, och jag påminns om hur lärorikt det faktiskt är att läsa. Man dyker liksom in i en mängd scenarion - sådana som man själv varit med om och kan känna igen sig i, men även sådana som man aldrig fått vara med om men ändå på något plan kan relatera till.

Om man har tur författas verket dessutom av någon med förmågan att välja rätt ord, och med förmågan att förmedla rätt känsla. I det här fallet lämnar Nina LaCours ord i kombination med Mia Noltings illustrationer (samt handskrivna dagboksinlägg) mig inte oberörd. För trots att jag inte till hundra procent förstår hur det känns att förlora någon nära kan jag i alla fall på något sätt föreställa mig det, vilket delvis är tack vare Hold Still.


Ett litet exempel på LaCourts ordhantering. ↑

Som läsare sörjer jag med Caitlin. Särskilt det faktum att hon trodde att hon kände Ingrid så väl, men att hon sedan får reda på att det fanns så mycket mer. Ingrid dolde många sidor, och fastän hon är död när boken börjar så sörjer jag henne med.


Och så måste jag ju nämna det här med den psykologiska aspekten.. Det här med att att lära känna någon helt, men också att sörja någon och samtidigt ha sina bra stunder utan att få dåligt samvete. Det är fascinerande hur hjärnan fungerar på så olika sätt. Men ja, för att göra det hela kort: den här historien får mig (återigen) att häpnas över hur invecklade individer kan vara.

Det här var nog en lagom mesigt skriven recension, men så kan det vara. Mer av LaCour som författare skulle jag i varje fall vilja läsa. Hon lyckades trots allt fånga mig redan vid omslagstexten: How does your life move forward when all you want to do is... hold still.


Kommentarer
Postat av: Alekzandra Kelahaara

Vill verkligen läsa denna, verkar jättebra!

Svar: Den var jättebra, så jag hoppas att du med tycker det! : )
Man Truong

2012-12-23 @ 22:57:17
URL: http://bookupied.blogg.se/
Postat av: Elin - Tonårsboken

Åh den är så himla himla fantastisk! Läste den för snart två årsedan men måste verkligen läsa om den snart!

Svar: Det tycker jag att du i så fall ska göra!
Man Truong

2012-12-24 @ 10:40:12
URL: http://www.xn--tonrsboken-35a.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0