Det står lite tomt, så jag ber er:


Med mer litterär anknytning. Någon särskild recension? Mina starkaste läsupplevelser? Vilka favoriter jag hade som barn? De bästa litterära karaktärerna jag vet? Ett mastodontinlägg på filmer som är baserade på böcker? Vilka titlar det är som jag alltid ser second hand? Bokomslag som jag dras till? Hur jag strukturerar upp mina inlägg? Bokvideos med annorlunda teman?


Eller något mer personligt. Mer om min personlighet? Hur mina favoritstrumpor ser ut? Min personliga klädstil? Vad jag lyssnar på för sorts musik? Något om mig som ni inte visste? Hur min högstadie- och gymnasieupplevelse var? Vad för slags kamera jag fotograferar med? Var jag redigerar bilder? Vilken årstid jag föredrar? Hur min handstil ser ut? Vilka tv-serier det är jag älskar?

— ASK ME, ASK ME, ASK ME. (♩♪♫♬)

Vi syns väl snart igen, men tills dess..


Att gå vidare

Titel: Hold Still
Författare: 
Nina LaCour
Utgivningsår: 
2009
Förlag: 
Speak (2010)
Sidor: 
231

Handling:
Efter att Caitlins bästa vän Ingrid begår självmord bestämmer sig Caitlins föräldrar för att de ska resa bort över sommaren för att komma undan. Men så börjar skolan igen, och ingenting är längre som det var. Om dagarna handlar det om att uthärda skoltimmarna, men om nätterna kan Caitlin omöjligt sova. Istället ligger hon vaken i baksätet av sin bil som hon inte har tillstånd att köra. Samtidigt börjar en ny tjej i klassen som Caitlin börjar prata med, och hoppet väcks på nytt - tills hon hittar Ingrids dagbok.

Mina tankar:
Det är när jag läser verk som Hold Still som jag inser hur mycket det skrivna ordet kan betyda, och jag påminns om hur lärorikt det faktiskt är att läsa. Man dyker liksom in i en mängd scenarion - sådana som man själv varit med om och kan känna igen sig i, men även sådana som man aldrig fått vara med om men ändå på något plan kan relatera till.

Om man har tur författas verket dessutom av någon med förmågan att välja rätt ord, och med förmågan att förmedla rätt känsla. I det här fallet lämnar Nina LaCours ord i kombination med Mia Noltings illustrationer (samt handskrivna dagboksinlägg) mig inte oberörd. För trots att jag inte till hundra procent förstår hur det känns att förlora någon nära kan jag i alla fall på något sätt föreställa mig det, vilket delvis är tack vare Hold Still.


Ett litet exempel på LaCourts ordhantering. ↑

Som läsare sörjer jag med Caitlin. Särskilt det faktum att hon trodde att hon kände Ingrid så väl, men att hon sedan får reda på att det fanns så mycket mer. Ingrid dolde många sidor, och fastän hon är död när boken börjar så sörjer jag henne med.


Och så måste jag ju nämna det här med den psykologiska aspekten.. Det här med att att lära känna någon helt, men också att sörja någon och samtidigt ha sina bra stunder utan att få dåligt samvete. Det är fascinerande hur hjärnan fungerar på så olika sätt. Men ja, för att göra det hela kort: den här historien får mig (återigen) att häpnas över hur invecklade individer kan vara.

Det här var nog en lagom mesigt skriven recension, men så kan det vara. Mer av LaCour som författare skulle jag i varje fall vilja läsa. Hon lyckades trots allt fånga mig redan vid omslagstexten: How does your life move forward when all you want to do is... hold still.


Inte att glömma

Ett av mina allra bästa citat, som passar utmärkt i december med tanke på The Hobbit-premiären..
© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

Läsrapport för november


Antal böcker: 9 (132 av 100)*
Kvinnor/män: 4/5
Klassiker: 0 (5 av 5)*
Svenska/engelska: 2/7
Vuxen/ungdom/barn: 1/2/6
Bilderböcker: 6
*Mitt mål för 2012 är att läsa minst 50 100 skönlitterära titlar, varav 5 ska vara klassiker. (Moderna klassiker ingår.)

Tankar kring läsandet
Remember, remember, the 5th of November? Not really. Det är lite så den senaste månaden för det mesta känts, men visst har det funnits några höjdpunkter. Jag försökte ge mig an tre på tre-utmaningen, där jag läste ut Marisha Pessls bok och påbörjade Lev Grossmans. Mer hann jag inte - så I'll be back next year. I övrigt gick jag inom biblioteket och hittade sjukt många engelska bilderböcker! (Det var som att komma till himlen, jag lovar.)

Titlarna jag läste
1. Marisha Pessl - Fördjupade studier i katastroffysik || 2. William Joyce - Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna || 3. Nina LaCour - Hold Still || 4. Oliver Jeffers - The Way Back Home || 5. Lynn Roberts & David Roberts - Little Red: A Fizzingly Good Yarn || 6. Neil Gaiman & Dave McKean - The Wolves in the Walls || 7. Susannah Corbett & David Roberts - One Cool Cat! || 8. Neil Gaiman & Gris Grimly - The Dangerous Alphabet || 9. HitRECord + Joseph Gordon-Levitt - The Tiny Book of Tiny Stories: Vol 1

Bästa boken
Min betygsättning av böckerna (nu syftar jag på Goodreads) var lite olika, men de har varit av hög klass ändå. Bäst tyckte jag nog om Hold Still av Nina Lacour för att den gjorde mig tårögd, men Morris Lessmores fantastiska flygande böcker hamnade inte långt efter med sin kärleksförklaring till litteratur. Annars uppskattade jag verkligen Fördjupade studier i katastroffysik - upplägget och språket var en höjdare.

Sämsta boken
Jag läste som sagt mycket engelska bilderböcker, men tyckte inte att någon stack ut mer än någon annan, möjligtvis var Oliver Jeffers lite bättre än de andra. (Men jo, jag blev nog pyttelite besviken på Jeffers The Way Back Home ändå och på Neil Gaimans The Wolves in the Wall.)

Tankar inför december månad
Det är ju inte första gången i år som jag publicerar en "försenad" månadsläsrapport. Nåja. I december har jag fått hem en mängd recensionsexemplar som jag ska se till att prioritera. Annars har också min bibliotekshög växt sig stor, så det får bli att hålla tummarna för att ingen står i reservationskö på dem.

Nytt i hyllan (med mera): The decline of the hair

Videon är inofficiellt döpt till The decline of the hair eftersom håret lägger sig så platt efter bara några minuter. Hej på dig vintern (eller skunken), typ. Och fina självbelåtna minen var det också..


Jag pratar om Musikhjälpen, med bokbloggarnas börsinsamling här (snart uppe i 6000 kr!), mitt biobesök (The Hobbit: An Unxpected Journey), kommande event på bloggen och sånt där nytt som ska klämmas in i hyllan.

Tack Rabén & Sjögren, Mix Förlag, Hippo Bokförlag, B. Wahlströms och Bonnier Carlsen för recensionsexemplaren! Och tack till Josefine, Elen och Maria för vinst- samt bytböckerna!

Tv-serier baserade på böcker, vol. 4

Det händer att jag nämner filmer som är baserade på böcker, men kanske inte lika ofta tv-serier. Så jag känner att det är dags för mig att nämna de jag känner till i sex delar, med lite tankar och lättare beskrivning. Fjärde volymen fokuserar på en salig röra av allt från konspirationer till amerikansk football.

(Varning för avslöjande och kanske inte alltid så bra utformade trailers.)


.. adaption av Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City av Nelson Johnson.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2010—)
MEDVERKANDE: Steve Buscemi, Michael Shannon, Kelly Macdonald, Shea Whigham, Michael Stuhlbarg, Stephen Graham, Vincent Piazza m.fl.

BESKRIVNING: Set in the Prohibition era of the 1920s Boardwalk Empire is the story of Enoch "Nucky" Thompson, the treasurer of Atlantic County, Atlantic City, New Jersey. Due to his relationships with mobsters as well as political contacts, the Federal Government start to take an interest in him. His lavish lifestyle seems at odds with his position, and as well as his connections, there is prolific bootlegging in the area.

MINA TANKAR: 
Rent tv-mässigt brukar jag vilja ge de flesta tv-serier en ärlig chans, för det är så jag har hittat många nya favoriter. Men det är något med Boardwalk Empire som avskräcker mig (kanske Buscemi?). Kanske är det för att den känns lite The Sopranos-vibbad för mig. Jag vet inte. Du som sett och gillar - övertala mig om annat?!


.. löst baserad på Inside Delta Force: The Story of America's Elite Counterterrorist Unit av Eric L. Haney.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads].

SÄNDNINGSÅR: (2006-2009)
MEDVERKANDE: Dennis Haysbert, Regina Taylor, Scott Foley, Robert Patrick, Audrey Marie Anderson, Max Martini m.fl.

BESKRIVNING: The Unit conducts clandestine and covert operations for the US Government and the US Army around the globe. The Unit operates under the cover of the 303rd Logistical Studies Group. Carrying the operators through battle is the knowledge that while they are out in the field, their wives help maintain their lives back home. They protect their identities, ensuring that their secrets are kept safe from those who would use this knowledge against them.

MINA TANKAR: 
Det är något med serier som handlar om armé/regering som gör att jag lätt tappar intresset. Om det dessutom inte finns någon större kvinnlig huvudkaraktär kan det avskräcka mig ytterligare. Vad jag sett på promobilder o. dyl. så känns det som att Haysbert, Foley, Martini och Patrick har störst fokus i serien medan kvinnorna mest är deras fruar. The Unit har med andra ord inte lockat mig särskilt mycket. Alls.


.. baserad på The Firm av John Grisham.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2012)
MEDVERKANDE: Josh Lucas, Molly Parker, Callum Keith Rennie, Juliette Lewis, Natasha Calis.

BESKRIVNING: Based on the novel by John Grisham, "The Firm" continues the story of attorney Mitchell McDeere who, as a young associate 10 years earlier, had brought down the prestigious Memphis law firm of Bendini, Lambert & Locke, which had been operating as a front for the Chicago mob. After a difficult decade, which included a stay in the Federal Witness Protection Program, McDeere and his family now emerge from isolation to reclaim their lives and their future -- only to find that past dangers are still lurking and new threats are everywhere.

MINA TANKAR: 
Författaren Grisham är inte utesluten från mina läslistor och jag skulle jättegärna vilja läsa ett helt verk av honom. Med tanke på att The Firm är hans mest kända(?) roman så blev jag inte särskilt förvånad över att man valde att spela in en serie. Fast adaptionen utspelar sig senare, vilket öppnar upp nya möjligheter, och sånt kan vara intressant. Tv-serien har jag dock inte velat se, och den är numera också nedlagd... löst baserad på House of Lies: How Management Consultants Steal Your Watch Then Tell You the Time av Martin Kihn.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2012—)
MEDVERKANDE: Don Cheadle, Kristen Bell, Ben Schwartz, Josh Lawson, Dawn Olivieri m.fl.

BESKRIVNING: A subversive, scathing look at a self-loathing management consultant from a top-tier firm. Marty, a highly successful, cutthroat consultant is never above using any means (or anyone) necessary to get his clients the information they want.

MINA TANKAR:
Förstår ni hur mycket jag såg fram emot att få följa Kristen Bell på lilla skärmen igen? Typ, galet mycket! (Veronica Mars är en av mina favoritserier.) Dessvärre är hon inte huvudrollen i den här serien. Istället är det Don Cheadles karaktär som främst stjäl scenen, och jag gillar tråkigt nog inte honom. Jag gav första avsnittet en chans, men var tvungen att lägga ner tv-serien. Bleh.

.. baserad på Band of Brothers: E Company, 506th Regiment, 101st Airborne from Normandy to Hitler's Eagle's Nest av Stephen E. Ambrose.


LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2001)
MEDVERKANDE: Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Shane Taylor, Donnie Wahlberg, Peter Youngblood Hills, Nicholas Aaron m.fl.

BESKRIVNING: This is the story of "E" Easy Company, 506th Regiment of the 101st Airborne Division from their initial training starting in 1942 to the end of World War II. They parachuted behind enemy lines in the early hours of D-Day in support of the landings at Utah beach, participated in the liberation of Carentan and again parachuted into action during Operation Market Garden. They also liberated a concentration camp and were the first to enter Hitler's mountain retreat in Berchtesgarten. A fascinating tale of comradeship that is, in the end, a tale of ordinary men who did extraordinary things.

MINA TANKAR: 
Det här är (tror jag?) en av min brors favoritserier, åtminstone vad gäller miniserier, och han försökte pracka på mig att se den tidigare i år. Dessutom räknas Band of Brothers ofta som en av världens allra bästa miniserier. Jag tittade på första (och extra långa) avsnittet i somras, blev inte helt överväldigad men tyckte att det fanns potential. Så jag ska definitivt fortsätta att titta på resten när jag får tid över.


.. baserad på Generation Kill av Evan Wright.


LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2008)
MEDVERKANDE: Alexander Skarsgård, James Ransone, Stark Sands, Lee Tergesen, Billy Lush, Owain Yeoman, Kellan Lutz m.fl.

BESKRIVNING: A Rolling Stone reporter, embedded with The 1st Recon Marines chronicles his experiences during the first wave of the American-led assault on Baghdad in 2003.

MINA TANKAR:
Det här är miniserien som gjorde att resten av världen uppmärksammade Alexander Skarsgård. Själv har jag inte sett miniserien, och vet faktiskt inte när/om jag kommer att se den. Kanske någon gång i samband med att jag sett färdigt Band of Brothers och gett The Pacific en chans. (De två tillsammans med Generation Kill tycks utgöra något slags helig treenighet?).. väldigt löst baserad på SAKNAD av Meg Cabot.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [Youtube: EP01].
SÄNDNINGSÅR: (2003-2006)
MEDVERKANDE: Caterina Scorsone, Vivica A. Fox, Mark Consuelos, Louis Ferreira.

BESKRIVNING: The series is centered on Jess Mastriani, a woman in her twenties who receives psychic abilities after being hit by lightning. She is employed by a special FBI Task Force because she has visions which, once interpreted, contain clues that will help her find missing people.

MINA TANKAR:
Jag kan för första gången i det här inlägget säga att jag läst böckerna som tv-serien är baserad på (om än väldigt löst)! Sedan ska jag säga att det först var för något år sedan som jag fick reda på att man ens skapat den här tv-serien, mycket på grund av att skådespelerskan Caterina Scorsone fick en större roll i Grey's Anatomy-spinoff:en Private Practice. Hittills har jag inte sett tv-adaptionen eftersom intresset svalnat och för att den är svårare att få tag på.

.. löst baserad på Heartland av Lauren Brooke.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2007—)
MEDVERKANDE: Amber Marshall, Michelle Morgan, Nathaniel Arcand, Chris Potter, Jessica Amlee m.fl.

BESKRIVNING: Heartland follows sisters Amy and Lou Fleming and their grandfather Jack Bartlett through the highs and lows of life on a horse ranch. The story details how even though Amy and Lou's mother was killed in a car accident, they continue to keep their mother's dream alive by healing abused and neglected horses.

MINA TANKAR: 
Jag läste aldrig den massiva Heartland-serien av Lauren Brooke till skillnad från min syster. Jag tror att det beror på att jag lessnade på hästböcker innan 14 års ålder. (McLeods döttrar kan jag däremot slötitta på..) Tv-serien trodde jag hade lagts ner för länge sedan, men den verkar fortfarande aktuell även om den inte verkar ha särskilt stor publik?


.. adaption av filmen från 2004 och på Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream av H.G. Bissinger.


LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2006-2011)
MEDVERKANDE: Kyle Chandler, Connie Britton, Gaius Charles, Zach Gilford, Minka Kelly, Adrianne Palicki, Taylor Kitsch, Scott Porter, Aimee Teegarden m.fl.

BESKRIVNING: In the small town of Dillon, Texas, one night matters: Friday Night. Eric Taylor has recently been hired as the head football coach for the Dillon High School Panthers, the town's pride and joy. Friday Night Lights displays the stress that the town gives the high school players to win, and the hope that the team gives to a small town, and how a team has its low points, its high points, and how they come together as a team on their way to victory.

MINA TANKAR: 
Åh, den här tv-serien står högt upp på min se-lista! Sedan tidigare har jag sett en del avsnitt på svensk tv, men aldrig beslutat mig för att se om serien från början. Fast nu, när sista säsongen sändes för ett år sedan, är jag så mycket mer peppad. Jag har bara fått höra bra om tv-serien och ja, det är det!


.. baserad på FlashForward av Robert J. Sawyer.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2009-2010)
MEDVERKANDE: Joseph Fiennes, John Cho, Jack Davenport, Zachary Knighton, Peyton List, Dominic Monaghan m.fl.

BESKRIVNING: After the entire world's population blacks out for approximately 2 minutes and 17 seconds, which in effect causes the entire world to see a glimpse of life 6 months into the future, an elite FBI task force is formed to investigate who/what caused the global blackout, whether the events foreseen were simply flashes or true events of what's to come, and whether or not it could possibly happen again..

MINA TANKAR: 
Späckad med tämligen erkända skådespelare var jag till en början i alla fall nyfiken. Men precis som med 24 har FlashForward också en svag punkt - och det är tidsaspekten. Förstnämnda tv-serien hade 24 timmar att hålla sig till och lyckades faktiskt hålla igång i åtta säsonger(!). Sistnämnda utspelar sig under 2 minuter och 17 sekunder, vilket är en betydligt smalare tidsram, och det gör mig lite mer skeptisk till konceptet. Fast lite nyfiken, det är jag fortfarande... baserad på novellen The Rememberer av J. Robert Lennon.


LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2011—)
MEDVERKANDE: Poppy Montgomery, Dylan Walsh, Jane Curtin, Kevin Rankin, Michael Gaston, Daya Vaidya.

BESKRIVNING: Carrie Wells, a former NY police detective, who has a rare medical condition that gives her the ability to visually remember everything. She rejoins the force and uses her ability to solve crimes.

MINA TANKAR:
Det som inte nämns i beskrivningen är att Carrie Wells också går samman med polisen för att hon börjar få nya flashbacks. Som liten var hon nämligen vittne till mordet av hennes syster, men drabbades av minnesförlust(?) eller något som blockerade de minnena, vilket gjorde att man aldrig tog fast mördaren. Tillbaka i poliskåren vill hon alltså sätta dit mördaren. Jag såg nog halva första säsongen, och var ljummet investerad. Nyligen har man beställt en halv ny säsong till 2013 (efter att ursprungligen ha strukit serien efter säsong 1.)


.. löst baserad på The Sword of Truth av Terry Goodkind.

LÄNKAR: [imdb], [Wikipedia], [Goodreads], [trailer].
SÄNDNINGSÅR: (2008-2010)
MEDVERKANDE: Craig Horner, Bridget Regan, Bruce Spence, Craig Parker, Tabrett Bethell.

BESKRIVNING: In the aftermath of the brutal murder of his father, a mysterious woman, Kahlan Amnell, appears in Richard Cypher's forest sanctuary seeking help... and more. His world, his very beliefs, are shattered when ancient debts come due with thundering violence. In their darkest hour, hunted relentlessly, tormented by treachery and loss, Kahlan calls upon Richard to reach beyond his sword-to invoke within himself something more noble. Neither knows that the rules of battle have just changed... or that their time has run out. This is the beginning. One story. One Rule. Witness the birth of a legend.

MINA TANKAR: 
Fantasy har aldrig varit min favoritgenre, och detsamma gäller Legend of the Seeker. Jag har inte sett tv-serien och kan inte riktigt säga om den ens skulle kunna passa mig. Om jag får chansa är det 50/50. Min bror har dock försökt få mig att se den tidigare, när den fortfarande sändes, men nja - jag vet inte..


Föregående inlägg hittas här (övernaturligt), här (brottslösning) och här (livsproblematik).


In i det sista


Titel: Fall for Anything
Författare: 
Courtney Summers
Utgivningsår: 
2010
Förlag: 
St. Martin's Griffin (2010)
Sidor: 
230

Handling:
När Eddie Reeves' pappa oväntat begår självmord finns bara en fråga som går runt i huvudet: Varför? Det enda hon vill är att ta reda på sanningen. Sedan möter hon den främmande Culler Evans, pappans föredetta fotografelev, som tycks veta mer om hennes pappa än hon själv gör. Eddie tror att han kan ha svaret på allt, men kanske är det bättre att inte få alla frågor besvarade?

Mina tankar:
Jag fascineras ständigt över hur olika och samtidigt snarlika Summers böcker är. Det är tunga men skilda ämnen som tas upp i varje bok, men det gemensamma är karaktärerna. Jag kan se att huvudkaraktärerna delar vissa prominenta drag. Ingen av dem vet sitt eget bästa. De känner inte helt till gränserna för vad som är "okej" utan överträder dem till varje pris. Och det är oftast överträdelser som har farliga konsekvenser, vilket är mycket vad jag fastnar för med författarens verk.

Den svagaste "rösten" av de som Summers skapat är dock Eddie Reeves'. För att vara "brutal" tycker jag faktiskt att hon är ganska så grinig på ett sätt som inte kompenseras ut av något annat mer charmerande drag, till skillnad från Sloane (This Is Not A Test), Parker (Cracked Up to Be) och Regina (Some Girls Are). Visst, hon är inte den värsta karaktären som jag lärt känna, men hon är så långt ifrån en av mina favoriter. Hon är inte heller osymptisk, men jag kommer bara aldrig nära henne och kan inte riktigt förstå mig på hennes agerande.


Ett utdrag som fastnade. (Uppenbarligen?) ↑

Själva ämnet berör dock, det gör självmord nästan alltid, och den biten känns äkta att läsa om. Jag har aldrig förlorat någon nära, och kan inte ens föreställa mig förödelsen som drabbar den närstående familjen och vänkretsen efter att någon tagit sitt liv. Trots det gör hela saken mig otroligt ledsen och det är omöjligt att inte fortsätta tänka på det.

När jag läste boken funderade samt reflekterade jag mycket över budskapen, men även efter att jag hade läst ut den, så det finns defintivt något att hämta från Fall for Anything. Tro inget annat.

Top Ten Tuesday: Favorite New-To-Me Authors I Read In 2012

Varje tisdag hålls Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish, som helt enkelt går ut på att lista tio ting till tisdagens bokrelaterade tema.

I dag är det dags för mig att presentera Top Ten Favorite New-To-Me Authors I Read In 2012. Och vilket arbete det blev att bestämma mig för endast tio stycken!

(Ja, jag har hittat väldigt-väldigt-mycket fint och nytt i år.)

Hello, new faces of 2012..
'OLIVER JEFFERS(THE INCREDIBLE BOOK EATING BOY): som har en förmåga att locka fram barnasinnet hos läsaren. • 'ERIN MORGENSTERN(NATTENS CIRKUS): som lyckats bygga upp en otroligt magisk plats. • 'JOHN GREEN' (THE FAULT IN OUR STARS): som med sitt intelligenta språk fångar livets nyanser. • 'SHAUN TAN' (TALES FROM OUTER SUBURBIA): som bara vet exakt vad det är han gör. • 'JANDY NELSON' (HIMLEN BÖRJAR HÄR): som skriver om kärlek i dess många skepnader.

'J.R.R. TOLKIEN' (RINGENS BRÖDRASKAP): som berättade om de mest episka äventyren. • 'COURTNEY SUMMERS' (CRACKED UP TO BE): som kan förmedla både svärta och sarkasm samtidigt. • 'JENNY DOWNHAM' (INNAN JAG DÖR): som i bokväg fått mig att spilla flest tårar i år. • 'LOUIS SACHAR' (HOLES): som satt samman charmfinurligaste historien. • 'SONYA HARTNETT' (THE GHOST'S CHILD): som skildrade livets upp- och nedgångar med Hayao Miyazaki-vibbar.

Det finns mycket att tävla om

Mitt huvud, liksom bloggosfären, svämmar över av tävlingar för tillfället. Med andra ord är julen här - så ett samlat mastodontinlägg om bokbloggars tävlingar är kanske inte helt fel?
Julkalendrar, adventskalendrar, julpaket och födelsedagsfirande - you name it!

Hos unga vuxna arrangeras en julkalendertävling där man varje dag ska lista ut en boks första bokstav för att slutligen få fram en mening. Vinsten är att antingen välja en av de nämnda böckerna  i kalendern eller ett presentkort på 100 kr hos Adlibris.

Nilmas Bokhylla har fixat fram en utmärkt julkalender i vilken man varje dag fram till julafton kan vinna en bok eller något bokrelaterat. För att delta ska man skriva en motivering till dagens fråga.


Varje dag fram till julafton öppnas en lucka med olika tema hos Bookshelf. Glöm inte att läsa boktipsen från olika bokbloggare! Varje advent ska en fråga besvaras för att man slutligen ska kunna tävla om en valfri bok eller böcker för högst 150 kr hos Adlibris.
På Bellas bokblogg kan man vinna ett hemligt julpaket med vad som lovande nog är "någorlunda nya och populära" pocketböcker. Skriv ett inlägg på din blogg om ett av dina bästa julminnen samt lämna länken hos Bella så är du med och tävlar.
 
Nellons bokblogg har också en jultävling där man kan vinna ett hemligt paket. Vinsten plockas ihop av böcker som Nelly byter bort, och genom att säga vilken genre man tycker om kan hon anpassa paketet lite mer. För att delta ska man berätta hur årets jul kommer firas.
 
Dagarna fram till julafton nämner Boken är tankens barn en skönlitterär bok med julanknytning, och i slutändan kan man alltså vinna en av de där 24 juliga böckerna. För att delta ska man skriva ett inlägg om tävlingen och länka till bloggen.
Vinterns lyxigaste barnbokspaket hittas och tävlas tydligen ut hos Bokunge, och vem vill inte ha det liksom? Tomtar, snögubbar och stickade tjocktröjor handlar det om. För att få en chans att vinna ska man tipsa om Bokunge någonstans i världen och sen lämna ett mejl.
 
Hos Photos and Books kan man vinna två bokaffischer eller 50 krs-presentkort hos Adlibris. Affischerna är på Reckless av Cornelia Funke och Den vita katten av Holly Black. Lämna bara en kommentar med mejl, namn och vad som önskas att vinna.

Den tolfte december fyller Boktjuven 1 år och det firas genom att dra två vinnare som vinner varsin bok till ett värde av max 200 kr. Sex lotter går totalt att få så gå in på bloggen för mer information.

Fiktiviteter har en 24-dagarsjulkalender där det varje dag ställs en fråga till läsarna. De som har svarat på minst 10 stycken är med om att vinna ett nyårspaket (som kommer innehålla årets Fiktiviteter-favoritbok).


Hos AndyPandy kan man i en tävling vinna böcker för en summa av 200 kr på Adlibris genom att motivera vad julen innebär är för en. Som andrapris kan man vinna en av tre böcker och i den andra tävlingen kan man också vinna en av de där valfria böckerna.

Årets julkalender hos Deckarhuset är en mordgåta. Varje lucka innehåller en ledtråd, och om man lyckas lösa mysteriet kan man vinna en läsplatta. Parallellt kan man varje dag delta i deras minitävling.

Genom att prenumerera på Pocketlovers nyhetsbrev får man nys om tävlingar, om böcker, såhär i advent. Vinsten som presenterades den här gången är trilogin The Original Sinners av Tiffany Reisz.


Böcker emellan kör en utlottning av en ungdomsfantasy kallad Ekens dotter av Annah Nozlin. För att delta ska en kommentar lämnas om varför du är nyfiken på de två böckerna som ingår i serien.


Varje advent lottar Amelies boktips ut en bok och just nu är vinsten Hans majestäts drake av Naomi Novik.


I samband med första advent lottas Halvblod av Sofie Trinh Johansson ut på iheartbooks. Boken är den första delen i en trilogi. Totalt sett kan man få tre lotter, men vad som krävs för det får man först veta genom att klicka sig in på bloggen.
Boklyckan har en tävling varje månad och i december kan man vinna Evig natt av Michelle Paver. För att få en extra lott ska man nämna sin favoritkaraktär från någon bok man läst.


När Boktycke var i USA lyckades hon haffa en förhandskopia av Marissa Meyers Scarlet, och den lottas alltså ut nu. För att delta ska man lämna en kommentar om vilken av de klassiska sagorna som är ens favorit och varför.
Böcker, böcker, böcker har en julkalender där man får välja valfri svensk pocket hos Adlibris som man vill ha, och en som man vill ge bort till någon annan. Reglerna hittas på bloggen.


— Om du har någon mer tävling på lagret så är det bara att lämna en kommentar!

Top Ten Tuesday: Books I Wouldn't Mind Santa Bringing Me

Varje tisdag hålls Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish, som helt enkelt går ut på att lista tio ting till tisdagens bokrelaterade tema.

För att undvika upprepningar (alltså att nämna böcker som redan finns under kategorin 'Min önskelista') hade jag till Top Ten Books I Wouldn't Mind Santa Bringing Me tänkt nämna några andra titlar från min sinnessjukt långa önskelista.

Dear Santa: yes, please! heter min julklappslista.
Rapport! En bok om att göra mönster
av Lotta Kühlhorn.
Kostnad: 198 kr hos Adlibris och 199 kr hos Bokus.

Lotta Kühlhorn är en av mina absoluta favoriter någonsin när det kommer till formgivare. Så det är väl klart att jag önskar äga den här inspirerande boken! Av någon anledning kommer jag dock aldrig till skott med att faktiskt köpa den, trots att det har gått månader sedan förälskelsen tog sin början..

Mönsterboken som hjälper dig att göra tillvaron bättre och vackrare 

Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest älskade formgivare. Hon är en del av vår vardag. Hennes design finns nästan överallt: från mönster på tyger och bruksföremål på Ikea och Åhléns, till bokomslag du har i din hylla. Här visar oss Lotta Kühlhorn tekniken och hemligheterna bakom bra mönsterdesign. Vi får lära oss att göra mönster steg för steg. Här finns också projekt i olika svårighetsgrad: alltifrån enkla och vackra inbjudningskort, till mer utmanande projekt som att måla om gamla loppisfynd i Bauhausinspirerade mönster.
Sockerdricka i hela magen
av Tove Larris.
Kostnad: 250 kr (+ 24 kr i frakt) via hej@tovelisa.com och för mer info: klick.

Dagen då jag bestämmer mig för att tatuera mig är Tove en av de jag skulle vilja vända mig till. Hon skulle kunna rita vad som helst och ändå övertyga mig om att det är just den där illustrationen som ska vara permanent inristad i min hud. (Visst formulerar jag mig rätt läskigt?) Men ja, tills dess duger hennes otroligt fina Berghs-avslutningsprojekt ypperligt.

Som liten var jag väldigt blyg. Men det fanns en fråga som jag alltid vågade ställa när mina föräldrars vänner var på besök. För då visste jag att jag skulle få som en liten saga tillbaka. Och frågan var "hur träffades ni?". Fortfarande idag är det kanske min favoritfråga. Det finns som något magiskt över den. Folk älskar att berätta sina kärlekshistorier. För inledningen på ett förhållande är alltid lite magiskt. Det blir en historia som ligger en varmt om hjärtat. Hur konstig eller vanlig den än må vara. Det kan vara de små detaljerna som gör historien annorlunda eller de stora, eller både och. Det kan vara sekunder som spelar in, eller konstiga sammanträffanden. Eller pinsamheter. Första kyssar. Missade tåg. Felringningar. Ja, vad som helt. 
 
Det kan vara någon du är tillsammans med nu. Eller någon du varit tillsammans med.  En vän. Någon du träffade några dagar på en resa men som sedan försvann i ett flyg åt något helt annat håll.
The Graveyard Book
av Neil Gaiman.
Kostnad: 69 kr hos Adlibris och 76 kr hos Bokus.

Efter att precis ha läst ut Stardust av Gaiman var jag jättesugen på att plocka upp en annan bok av honom, nämligen The Graveyard Book. Jag har ett antal gånger faktiskt hållit boken i handen när jag stått bland hyllorna i biblioteket. I slutändan har det ändå varit så att jag inte lånat hem den eftersom jag helst vill läsa boken på originalspråk, och med just det här omslaget. Lagom nördigt, va?

When a baby escapes a murderer intent on killing the entire family, who would have thought it would find safety and security in the local graveyard? Brought up by the resident ghosts, ghouls and spectres, Bod has an eccentric childhood learning about life from the dead. But for Bod there is also the danger of the murderer still looking for him - after all, he is the last remaining member of the family.
Sloppy Firsts
av Megan McCafferty.

Kostnad: 94 kr hos Adlibris och 104 kr hos Bokus.

Jag har varit nära att klicka hem varje del i Jessica Darling-serien så många gånger att jag vid det här laget tappat räkningen. Det är något speciellt med att få följa en särskild bokkaraktär i livet och se hur åren går. (Det är till stor del därför jag älskar Harry Potter och Miranda-serien av Kerstin Sundh.) Ni som har läst serien får gärna lämna en kommentar!

“My parents suck ass. Banning me from the phone and restricting my computer privileges are the most tyrannical parental gestures I can think of. Don’t they realize that Hope’s the only one who keeps me sane? . . . I don’t see how things could get any worse.”

When her best friend, Hope Weaver, moves away from Pineville, New Jersey, hyperobservant sixteen-year-old Jessica Darling is devastated. A fish out of water at school and a stranger at home, Jessica feels more lost than ever now that the only person with whom she could really communicate has gone. How is she supposed to deal with the boy- and shopping-crazy girls at school, her dad’s obsession with her track meets, her mother salivating over big sister Bethany’s lavish wedding, and her nonexistent love life?

Finnikin of the Rock 
av Melina Marchetta
Kostnad: 72 kr hos Adlibris och 81 kr hos Bokus.

Melina Marchetta är en sån där författare som man bara måste läsa allas verk av. Även om ett verk (eller en serie) vid första titt inte alls är vad man normalt sett läser. Finnikin of the Rock är endast första delen i - vad jag tror är - en trilogi, så de andra står såklart också med på önskelistan.

Finnikin was only a child during the five days of the unspeakable, when the royal family of Lumatere were brutally murdered, and an imposter seized the throne. Now a curse binds all who remain inside Lumatere's walls, and those who escaped roam the surrounding lands as exiles, persecuted and despairing, dying by the thousands in fever camps. In a narrative crackling with the tension of an imminent storm, Finnikin, now on the cusp of manhood, is compelled to join forces with an arrogant and enigmatic young novice named Evanjalin, who claims that her dark dreams will lead the exiles to a surviving royal child and a way to pierce the cursed barrier and regain the land of Lumatere. But Evanjalin's unpredictable behavior suggests that she is not what she seems -- and the startling truth will test Finnikin's faith not only in her, but in all he knows to be true about himself and his destiny.
The Worlds of Lois Lowry
av Lois Lowry.
Kostnad: 138 kr hos Adlibris och 200 kr hos Bokus.

Naturligtvis kan en box om tre räknas som endast en bok! (Fast egentligen borde det vara fyra böcker då det i höstas kom ut en sista bok i serien: klick.) Jag vet faktiskt knappt något om Giver-serien, men är ändå väldigt nyfiken på att läsa den. Viljan att ta reda på historien är stor med andra ord. Lämna gärna kommentar om du läst serien!

When Jonas turns 12, he is singled out for special training from The Giver. Now, it's time for Jonas to receive the truth. There is no turning back.
*
Kira, an orphan with a twisted leg, lives in a world where the weak are cast aside. When she is given a task that no other community member can carry out, Kira soon realizes she is surrounded by many mysteries and secrets--and an extraordinary power of her own.
*
Matty has always been proud to be Village's Messenger. But now that Village is closing its once-welcoming doors, Matty must make one last journey through the treacherous forest, and must make a great sacrifice to save the place he loves.
*
The Worlds of Lois Lowry are brought to life through three extraordinary characters, and the unexpected connections among their lives.
The Unbecoming of Mara Dyer
av Michelle Hodkin.

Kostnad: 72 kr hos Adlibris och 82 kr hos Bokus.

Herrejisses, vad tiden gått! Det känns som det fortfarande var igår som alla pratade om första delen i Mara Dyer-serien. Fast det kanske snarare har att göra med att jag inte hunnit läsa den än. Förhoppningsvis är det här en av böckerna som jag kommer att få i julklapp av min syster för jag vill läsa.

Mara Dyer doesn't think life can get any stranger. She wakes from a coma in hospital with no memory of how she got there or of the bizarre accident that caused the deaths of her best friends and her boyfriend, yet left her mysteriously unharmed. The doctors suggest that starting over in a new city, a new school, would be good for her and just to let the memories gradually come back on their own. But Mara's new start is anything but comforting. She sees the faces of her dead friends everywhere, and when she suddenly begins to see other people's deaths right before they happen, Mara wonders whether she's going crazy! And if dealing with all this wasn't enough, Noah Shaw, the most beautiful boy she has ever seen can't seem to leave her alone... but as her life unravels around her, Mara can't help but wonder if Noah has another agenda altogether...
Amerikanska gudar
av Neil Gaiman

Kostnad: 180 kr hos Adlibris och 177 kr hos Bokus.

Oj - en till bok av Neil Gaiman som står på önskelistan! I det här fallet beror det främst på att jag skulle vilja se hur hans "barnböcker" skiljer sig från hans "vuxenböcker". Tre andra anledningar är för att handlingen inte låter helt fel, att jag älskar att MIX förlag har behållit de nya engelska omslagen av Gaimans böcker och för att boken ska bli tv-serie nästa år. (13 avsnitt ska det tydligen bli som HBO sänder.) Nojig som jag kan vara så vill jag åtminstone försöka läsa boken först.

När Shadows fru dör i en bilolycka får han lämna fängelset för att delta i begravningen. På flyget hem stöter han på den mystiske mr Wednesday, som så småningom visar sig vara en gammal gud, på jakt efter sina kollegor. Snart kommer nämligen det stora slaget mellan de gamla gudarna och de nya att utkämpas, och Wednesday behöver Shadows hjälp.
The Marvel Encyclopedia
A Definitive Guide to the Characters of the Marvel Universe
Kostnad: 308 kr hos Adlibris och tydligen 305 kr/238 kr hos Bokus.

Jag har tydligen fastnat lite i Marvel-träsket i år, vilket inte är fullt chockerande med tanke på explosionen av nya filmsläpp. Jag älskar Marvels superhjältar Iron Man, Thor, Spider-Man, Wolverine, Hulken och allt vad det är, men jag vet helt enkelt inte tillräckligt. Om jag skulle få boken som julklapp är det ganska så givet vad jag kommer att tillbringa min tid med i vinter.

Are you a comic-book fan, obsessed by superheroes? This unique A-Z of more than 1,000 classic characters created by comic giant Marvel will satisfy any super-thirst for knowledge. Get closer to Spider-Man, the Avengers, Hulk, Wolverine, the X-Men and more... all your favourite superheroes and villains are here, as well as some weird and wonderful one-offs. Knock-out double-page features celebrate some of the biggest Marvel stars with intimate details on their powers, titanic clashes and action-packed careers. Jam packed with things you never knew, as well as original, Marvel comic-book art - the power and excitement of more than 60 years of comic-book history explodes off every page.
This Moose Belongs to Me
av Oliver Jeffers.

Kostnad: 111 kr hos Adlibris och 122 kr hos Bokus.

Oliver Jeffers undkommer inte mina större önskelistsinlägg med den simpla anledningen att han är helt fantastisk. I mina ögon minst lika fantastisk som finaste herren Shaun Tan, vilket är ganska vågat av mig att ens skriva. Just den här boken önskar jag mig extra mycket för omslagets och titelns skull.

The age-old tale of a boy and his moose... Wilfred is a boy with rules. He lives a very orderly life. It's fortunate, then, that he has a pet who abides by rules, such as not making noise while Wilfred educates him on his record collection. There is, however, one rule that Wilfred's pet has difficulty following: Going whichever way Wilfred wants to go. Perhaps this is because Wilfred's pet doesn't quite realize that he belongs to anyone. A moose can be obstinate in such ways. Fortunately, the two manage to work out a compromise. Let's just say it involves apples.
Fast boken som står allra högst upp på min önskelista är en bok som ännu inte släppts, och den är..
Månulvarna av Malin Ahlin(!!!)
Kostnad: 93 kr hos Adlibris och 98 kr hos Bokus.

Bland många underliga och fantastiska varelser i skogen finns en särskilt ovanlig sort som kallas månulvar. De gillar allt som skiner och glänser, men mest av allt älskar de månen som de stirrar drömskt på varje kväll. En natt blir månulvarnas längtan så stor att de bestämmer sig för att åka dit.

Önskan att vara en del av den inre kretsen..

Titel: Fördjupade studier i katastroffysik
Originaltitel: 
Special Topics in Calamity Physics
Författare: 
Marisha Pessl
Utgivningsår: 
2006
Förlag: 
Natur & Kultur (2007)
Sidor: 540
Övrigt: Glöm ej att gå in på hemsidan [länk] för ytterligare detaljer!

Handling:
Det har gått drygt ett år sedan Blue van Meer såg Hannah hängande en meter över marken i en orange förlängningssladd, men det är först nu som hon bestämmer sig för att faktiskt skriva ner exakt vad som hände för att kunna lösa mordmysteriet. Efter mammans död färdades Blue tillsammans med sin professor till pappa genom USAs många deltstater och lärde sig allt om litteratur och kultur. Sedan beslutades det att de skulle spendera Blues sista highschoolår vid privatskolan St. Gallway, där Hannah Schneider jobbade.

Mina tankar:
Om jag skulle få gissa är Fördjupade studier i katastroffysik nog en av de absolut vanligaste böckerna som visas eller skymtas i periferin av ett fotografi hos bloggare. Om jag skulle få utveckla den gissningen beror det 1) förmodligen på omslaget, vilket jag personligen tycker är mycket fint, och/eller 2) för att boken ofta jämförs med Den hemliga historien av Donna Tartt. För mig var ytan den främsta anledningen till varför jag köpte boken, och inte jämförelsen.

Trots att jag inte visste särskilt mycket om Fördjupade studier i katastroffysik var förväntningarna ändå förvånansvärt höga eftersom handlingen lät lovande och för att jag mest hört gott om boken. Och lovord från andra kan såklart påverka - man kan bli besviken eller euforisk. Eller ännu värre - något i närheten av likgiltig. Själv befann jag mig i samtliga känslostämningar, vilket kanske gör det mer intressant att veta i vilken ordning mina känslor kom.

Ordningen: 
1. I närheten av likgiltig 
2. Besviken
3. Euforisk

— Inte helt fel med andra ord. 

Jag tycker vi ska prata om det negativa först, för att avsluta den här recensionen i en positivare ton.

Bland det första jag reagerade på var mängden (påhittade som riktiga) litteraturhänvisningar och även populärkulturella referenser, se mina favoritutdrag längst ner i inlägget. I det här verket använde författaren sig av Harvardmetoden, med vilken man skriver författarens efternamn och bokens utgivningsår i parentes. Precis som med Oxfordmetoden, som innefattar fotnoter, tycker jag att den här "skrivmetoden" lämpar sig ganska väl i skönlitteratur. Fast i begränsad mängd.


Efter att ha läst några recensioner verkar det som om jag inte är ensam om att tycka att det till en början var charmigt i den här boken, men att det senare blev nästan lite forcerat och att alla name-droppings emellanåt stannade upp historien. Dock förstår jag varför det gjordes så många referenser, och ja - de är faktiskt vad som gör boken så egen.

Med de många olika hänvisningarna (allt från Grease till Sal Mineo) och - tråkigt för den oinsatta - avslöjandena av vad som händer i kända verk tvingas hjärnan arbeta konstant. Då har jag inte ens nämnt Marisha Pessls imponerande språk, vilket stundvis också gör att man kan tappa bort sig - en mening kan broderas ut i det oändliga. Så det gäller att vara koncentrerad!

Det tredje jag ogillade var bristen på egentlig spänning. Det var först efter att jag hade passerat 250 sidor som något började hända, vilket är drygt med tanke på man då har läst halva boken. Så, för den som inte hunnit avskräckas av det långsamma tempot (samt Blues prat om otaligt många händelser som "vändpunkter") tycker jag att det återstår en mycket bra bok.

Då var det alltså sagt: Jag tycker mycket om Fördjupade studier i katastroffysik.


För det första är språket fantastiskt trevligt när man väl vant sig. (Om man inte gillar språket så gillar man troligtvis inte heller Blue van Meer och det kan förstöra läsningen, just saying.) Jag började liksom fundera kring varför jag inte läser fler böcker som skrivs såhär - för man känner sig ganska smart.

En annan stor grej som också var helt briljant är slutet. Efter att ha läst den sista sidan kändes det som om någon har örfilat mig. Så smart upplägg! Även en vecka efter att ha stängt pärmarna var jag tvungen att läsa om många bitar för att boken fortsatte att hemsöka mig. Och den hemsöker mig än!

För det tredje älskar jag hur kreativ Pessl är. Hon är helt klart duktig med orden, men också på att teckna! De visuella hjälpmedlena som visas då och då var inte dåliga. Om jag är förtjust i källhänvisningar så är jag förälskad i visuella hjälpmedel!

Jag skulle kunna fortsätta skriva ännu mer om boken fast jag låter nog bli för att inte göra recensionen milslång. Avslutningsvis är Fördjupade studier i katastroffysik en välskriven bok, men en som inte lär uppskattas av alla. Läs på egen risk alltså!

Några favoritutdrag (i vilka spoilers kan framkomma):
 

Den här mannen alltså

Han lyckades inte spotta ur sig bara en av världens mest kända serier (dvs Narnia) utan även en hel del minnesvärda citat, och det här är bara ett av väldigt många..


© MAN TRUONG / BOKSKADAD.BLOGG.SE

RSS 2.0