På tapeten: Saker jag tycker om i bokbloggosfären.

Varje dag stöter jag på en mängd inlägg som får mig att skratta, reflektera eller bara förstummas. Och med det sagt kommer här lite blandade bokrelaterade tips, den här gången uppdelade i kategorier.

Varning för långt och trassligt inlägg!
1)
Jenny skrev om Jonathan Troppers Konsten att tala med en änkling och om hur den hade mottagits annorlunda om varje 'han' istället bytts ut mot ett 'hon'. Chicklit blir dicklit, typ.
2)
Ett kringliggande ämne finns att läsa om i Nellas intressanta inlägg om kvinnosyn i litteratur. Leah vidrör genusfrågan då Adlibris har en kampanj med barnböcker med genuskoll. (Här är listan.)


3)
Anna har startat en ny kategori, En studie i _____- varje månad tar hon upp ett tema och behandlar det.
4) Frida tar i samband med Pride-festivalen upp det viktiga ämnet LGBT i litteratur (eller på svenska HBT) och hur det vi stöter på i läsningen i sin tur påverkar vår syn på homo-, bi- och transexuella samt transgenda personer.
1) 
Pia håller varje söndag en Spotlight Sunday som går ut på att lyfta fram den gångna veckans bästa bokrelaterade inlägg och ting.
2) I ett Adlibrismejl fick man reda på elva ungdomsbokförfattares sommarboktips, och om detta har även Hanna på Tonårsboken skrivit litet om.


3)
I ett inlägg har Nella sammanställt en lista med boktips för de som gillade The Hunger Games.
4) Innan dess dök det upp ett lika ambitiöst sammansatt boktipsinlägg med fokus på zombies.


5)
Dessvärre minns jag inte vem som tipsade om detta (förlåt!), men jag återpåmindes i alla fall om sidan Project Gutenberg som lagligt distribuerar e-böcker där man hittar mycket klassiker!
6)  Goboken får man reda på historien om hur Pippi, Emil och Madicken och många fler av Astrid Lindgrens älskade karaktärer kom till.


7) Malin ger tre utmärkta tips för att snygga till din läs- och skrivblogg.
8) Stj listar sina sju senaste bokmärkta platser som naturligtvis är alldeles briljanta. (Ovan är Dinah Frieds bild på en måltid från romanen The Catcher in the Rye.)
1)
Förra året gjordes en Harry Potter-video på 99 sekunder av Paint som sammanfattar alla sju böcker, en video som för övrigt spelats konstant de senaste dagarna sedan jag fick tipset av bokpotaten. Tack!
2) Jon Cozart har även gjort en (i mitt tycke lite svagare) 99-sekundersvideo på Sagan om ringen-trilogin.


3)
Tack vare ungavuxna kunde jag titta på novellfilmen Jag behöver dig, som är en filmatisering av Gunnar Ardelius ungdomsbok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Videon är tillgänglig t.o.m. 2012-08-10. Själv tycker jag att boken är snäppet bättre.
4) Via Spotlight Sunday uppmärksammades jag om TWIYA (som står för This week in young adult), i vilken tvillingarna Jeffrey och Jeremy går igenom veckans nyheter inom YA-genren och lite mer - allt från film- till bokväg.


5)
Sofia uppmärksammade mig om att SVT har en vecka med brittiska kostymdraman varje kväll - ja, samtidigt som självaste OS! (Adaptionen Förnuft och känsla tyckte jag inte alls om, så där tycker jag personligen inte att ni missat något..)
6) En ung Daniel Radcliffe och en yngre Maggie Smith (dvs Harry Potter och professor McGonagall) m.fl. kan skådas i adaptionen av Charles Dickens' David Copperfield, en miniserie på fyra delar. Här finns första delen än så länge på svtplay för den som missat, och även detta tipsade Sofia mig om.


7) För ett bra tag sedan upplyste Jenny mig om att Mads Mikkelsen ska spela Hannibal Lecter i en tvserie på 13 avsnitt för amerikanska NBC. Serien heter Hannibal och FBI-agenten som jagar Lecter spelas av ingen mindre än Hugh Dancy. (Heja!) Caroline Dhavernas från Off the Map ska spela Dr. Bloom.
8) Storsäljaren Fifty Shades of Grey har fått blandad kritik: Sara på Beasbokhylla visade ett hysteriskt roligt Ellen Degeneres-klipp och Alex gjorde en video som bekräftar mina fördomar.
1)
Bokhora slängde ihop ett litet inlägg om Louisiana Literature 2012 i Danmark där författare som Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Jeffrey Eugenides, Patti Smith och David Vann deltar!
2) Byt en bok-lådorna har dykt upp lite varstans på bokbloggar, men finns dessvärre endast(?) tillgängliga i Jönköping. Här är 365-hemsidan. Annars visar Bokbabbel upp två tyska inspirerande bokställen.


3)
Sofie fick idén Bokhyllerundan, som går ut på att man skickar in en bild på sin fysiska bokhylla. Senaste dagen att mejla in bild är 2012-08-12.
4) I en röstning om de bästa ungdomsromanerna någonsin deltog jag efter att ha sett ungaböckers inlägg, och här är listan.
1) I samband med sin ettårsfödelsedag håller Nellasböcker i en tävling, med The Last Princess som vinst.
2) BokrecensionerNu finns numera på Facebook och firar därför med att ha en tävling där två vinner.


3) Det pågår en giveaway på iheartbooks med svenska succén Cirkeln.
4) Nyligen översatta Cinder av Marissa Meyer går att vinna på Nilmasbokhylla.


5) Fem exemplar av Hanna Jedviks Kurt Cobain finns inte mer går att vinna hos Sofie.
6) Bokfreak drar igång sommarens sista sommarutlottning med Anna Janssons Emil Wern-serie i potten.


7) Vinn Simona Ahrnstedts Betvingade och mer genom att skriva en recension - haken är den att boken ännu inte givits ut.
8) Årets fantastiknovelltävlingen är igång och senaste datum att delta är 2012-08-31. Hemsida här.

Och det var nog allt!

Kommentarer
Postat av: Hanna

Wow, vilket inlägget! Hittade massa intressant som jag ska in och titta på :D

2012-08-07 @ 19:31:32
URL: http://liberlibri.blogg.se
Postat av: Linnea

Ja, tänk vad mycket bra man kan hitta hos bokbloggare. :) Tack för alla tips! :)

Svar: En guldgruva minst sagt, och så lite så!
Man Truong

2012-08-07 @ 21:06:16
URL: http://www.bokblomma.com
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie's Bokblogg

Bra tips ^^

Svar: Hurra!
Man Truong

2012-08-07 @ 23:25:44
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Amelie

Jättebra inlägg! Många intressanta tips :)

Svar: Skönt att höra. :-)
Man Truong

2012-08-08 @ 00:59:27
URL: http://ameliesboktips.blogg.se
Postat av: Pia

Nu vet jag hur jag ska spendera den kommande timmen i alla fall XD Så mycket bra tips! Tack ska du ha! ^^

Svar: Ett tack tillbaka, säger jag!
Man Truong

2012-08-08 @ 14:06:24
URL: http://bookrelated.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0