Vad gör man uppe halv sex på morgonen?

En del skulle troligtvis svara jobb, skola eller sömnlöshet, men jag var vaken hela natten för att jag läste ut en bok om en magisk cirkus (Le Cirque des Rêves). Sjävfallet pratar jag om Erin Morgensterns debutroman Nattens cirkus!


Titel: Nattens cirkus
Originaltitel: The Night Circus
Författare: Erin Morgenstern
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts (2012)
Sidor: 421

Handling:
År 1886 är inte vilket årtal som helst, utan det år som kom att förändra många människors liv jorden runt - men framför allt Celias och Marcos liv. Dessa två kommer under sin barndom att få spendera många timmar, veckor och år på att lära sig om magi för att slutligen delta i ett spel, i vilket de ska utmana varandra. Och spelplanen är en cirkus som inte liknar någon tidigare skådad.

Mitt omdöme:
Jag har väldigt svårt att ta mig själv på allvar när jag ges fria tyglar att skriva en sammanfattad handling, men gör det ändå fastän det ofta blir klyschigare än jag önskar. Så för att kompensera klyschan ger jag er bokens första mening som i min åsikt är betydligt mer välskriven: "Cirkusen anländer utan förvarning." — Ljuva ord och visst väcks intresset omedelbart, inte sant? (Ja, det är tänkt att ni ska nicka entusiastiskt vid det här laget.)

Som titeln avslöjar utspelar sig boken på en cirkus som är öppen under natten. En magisk cirkus, och det i dubbel bemärkelse. Jag blev fullständigt förtrollad av cirkusen liksom av karaktärerna, vilka jag kom att hålla av tidigt i berättelsen. Varje sida var utöver det vanliga, med fantastiska beskrivningar som bildade ett slags film i mitt huvud. Då och då förekom även upprepningar av tidigare stycken - på ett ytterst snyggt sätt - som får läsaren att heja till och tänka efter. Dessa stycken gjorde boken mer stämningsfull och mig ännu gladare, eftersom man kunde se hur mycket tid Morgenstern har lagt ner på detaljerna i sin bok. En annan stämningsfull sak var när på dygnet jag läste boken, nämligen under nattetid, och kan således rekommendera er att göra det, haha.

Under läsandets gång kom jag på mig att tappa räkningen på tid och antal sidor och önskade verkligen att boken inte skulle ta slut riktigt än. Halvvägs in visste jag fortfarande inte riktigt hur historien skulle utvecklas eller sluta, vilka som egentligen var bokens primära huvudkaraktärer - just för att de alla var så välskrivna - och vad spelet faktiskt gick ut på. Jag var minst sagt lika förvirrad som Celia och Marco var angående spelreglerna.

Gränsen mellan vad som kändes övernaturligt och vardagligt är trådsmal, även om många saker på cirkusen känns ofattbara och sagolika. Exempelvis hur de tänker och resonerar kring ordet magi, hur även orden illusion och förtrollning kan förknippas till det förbryllar mig. Karaktärerna fick mig att öppna upp ögonen och lämnar mig i ett nytt virrvarr av tankar, vilket normalt sett hade gjort mig tokig men i det här fallet bara drömmande. Jag blev i alla fall nyfiken på om magi finns här i vår värld, den sortens magi som de talar om i boken. — En fin tanke! Oavsett vad kommer jag aldrig mer se en cirkus på samma sätt efter att ha läst Nattens cirkus.

En annan tanke, som dök upp i början av läsandet, var hur många gånger jag tänkte på hur olika böcker kan se ut som utgår från samma idé (om det är det korrekta ordet) - i det här fallet cirkusar - att jag i början var rädd för att Nattens cirkus skulle likna Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen (som jag överlag tyckte bra om). Det stämde inte alls och det gjorde mig överraskande belåten!

Slutsats: En briljant debutbok av Morgenstern, som troligen gör sig bäst i att läsas flera gånger för att se alla detaljer man missade första gången. Jag ska definitivt hålla ögonen öppna efter mer av henne! Sedan skulle det inte förvåna mig om någon skulle få för sig att vilja göra en filmadaption..

Tusen tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Några favoritutdrag:

Från vänster till höger:
1) Ett allmänt klokt citat. 2) För att sista meningen påminner mig om den i filmen Flipped: "A painting is more than the sum of it's parts. A cow by itself is just a cow. A meadow by itself is just grass, flowers. And the sun picking through the trees is just a beam of light. But you put them all together and it can be magic." 3) Meningen "Historiens orsak spelar inte lika stor roll som historien själv." är så passande och målande! 4) Jag älskar den här mannens resonemang kring drömmar.

Kommentarer
Postat av: Lisa

Vad roligt att du tyckte om den! :D

2012-04-28 @ 12:24:00
URL: http://bladvandaren.blogspot.com
Postat av: tuberosum

Sitter själv inkletad i solskyddsfaktor och läser denna nu - riktigt bra så långt! Återkommer till din recension när jag har mer kött på benen, men kul att du gillade den! :)SV: Haha, du får skratta hur mkt du vill ;] Trevligt att du gillade mina svar. Och tack för svenskanamn.se! Kul att få lite koll på var folk med ett visst namn bor.

2012-04-29 @ 15:59:19
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: tuberosum

Färdig! =D

Oh, vad bra den var! Man blir lite lätt golvad av allt det underbara. Mmm, jag gillar...! Ville inte heller riktigt att den skulle ta slut, fast jag ville ju veta hur det skulle gå. Kände mig rätt splittrad i det avseendet. Riktigt fin berättelse!

2012-05-04 @ 10:13:58
URL: http://bokpotaten.blogspot.com/
Postat av: Man

tuberosum: Hurra! :'D

2012-05-04 @ 16:49:42
URL: http://bokskadad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0