Liten parlör för nästan alla


Titel: Liten parlör för älskande
Originaltitel: The Lover's Dictionary
Författare: David Levithan
Utgivningsår: 2011
Förlag: X Publishing (2012)
Sidor: 215

Mitt omdöme:
Fint. Och fyllt med så mycket känslor. Och ögonblick. Nästan lite nördigt. Det känns lite som om jag i hemlighet läste boken. Fast det beror kanske på att jag ser Levithans verk som lite godis på en vardag. Inte för att jag någonsin haft någon regel om att godis endast får ätas till helgen.
Jag gillar att den känns riktad mot både vuxna såväl som ungdomar. Visserligen kan jag ibland tycka att vissa partier kräver att man har en del erfarenheter, som jag inte har, vilket gör att avgudandet av boken försvinner en smula. Dock med en betoning på en smula.
Det har alltid fascinerat mig hur mycket känsla som kan ligga bakom ett endaste ord - jag har tidigare försökt mig på det i skrivandet med liten framgång. Hur mycket jag än anstränger mig har jag insett att man måste ha en viss känsla för att uttrycka sig i skrift. Men Levithan lyckas! Och det överraskar mig faktiskt inte. Ändå kan jag inte låta bli att anteckna ner ungefär 20 av hans ordberättelser om kärlek. Just för att de är så fantastiskt fina och för att jag bära på dem ett tag till.
En grymt stor bonus med boken är absolut Levithans val av ord. Jag lärde mig väldigt många nya ord! Sådana man redan kände till, men inte riktigt kunnat sätta in i en kontext, men även helt nya som kändes påhittade. Som den ordtönt jag är blev jag mycket glad.
Det här är absolut en bok jag skulle rekommendera till de flesta jag känner. Liten parlör för älskande är inte bara för de som befinner sig i ett kärleksförhållande utan även för de som bara är förtjusta i att ta del av andras historier.
Fint är det första ordet som dyker upp i huvudet när jag läser Liten parlör för älskande. Den är utformad som en uppslagsbok, och är fylld med så mycket känslor och ögonblick. Det blir nästan lite nördigt att läsa den, lite som om jag i hemlighet läste boken. Fast det beror kanske snarare på att jag ser Levithans verk som godis på en vardag. Inte för att jag någonsin haft någon regel om att godis endast får ätas till helgen.

Jag gillar att den känns riktad mot både vuxna såväl som ungdomar. Visserligen kan jag ibland tycka att vissa partier kräver att man har en del erfarenheter, som jag inte har, vilket gör att avgudandet av boken försvinner en smula. Dock med betoning på en smula.

Det har alltid fascinerat mig hur mycket känsla som kan ligga bakom ett endaste ord - jag har tidigare försökt mig på det i skrivandet med ytterst liten framgång. Hur mycket jag än anstränger mig har jag insett att man måste ha en viss känsla för att uttrycka sig i skrift. Men Levithan lyckas! Och det överraskar mig faktiskt inte. Ändå kan jag inte låta bli att anteckna ner ungefär ett tjugotal av hans ordberättelser om kärlek. Just för att de är så fantastiskt fina och för att jag vill bära på dem ett tag till.

En grymt stor bonus med boken är absolut Levithans val av ord. Jag lärde mig väldigt många nya ord! Sådana man redan kände till, men inte riktigt kunnat sätta in i en kontext, men även helt nya som kändes påhittade. Som den ordtönt jag är blev jag mycket glad.

Det här är absolut en bok jag skulle rekommendera till de flesta jag känner. Liten parlör för älskande är inte bara för de som befinner sig i ett kärleksförhållande utan även för de som bara är förtjusta i att ta del av andras historier. Lite som godis, typ.

Några favoritutdrag:


Kommentarer
Postat av: Vargnatts bokhylla

Svar: Ja Lille Prinsen var en fin läsning :) Hoppas du får tag på den på nästa rea!Liten parlör för älskande vill jag läsa, den låter verkligen, upprepning här men, fin!

2012-04-25 @ 19:18:46
URL: http://vargnattsbokhylla.blogspot.se/
Postat av: Emelie

Måste. Läsa. Reservera. Bibliotek. Nu. Klart. :D

2012-04-25 @ 19:40:04
URL: http://drizzleandhurricanes.blogspot.com
Postat av: Man

Emelie: Gott mos! :D

2012-04-25 @ 20:10:56
URL: http://bokskadad.blogg.se/
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie

Den boken verkar så himla fin, ska nog beställa den snart (ska bara läsa ut lite hemma först....)Svar: Jepp bodde där ett år och var sedan där en gång till ett år senare fast då bara en månad på semester :P.

Jag var inte på jättemånga nöjesparker där tyvärr, bara de fyra närmaste tror jag. Fuji Q som ligger vid berget Fuji, en liten nöjespark mitt i stan (har en berg och dalbana som åker genom ett hus http://www.flickr.com/photos/51892773@N00/347595308/) och sen de två Disneyland parkerna. Men sen var jag på dem så ofta jag hade råd de året ^^

Jag bara älskar adrenalinet och den härligt bubbliga glädjen i magen =)2012-04-26 @ 07:13:15
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Stj

VAD ÄR DET JAG LÄSER? HAR DU INTE SETT HITTA NEMO!?! DET ÄR DEN BÄSTA ANIMERADE FILMEN EFTER UPP, MONSTER'S INC., ALADDIN ... !!!

2012-04-26 @ 16:39:09
URL: http://ofbooksandbirds.blogspot.com
Postat av: Stj

Jag är mållös.

2012-04-26 @ 21:00:41
URL: http://ofbooksandbirds.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0