Förvandlingen

"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt."

Författare: Franz Kafka
Titel: Förvandlingen
Originaltitel: Die Verwandlung
Utgivningsår: 1915
Förlag: Bakhåll (2008)

Handling:
Gregor Samsa vaknar en morgon och märker att han har blivit en jättelik insekt. Samma morgon missar han tåget till jobbet, som också är den enda inkomsten för Gregors familj, och förlorar sitt jobb. Det här medverkar till att familjen måste se till att försörja sig genom att skaffa sig arbeten och även hyra ut ett rum. Med Gregor som inte längre den ekonomiska basen börjar familjen försumma honom.

Mitt omdöme:
Som jag tidigare nämnt i ett av mina inlägg fick jag för mig att äntligen låna hem min allra första Kafka, och det var novellen Förvandlingen. Mina förväntningar var varken höga eller låga eftersom jag inte hade den blekaste aning om hur Kafkas stil var. Det jag visste var väl att Kafka tillhör klassikereliten och att det finns hur många kafkanianer (påhittat ord?) som helst ute i världen.

Jag passade på att varva Kafka med lite lättare litteratur då jag märkte hur ovan jag var vid den sortens upplägg som Förvandlingen var skriven med. Det var inte själva språket som gjorde det knepigt att läsa den, för det var överraskande lätt och dessutom riktigt stilrent, utan snarare den märkliga känslan jag fick av att läsa om Gregor Samsas förvandlade liv. Jag fick nämligen aldrig ett grepp om protagonisten Gregor, ty han aldrig tycktes ifrågasätta hur och varför han hade blivit en insekt, vilket nog hade varit de första sakerna jag hade tänkt på i den situationen.

Det kändes som om handlingen hade kunnat få till ett riktigt djup om Kafka hade sett till att ge ytterligare en dimension av huvudkaraktären - ge Gregor något att kämpa för eller en rejäl beskrivning av hans förtvivlan - något som skulle få läsaren att reagera kraftigare! - i stället för att låta läsaren få följa ett ganska stadigt förfall av protagonisten i en liten gråskala. Visst fanns det tydliga spår på utanförskap och kritik mot samhället, men nej - jag blev inte tillräckligt engagerad.

I den utgåvan jag fick tag på hade förlaget lagt till korta texter om författaren i slutet, vilka bidrog till att jag omedelbart tyckte bättre om novellen i efterhand. De här texterna handlade om Franz Kafkas liv och man såg snabbt paralleller mellan honom och Gregor Samsa. Även om jag inte är helt övertygad av Förvandligen kan jag åtminstone se hur idén till novellen kom till honom.

I övrigt var jag positivt överraskad av Kafka, som med sitt språk fick historien att kännas väldigt kompakt för att vara så kort. Jag gillade hur han skrev tillgängligt för alla och ändå lyckades antyda till en mängd saker som inte stod direkt skrivna. Det var inga problem med att läsa Förvandlingen eftersom det hela tiden fanns ett driv framåt i historien. I slutändan var det väl hans önskan att läsaren skulle få tolka fritt som gör att många antingen hatar eller älskar Förvandlingen.

Mest av allt undrar jag vad det var Kafka ville förmedla och menade med sin novell. För om sanningen ska fram är jag nog faktiskt mer intresserad av Kafka som författare än hans verk..

Mitt betyg:

En välskriven novell med intressanta och udda karaktärer, men som kräver att läsaren kan göra sina egna tolkningar. Själv hade jag uppskattat Förvandlingen mer om jag hade diskuterat den med andra, eller vid en omläsning.
Trackback
RSS 2.0