North and South

Titel: North and South
Författare: Elizabeth Cleghorn Gaskell
Förlag: Penguin Classics
Utgivningsår: 2007 (publicerades första gången år 1855)
Sidor: 528
Övrigt: Boken har blivit filmatiserad två gånger av BBC, 1975 samt 2004. Författaren Gaskell var vän med Charlotte Brontë, som skrev Jane Eyre.

Handling:
I 1800-talets industrialiserade England är det stora skillnader mellan norr och syd. Den stolta Margaret Hale tvingas från sitt natursköna och lugna södern då fadern bestämt sig för att lämna prästerskapet. Familjen flyttar norrut och försöker slå sig till ro i det råare och industriella Milton. I Milton är klassklyftorna märkbara och arbetaren är tydligt underordnad fabriksägaren. Margarets första möte med den affärsklyftige John Thornton, som driver en bomullsfabrik i Milton, är inte vad man skulle önska sig och det märks snabbt att de inte delar lika värderingar. Dock stöter de på varandra gång på gång.

Mitt omdöme:
Efter sommaren kom logiskt nog hösten, och med universitetsstudier stannade mitt läsande upp. Det var först när jag gick på second hand som jag kände suget igen: en sliten Penguin-upplaga av North and South stod nämligen på en hylla och kallade på mig. Strax innan jag åkte hemifrån fick jag nämligen mitt paket från CDon med Oxford-upplagan av North and South, men jag hade ingen tid över att läsa den då. Nu har jag alltså två exemplar att bläddra i.


Jag tror jag har en grej för sådana här beskrivningar.


Jag har dillat hit och dit om denna bok skriven av Elizabeth Gaskell efter att ha sett BBC:s filmatisering från 2004 (så bra!). De andra som "swoonat" över denna miniserie har talat ännu varmare om boken. Fantastiskt och överraskande nog levde boken upp till mina förväntningar med! Det var ytterligare en dimension som tillkom i boken, med andra än Margarets tankar, vilket gav större förståelse för de olika karaktärerna. Vissa partier var emellertid något mindre intressanta och tråkigt nog (för min del) använde Gaskell en del religiösa stycken ur Bibeln samt andra språk än engelska, såsom franska, som jag inte kan.

Överlag faller dock boken mig i smaken, och jag kan tänka mig att läsa den fler gånger i framtiden. Eftersom den till stor del behandlar ett viktigt ämne, klassklyftor, håller den sig "aktuell". Jag kan se varför denna industriella novell har väckt mångas uppmärksamhet, med en kritisk huvudroll och gripande miljö- och människoskildringar.

Mitt betyg:

Riktigt bra läsning, som för maximala nöjets skull bör kompletteras med BBC-filmatiseringen med skådespelarna Daniela Denby-Ashe och Richard Armitage. Läs och se för Guds skull!

Trackback
RSS 2.0