Cirkeln

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2011
Sidor: 515
Övrigt: Första delen i Engelfors-trilogin, fortsättningarna Eld och Nyckeln utkommer 2012 resp. 2013

Handling:
I Engelfors har gymnasiet just öppnat upp sina portar och sex elever binds samman efter, vad man tror är, ett självmord. De sex flickorna tycks inte ha något gemensamt mer än att det finns en ondska som vill dem illa. Det visar sig att de är häxor, de Utvalda. Tillsammans tvingas de samarbeta trots olikheter och lära behärska sig magin, samtidigt som ondskan befinner sig runt hörnet..

Mitt omdöme:
Augustprisnominerade Cirkeln tog jag mig an i somras, efter att den mottogs varmt i bokbloggarvärlden. Självfallet påverkas man av vad andra säger och även om handlingen inte riktigt tilltalade mig, så var jag ändå nyfiken på grund av hypen. Det tog några få timmar att läsa ut boken, som var väldigt lättläst och skriven tillräckligt spännande (och skickligt!) för att man inte skulle hinna tröttna. Dock bör det noteras att jag troligen inte skulle ha läst ut boken om det hade varit 100+ sidor till. Min respons på succén Cirkeln var minst sagt en aning fisljummen.


Två utdrag jag tyckte om.

Boken innehöll flertalet självdestruktiva inslag, som jag tyckte var beskrivna alldeles för ytligt. Det var som om de försökte ta upp djupare ämnen utan att faktiskt behandla dem. Den genomgående (och lite väl långdragna) tråden var att de alla introducerades till och hur de reagerade på sina nya jag, och det blir för mycket i slutändan. Efter varje kapitel framkallades känslor hos mig som var anti huvudkaraktärerna, de flesta oresonabla och några mer egoistiska än andra. Slutligen föll det på att jag uppfattade de som ganska så platta och stereotypiska karaktärer, fastän de faktiskt förändrades.

Jag tyckte inte heller om 500 sidors-känslan av "upptakt" - det måste hända något mer på så många sidor! Samtidigt lyckades de hålla uppe mitt intresse eftersom jag ville läsa ut den. Kanske hade jag förhoppningar på att intrigen oväntat skulle trappas upp? Eller ville jag att mina misstankar skulle visa sig vara fel? I vilket fall som helst är det väl tur att det ska komma ut två till fortsättningar, med möjligheten att utveckla historien och personligheterna. Det återstår att se om jag läser uppföljarna.

Mitt betyg:

Lagom roande, men jag hade kunnat överleva utan att ha läst Cirkeln.
Trackback
RSS 2.0