Jag är Zlatan Ibrahimovic


Åh, jag blir så himla glad när jag hör att det finns människor som tycker om Zlatans självbiografi Jag är Zlatan Ibrahimovic. Nyligen hade vi besök av min mammas fosterföräldrar, och då talade Marianne om att de ställt sig i kön till att köpa boken. Tydligen har det varit så många som velat köpa den att de väntar på en ny bokorder. Härligt! I dag läste jag på bokhora om läsvärd läsning. Frågan som återstår är nu om man ska köpa eller låna.. Ack, jag står i valet och kvalet!


Var det någon som sa "God jul"?

Med julafton kommer tv-tittande, familjesammankomster, ätande tills magen sväller och kanske ett eller annat paketöppnande. I juldagarna ska jag försöka tillbringa lite tid tillsammans med mina låneböcker som jag lyckades norpa åt mig senast jag var på stadsbiblioteket:Pojkarna, Kapitulera omedelbart eller dö, En bit av mig fattas och Lilla Darling.

Ungdomsböcker för hela slanten! För tillfället läser jag Lilla Darling, men ser mest fram emot David Levithans En bit av mig fattas.

God jul på er alla!

North and South

Titel: North and South
Författare: Elizabeth Cleghorn Gaskell
Förlag: Penguin Classics
Utgivningsår: 2007 (publicerades första gången år 1855)
Sidor: 528
Övrigt: Boken har blivit filmatiserad två gånger av BBC, 1975 samt 2004. Författaren Gaskell var vän med Charlotte Brontë, som skrev Jane Eyre.

Handling:
I 1800-talets industrialiserade England är det stora skillnader mellan norr och syd. Den stolta Margaret Hale tvingas från sitt natursköna och lugna södern då fadern bestämt sig för att lämna prästerskapet. Familjen flyttar norrut och försöker slå sig till ro i det råare och industriella Milton. I Milton är klassklyftorna märkbara och arbetaren är tydligt underordnad fabriksägaren. Margarets första möte med den affärsklyftige John Thornton, som driver en bomullsfabrik i Milton, är inte vad man skulle önska sig och det märks snabbt att de inte delar lika värderingar. Dock stöter de på varandra gång på gång.

Mitt omdöme:
Efter sommaren kom logiskt nog hösten, och med universitetsstudier stannade mitt läsande upp. Det var först när jag gick på second hand som jag kände suget igen: en sliten Penguin-upplaga av North and South stod nämligen på en hylla och kallade på mig. Strax innan jag åkte hemifrån fick jag nämligen mitt paket från CDon med Oxford-upplagan av North and South, men jag hade ingen tid över att läsa den då. Nu har jag alltså två exemplar att bläddra i.


Jag tror jag har en grej för sådana här beskrivningar.


Jag har dillat hit och dit om denna bok skriven av Elizabeth Gaskell efter att ha sett BBC:s filmatisering från 2004 (så bra!). De andra som "swoonat" över denna miniserie har talat ännu varmare om boken. Fantastiskt och överraskande nog levde boken upp till mina förväntningar med! Det var ytterligare en dimension som tillkom i boken, med andra än Margarets tankar, vilket gav större förståelse för de olika karaktärerna. Vissa partier var emellertid något mindre intressanta och tråkigt nog (för min del) använde Gaskell en del religiösa stycken ur Bibeln samt andra språk än engelska, såsom franska, som jag inte kan.

Överlag faller dock boken mig i smaken, och jag kan tänka mig att läsa den fler gånger i framtiden. Eftersom den till stor del behandlar ett viktigt ämne, klassklyftor, håller den sig "aktuell". Jag kan se varför denna industriella novell har väckt mångas uppmärksamhet, med en kritisk huvudroll och gripande miljö- och människoskildringar.

Mitt betyg:

Riktigt bra läsning, som för maximala nöjets skull bör kompletteras med BBC-filmatiseringen med skådespelarna Daniela Denby-Ashe och Richard Armitage. Läs och se för Guds skull!


Cirkeln

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2011
Sidor: 515
Övrigt: Första delen i Engelfors-trilogin, fortsättningarna Eld och Nyckeln utkommer 2012 resp. 2013

Handling:
I Engelfors har gymnasiet just öppnat upp sina portar och sex elever binds samman efter, vad man tror är, ett självmord. De sex flickorna tycks inte ha något gemensamt mer än att det finns en ondska som vill dem illa. Det visar sig att de är häxor, de Utvalda. Tillsammans tvingas de samarbeta trots olikheter och lära behärska sig magin, samtidigt som ondskan befinner sig runt hörnet..

Mitt omdöme:
Augustprisnominerade Cirkeln tog jag mig an i somras, efter att den mottogs varmt i bokbloggarvärlden. Självfallet påverkas man av vad andra säger och även om handlingen inte riktigt tilltalade mig, så var jag ändå nyfiken på grund av hypen. Det tog några få timmar att läsa ut boken, som var väldigt lättläst och skriven tillräckligt spännande (och skickligt!) för att man inte skulle hinna tröttna. Dock bör det noteras att jag troligen inte skulle ha läst ut boken om det hade varit 100+ sidor till. Min respons på succén Cirkeln var minst sagt en aning fisljummen.


Två utdrag jag tyckte om.

Boken innehöll flertalet självdestruktiva inslag, som jag tyckte var beskrivna alldeles för ytligt. Det var som om de försökte ta upp djupare ämnen utan att faktiskt behandla dem. Den genomgående (och lite väl långdragna) tråden var att de alla introducerades till och hur de reagerade på sina nya jag, och det blir för mycket i slutändan. Efter varje kapitel framkallades känslor hos mig som var anti huvudkaraktärerna, de flesta oresonabla och några mer egoistiska än andra. Slutligen föll det på att jag uppfattade de som ganska så platta och stereotypiska karaktärer, fastän de faktiskt förändrades.

Jag tyckte inte heller om 500 sidors-känslan av "upptakt" - det måste hända något mer på så många sidor! Samtidigt lyckades de hålla uppe mitt intresse eftersom jag ville läsa ut den. Kanske hade jag förhoppningar på att intrigen oväntat skulle trappas upp? Eller ville jag att mina misstankar skulle visa sig vara fel? I vilket fall som helst är det väl tur att det ska komma ut två till fortsättningar, med möjligheten att utveckla historien och personligheterna. Det återstår att se om jag läser uppföljarna.

Mitt betyg:

Lagom roande, men jag hade kunnat överleva utan att ha läst Cirkeln.

Min betygsskalaDetta kan komma att ändras så småningom, då jag inte är alldeles bekväm i sådana här skalor. (Det ska noteras att jag alltid har problem med betygssättningen på boktipset och goodreads - för ett betyg är så brett!) Men i nuläget råder jag alla att läsa ytterligare kommentarer (om sådana finns).


Ännu en bokblogg?
De som känner mig vet vilket sjukt förhållande jag har till böcker. Ohälsosamt skulle man kunna säga eftersom jag köper på mig fler böcker än jag hinner läsa. Senast jag räknade hade jag över 500 titlar, sedan har jag fem stycken otillräckliga bokhyllor.

Överlag har jag alltid tyckt om böcker, även om kärleken har pendlat mer eller mindre genom åren. Under barndomsåren var favoriten Sven Nordqvists Pettson och Findus, i "mellanåldern" gällde Kerstin Sundhs Miranda-serie och i tidiga ungdomen slukade jag allt från Meg Cabot till Marian Keyes. Därefter var det sporadisk samt obligatorisk (läs: skollitteratur) läsning. Förrförra året hittade jag tillbaka till bokträsket, och det är väl där jag befinner mig nu.Jag försöker läsa utanför min oklara bekvämlighetszon, och tar ganska tacksamt emot nya boktips. Det är på grund av detta som jag staplar bokhög på bokhög, för att så småningom 'hitta hem'.

Här har jag tänkt snöa in mig totalt på boksnack, tipsa om och likaså dissa böcker, lista vad jag köper i bokväg och mycket annat bokrelaterat.

~
Välkommen till min pittoreska bokblogg!


RSS 2.0