Här köper jag mina böcker: Amazon

Ja, jag tänkte att det kunde vara en bra grej att i några inlägg sammanställa platserna där jag köper mina böcker och samtidigt skriva mer om mina egna erfarenheter på varje ställe. En liten (hjälp- och tips)guide helt enkelt. Först ut har vi en favorit, nämligen giganten Amazon, varifrån jag köper en del - den brittiska versionen för att det är tullfritt.


☞ Var? amazon.co.uk (alt. .com eller .de)
 Användarvänligt?* Relativt lätt.
*(Vad gäller sökning, betalning, avbeställning etc.)
☞ OM FRAKTTID OCH EMBALLAGE
• Frakttiden kan dröja fastän Amazon har en policy som säger att det inte ska ta mer än drygt 14 arbetsdagar - detta kan dock avvika beroende på varifrån produkten fraktas. Om en beställning däremot dröjer kan man använda sig av policyn nämnd och klaga.
• Om ett företag har som slogan att de är miljövänliga kan man vänta sig att boken packeteras med väldigt lite skydd, då i plastförpackning eller tunn kartong. (Med företag som fraktar från USA kan man förvänta sig kantstötta böcker och fördröjd frakttid!)

☞ OM UTBUD OCH ERBJUDANDEN
• Väldigt stort utbud vad gäller litteratur, vilket gör att priserna generellt sett är lägre. Det beror i sin tur nog dels på att efterfrågan är stor och dels på att böcker säljs i både nytt och begagnat skick.
• Utifrån det man tittat på/köpt tidigare ger Amazon en tips på många andra böcker som kanske passar.
• Det är sällan Amazon har rabattkoder eller riktigt bra bokerbjudanden så slå till när det enligt dig är bra priser. Genom att lägga till en titel i ens kundvagn/önskelista hålls man uppdaterad om priset sjunker eller ökar.
☞ OM KOSTNADER
• Jämfört med en svensk internetbokhandel skulle jag påstå att nypriset på en populär/nyligen släppt bok hos Amazon är ungefär likadant. Fast det finns såklart undantag! (Köp därför i Sverige även om det är någon krona dyrare - det är mer miljövänligt och känns betydligt tryggare.)
• Oavsett vad du än köper på Amazon tillkommer en fast emballagekostnad och oftast också en fraktkostnad. Standardkostnaden på emballage + frakt för böcker är £2.80, ca 30 kr - mer eller mindre.
• Om du däremot köper böcker som uppfyller Amazons SUPER FREE Delivery-krav är det gratis frakt vid köp av titlar för minst £25. Det tråkiga med Amazons 'kravmärkta' böcker är att de ofta är dyrare.
[För att se vilka böcker som uppfyller kraven finns det en knapp högst upp där man kan välja "FREE Super Saver Delivery offers only". Annars kan du leta efter texten "FULFILLED BY AMAZON". (Bildexempel här.) Fast du måste hålla koll på och endast köpa böckerna som säljs "International" och inte "Domestic".]
• Av den anledningen och för återvinningsaspekten köper jag ofta mina böcker begagnade. En bok kan kosta så lite som 1 cent och med den fasta kostnaden kan jag köpa en bok för drygt 40 kr. Dessa uppfyller dock sällan Amazons fri frakt-krav.
☞ OM PRODUKTBESKRIVNINGAR OCH SKICK

• Begagnade böcker köper jag helst i skicket "Like New" eller "Very Good". Mitt råd är att alltid läsa beskrivningarna av boken då det kan skilja sig en hel del i detaljerna!
• Jag brukar beställa av företag som har runt 97 % i omdömesbetyg. Om betyget, enligt mina erfarenheter, är lägre så brukar beskrivningarna vara sämre skrivna och produkten inte alls vara i samma skick som nämnt.
• Amazon är världens största nätbutik, vilket gör att det finns många fler recensioner. Det kan vara hjälpande att se vad andra tyckt - fast se upp för eventuella spoilers. Som oftast finns också chans att läsa de första sidorna i boken. (Om man är inloggad kan man ibland få läsa större utdrag.)

☞ VID BESTÄLLNING OCH RETUR

• Man betalar lättast med kort (och de tar emot de större korten som VISA och Mastercard).
• Det finns en valutaomvandlare i tredje steget som gör att man kan se hur mycket något kostar i SEK innan ens order läggs.
• Om man vill skicka tillbaka en bok på grund av t ex defekt erbjuder en del företag full refund, rabatt på boken (eller nästkommande köp) eller också att skicka tillbaka boken för sedan ersätta med en annan. Vissa företag står dock inte för returkostnaden - fråga för säkerhetens skull. 

☞ GE OMDÖME

• Man har i en månads tid alltid möjlighet att ge omdöme på frakttid, beskrivning o. dyl. Det är verkligen att rekommendera - försäljarna lyssnar faktiskt för det mesta på vad man har att säga.
• Om boken inte är i det skick som du beställde den ska du se till att "klaga" inom ca 30 dagar - men se till att tydligt beskriva vad som var fel, och förhandla hårt (dvs rättvist) om nödvändigt.

☞ MITT BETYG: Amazon.co.uk får: 9/10.


Kommentarer
Postat av: Frida

Vilket roligt och bra inlägg! :D

Svar: Haha, tack du! :,D
Man Truong

2012-11-12 @ 19:59:02
URL: http://boooklovin.blogspot.com
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie

Mycket bra inlägg för dem som ännu inte vågat sig på att köpa från Amazon =)

Svar: Tack Miriam, det var fint att få höra! :-)
Man Truong

2012-11-12 @ 21:08:26
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Anna

Jättebra guide! Jag hade haft jättestor hjälp av den här för några månader sedan när jag inte kunde bestämma mig för om jag vågade handla på Amazon eller inte!:D

Svar: Nämen tack! Det där andra måste ju dock kännas fint - att du liksom vågade ändå? :'D
Man Truong

2012-11-12 @ 21:25:43
URL: http://bookshelf.blogg.se
Postat av: Cecilia

Så himla bra inlägg! Jag har beställt från amazon men aldrig begagnat. Kanske ska våga mig på det nästa gång :) Tack :D

Svar: Tack, det gläder mig att höra! Och du får gärna berätta hur det gick i så fall. :D
Man Truong

2012-11-13 @ 15:43:52
URL: http://varbokvarld.blogspot.com
Postat av: Ebba

Vilket superbra inlägg! Jag har aldrig beställt från Amazon men det ska jag definitivit prova! :)

Svar: Supertack! Och det tycker jag att du ska göra om du är nyfiken. :-)
Man Truong

2012-11-13 @ 18:23:09
URL: http://iceandfire.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0